Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18-36/2010.

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. november 16-án megtartott ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

68/2010. (XI. 16.) határozat Ásványráró Község Polgármesteri Hivatalának módosított, és egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának jóváhagyásáról

 

69/2010. (XI. 16.) határozat Somogyi József Általános Iskola és Óvoda intézménynek módosított, és egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának jóváhagyásáról

 

70/2010. (XI. 16.) határozat a kistérségi pedagógiai szakszolgálati feladatellátás 2010. évi finanszírozásához való hozzájárulásról

 


 

 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. november 16-án a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Napirendi pontok:

1. Ásványráró Község Polgármesteri Hivatalának módosított, és egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának jóváhagyása

2. A Somogyi József Általános Iskola és Óvoda módosított, és egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának jóváhagyása

3. Ásványráró Község Önkormányzatának Gazdasági Programja 2011-2014.

4. Hozzájárulás a kistérségi pedagógiai szakszolgálati feladatellátás 2010. évi finanszírozásához

5. Egyebek

 

Van-e még valakinek döntést igénylő kérdése?

 

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

A Képviselő-testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

Ásványráró Község Polgármesteri Hivatalának módosított, és egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának jóváhagyása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A költségvetési szervek jogállásáról szóló jogszabályt augusztusban hatályon kívül helyezték, amely az alapító okiratok kötelező tartalmi elemévé tette a kisegítő, kiegészítő tevékenységek szerepeltetését, valamint a költségvetési szervek típus szerinti besorolását. A törvény hatályon kívül helyezése következtében az alapító okiratokból ezeket a pontokat törölni kell. A kisegítő tevékenység helyett az alaptevékenység kapacitását kihasználó tevékenységet kell szerepeltetni. Ami eddig kiegészítő tevékenység volt, az vagy az alaptevékenységbe kerülhet át, vagy a vállalkozói tevékenységbe, ha a bevételek az 5 %-ot elérik. Mi az említett szakfeladatokat az alapító okirat módosításakor az alaptevékenységbe soroltuk be. A Polgármesteri Hivatal szakfeladatai közé a Kincstár javaslatára az iskolai és az óvodai intézményi étkezetést is betettük, valamint töröltük a 931102 sportlétesítmények működtetése és fejlesztése szakfeladatot. Az utóbbi szakfeladat az iskolánál is szerepel, a Hivatalnál az ide könyvelt tételek a város és községgazdálkodásnál is szerepeltethetők, nem kell így megbontani.

Új pont a költségvetési szerveknél a gazdasági jogkör meghatározása. Az alapító okirat egyebekben változatlan marad.

Bakonyi Jenő alpolgármester: A módosításnál a számozások nem világosak, a hivatalnál nincs 14. pont.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A korábbi alapító okiratban szerepelt a 14. pont, az új azt tartalmazza, hogy az eddigi 14. pont számozása 11. pontra változik. Mivel egyes pontok törlésre kerültek, ezért a számozás változott.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

68/2010. (XI. 16.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Ásványráró Község Polgármesteri Hivatalának módosított, egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát jóváhagyja. Ásványráró Község Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy gondoskodjék a módosított alapító okirat törzskönyvi nyilvántartásban történő átvezettetéséről.

 

Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

2. Napirendi pont

A Somogyi József Általános Iskola és Óvoda módosított, és egységes szerkezetbe foglalt Alapító Okiratának jóváhagyása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az iskola alapító okiratának módosítására is az előző napirendi pontban említett okok miatt kerül sor. Az óvodai és az iskolai egységnél is a sajátos nevelési igényű szakfeladatoknál az alapító okiratot kiegészítettük a költségvetési törvényben meghatározott szövegrésszel. Egyebekben az alapító okirat változatlan marad.

 

Mivel hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

69/2010. (XI. 16.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda intézménynek a módosított, egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát jóváhagyja. Ásványráró Község Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy gondoskodjék a módosított alapító okirat törzskönyvi nyilvántartásban történő átvezettetéséről.

 

Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

 

 

 

3. Napirendi pont

Ásványráró Község Önkormányzatának Gazdasági Programja 2011-2014.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A gazdasági programot sajnos nem tudtam az ülés előtt kiküldeni, így most kerülne kiosztásra. Röviden végig mennék a pontokon.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Csak beleolvastam a programba, komoly dolgokat tartalmaz, átnézést igényel. Szerintem most ne döntsünk róla, hanem a közmeghallgatás előtt 1 órával jöjjünk újra össze.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Rendben, akkor kérem, hogy tanulmányozza át mindenki. A gazdasági program a ciklusra vonatkozó terveket tartalmazza csak, az egyes döntést igénylő konkrét kérdésekről a Képviselő-testületnek külön kell majd határoznia. A programban szereplő költségcsökkentő lépések lehetőségként szerepelnek.

Hitelt kell felvennünk és megszorításokat kell bevezetni, hogy a törlesztő részleteket prezentálni tudjuk a banknak. Komolyan alá kell támasztanunk, hogy hogyan tudjuk fizetni a részletet.

Jó lenne, ha a bankkal meg tudnánk úgy egyezni, hogy kifizeti helyettünk a tartozásokat és esetleg az E-ON-nal is lehetne beszélni, hogy a kamatot engedje el. Én csak azt látom megoldásnak, hogy kiadást csökkentő lépésekkel kell megtakarítanunk, csak magunkra számíthatunk.

 

A polgármester ismerteti a gazdasági programot.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek kérdése az elmondottakkal kapcsolatban?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A nehéz helyzeten való változtatás mindenképp szükséges, de ezt nem lehet csak a közszférában dolgozókra ráterhelni, hanem mind a 700 háztartásnak hozzá kell járulnia. A konyha kiadását én nem fogom megszavazni és név szerinti szavazást fogok kezdeményezni. A faluban többen tényként kezelik a konyha kiadását. A közmeghallgatás előtt ebben a témában állást kell foglalnunk. A cafetériával kapcsolatban is ez a véleményem. 2006 óta a közszférában nem volt béremelés, sőt csökkentettek a béreken, a 13. havi fizetést elvették.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Hogy gondolod azt megvalósítani, hogy a 700 háztartásra terheljük rá?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az adómértékek növelésével. Szeretném, ha a többiek is mondanának valamit. Lehet, hogy csak én látom rosszul. Viszont úgy gondolom, hogy a konyha kérdése nem csak öt ember gondja, hanem azé a kétszáz emberé, aki onnan étkezik.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Három céget kerestünk meg. Az első konkrét ajánlattal jött, a második őszintén szólva nekem se tetszett, a harmadik pedig a legszimpatikusabb volt. A dolgozókat bekalkulálják, jogfolytonosan vennék át őket.

Érdemes utánakérdezni, hogy máshol mennyire elégedettek a mennyiséggel és a minőséggel. Megnézni, hogy nekünk mennyibe kerül. Ha vállalkozó üzemeltetné a konyhát, a legcélszerűbb lenne almérőket felszerelni, hogy a tényleges rezsit fizessék.

 

Fazekas Alajos képviselő: Kiszámított adatok alapján meg kell nézni, hogy a konyha mennyibe kerül. Az alkalmazottak közül esetleg valaki vállalkozóit is kiválthatna és ő üzemeltetné. A bércsökkentés mindenkit érint, a vállalkozókat is, mint engem, nálunk sincs cafetéria.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha nem tudunk tényszerűen bevételeket, megtakarításokat hozni, nem fogunk hitelt kapni, és akkor nem tudjuk az iskolát befejezni. Vissza kell fizetni az előleget büntető kamatokkal.

 

Zalka Imre képviselő: Ezt az embereknek nagyon jól kell tálalni.

 

Fazekas Alajos képviselő: Megszorítások nélkül például az utakra honnan vegyük elő a pénzt, a cafetériára honnan vegyük elő a pénzt? Érdekünk lenne, hogy megmaradjon az étkezői létszám. Ha bővítenék a konyhában a tárgyi feltételeket, akkor esetleg tőlünk is vihetnek ebédet más településre.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A héderváriaknál nagyon komoly a konyha felszereltsége, 600 főre is tudnának főzni.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Egy jól működő rendszert nem kellene veszni hagyni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e még valakinek kérdése?

 

Fazekas Alajos képviselő: A falu tv-nek mi lesz a sorsa? Mozgó képeket tudunk majd leadni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A videóra gondolsz? A Falu-tv megoldása januárra tolódik, nem tudom, miért megy ez ilyen nehezen. Időtartamban Ásványráró egy órát fog kapni. A honlap készítésével kapcsolatban annyit, hogy jó lenne, ha valaki karbantartaná.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Fontos lenne az információáramlás. Rossz, hogy nincs Falu-Tv. Biztos lenne rá egy ember, aki besegítene a falu-tv-be és a honlap készítésre is van jelentkező.

 

Fazekas Alajos képviselő: Nem sok értelme van annak, hogy a videó felvételeket archiváljuk, meg annak sem, hogy az egész szigetköz lássa a testületi üléseket.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az időkorlát miatt az üléseket nem fogjuk tudni majd leadni.

 

 

Peredi László képviselő: A programban szerepel, hogy a Hulladékgazdálkodási Konzorcium nem tervez Ásványrárón hulladékudvar.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ásványrárón nem szerepel hulladéklerakó. Nem minden településen tervezik, de az önrészt azoknak is be kell fizetni. Ennek majd pontosabban utánakérdezek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az útjavítással kapcsolatban: úgy tudom, hogy a csirkefarmnál volt rengeteg beton, azt meg lehetne őröltetni.

 

Fazekas Alajos képviselő: A Csiron megvette, ő használta fel. Bedaráltatta és belekerült az útba.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkerestem azt a céget, amit az Imre említett. Az öt utca, ami felmérésre került, 28 millió Ft-ba kerülne. Ha lehetne pályázni, az nagy segítség lenne.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pont tárgyalását döntés nélkül lezárta. A képviselők a gazdasági programot a következő ülésre áttanulmányozzák.

 

 

4. Napirendi pont

Hozzájárulás a kistérségi pedagógiai szakszolgálati feladatellátás 2010. évi finanszírozásához

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás 2005 óta biztosítja a pedagógiai szakszolgálatok ellátását. A feladatok finanszírozása normatív és társulás kiegészítő támogatásból történik. A Tanács elfogadta 2010. évi költségvetését, amelynek szöveges előterjesztésében szerepelt, hogy a Nevelési Tanácsadó 2010. évi kistérségi feladatellátásra vonatkozó költségvetésében hiány van és ennek a hiánynak a teljes finanszírozását a Társulás nem tudja magára vállalni. A fennmaradó 1.008.000 Ft-os összeget a településeknek kellene fedezni. Ásványrárónak a pedagógiai szakszolgálati feladatok 2010. évi finanszírozásához 6.292 Ft-tal kellene hozzájárulni. A települési hozzájárulások a 2010. évi január-augusztusi települési ellátotti mutatók alapján került meghatározásra.

 

Mivel hozzászólás, kérdés nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag hozta meg határozatát:

 

70/2010. (XI. 16.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselőtestülete jóváhagyja, hogy 6.292 Ft-tal járuljon hozzá a kistérségi pedagógiai szakszolgálatok 2010. évi finanszírozásához.

Felhatalmazza a Polgármestert, hogy határozatáról a Kistérségi Társulást értesítse.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

 

5. Napirendi pont

Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Iskola ügyben jártam a mecséri polgármesternél. Azt mondta, ha változtatna, akkor mindenképp Lébényhez csatlakoznának. Sok diák jár oda szakkörre. Voltunk Lipóton is, de ott azt mondták, hogy érdeklődjünk Mecséren. Így ez ügyben érdemben nem sikerült eljárnunk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A pénzügyi átvilágítás megkezdődött?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megküldte az ajánlatot a könyvvizsgáló, november 18-ig kell az anyagot összekészíteni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Tamás Jánosné Zsuzsi néni lemondott a vöröskeresztes elnökségéről. Javaslok neki valami fajta elismerést a közmeghallgatáson.

 

Nagy Zoltán képviselő: Tájékoztatásképp mondanám el a testületnek, hogy az Oktatási Hivatal ellenőrzést végzett az iskolában, majd küldik a jegyzőkönyvet a fenntartónak, de nem volt semmi gond.

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta és a Képviselő-testület a munkáját zárt ülésen folytatta tovább.

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző