Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 21/2011.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. december 21-én megtartott ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

11/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelet az építményadó módosításáról

 

12/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendelet a magánszemélyek kommunális adójának módosításáról

 

84/2010. (XII. 21.) határozat az önkormányzati számlákat vezető bank váltásáról

 

85/2010. (XII. 21.) határozat az Önkormányzatnál dolgozó közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók béren kívül adható juttatásainak összegéről

 

86/2010. (XII. 21.) határozat az Önkormányzat köztisztviselői részére a cafetéria éves keretösszegéről

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. december 21-én 17 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    Helyi adórendeletek felülvizsgálata

2.)    Háziorvosi ellátásról határozathozatal

3.)    Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Egyebek közé önálló pontként javaslom felvenni

a.)    Önkormányzati számlavezetéssel kapcsolatos bankváltást, valamint

b.)    2011. évben az önkormányzati dolgozóknak béren kívül adható juttatások mértékéről való döntést.

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

A Képviselő-testület a módosított napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

Helyi adórendeletek felülvizsgálata

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A legutóbbi testületi ülésen szó volt róla, hogy az adómértékek növelésén el kell gondolkodni, mivel a helyi adó mértékeink 2007 óta nem változtak, és elmaradnak a törvényi maximumoktól, valamint a vállalkozók kommunális adója is, mint adóbevétel nem lesz. A rendelet tervezet szerint a magánszemélyek kommunális adója 1000 Ft-tal emelkedne az állandó lakosok esetében, az építményadó pedig 100 Ft-tal m2-enként. A rendelet tervezethez készítettünk egy kalkulációt, hogy az emeléssel mennyi többletbevételre számíthatunk. Az építményadónál az említett 100 Ft-os m2-enkénti emelés évi 972.000 Ft plusz bevételt jelent, a magánszemélyek kommunális adójánál az 1000 Ft adótárgyankénti emelés az állandó lakosok esetében évi 829.000 Ft plusz adóbevételt jelent.

Gondolkodtatok a mértékeken?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: 2011. január 1-től megszűnik a vállalkozók kommunális adója, így 660.000 Ft bevételtől elesik az önkormányzat. Ezenkívül 2011-ben a SZJA önkormányzatokat megillető teljes összege is mérséklődik, ennek oka, hogy 2008-ról 2009-re a központi költségvetés SZJA bevétele csökkent. A bevétel kiesések miatt az adómértékek növelésével kalkuláltunk.

 

 

Zalka Imre képviselő: A lakosság felé az adóemelést meg kell magyarázni, még akkor is, ha csekély mértékű. Szerintem ez büntetés a lakosságnak.

 

Peredi László képviselő: A magánszemélyek kommunális adójából az emeléssel együtt 829.000 Ft plusz adóbevétele származik az önkormányzatnak. Van olyan ember, akinek a jelenlegi 3000 Ft is gond. A kiadásokat is meg kellene vizsgálni, először spórolni kéne.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Lakosságot adóslevelekkel tájékoztatnánk, hogy miért van szükség az emelésre.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Minden népszerűtlen intézkedés fáj az embereknek. Nekem ez már nem jelent olyan lelki törést, mint egy új képviselőnek. Lenne módosító javaslatom: 1. ne emeljük az adókat, 2. az előterjesztés mértékének a felével emeljük.

 

Nagy Zoltán képviselő: Peredi László képviselőnek mondanám, hogy nem folyik el a pénz. Nincs luxus egyik intézményben sem.

 

Peredi László képviselő: Én nem látom így. Beszéltem egy takarító vállalattal, kettő hatórás emberrel el tudják látni az iskolai takarítást.

 

Nagy Zoltán képviselő: Tornacsarnokot egy ember takarítja, neki más feladata is van. 1 takarítónő munkaidejét szinte teljes mértékben kimeríti az orvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat takarítása. A 3. takarítónő pedig táppénzen van.

 

Peredi László képviselő: Ha egy takarítónő munkaidőben a pékségben velem szembe jön, akkor nincs teljes mértékben kihasználva, így elfolyik a pénz.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Aki táppénzen van, neki márciusban letelik az ellátása. Ha elmegy rokkantnyugdíjba, eleve egy emberrel csökken a létszám.

 

Peredi László képviselő: Ha 16 óra kell takarításra, akkor a 24 órás takarítónő pazarlás. Ha egy alkalmazottat megtakarítunk, az minden juttatással együtt 2 millió Ft. Az embereket meg megvágjuk 1000 Ft-tal. Határozzuk meg, hogy mennyi idő kell az elvégzendő feladatra. Meg kell nézni, hogy hol megy el a pénz.

 

Tatiné Popp Rita polgármester: Az iskolánál most éppen ez van folyamatban, nem lesz népszerű intézkedés.

 

Zalka Imre képviselő: A lakosság nincs tisztában azzal, hogy azért a plusz félévi 500 Ft-ért mit kapnak.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Azzal sem vagyok tisztában, hogy az államnak miért kellett személyi jövedelemadóra kifizetnem 1 millió Ft-ot?

 

Peredi László képviselő: Egy 50-60 ezer Ft-os nyugdíjból ezt kifizetni megterhelő lehet.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Volt a Bakonyi Jenő Úr részéről módosító javaslat, hogy 1. ne emeljünk a mértékeken, 2. 50-50 %-kal emeljünk mind a két adónemnél.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel először az építményadó módosításával kapcsolatos rendelet-tervezet módosító javaslatait.

 

Az első módosító javaslatot a Képviselő-testület 3 igen, 4 nem szavazattal nem fogadta el.

 

A második módosító javaslatot a Képviselő-testület 3 igen, 4 nem szavazattal nem fogadta el.

 

A polgármester szavazásra teszi fel az építményadó módosításával kapcsolatos eredeti rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 4 igen, 3 nem szavazattal, minősített többséggel alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendeletét az építményadóról szóló 17/2007. (XII. 21.) rendelet módosításáról.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a magánszemélyek kommunális adója módosításával kapcsolatos rendelet-tervezet módosító javaslatait.

 

Az első módosító javaslatot a Képviselő-testület 3 igen, 4 nem szavazattal nem fogadta el.

 

A második módosító javaslatot a Képviselő-testület 3 igen, 4 nem szavazattal nem fogadta el.

 

A polgármester szavazásra teszi fel a magánszemélyek kommunális adója módosításával kapcsolatos eredeti rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 4 igen, 3 nem szavazattal, minősített többséggel alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (XII. 22.) önkormányzati rendeletét a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 16/2007. (XII. 21.) rendelet módosításáról.

 

 

2. Napirendi pont

Háziorvosi ellátásról határozathozatal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A jegyző beszélt a Máriakálnokiakkal, kérlek számolj be róla.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Máriakálnok esetében azért sürgős a háziorvosi kérdés megoldása, mert több mint egy éve helyettesítve látják el a feladatot és a helyettesítést egy évig lehet fenntartani, mert különben az Egészségbiztosítási Pénztár a finanszírozást 40 %-ra lecsökkenti. Máriakálnokon 1000 betegkártya van, itt Ásványrárón 1600-1700.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Azt gondoltam, hogy Máriakálnok betegállománya nagyobb, mint Ásványrárónak. Szerintem nem fogja ő ilyen könnyen itt hagyni Ásványrárót, ha itt 1600-1700 beteg van. 2011-ben is hozzájárulunk ahhoz, ahogy eddig is, hogy helyettesítsen, amíg önálló orvost nem talál magának Máriakálnok. Én tennék még egy kört előtte, nem futnék az önkormányzat karjaiba.

 

Fazekas Alajos képviselő: Miért nem hívjuk meg az érdekeltet?

 

Zalka Imre képviselő: A doktor Úr reggel 7 órától 10 óráig rendel, ha azon felül el akarod érni, nem lehet. Eddig bezárta fél 10-kor az ajtót, most majd bezárja korábban?

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Biztos a minőség rovására megy.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az eddigi hozzászólásokból egyértelmű, hogy nem támogatja a testület a közös praxist. Írok egy levelet Máriakálnok Önkormányzatának és meghívom Kaszás doktor Urat egy következő testületi ülésre.

 

A Képviselő-testület határozathozatal nélkül egyhangúlag a döntést elnapolta.

 

 

3. Napirendi pont

Egyebek

 

a.) Önkormányzati számlavezetéssel kapcsolatos bankváltás

 

Tatainé Popp Rita polgármester az ajánlatokat ismerteti a képviselőkkel.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Pannon Takarék és a Rajkai Takarék is hozott már elvi döntést. A Pannon Takarék 9,75 %-os kamattal adná a hitelt, a Rajkai 11 %-ossal.

Februárig meg kell, hogy kapjuk a pénzt, mert 16-áig el kell számolni a támogatással. 27 millió hosszú lejáratú, és 26 millió rövid lejáratú hitelfelvételről lenne szó. Én a Pannon Takarékot favorizálnám, mert az helyben van. A Rajkai csak Mosonmagyaróváron és Győrben van legközelebb. Azt szeretném, hogy ne legyenek ilyen nagy készpénzmozgások. Az óvoda kapna 1 társkártyát, amivel tudnának vásárolni a Metroba. A bankváltás miatt új csekkeket is kell rendelni, hogy az adót már az újra tudják fizetni. Természetesen egy ideig párhuzamosan fenntartanánk a Volksbankos számlákat is, ha esetleg valaki még arra fizet.

 

Fazekas Alajos képviselő: Hogy áll az adósságrendezés Orbán György Úrral?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: E-mail-t váltottunk, azóta nem beszéltem vele.

 

Fazekas Alajos képviselő: Elvi síkon közelítsünk egymáshoz. Mi az, amit ő értékként elfogad.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én azért vártam eddig, hogy majd visszareagálnak valamit. Beszélek vele, meg a Varga ügyvéd úrral is.

Visszatérve a bankos dologra, én a Pannon Takarékot javaslom. 1 %-kal kedvezőbb kamatot ad, meg itt van helyben.

 

Peredi László képviselő: A mostani banknál hogy áll a játszóteres hitelünk?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A játszótérhitel rendben van, nincs tartozás.

 

Fazekas Alajos képviselő: Az iskola befejeződik?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen, ez a projekt befejeződik.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha már itt tartunk, az iskola vissza tud költözni januárral?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Egy héttel ezelőtt beszéltünk róla, a tanítónők szerint felesleges a költözködés. A hitel folyósítása után a vállalkozó jön azonnal.

Zalka Imre képviselő: A törlesztő részletet tudjuk majd fizetni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: 1-2 évre halasztást kértem, akkor csak kamatot kell fizetni, de ez is 200 e Ft.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha lemegy a hitel ügyintézése, az Orbán György ügy, a Lakosságot tájékoztatni kell, hogy mennyi hitelt vettünk fel. Ez nagy falat lesz.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van egyéb kérdés?

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

84/2010. (XII. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az Önkormányzat és intézményeinek számlavezetését az alszámlákkal együtt 2010. december 22-vel a Pannon Takarékszövetkezetnél megnyittatja és 2011. február 1-vel a pénzforgalmat engedélyezteti. A Képviselő-testület egyben megbízza a Polgármestert, hogy a Magyarországi Volksbank Zrt-nél lévő számlavezetési szerződés megszüntetésére és a Pannon Takarékszövetkezetnél az Önkormányzati számlák nyitására a szükséges intézkedéseket tegye meg.

 

                                               Felelős:    Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

b.) 2011. évben az önkormányzati dolgozóknak béren kívül adható juttatások mértékéről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Készítettünk egy táblázatot, ami tartalmazza a közalkalmazottaknak, a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozóknak, és a köztisztviselőknek a béren kívüli juttatások mértékéről a javaslatokat.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mi a kötelező?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A 2011. év első oszlop.

 

Peredi László képviselő: Meleg étkezésnél miről beszélünk? Hogy itt eszi-e le a dolgozó, vagy utalványt kap, és máshol elvásárolhatja?

 

 

Zalka Imre képviselő: A rendszer, ahogy működik az jó, az a kérdés, hogy mennyi legyen a mérték.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én a 2011. év második oszlopát javaslom elfogadásra. Ha nincs több kérdés, akkor szavazzunk először a közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók béren kívül adható juttatásának mértékéről.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

85/2010. (XII. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Önkormányzatnál dolgozó közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók esetében nettó 12.000 Ft összegű béren kívül adható juttatást biztosít a 2011. évi költségvetésében.

 

                                               Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő:  Folyamatos

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szavazzunk a köztisztviselők részére adható cafetéria éves keretösszegének mértékéről is.

 

A polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

86/2010. (XII. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők részére a cafetéria éves keretösszegét bruttó 193.300 Ft-ban határozza meg.

 

                                                   Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő:  Folyamatos

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek még kérdése, hozzászólása?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az a javaslatom, hogy a Képviselő-testület nevében a „Nyitva van az aranykapu…” Egyesület Elnökének egy elismerő és köszönő levelet kellene kiküldeni, hogy az adventi programsorozat szervezésében részt vettek.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

K.m.f.

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző