Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 18-3/2010.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. január 13-án megtartott ülésről.

 

Tartalma:

 

1/2010. (I. 13.) határozata az Önkormányzatnál dolgozó közalkalmazottak és a Munkatörvénykönyve hatálya alá tartozók béren kívül adható juttatásainak összegéről

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, a Polgármesteri Hivatal tanácstermében 2010. január 13-án megtartott Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Böősy Imre polgármester: Köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 10 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Napirendi pontok:

1. Az Önkormányzat dolgozóinak béren kívül adható juttatások kérdéséről

2. Egyebek

 

Van-e valakinek döntést igénylő kérdése?

 

A polgármester szavazásra teszi fel a napirendi pontokat, a Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a napirendet.

 

 

1. Napirendi pont

Az Önkormányzat dolgozóinak béren kívül adható juttatások kérdéséről

 

Böősy Imre polgármester: Évvégén a Pénzügyi Bizottságnak az volt a javaslata, hogy a szűkös anyagi helyzetünkre tekintettel felül kell vizsgálni a nem kötelező tételeket (béren kívüli juttatás, Pávakör, Sportkör), és ezeket a 2010-es költségvetés tervezésénél vegyük figyelembe. A költségvetés tervezése aktuálissá vált, és ezért kell ezzel a kérdéssel foglalkozni.

2009-ben az önkormányzat dolgozóinak, a köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak, munka törvénykönyve hatálya alá tartozóknak béren kívüli juttatásként biztosította a 12.000 Ft természetbeni meleg étkezést vagy a 6.000 Ft hideg utalványt, a ruházati költségtérítést, az iskolakezdési támogatást, az ajándék utalványt. A köztisztviselőknek a törvény alapján alanyi jogon járt a ruházati költségtérítés, és az étkezés adómentes része, a többi adható elem volt. A közalkalmazottaknak és a munkatörvénykönyveseknek a saját jogállási törvény szabályai alapján ezek adható elemek voltak.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A nyáron elfogadott adótörvény módosítás következtében 2010. január 1-jétől megszűnik az adómentesen adható természetbeni, pénzbeli juttatások adómentessége, valamint a köztisztviselőknek alanyi jogon járó ruházati költségtérítés és étkezés adómentessége, ezzel az alanyi jogon biztosított juttatások ilyen formában megszűnnek. A legtöbb juttatás 25 %-os szja kulcs alá tartozik és csak néhány, az általános 54 %-os mérték alá, mely a közterhekkel együtt jelentős kiadás Az Országgyűlés a 2010. évi költségvetésével módosította a köztisztviselői törvényt, és bevezette 2010-től a cafetéria-rendszert.

A köztisztviselőt megillető cafetéria juttatás éves összege az illetményalap minimum 5-szöröse, ez bruttó 193.250 Ft, maximum 25-szöröse. Az éves összeg bruttó, magába foglalja az egyes juttatások adótartalmát. A juttatási elemek adózási szempontból három csoportba oszthatók: vannak az adómentesek pl. az internet; a kedvezményes adózásúak, mely után 25 % szja fizetési kötelezettség van pl. meleg étkezés vagy étkeztetés, üdülési csekk, iskolakezdési támogatás stb.; valamint a normál adózásúak, mely után 54 % szja és az szja-val növelt rész után 27 % tb. járulék fizetési kötelezettség van pl. hideg étkezési utalvány, ajándék utalvány.

 

 

Böősy Imre polgármester: Én a normál adózású juttatásokat nem javaslom. A közalkalmazottaknak és a munkatörvénykönyveseknek a 12.000 Ft + ÁFA béren kívüli juttatást javasolnám.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg

 

1/2010. (I. 13.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Önkormányzatnál dolgozó közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók esetében béren kívül adható juttatásként bruttó 15.000 Ft-ot biztosít a költségvetésében.

 

Felelős: Böősy Imre polgármester

Határidő: Azonnal

 

A Képviselő-testület a köztisztviselőknek járó cafetéria éves összegéről való döntést elnapolja.

 

 

2. Napirendi pont

Egyebek

 

a.)

Böősy Imre polgármester: Az Önkormányzati Minisztériumtól a működésképtelen önkormányzatok egyéb támogatása jogcímen kapott 4,5 millió visszatérítendő támogatást évvégéig vissza kellett volna fizetni. Benyújtottunk újabb pályázatot a támogatás visszafizetésének az elengedése iránt, melyre megérkezett a Miniszter Úrtól a levél, hogy eltekint a 4,5 millió Ft visszafizetése alól.

 

b.)

Böősy Imre polgármester: Adóbevallások utólagos ellenőrzése kapcsán több millió forint folyt be az adóbírságokkal és pótlékokkal együtt. Ebből ki kellene fizetni az iskolába vett olajat és a SZIG-VÍZ Nonprofit Kft. felé fennálló 3 millió Ft tartozásunkat.

A LEADER-nek is tartozunk 500 eFt-tal és a taggyűlésen szóba került a kölcsöntartozásunk is.

 

Van-e valakinek kérdése:

Bakonyi Jenő képviselő: Láttam, hogy a Mozinál megkezdődtek a munkálatok.

 

Böősy Imre polgármester: Igen, először az iskolát szeretnénk összekötni a távvezetékkel. A kémény engedélyét mindenképpen el akarom intézni.

 

Böősy Imre polgármester: szeretném még tájékoztatni a testület tagjait, hogy két pályázatot is beadtunk, egyet az iskola akadálymentesítésére, és egy másikat a Zsidó temetőre.

 

A napirendi pontok megtárgyalása után a polgármester az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

 

Böősy Imre

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző