Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18-7/2010.

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. március 16-án.

 

 

 

 

Tartalma:

 

2/2010. (III. 17.) rendelet az egyes szociális ellátások szabályozásáról

 

3/2010. (III. 17.) rendelet az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról

 

9/2010. (III. 16.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról

 

4/2010. (III. 17.) rendelete az állattartás helyi szabályainak módosításáról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. március 16-án 18 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Böősy Imre polgármester: Köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 10 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Napirendi pontok:

1.      Az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló rendelet elfogadása

2.      Az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendelet elfogadása

3.      Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulási Megállapodás módosítása

4.      Egyebek

 

Megkérdezem a testületet, hogy van-e valakinek döntést igénylő kérdése?

 

Dr. Cséfalvay György: Az előterjesztett indítványom alapján kérem napirendi pontként felvenni az állattartási rendelet módosítását.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a napirendet.

 

 

1. Napirendi pont

Az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló rendelet elfogadása

 

Böősy Imre polgármester: 2010. január 1-től a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény és a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ fenntartója a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. A Társulás állami fenntartónak minősül. A szociális törvény alapján a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény állami fenntartója határozza meg az intézményi térítési díjat. A szociális törvény alapján a helyi önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot. A rendeletalkotás a képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át, így a társulási tanács nem alkothat rendeletet, legfeljebb határozatában elviekben határozhatja meg az intézményi térítési díjat, a térítési díj csökkenésének, illetve elengedésének feltételeit. A térítési díjra vonatkozó rendelkezéseket a kistérségi társulást alkotó önkormányzatok saját rendeleteikben határozhatják meg.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2010. (III. 17.) rendeletét az egyes szociális ellátások szabályozásáról.

 

2. Napirendi pont

Az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló rendelet elfogadása

 

Böősy Imre polgármester: Az előző napirendi pontnál említett jogi szabályozás vonatkozik a gyermekek ellátására is. Az önkormányzat a gyermekjóléti alapszolgáltatások közül részt vesz a gyermekjóléti, a gyermekek átmeneti gondozása, családi napközi szolgáltatásokban. Az ezek után fizetendő intézményi térítési díjakat a rendelet 2. számú melléklet, a személyi térítési díjakat a 3. számú melléklet tartalmazza.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg:

 

Ásványráró község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2010. (III. 17.) rendeletét az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról.

 

3. Napirendi pont

Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulási Megállapodás módosítása – „Szociális Bizottság” létrehozása

 

Böősy Imre polgármester: A határozati javaslat szerint a Társulási Megállapodás kiegészítése szükséges egy Szociális Bizottság létrehozásával. A szociális ellátásokkal kapcsolatosan benyújtott kérelmek elbírálásához szükséges ezt a bizottságot felállítani. Bár a kistérségi ülésen felvetődött, hogy nem jogszerű, ha egy szociális kérelmet, mely kistérségi feladat ellátásban működik, a kistérség által létrehozott bizottság bírál el. Az adott település Szociális Bizottságának hatáskörébe tartozik.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg

 

9/2010. (III. 16.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülte jóváhagyja, hogy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodás 9. pontja kiegészüljön egy „Szociális Bizottság” létrehozásával.

 

Felelős: Böősy Imre polgármester

Határozat: Folyamatos

 

4. Napirendi pont

Állattartási rendelet módosítása

 

Dr. Cséfalvay György: Az Önkormányzat SZMSZ-ében biztosított jogommal élve előterjesztést nyújtottam be az állattartási rendelet módosítására. A rendelet 2. számú melléklete határozza meg az állattartó melléképületek védőtávolságait a lakóépületektől. 1-6 db haszonállatig 10 méter, 6-20 db-ig 20 méter, 20 db felett az állatok száma és a védőtávolság méretei megegyeznek, 100 db feletti állomány csak külterületen tartható.

 

A módosítási javaslatom, hogy a jelenleg hatályban lévő önkormányzati rendelet 2. számú mellékletébe a „lakóépület” szövegrész helyébe a „szomszédos lakóépület” szöveg kerüljön. Az előterjesztést azzal indokolom, hogy Ásványrárón, a legtöbb ingatlanon, ahol állattartás folyik, az állattartó melléképületek közvetlenül a lakóházak mellett épültek. A helyi rendelet szerint a védőtávolságok betartását a „lakóépülettől” kell számolni, ideértve a „saját lakóépületet” is, melyeknél az előírt távolságok sok állattartó ingatlanon nincsen meg. A rendelet alapján ez minden esetben szabálysértési eljárást von maga után, függetlenül attól, hogy a meghatározott védőtávolságok a szomszédos lakóépületektől megfelelőek.

A fentiek miatt a rendelet szövegén pontosítani kellene.

 

Böősy Imre polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg:

 

Ásványráró község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2010. (III. 17.) rendeletét az állattartás helyi szabályairól szóló 12/2005. (X. 4.) rendelet módosításáról.

 

 

Böősy Imre polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta, és zárt ülésen folytatta tovább a munkáját.

 

 

K.m.f.

 

 

Böősy Imre

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző