Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 18-47/2010.

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. december 15-én megtartott ülésen.

 

 

Tartalma:

 

79/2010. (XII. 15.) határozat az Önkormányzat 2010. évi III. negyedéves költségvetésének teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról

 

80/2010. (XII. 15.) határozat az Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójának elfogadásáról

 

10/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete a vállalkozók kommunális adójáról szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről

 

81/2010. (XII. 15.) határozat a helyi adóztatási tevékenységről szóló 2010. évi beszámoló elfogadásáról

 

82/2010. (XII. 15.) határozat az ásványrárói, 284/43 hrsz.-ú területből 74 m2-es területrészt értékesítéséről Fazekas Alajos részére

 

83/2010. (XII. 15.) határozat a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda Pedagógiai Program módosításának elfogadásáról

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. december 15-én, a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    Tájékoztató az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány tevékenységéről, vagyoni- és pénzügyi helyzetéről

2.)    Beszámoló az Önkormányzat 2010. évi III. negyedéves költségvetésének teljesítéséről

3.)    Az Önkormányzat 2010. évi költségvetésének módosításáról szóló rendelet elfogadása

4.)    Az Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójának elfogadása

5.)    Beszámoló a helyi adóztatási tevékenység 2010. évi alakulásáról

6.)    Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A meghívóban szereplő napirendhez képest módosító javaslatom van. A 3. napirendi pontban szereplő költségvetés módosításáról szóló rendelet elfogadását javaslom levenni a napirendről, a költségvetés módosítása nem készült el. Egy következő ülésen visszatérünk rá. Helyébe, 3. napirendi pontként javaslom felvenni a vállalkozók kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését.

A módosító napirend a következő lenne:

1.)    Tájékoztató az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány tevékenységéről, vagyoni- és pénzügyi helyzetéről

2.)    Beszámoló az Önkormányzat 2010. évi III. negyedéves költségvetésének teljesítéséről

3.)    A vállalkozók kommunális adójáról szóló rendelet hatályon kívül helyezése

4.)    Az Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójának elfogadása

5.)    Beszámoló a helyi adóztatási tevékenység 2010. évi alakulásáról

6.)    Egyebek

Az Egyebek között szeretnék beszélni

a.) Dr. Kaszás György házorvos Máriakálnoki praxis bővítéséről

b.) Önkormányzati számlavezetéssel kapcsolatos bankváltás ügyéről

c.) Fazekas Alajos telekhatár módosítással kapcsolatos kérelméről

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Nagy Zoltán képviselő: Egyebek közé külön pontként én is szeretném felvetetni a Pedagógiai Program módosításával kapcsolatos döntést.

 

Tatiné Popp Rita polgármester: Akkor a d.) pontba kerüljön a Pedagógiai Program módosítása. Van-e még valakinek döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

A Képviselő-testület a módosított napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

Tájékoztató az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány tevékenységéről, vagyoni- és pénzügyi helyzetéről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A múltkori testületi ülésen elnapolt közalapítványos beszámoló megtartása miatt a mai ülésre küldtünk meghívót Böősy Imrének. E-mailben azt a választ kaptuk, hogy nem tud ennyi idő alatt elkészülni a beszámolóval. A sorrendet figyelembe véve, először a Kuratórium tagjainak fog tájékoztatást adni, és utána a Képviselő-testületnek, legkésőbb 2011. január 15-ig.

 

A Képviselő-testület ezt egyhangúlag tudomásul vette.

 

 

2. Napirendi pont

Beszámoló az Önkormányzat 2010. évi III. negyedéves költségvetésének teljesítéséről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az államháztartásról szóló törvény szerint a polgármester az önkormányzat gazdálkodásának háromnegyedéves helyzetéről a költségvetési koncepcióhoz kapcsolódóan tájékoztatja a Képviselő-testületet.

A Képviselő-testület Ásványráró Község Önkormányzatának 2010. évi költségvetését 267.345 e Ft bevételi és kiadási előirányzattal fogadta el. Az évközi változások eredményeként a módosított előirányzat 307.107 e Ft. A bevételek 61 %-ban realizálódtak, a kiadások teljesítése 60 %-os.

Az önkormányzat működési költségvetésének 1/3 részét az állami támogatás finanszírozza. A módosított előirányzat 9.649 e Ft-tal haladja meg az eredeti előirányzatot. Az állami támogatás folyósítása időarányos.

Az állami költségvetés Ásványráró községnek átengedett személyi jövedelemadót 63.909 e Ft-ban határozta meg. A folyósítás 49.436 e Ft-ban (77 %) megtörtént.

A gépjárműadó 90 %-ban teljesült, amely 9.181 e Ft bevételt jelent. A Hivatal 2.172 e Ft hátralékot kezel, melyből a 2009. zárási hátralék 1.523 e Ft.

A helyi adó 86 %-ban teljesült.

Az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog értékesítésből származó bevétel teljesítése 5 %-os. A betervezett ingatlanok, részesedések értékesítésének nagy része nem történt meg. A Szerszámgépgyár utcai lakás hirdetése több alkalommal megjelent újságban és internetes felületen is.

A felhalmozási bevételek között szerepel az EU-s támogatásból kapott előleg.

Az egyéb saját bevételek (térítési díjak) teljesítése időarányosan 71 %.

Az Önkormányzat működési kiadásai 153.319 e Ft, felhalmozási kiadásai 22.122 e Ft, melyből a felújítási kiadások 2.688 e Ft, a beruházási kiadások 19.434 e Ft.

Ásványráró Község Önkormányzata pénzügyi-gazdasági helyzetét a bevételek és kiadások mérlegszerű bemutatása tartalmazza. A vagyonunkat felül kell vizsgálni, ez most hamis képet mutat. Ha ez megtörtént a vagyonmérleg pontosítva lesz, de elég időigényes munka.

A követelések állománya 2010. szeptember 30-án 14.835 e Ft, ebből 13.791 e Ft a mérleg szerinti halmozott adótartozás. Szállítói és egyéb tartozások állománya 2010. szeptember 30-án: 25.606 e Ft. Hosszú lejáratú kötelezettségek: 35.500 eFt, rövid lejáratú kötelezettségek: 80.676 e Ft.

Beszéljünk részletesen a mérlegről? Ennek ismertetésre viszont megkérném a gazdálkodási ügyintézőt.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Majd a véglegesről beszéljünk, most nem érdemes.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e kérdés?

 

Peredi László képviselő: Az hogy lehet, hogy a tárgyi eszközök, immateriális javak értékesítésénél kb. 48 millió Ft lett betervezve és csak 2 millió Ft lett a teljesítés?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az az Orbán György féle kölcsönre a betervezett fedezet ingatlanok értékesítésekből és abból csak 2 db szántó került értékesítésre.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A költségvetést ki kell hozni nullára, ez kötelező? Nem maradhat mínuszos?

 

Fazekas Alajos képviselő: A bevételeimnek fedeznie kell a kiadásokat, vagy betervezett értékesítésekből vagy hitelfelvételből. A 2010. évi költségvetés elfogadásakor volt szó róla, hogy inkább az ingatlan értékesítés kerüljön az anyagba, mivel az Önkormányzat nem hitelképes, és úgysem kapna hitelt.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ez egy sakkjátszma. Egyáltalán van még 50 millió Ft-ot érő ingatlan?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A 4 telek a Dunánál bőven megvan 40 millió Ft, ezek Orbán György javára jelzálogjoggal terheltek.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mindenképpen meg kell egyezni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Írtak egy e-mail-es megkeresést, hogy a Kft. könyvvizsgálói felülvizsgálata folyamatban van, és szükségük lenne pár adatra, tekintettel arra, hogy a társaság gazdasági kapcsolatait döntően az Önkormányzattal bonyolította. Ezeket megküldtük, de azóta nem jelentkeztek.

A varrodát semmiképp nem szabadna eladni, viszont egyes gépeket el kellene.

 

Peredi László képviselő: Mi van a Kft-ben?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Varroda, betonkeverő, traktor, Mustang, faaprító.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

79/2010. (XII. 15.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete elfogadta az Önkormányzat 2010. évi III. negyedéves költségvetésének teljesítéséről szóló beszámolót.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita

Határidő: Azonnal

 

 

 

 

3. Napirendi pont

Az Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójának elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester az Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepciójáról szóló előterjesztést ismertette. A koncepció a jegyzőkönyv mellékletét képezi.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek kérdése?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A közcélú program megváltoztatása mit jelent a mi esetünkben?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az eddig működtetett közfoglalkoztatási rendszer és az önkormányzatok által szervezett közcélú foglalkoztatás támogatása megszűnik. A 2011. évi költségvetési javaslat csak a 2010. december havi munkabér és közterheinek finanszírozásával számol. 2011. január 1-jével az önkormányzat pályázati úton juthat a forráshoz előre meghatározott keretből. A törvényt még nem fogadták el. Az önkormányzat 3 közcélú dolgozót foglalkoztat.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Érinteni fogja őket a változás?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A foglalkoztatottak munkaviszonyát év végével meg kell szüntetni. Októberben lettek meghosszabbítva a szerződések. Beszéltem velük, kértem, hogy legyenek türelemmel. Januárra elfogadják a törvényt, addigra remélhetőleg rendeződik a helyzet. 1 fő a konyhán segít, az időseknek szállítja ki az ebédet, őt a kistérség 4 órában átvenné szociális munkásnak. 1 fő fizikai segédmunkás, sokat segített a közterületi munkákban, 1 fő pedig az iskolában takarít. Felül akarom vizsgáltatni, hogy hány fő kell az iskolai takarításhoz. Beszéltem egy takarító céggel, ők azt mondják 2 fővel el tudnák látni a munkát.

 

Fazekas Alajos képviselő: És mi van, ha tovább maradnának?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nekünk kell fizetni a bérüket, az állam nem ad rá támogatást.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az 5-7. osztályos rendszeres gyermekvédelmi kedvezményezetteknek megszűnik az ingyenes étkeztetés támogatása is. Ilyenkor az önkormányzatnak kell fizetni?

 

Nagy Zoltán képviselő: Ez kiegészítő támogatás, az alapnormatívát megkapjuk. Én úgy tudom, hogy a 8.-ra is ki akarják terjeszteni.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Én a törvényjavaslatból olvastam a megszűnő normatíva jogcímek között.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mit jelent ez az önkormányzati fejezeti tartalék?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Létrehozzák ezt a tartalék előirányzatot. Ez lesz a forrása az önkormányzatok pótigényeinek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A koncepcióban szerepel egy kérdés a testület felé, hogy hogy kerüljön tervezésre a Siska-féle ház?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Fel kell újra tenni az internetre, mert a régi hirdetés lejárt.

 

Peredi László képviselő: Az mit jelent, hogy béremelkedés csak a kötelező soros előrelépőknél lesz?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Akik az előmeneteli rendszerben magasabb fizetési fokozatba kerülnek, a bértábla szerinti bérre át kell sorolni őket. A közalkalmazottaknál és a köztisztviselőknél az átsorolás kötelező.

 

Peredi László képviselő: Adható juttatásnak mi minősül?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A közalkalmazottaknak, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozóknak béren kívüli juttatás csak adható, de nem kötelező. A köztisztviselőknek pedig a mindenkori köztisztviselői alap 5 és 25-szöröse közötti szorzóig adható ilyen fajta juttatás. A hivatalban dolgozók köztisztviselők, csak a hivatalsegéd közalkalmazott. Tavaly 7-es szorzó került megállapításra a köztisztviselőknek, mert a közalkalmazottak is kaptak, pedig nem volt kötelező. Az eltérítéssel lett ez kompenzálva.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Kompromisszumot kell találni.

 

Peredi László képviselő: Választhat a köztisztviselő, hogy miket kér?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Igen, vannak cafetéria elemek, amelyek közül lehet választani, nem szabható meg, hogy mit válasszon.

 

Fazekas Alajos képviselő: A törvény megkülönbözteti a köztisztviselőt és a közalkalmazottat. Ha a törvény ezt írja elő, nincs min vitatkozni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Azt javaslom, hogy a közalkalmazottaknál a melegétkezés mindenképp maradjon meg.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Az óvodában a melegétellel közvetlenül kapcsolatban lévők kötelező étkezők. Nekik muszáj lenne adni.

 

Peredi László képviselő: A melegétkeztetés vállalható.

 

Peredi László képviselő: A civil szervezeteket milyen arányban óhajtjuk támogatni? Szerintem a Pávakört, Sportkört, Tűzoltó Egyesületet külön kellene válogatni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: 500 e Ft volt betervezve a Tűzoltó Egyesületnek és a Pávakörnek is, nem kötelező alapfeladatok. A Gyurinak sem tudom, hogyan fogjuk kifizetni a tartozásunkat.

 

Nagy Zoltán képviselő: A Tűzoltó Egyesület, ha okosan gazdálkodik, akkor a pénzből ki tudna jönni. Rendezvényekkel spórolhatnak.

 

Peredi László képviselő: Milyen pazarlásra gondolsz? A Pávakör 25 évének eredménye az nem mindennapi. Ami az önkormányzatra hárul, az a vezetőnek a kijárását fedezi.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Nagytérségi hulladékgazdálkodással kapcsolatban nincs arra lehetőség, hogy Ásványráró is bekerüljön. Végigjárták a településeket, ingyenesen meghatározott építési törmelékre plusz lerakókat helyeznek el.

 

Bakonyi Jenő képviselő: A fűtés korszerűsítéses pályázattal mi legyen? Ezen nem kéne gondolkodni, ezt nem tudja vállalni az Önkormányzat.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Beszéltem Schopf Márton Úrral, holnap jön. Lehet inkább vissza kellene vonni a pályázatot, hogy esetleg máshova tudjunk pályázni. Ez annyira kockázatos lenne.

Új kazánnal 75 % is megtérülhet.

 

Peredi László képviselő: Amíg a nyílászárók, hőszigetelés nincs megcsinálva, addig nincs értelme a fűtéskorszerűsítésnek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha beszélsz ezzel az úrral, mondd meg neki, hogy itt van rengeteg fa, a Vízügynek, Erdészetnek.

 

Peredi László képviselő: Ez nem ilyen egyszerű.

 

Zalka Imre képviselő: Lehet fához jutni akkor is, amikor a zárást csinálják.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A koncepció elfogadásáról szavazzunk.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

80/2010. (XII. 15.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját - mint a költségvetési tervezés alapját - megtárgyalta és elfogadja és felkéri a jegyzőt, hogy az elfogadott 2011. évi költségvetési koncepció alapján készítse el Ásványráró Község Önkormányzatának 2011. évi költségvetését.

 

A költségvetés összeállítása során a következőket tartja szükségesnek figyelembe venni a Képviselő-testület:

1.) Biztosítani kell a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényben, és más jogszabályokban meghatározott alapfeladatok ellátásának pénzügyi fedezetét. Az intézményi költségvetések tervezésekor a takarékos gazdálkodás szem előtt tartásával kell a tervezést elvégezni és ennek megtörténtét az intézményi költségvetések egyeztetése során érvényesíteni kell. A Képviselő-testület felül kívánja vizsgálni azokat a működési kiadásokat, amelyek az önkormányzat és az intézmények alapvető működéséhez nem szükségesek.

 

                                                Felelős: Dr. Minkó Nikoletta jegyző

                                                Határidő: 2010. december 15.

 

4. Napirendi pont

A vállalkozók kommunális adójáról szóló rendelet hatályon kívül helyezése

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: 2011. január 1-től megszűnik a vállalkozók kommunális adója. Az erről szóló helyi önkormányzati rendeletet is, 2011. január 1-jei hatállyal hatályon kívül kell helyezni. Az elkészített rendelet tervezet ezt a rendelkezést tartalmazza.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendeletét a vállalkozók kommunális adójáról szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről.

 

 

5. Napirendi pont

Beszámoló a helyi adóztatási tevékenység 2010. évi alakulásáról

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: 2007. év óta az adómértékek vonatkozásában nem volt módosítás. Az esetleges adóemelések befolyásolják majd a 2011 évre tervezendő adóbevételeinket.

A 2007-es adómértékek elmaradnak a jogszabály szerint megállapítható adómértékek maximumától. Az építményadónál a maximálisan kivethető mérték 1.580 Ft/m2 , a településen hatályos mérték 300 Ft/m2 , a magánszemélyek kommunális adójánál maximum 17.245 Ft/adótárgyanként, a rendeletünkben 13.900 Ft szerepel, melyből 7.900 Ft adókedvezmény jár az állandó lakosoknak.

A rendeletek módosítását az is szükségessé teheti, hogy 2011. január 1-től megszűnik a vállalkozók kommunális adója, így 660.000 Ft bevételtől elesik az önkormányzat.

 

Zalka Imre képviselő: Személy szerint az építményadóra még a 300 Ft/m2 árat is sokallom. Igazságtalannak tartom, mert lehet, hogy aki 50 m2-en dolgozik, többet keres, mint aki 1000 m2-en.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ki kell valahogy egyenlíteni a vállalkozók kommunális adójának kiesését. A magánszemélyek kommunális adójának emelését 1000 Ft-tal javaslom megemelni, úgy hogy az állandó lakosok kedvezményéből elveszünk 1000 Ft-ot.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Katasztrófa a 11 millió Ft-os kintlévőség. Miért nem lehet ezeket behajtani?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Sok esetben alkalmazunk inkasszót, azonban olyan cégek esetében nem jutunk eredményre, akiknek a számláin nincs inkasszálható összeg. Ingatlan végrehajtásra 500.000 Ft feletti adótartozásnál van lehetőség.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

 

81/2010. (XII. 15.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a helyi adóztatási tevékenységről szóló 2010. évi beszámolót elfogadja.

 

                                                   Felelős: Dr. Minkó Nikoletta jegyző

                                                   Határidő: 2010. december 31.

 

 

6. Napirendi pont

Egyebek

 

a.) Dr. Kaszás György házorvos Máriakálnoki praxis bővítéséről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Máriakálnok polgármestere levelet írt, hogy Dr. Kaszás György háziorvos körzethatár módosítással Máriakálnok község háziorvosi praxisát is átvenné. Máriakálnok Képviselő-testülete a körzethatár módosításhoz hozzájárul. A doktor Úr már évek óta ellátja a háziorvosi teendőket Máriakálnokon. Az a kérdés, hogy mi hozzájárulunk-e a körzethatár módosításhoz?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Bírni fogja a doktor Úr a két körzetet? Ő sem fiatal már!

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Így több bevétele lesz, tud majd nekünk segíteni. Rosszak a nyílászárók, ennek a költségeihez nem tud hozzájárulni, de valamilyen formában részt fog vállalni.

 

Fazekas Alajos képviselő: Milyen időben rendelne itt?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ugyanúgy, mint most a helyettesítési időszak alatt, 7-10-ig van itt Ásványrárón.

 

Peredi László képviselő: Szerintem feltételeket kellene szabni neki.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Beszéltem a máriakálnoki polgármesterrel, azt mondta, hogy volt más jelentkező a praxis betöltésére, de olyan feltételeket támasztott, hogy a Kaszás doktor Úr a praktikus.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mielőtt döntenénk, szerintem kérdezzük meg Dr. Horváth Béla alpolgármester urat, ő mégis jártasabb ezekben a dolgokban.

 

A Képviselő-testület a javaslattal egyetértett, és a Képviselő-testület egyhangúlag a napirendi pont elnapolása mellett döntött.

 

 

 

 

 

b.) Önkormányzati számlavezetéssel kapcsolatos bankváltás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az iskolai projekt befejezéséhez muszáj hitelt felvenni. Két ajánlat van, a Rajkai és a Pannon Takarék ajánlata. Ha hitelt kapunk, az önkormányzati számlákat is át kell vinni. Praktikusabb a helyi bank, mert az ügyintézés helyben van.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha eljövünk a mostani banktól, akkor az jobb lesz?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az összehasonlítások alapján jobb.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Adnak valami plussz támogatást?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van évenkénti összegű támogatás lakosság arányosan. A bankváltásról még nem kell dönteni, csak szerettem volna beszélni róla.

 

 

c.) Fazekas Alajos Frigyes telekhatár módosítással kapcsolatos kérelme

 

Fazekas Alajos képviselő a napirendi pont tárgyalása kapcsán bejelenti a személyes érintettségét, és hogy saját elhatározásából nem kíván részt venni a döntéshozatalban.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A megosztási vázrajzon látható a terület, 74 m2 belóg az útból. 2001-ben kelt egy építésügyi határozat a telekalakítási engedélyről, valamint született testületi határozat is az említett területrész értékesítéséről 100 Ft/m2 vételáron, azonban az adás-vételi szerződés megkötése elmaradt, valamint a Földhivatalhoz sem került benyújtásra az átvezetés.

A kérelem alapján a Képviselő-testületnek most újból határoznia kellene a vételárról, és a Földhivatalnál kérni kell a megosztást és az átvezetést.

 

Fazekas Alajos képviselő: Legalizálni szeretném ezt a dolgot.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Fazekas Alajos is kezdeményezheti az eljárást. Én javaslom, hogy ugyanazon az értéken kerüljön értékesítésre a terület.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal (Fazekas Alajos érintett nem szavazott) hozta meg határozatát:

 

82/2010. (XII. 15.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a tulajdonában lévő Ásványráró, 284/43 hrsz.-ú területből 74 m2-es területrészt értékesít Fazekas Alajos Frigyes (sz.: 1949. 12. 20.; an.: Skultéti Anna) 9177 Ásványráró, Petőfi u. 26. szám alatti lakosnak 100 Ft/m2 áron, összesen 7.400 Ft, azaz hétezer-négyszáz forint vételárért.

Továbbá a Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az adás-vételi szerződés aláírására, valamint, hogy az üggyel kapcsolatosan eljárjon.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

d.) A Somogyi József Általános Iskola és Óvoda Pedagógiai Programjának módosítása

 

Nagy Zoltán képviselő: Módosítani kell a Pedagógiai Programot. A közoktatási törvény változott, a Programot ehhez igazítani kell. A tanuló az 1. osztályból csak akkor utasítható évismétlésre, ha a követelményeket igazolt és igazolatlan mulasztás miatt nem tudta teljesíteni. Az 1. osztályban félévkor és év végén, a 2. osztályban félévkor szöveges értékelést kell készíteni.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

83/2010. (XII. 15.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda Pedagógiai Program módosítását elfogadja.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek még kérdése?

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Olyan kérdésem lenne, hogy az óvodába az internetet be lehetne-e köttetni?

 

Nagy Zoltán képviselő: A beruházók azt ígérték, hogy az intézményhez bekötik az internetet. Az Önkormányzat biztosított helyet a parabolára. Az iskolába ott a végpont.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Jelentkeztek-e a Bieder Anikóék a honlappal kapcsolatban?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Sajnos nem.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Javasolnám, hogy a lakosságnak menjen ki levél az utakkal kapcsolatban.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem tartozik szorosan ide, de tájékoztatom a testületet, hogy a mai nappal lemondtam az Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnökségéről és a tagságomról is.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző