Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18-20/2010.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. augusztus 26-án megtartott rendkívüli ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

 

44/2010. (VIII. 26.) határozat a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tanulói számára tanévkezdési támogatásként ingyenes tankönyv nyújtásáról

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. augusztus 26-án a Polgármesteri Hivatal Hivatalos helyiségében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Böősy Imre polgármester: Köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 10 fő képviselőből 9 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Napirendi pont:

1. A Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tanulói számára tanévkezdési támogatásként ingyenes tankönyv nyújtása

 

Böősy Imre polgármester: A Képviselő-testület ¼-e írásban indítványozta a testület rendkívüli összehívását, a tegnapi ülés 1. napirendi pontjának újratárgyalása miatt, mert úgy ítélik meg, hogy a szavazás a képviselők egy részének nem kellő tájékozottsága mellett történt. A meghívóval együtt kiküldésre került a képviselők levelének a másolata is. A helyi önkormányzatokról szóló törvény kimondja, hogy ilyen esetben a polgármesternek a Képviselő-testületet össze kell hívnia.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

A Képviselő-testület 7 igen 2 tartózkodás mellett elfogadta a napirendet.

 

 

1. Napirendi pont

A Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tanulói számára tanévkezdési támogatásként ingyenes tankönyv nyújtása

 

Böősy Imre polgármester: Bakonyi Jenő képviselő nem volt a tegnapi ülésen, így az ő kedvéért is elmondom még egyszer, hogy a téma azért került a tegnapi ülés napirendjére, mert több szülő megszólított engem is, és más képviselő társamat is, hogy más településen az önkormányzat tanévkezdéskor átvállal terheket a szülők válláról. Többen kérdezték, hogy ez Ásványrárón miért nincs így és ez nagy baj. 1,5 millió Ft-ba kerülnek a tankönyvek, az ingyenes tankönyvek 700-800 e Ft-ba, a különbség 900 e Ft, amit az önkormányzatnak kellene állnia. Az államtól a napokban megkapjuk az adóerőképesség változása miatt az önkormányzatot kiegészítésként megillető összeget, ez kb. 2,4 millió Ft. Ez fedezetet nyújthat a tankönyvek összegének a kifizetésére.

 

Horváth Balázs képviselő: Egy kérdéssel indítanék, milyen új információkkal rendelkeznek a képviselő urak a tegnapi ülés óta?

 

Dr. Cséfalvay György alpolgármester: Az ülés után gondolkoztam el, hogy erre a támogatásra a szülők számítanak.

 

Böősy Imre polgármester: Azt el akarom mondani, hogy ígéretet senki nem tett a szülőknek, azt mondtuk, hogy a Képviselő-testület foglalkozik a dologgal.

 

Dr. Cséfalvay György alpolgármester: Tájékozódtam a témával kapcsolatban, otthon is beszéltünk róla, a nejem óvónő. Megköszönöm a képviselő társaknak, hogy a tegnapi tájékozatlanságom miatt, újra szakítottak időt a mai ülésre és, hogy megjelentek.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem igazságos a rendszer. Mielőtt eljöttem az ülésre, megkeresett egy szülő, hogy nem tudja idén a gyermekének a tankönyveket kifizetni, és milyen lehetőség lenne. Sok családot segítene a tankönyvtámogatás.

 

Horváth Balázs képviselő: Igazságossá nem lesz téve ezzel a rendszer. Adóssága van a falunak. A tankönyvtámogatás 60 családot érint. Én azt gondolom, hogy ezt a pénzt a tartozásokra fordítsuk. Arról a levélről kaphatnék egy másolatot, amelyben a 2,4 millió Ft-os támogatásról tájékoztattak?

 

Böősy Imre polgármester: Ezt az információt az ügyben illetékes kolléganőmtől tudom, levelet nem láttam. Az is lehet, hogy e-mailben jött és nincs kinyomtatva. Mindenesetre furcsának tartom és kikérem magamnak, hogy kétségbe vonod, amit ezzel kapcsolatban mondtam. Én nem feltételezem a kolléganőmről, hogy hazudik, ezért nem kértem tőle papírt.

 

Horváth Balázs képviselő: Kevesebb lett az adóbevétel, azért kapjuk ezt a kiegészítést nem?

 

Böősy Imre polgármester: Most ne az adóbevételekről beszéljünk, telekügylet is van, amiből a 900 e Ft-ot ki lehet termelni.

 

Dr. Cséfalvay György alpolgármester: Ez egy gesztus a családok felé. Sajnos sokba kerül a beiskoláztatás.

 

Horváth Balázs képviselő: Akkor ez szociális juttatás?

 

Böősy Imre polgármester: Az önkormányzat méltányolja, hogy a szülő a gyerekét ide járatja iskolába. Más településre könnyen elcsábíthatják a szülőket.

 

Fazekas Alajos képviselő: A tegnapi döntésemet megváltoztattam, tegnap nem volt tiszta az ügy. Én úgy gondoltam, hogy a szociális bizottság majd szociális juttatásként adja. Szerintem mindenkinek járjon a támogatás, de aki anyagilag nem szorul rá, az lemondhat az e fajta támogatásról. A döntésemmel szemben egy másik döntést hoztam.

 

Horváth Balázs képviselő: Bármilyen sértőt mondtam az uraknak?

 

Dr. Cséfalvay György alpolgármester: Nem, sőt köszönöm, hogy időt szakítottál a mai ülésre.

 

Horváth Balázs képviselő: Mennyire igazságos, hogy csak az általános iskolásoknak adunk, vannak középiskolások is. Ez a téma eddig sose került napirendre, érdekes, hogy a választások előtt foglalkozunk ezzel.

 

Böősy Imre polgármester: Meg kell nézni a tankönyvek árát, azért kell ezzel foglalkozni.

 

Kovács Zoltán képviselő: Most jött el az idő, sok mindenkinek hitele van. Ha most tudunk, akkor most segítsünk.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ez nem választási kampány. Akkor a játszóteret sem kellene átadni október előtt, mert akkor az is kampány, vagy ne újítsuk fel az iskolát, mert az is kampány.

 

Szemeti Károly képviselő: Jobban ki kellett volna vesézni tegnap ezt a témát, a tájékoztatás nem volt megfelelő.

 

Böősy Imre polgármester: Én tegnap is elmondtam ezeket.

 

Bakonyi Jenő képviselő: Én a tagnapi ülésen nem voltam. Meghallgattam a pro- és kontra érveket, nekem is kampány ízű. Egy módosító indítványom lenne: a 2,4 millió Ft-ot osszuk szét három egyenlő részre, 1/3-át fordítsuk a tankönyvtámogatásra, 1/3-át az utak felújítására, 1/3-át pedig a tartozásaink csökkentésére.

 

Böősy Imre polgármester: Én ilyen kötöttséget nem javaslok. Fizetni kell a gázt, sorba jönnek be az emberek, hogy kikötik náluk a villanyt, ha a tartozásaikat nem rendezik, és kamatmentes kölcsönt szeretnének. Az utakra is kell fordítani, ebben igazad van, de én nem hoznék ilyen megkötést.

 

Fazekas Alajos képviselő: Az a kérdés, hogy bízunk-e abban, hogy az önkormányzat jól csinálja-e vagy sem a feladatát, ne tegyünk olyan kikötést, hogy mit mire költsenek.

 

Böősy Imre polgármester: Bakonyi Jenő képviselő úrnak volt egy módosító indítványa, ezt tartsuk tiszteletben. Akkor először a módosító indítványról kellene szavazni. A módosító határozati javaslat az volt, hogy a 2,4 millió Ft-ot osszuk szét három egyenlő részre, 1/3-át fordítsuk a tankönyvtámogatásra, 1/3-át az utak felújítására, 1/3-át pedig a tartozásaink csökkentésére.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra bocsátotta a módosító indítványt.

A szavazás eredménye: 2 igen, 2 nem, 5 tartózkodó szavazat.

 

Ásványráró Község Képviselő-testület nem szavazta meg a módosító indítványt.

Böősy Imre polgármester: Akkor ezek után az eredeti határozati javaslatról szavazzunk. Név szerinti szavazást indítványozok az ügyben.

 

Böősy Imre polgármester név szerinti szavazásra teszi fel az eredeti határozati javaslatot.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző ABC sorrendben felolvassa a képviselők nevét:

 

Bakonyi Jenő képviselő:                                      Tartózkodom,

Dr. Cséfalvay György alpolgármester:               Igen,

Fazekas Alajos képviselő:                                                Igen,

Horváth Balázs képviselő:                                               Nem,

Kovács Zoltán képviselő:                                     Igen,

Nagy Zoltán képviselő:                                         Igen,

Somodi János Gyula képviselő nincs jelen,

Szemeti Károly képviselő:                                   Tartózkodom,

Varga Gyula képviselő:                                        Tartózkodom,

Böősy Imre polgármester:                                                Igen.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete név szerinti szavazás alapján 5 igen, 1 nem, 3 tartózkodó szavazattal hozta meg határozatát:

 

44/2010. (VIII. 26.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete tanévkezdési támogatásként ingyenes tankönyvet nyújt a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tanulói számára, és a tankönyvek kifizetésére fedezetet biztosít a 2010. évi költségvetésében.

 

                                                      Felelős: Böősy Imre polgármester

                                                      Határidő: Azonnal

 

 

Ezt követően Böősy Imre polgármester az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Böősy Imre

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző