Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18-45/2010.

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. december 8-án megtartott ülésen.

 

 

Tartalma:

 

 

76/2010. (XII. 8.) határozat az Éltes Mátyás Intézményfenntartó Társulás megszüntetéséről és új közoktatási társulás megalakításáról

 

8/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelet az Önkormányzat illetékességi területén 2011. évben fizetendő vízdíj és szennyvízelvezetési díj mértékéről

 

9/2010. (XII. 9) önkormányzati rendelet az Önkormányzat illetékességi területén 2011. évben fizetendő települési szilárdhulladék kezelésére irányuló közszolgáltatási díj mértékéről

 

77/2010. (XII. 8.) határozat a Felső Mosoni-Duna Menti Önkormányzatok Térségfejlesztési és Tájrehabilitációs Társulása jogutód nélküli megszüntetéséről

 

 

 

 

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. december 8-án a Polgármesteri Hivatal Dísztermében:

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.) „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány Kuratórium Elnökének tájékoztatója a szervezet tevékenységéről, vagyoni- és pénzügyi helyzetéről

2.) Tájékoztatás pályázatkészítő és útépítő cégek megkereséséről, úthálózat felújításával kapcsolatos javaslatokról

3.) A 2011. évi vízdíj és szennyvízelvezetési díj mértékéről szóló rendelet elfogadása

4.) A 2011. évi hulladékkezelési közszolgáltatási díj mértékéről szóló rendelet elfogadása

5.) Felső-Mosoni Dunatáj Társulás megszüntetését támogató határozat meghozatala

6.) Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A meghívóban szereplő napirendhez képest módosító javaslatom van. Az 1. napirendi ponttal kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy beszéltem a közalapítvány kuratóriumának elnökével és felkértem, hogy adjon tájékoztatást a Képviselő-testületnek a szervezet tevékenységéről, vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Lappints Tiborné kérte, hogy tekintettel arra, hogy ő augusztus végén vette át ezt a tisztséget, és még nem ismeri teljes mértékben a szervezetet, a korábbi elnököt kérjük fel a tájékoztatásra. Böősy Imrével is beszéltem, a tájékoztatást egyéb elfoglaltsága miatt a mai testületi ülésen nem tudja megtartani. December 15-re tudja csak elkészíteni a beszámolót. Ezért azt javaslom, hogy a közalapítványról szóló tájékoztatást vegyük le a napirendről. Helyette az 1. napirendi pontba javaslom felvenni az Éltes Mátyás Intézményfenntartó Társulás megszüntetésével és az új közoktatási társulás megalakításával kapcsolatos előterjesztést.

 

Módosított napirendi pont:

1.) Éltes Mátyás Intézményfenntartó Társulás megszüntetése és új közoktatási társulás megalakítása

2.) Tájékoztatás pályázatkészítő és útépítő cégek megkereséséről, úthálózat felújításával kapcsolatos javaslatokról

3.) A 2011. évi vízdíj és szennyvízelvezetési díj mértékéről szóló rendelet elfogadása

4.) A 2011. évi hulladékkezelési közszolgáltatási díj mértékéről szóló rendelet elfogadása

5.) Felső-Mosoni Dunatáj Társulás megszüntetését támogató határozat meghozatala

6.) Egyebek

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

A Képviselő-testület a módosított napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

1. Éltes Mátyás Intézményfenntartó Társulás megszüntetése és új közoktatási társulás megalakítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az Éltes Mátyás Intézményfenntartó Társulást 19 Mosonmagyaróvári környéki önkormányzat hozta létre. A társulás célja, hogy a résztvevő önkormányzatok közigazgatási területére kiterjedően biztosítsa a testi, az érzékszervi, az enyhe vagy középsúlyos értelmi, a beszéd vagy fogyatékos gyermekek oktatását, nevelését lakóhelyükhöz közeli intézményben, továbbá biztosítsa a diákotthoni elhelyezést is. A megalakulás óta eltelt évek gyakorlata azt mutatatta, hogy a Társulás működtetésének ez a formája 19 tag esetén rendkívül nehézkes. Ezért ezt a régi rendszert meg szeretnék szüntetni és egy új társulási megállapodást szeretnének kötni. 2010. december 31-ével kérik az előző szerződés megszüntetését. Az előterjesztés tartalmazza a határozati javaslatot.

 

A polgármester ismerteti az előterjesztést.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Jelenleg egy diákunk van, aki után befizettük a 100 e Ft-ot. Ez az összeg szerepel a mostani szerződésben is. Nem tudom, hogy a múltkori újságot olvastátok-e, szerepelt benne, hogy Ásványrárónak tartozása van az intézmény felé. Lehet eltekintenek a tartozás befizetésétől. Az a kérdésem, hogy elfogadjuk-e az előterjesztett határozati javaslatot, és aláírhatom-e a megállapodást?

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

76/2010. (XII. 8.) határozat

 

I.                         Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért az Éltes Mátyás Intézményfenntartó Társulás 2010. december 31. napjával történő megszüntetésével.

 

II.                      Ásványráró Község Önkormányzata, a fogyatékkal élő gyermekek speciális közoktatási feladatainak ellátása érdekében, részt kíván venni az Éltes Mátyás Általános Iskola, Óvoda, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat közös fenntartására a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló 1997. évi CXXXV. törvény 8. §-a alapján létrehozandó közoktatási társulásban.

 

III.                   A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a Társulás megszüntetése és az új társulás megalakítása érdekében a szükséges nyilatkozatokat megtegye, az okiratokat, megállapodást aláírja.

 

                                                Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                Határidő: 2010. december 31.

 

 

2. Napirendi pont

Tájékoztatás pályázatkészítő és útépítő cégek megkereséséről, úthálózat felújításával kapcsolatos javaslatokról

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Külön cégeket még nem kerestem meg, felhívtam az INVECO céget, az ő esetükben újrahasznosításról lenne szó, felmarják és visszadolgozzák az anyagot. Az öt utca 28 millió Ft körüli összegbe kerülne. A padkák, vízelvezetők a mi feladatunk lenne. Az árajánlatuk csak konkrétan az útra vonatkozott: 1.800 Ft/m2 + ÁFA, 15 cm-t dolgoz föl cementes kötőanyaggal.

Amit a Dr. Horváth Béla említett, az számomra ismeretlen cég volt. Ez valóban 50 millió Ft.

 

Peredi László képviselő: Földes útra is lehet használni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ezzel szerintem ők tisztában vannak. Ezért kellenek bele az adalékanyagok. Ha egy utcát kérünk, az fajlagosan drágábba kerül. Gyorsan lehetne vele haladni, napi 2500-4000 m2-t.

 

Peredi László képviselő: Előtte a vízművel meg kell egyezni. Bekötések mennek az utcák alatt. Meg kell nézni, hogy az út alatt megy-e közmű.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A KÁMA 21 Építőipari Kft.-és ajánlat tartalmaz padkanyesést, padkaéépítést, árokiszapolást a Petőfi utca, Deák Ferenc utca, és a Halász utca között, az Egres utcán a bolttól, a Szabadság utcán, Alsó utcán. Ez aszfaltos burkolattal látná el az utat.

 

Peredi László képviselő: Az utcákat nekünk kellene kiválasztani, főként a gyűjtő utakat kell kijelölni. Van egy jó utcánk, a Deák Ferenc utca, arról leágazik az Alsó utca, amíg ez nem megy tönkre, rendbe kellene rakni.

 

Fazekas Alajos képviselő: A gépek?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Semmire nincs papírunk. Aktiválni úgy tudnám, hogy először a papírok legyenek meg. A kis Mustang nagyon jó, bár az a Kft-é.

 

Fazekas Alajos képviselő: A Kft-t folytatni kellene. Amiért létre hozták a Kft-t, az az volt, hogy az ÁFA-t vissza tudja igényelni. A Kft az Önkormányzaté, akármi akármit mond, a gépek is az Önkormányzaté.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A gépek nagyon rossz állapotban vannak. Ha jobb állapotba lennének, én is elgondolkodnék rajta.

Azt szeretném, ha lenne egy kombi gépünk, ami füvet nyír, havat tol.

 

Peredi László képviselő: Az jó dolog, ha van gép és nem kell kölcsönkérni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Tiszta viszonyt kellene teremteni. Egybe kezeljük a Kft-t és az Orbán ügyet, ha ezzel le tudhatjuk a tartozást.

 

Egyéb hozzászólás nem hangzott el.

A Képviselő-testület a pályázatkészítő és útépítő cégek megkereséséről, úthálózat felújításával kapcsolatos javaslatokról szóló tájékoztatást tudomásul vette.

 

3. Napirendi pont

A 2011. évi vízdíj és szennyvízelvezetési díj mértékéről szóló rendelet elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kiküldtük a rendelet tervezetet, a tervezet még a 9 %-os díjemelést tartalmazza, amit a SZIGVÍZ szeretett volna. A SZIGVIZ ülésen az önkormányzatok polgármesterei azonban úgy határoztak, hogy a 4 %-os emelés legyen elfogadva. Az alapdíjakban nem történik változás. A csatornánál a közületi díj is marad a tavalyi. Megkérdeztem az ülésen, hogy a testület, ha elfogadja a 9 %-os emelést, akkor a különbséget nem lehet-e a tartozásunkra visszaforgatni? Azt a választ kaptam, hogy sajnos erre nincs lehetőség. Van-e kérdés?

 

Peredi László képviselő: Marad az alapdíj a víznél és a csatornánál is?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az alapdíj maradna. Sokan nem járultak hozzá a 9 %-os emeléshez, így a 4 %-os lett elfogadva. Még így is sokkal olcsóbb, mint a Pannonvíz.

70 millió Ft tartalékuk van, attól félnek, hogy ha van egy vis maior, akkor bajban lennének. Érthető, hogy a 9 %-ot szerették volna elfogadni, lenne javítani valójuk.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendeletét az Önkormányzat illetékességi területén 2011. évben fizetendő vízdíj és szennyvízelvezetési díj mértékéről.

 

 

4. Napirendi pont

A 2011. évi hulladékkezelési közszolgáltatási díj mértékéről szóló rendelet elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Rekultív Kft. díjakra vonatkozó előterjesztését mindenkinek megküldtük. A Rekultív minimálisan a már futó bővített alapszolgáltatás megtartása + KEOP önrész célalap verzió elfogadását javasolja. Ez 3,5 %-os emelést jelent. Sokan mondják, hogy magas a szemétdíj. Ami nekünk rossz, hogy ezt a KEOP pályázati önrészt biztosítanunk kell, de itt Ásványrárón nem lesz hulladéklerakó.

 

Fazekas Alajos képviselő: Én úgy tudom, hogy a pályázat a nagy jánossomorjai bővítésre vonatkozik, a kis hulladéklerakókra nem.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én nem így tudom, de ennek pontosan utána kérdezek. Nektek mi a véleményetek, érdemes lenne a többet elfogadni?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Mindig van évente egy lomtalanítás, amit ingyen vállalnak. Évek óta nem volt lomtalanítás.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Éppen ma beszéltünk arról, hogy idén is és tavaly is elmaradt a lomtalanítás. Jövő tavasszal mindenképpen lesz, megkérdezem a szolgáltatótól, hogy lehet-e, hogy a jövő évi lomtalanításnál ne 180 m3 mennyiségű szemetet szállíthassunk el, hanem többet.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2010. (XII.9) önkormányzati rendeletét az Önkormányzat illetékességi területén 2011. évben fizetendő települési szilárdhulladék kezelésére irányuló közszolgáltatási díj mértékéről.

 

 

5. Napirendi pont

Felső-Mosoni Dunatáj Társulás megszüntetését támogató határozat meghozatala

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Felső-Mosoni Dunatáj Társulás megszüntetését kérik. A befizetett összeget a tagoknak visszafizetik, a társulás eszközeit Máriakálnok megvásárolja.

Van-e kérdés ezzel kapcsolatosan?

 

Mivel kérdés, egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

77/2010. (XII. 8.) határozat

 

1.)    Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete támogatja a Felső Mosoni-Duna Menti Önkormányzatok Térségfejlesztési és Tájrehabilitációs Társulása (9231 Máriakálnok, Rákóczi u. 6., adószám: 15579182-1-08, KSH szám: 15579182-8413-322-08, költségvetési törzsszám: 579186-1-00, képviselő: Széles Sándor elnök) jogutód nélküli megszüntetését. 

2.)    A társulás egységesen minden tagként szereplő önkormányzat számára 35.000.- Ft, az alapító tőkéből származó befizetést visszafizet.

3.)    A társulás eszközeit Máriakálnok község Önkormányzata bruttó 35.000.- Ft-ért megvásárolja.

4.)    Máriakálnok község Önkormányzata az iroda használatáért egy összegű bruttó 112.348.- Ft számlázásra jogosult.

5.)    A társulás tagjai megbízzák Széles Sándor elnököt a felszámoláshoz szükséges eljárás lefolytatásához.

6.)    Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Tatainé Popp Rita polgármestert, hogy a felszámolási okiratot aláírja.

 

 

                                               Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő:  Azonnal

 

 

 

 

6. Napirendi pont

Egyebek

 

Nagy Zoltán képviselő: Az elmúlt időszak történéseire szeretnék reagálni. Az újságcikk szerintem elhibázott dolog volt, a tárgyalások előtt lehet nem kellett volna.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nekem az eszembe se jutott, hogy ezzel öngólt rúghatok.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Mi a gond az újságcikkel?

 

Nagy Zoltán képviselő: A feljelentés nem biztos, hogy pozitív tárgyalási dolog.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Orbán Györggyel nincs gondom, sajnálom, hogy ennyi tartozásunk van felé.

 

Nagy Zoltán képviselő: Hogy ennyi a tartozás, az a mostani helyzetnek is köszönhető. Azt mondta, hogy ha az Imre marad a polgármester, nem tart igényt a kamatra.

 

Fazekas Alajos képviselő: Humánusan kell tárgyalni.

 

Peredi László képviselő: Mindenről tudnia kell a lakosságnak, ami a nyilvános ülésen elhangzik. Meg kell beszélni, hogy miért jutottunk ide és hogy ebből hogyan tudunk kilábalni.

 

Fazekas Alajos képviselő: A polgármester az ügyet elindítja, én akkor akarok ott lenni, amikor dönteni kell róla. Az előkészítésnél szerintem nem kell ott lenni, például ennél a bizalmas beszélgetésnél sem kellett volna a testületnek jelen lenni. Szerintem így működik a Képviselő-testület munkája.

 

Peredi László képviselő: Én eddig nem voltam képviselő, én akarok tudni mindenről. Az kicsit nekem érdekes, hogy azt a 80 millió Ft-ot a polgármester személyéhez kötik.

 

Nagy Zoltán képviselő: Több ásványrárói felháborodott a cikken. Miért kellett ez?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: De mi van a cikkben?

 

Nagy Zoltán képviselő: Az iskolai feladat meghatározásról, vizsgálódásról beszélhetek? Mi a célja?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A gazdasági, és pénzügyi okai vannak.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem a vizsgálat ellen vagyok. Az étkezési jegyek nincsenek kifizetve az alkalmazottaknak, azt kellett volna kifizetni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Átcsoportosítottam, a könyvvizsgálótól kértem egy kis türelmet, az arra fordított összeget erre fordítottam.

 

Nagy Zoltán képviselő: Korábbi vizsgálatoknál tájékoztattak előre bennünket, hogy miket készítsünk elő az ellenőrzéshez. A múltkori vizsgálatról az értesítést már egy héttel korábban megkaptuk. Most kapkodás volt az egész.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkérdezték azt is, hogy gondolkodunk-e tagiskolában.

 

Peredi László képviselő: Csak ne mi legyünk a tagiskola.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: De miért ne? Ezt egyszerűen nem értem. Van-e még valakinek hozzászólása?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Annyit szeretnék hozzászólni az elhangzottakhoz, hogy amikor itt volt az Orbán György Úr, maximális megbecsülést kapott.

Demokratikus felfogásunk különböző, az nem baj. Az hogy a polgármester újraválasztásához kötötte a 80 millió Ft-ot, az engem az amerikai banánköztársaságra emlékeztet.

Az újságcikkel nekem nincs bajom, valakinek tetszik, valakinek nem. Nincs benne csúsztatás.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem mondtam, hogy hazugság, csak hogy taktikátlan volt.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző