Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18- 16/2010.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. június 24-én megtartott rendkívüli ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

26/2010. (VI. 24.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról

 

27/2010. (VI. 24.) határozat a KEOP-2009-5.3.0/B Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva megnevezésű pályázatban való részvételről

 

28/2010. (VI. 24.) határozat az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány módosított, egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának elfogadásáról

 

29/2010. (VI. 24.) határozat az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány Kuratórium elnöke és tagjainak megválasztásáról

 

30/2010. (VI. 24.) határozat a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás részére önkormányzati nyilatkozat adásáról

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. június 24-én a Polgármesteri Hivatal Hivatalos helyiségében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Böősy Imre polgármester: Köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 10 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Napirendi pontok:

1.      Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

2.      KEOP-2009-5.3.0/B Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva megnevezésű pályázatban való részvétel

3.      „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány Alapító Okiratának módosítása és egységes szerkezetbe foglalása, valamint a Kuratórium elnöke és tagjainak megválasztása

4.      Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás részére önkormányzati nyilatkozat

5.      Adománygyűjtés

6.      Egyebek

a.)   Tájékoztatás a pályázatok állásáról

 

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a napirendet.

 

 

1. Napirendi pont

Mosonmagyaróvár Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

 

Böősy Imre polgármester: A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának felülvizsgálata során megállapították, hogy egyes tartalmi elemei kiegészítésre, illetve törlésre szorulnak, például az alapítói jogok és a munkáltatói jogok gyakorlásával kapcsolatos rendelkezések, ezért ezzel ki kell egészíteni a Megállapodást.

Az időskorúak emelt színvonalú bentlakásos ellátásával kapcsolatos tartalmi elemek törlendők. Törlésre kerül a Társulás működésének határozott időtartamára történő utalás, valamint jogszabályi hivatkozás. A Társulási Megállapodás módosításához minden tagtelepülés képviselő-testületének jóváhagyó határozata szükséges.

 

Mivel egyéb hozzászólás, kérdés nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen, 1 tartózkodó szavazattal hozta meg határozatát:

 

26/2010. (VI. 24.) határozat

 

Ásványráró község Képviselő-testülete hozzájárul a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodás módosításához és felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2010. 07. 01. hatályú, a módosításokkal kiegészített, egységes szerkezetű Társulási Megállapodást aláírja.

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a határozatról a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi társulást értesítse.

 

Felelős:         Böősy Imre polgármester

Határidő:     2010. június 30.

 

 

2. Napirendi pont

KEOP-2009-5.3.0/B Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva megnevezésű pályázatban való részvétel

 

Böősy Imre polgármester: Tavaly júliusban volt egy tájékoztató a KEOP-ról, energiatakarékossággal, racionalizálással foglalkozik. Ezen a tájékoztatón megjelent egy cég, az Optimum Term Kft., amely komplett pályázatírással foglalkozó cég. Felvették velem a kapcsolatot, voltak itt már többször is. Begyűjtöttek tőlünk különböző adatokat és egy javaslattal álltak elő a fűtés korszerűsítésével kapcsolatban. Mondtam, hogy az iskola az elsődleges, mivel a kazán nem hosszú életű. A javaslatunkkal ellentétben nem a mozi épületében lenne, hanem a hivatal mellett lenne egy kazánház. Az iskola, a hivatal és a tornacsarnok lenne összekötve távhővezetékkel.

Azt javasolják, hogy 95 kW-os faelgázosító kazán kellene, 3 db és a meglévő lébényi kazán. Nem kell aprítékolni, hasábfa formába be lenne rakva a tüzelőanyag. Ezt dolgozták ki különböző számításokkal.

A pályázat beadására van még lehetőség, július 1-ig. Ez már csak jövőre valósulna meg, a jövő évi költségvetést érinti az önerő. Ha most nem is nyer, egy legközelebbi ütemben is részt vehet. Ami megvalósulna: a komplett fűtési rendszer, hőszigetelés hungarocellel (iskolába, hivatalba), és az iskola és a tornacsarnok nyílászárócseréje.

Határozatot kell hozni, hogy ebben a pályázatban részt kívánunk-e venni KEOP-2009-5.3.0/B Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva megnevezésű pályázat, és hogy a pályázati anyagot az említett céggel, az Optimum Term. Kft-vel készítettjük el, valamint, hogy a 21 millió 704 Ft önerőt a 2011. évi költségvetésbe betervezzük.

 

Mivel egyéb hozzászólás, kérdés nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

27/2010. (VI. 24.) számú határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a KEOP-2009-5.3.0/B Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva megnevezésű pályázatban részt kíván venni az ásványrárói 660/2 hrsz-ú Polgármesteri Hivatal, valamint a 980 hrsz-ú Somogyi József Általános Iskola és a hozzátartozó tornacsarnok vonatkozásában az OPTIMUM TERM Kft. (szh.: 1134 Budapest, Gidófalvi u. 33.) által készített pályázati anyaggal. A projekt teljes megvalósulási költsége 87.217.217 Ft. A Képviselő-testület a 2011. évi költségvetésében saját forrásból biztosítja pályázat sikeréhez szükséges 25 %-os önrészt, melynek összege 21.804.304 Ft.

 

Felelős: Böősy Imre polgármester

 Határidő: Azonnal

 

 

3. Napirendi pont

„Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány Alapító Okiratának módosítása és egységes szerkezetbe foglalása, valamint a Kuratórium elnöke és tagjainak megválasztása

 

Böősy Imre polgármester: A közalapítvány bejegyzése megint megbukott. A bíróság egyeztetett az ügyészséggel. Nagy Zoltán iskolaigazgató, mivel az iskola Önkormányzati fenntartású, így ő nem lehet a kuratórium elnöke.

Én Lappints Tibornét javaslom elnöknek. Az érintettek előzetesen a nyílt ülés megtartásához írásban hozzájárultak. A korábban meghozott határozatott módosítanunk kell.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 ige szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát

 

28/2010. (VI. 24.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány módosított, egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratát elfogadja.

 

                                       Felelős:      Böősy Imre polgármester

                                       Határidő:   Azonnal

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal hozta meg határozatát:

 

29/2010. (VI. 24.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány Kuratórium elnökének megválasztja:

7 igen szavazattal Lappints Tiborné (sz.: Horváth Mária, 1949. december 10., an.: Banyár Gizella) 9021 Győr, Bajcsy Zsilinszky u. 30-32. szám alatti lakost.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány Kuratórium tagjainak megválasztja:

7 igen szavazattal Banyár Károlyné (sz.: Tóth Margit, 1955. január 30., an.: Habereiter Mária) 9177 Ásványráró, Óvoda u. 21. szám alatti lakost,

7 igen szavazattal Böősy Imre (sz: 1956. december 16., an: Bugár Emília) 9177 Ásványráró, Hajós u. 1. szám alatti lakost 6 igen szavazattal,

Körmendi Gézáné (sz: Dániel Mária, 1951. február 24., an: Soós Teréz) 9177 Ásványráró, Győri u. 29. szám alatti lakost,

7 igen szavazattal Nagy Zoltán (sz.: 1964. október 22., an: Csordás Marianna) 9177 Ásványráró, Tűzoltó u. 27. szám alatti lakost.

 

                                       Felelős:      Böősy Imre polgármester

                                       Határidő:   Azonnal

 

 

4. Napirendi pont

Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás részére önkormányzati nyilatkozat adása

 

Böősy Imre polgármester: A Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás beadta a fejlesztési pályázatát. A pályázati útmutató szerint mellékelni kell a tagtelepülési önkormányzatok nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a tagoktól a Társulásnak szolgáltatott üzemeltetési adatok a valóságnak megfelelnek, hogy megismertük a Részletes Megvalósíthatósági Tanulmányt, annak díjpolitikáját és díjmértékét és vállaljuk ennek elfogadtatását a projektet befejező öt évben a támogatás visszafizetésének terhe mellett.

A határozatot minél hamarabb el kellene fogadni és megküldeni a Társulás részére.

 

Van-e valakinek hozzászólása?

 

Mivel egyéb hozzászólás, kérdés nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal hozta meg határozatát:

 

30/2010. (VI. 24.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete nyilatkozik, hogy a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás részére a KEOP 1.1.1 pályázat üzemeltetési koncepciójának alátámasztásához nyújtott és az RMT-ben feltüntetett adatok, információk a valóságnak megfelelnek, továbbá az RMT-ben bemutatott üzemeltetési koncepciót, díjpolitikát, díjképzést ismerik és annak betartását a támogatás visszafizetésének terhe mellett vállalják a projekt befejezését követő minimum öt évig.

 

Felelős: Böősy Imre polgármester

 Határidő: Azonnal

 

 

5. Napirendi pont

Szúnyogirtás, adománygyűjtés

 

a.)Szúnyogírtás

 

Böősy Imre polgármester: Rengeteg a szúnyog a településen, az előző évekhez hasonlóan idén is részt veszünk a Mosonmagyaróvári Kistérség által szervezett légi szúnyoggyérítésben.

A korábbiakhoz hasonlóan most is írok ki levelet a Lakossághoz, hogy mindenki a lehetőségéhez mérten, járuljon hozzá a szúnyoggyérítés költségeihez. A Kistérségi gyérítés támogatott irtás, de így is közel 300 e Ft-ba kerül egy szórás, és csak kettő alkalom támogatott. Sajnos a költségvetésünk több irtásra nem nyújt fedezetet, a lakosság támogatására lenne szükség. Ha minden lakos 500 Ft-ot fizetne, akkor összegyűlne kb. 1 millió forint. Tavaly is voltak és idén is biztos lesznek, akik semmit sem adnak, illetve akik 500 Ft-nál többet fizetnek.

 

Mi a Képviselő-testület véleménye?

 

A Képviselő-testület egyetért a polgármester javaslatával.

 

b.)Árvízkárosultaknak gyűjtés

 

Böősy Imre polgármester: Több települést sújtott az árvíz. Az országos gyűjtések már elkezdődtek, javaslatom, hogy önállóan mi is szervezzünk adomány gyűjtést az árvízkárosultak megsegítésére. Az összegyűjtött adományokkal egy konkrét észak-magyarországi falut lehetne támogatni. Megkerestem a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét, hogy nevezzen meg egy települést, amelynek gyűjtést tudunk szervezni. A pénzadományokat elkülönített számlán kezelnénk, természetesen nemcsak pénzbeli, hanem minden más adományról lehetne szó.

 

A Képviselő-testület javaslatát várom.

 

A Képviselő-testület egyetért azzal, hogy az árvízkárosultak megsegítésére adományokat gyűjtsön.

 

 

5. Napirendi pont

Tájékoztató pályázatok állásáról

 

Böősy Imre polgármester: A játszótér pályázatról szeretnék először beszélni. A kivitelezőknek tárolási helyet kell adni és én a Tornacsarnokra gondoltam. Az eszközöket majd hozzák.

 

Nagy Zoltán képviselő: Vizesblokkot is kéne kialakítani, hogy rendezvényeken is lehessen használni.

 

Böősy Imre polgármester: Az iskola akadálymentesítése pályázattal kapcsolatban azt a tájékoztatást tudom adni, hogy a közbeszerzési eljárás lefolytatásához a hirdetményt elküldtük a Közbeszerzések Tanácsának. A közzétételi díjat elutaltuk.

A Tornacsarnok bővítését is napirendi pontra kell tűzni, egy tároló mindenképpen jóllenne, hogy a padokat ne kelljen mindig hurcolni. A Tornacsarnokot a Dimenzio cég tervezte, neki szerzői joga van az épületen. Meg kell keresnem a tervezőket, hogy a bővítéshez a hozzájárulásukat adják.

 

 

Böősy Imre polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

Böősy Imre

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző