Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 18-37/2010.

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. november 19-én megtartott ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

 

72/2010. (XI. 19.) határozat a SZIG-VÍZ Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságba történő tag delegálásáról

 

73/2010. (XI. 19.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsi ülésén a polgármester helyettesítéséről

 

74/2010. (XI. 19.) határozat az Önkormányzat 2011-2014. évekre vonatkozó Gazdasági Programjának elfogadása

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. november 19-én a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében tartott ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Napirendi pontok:

1. SZIG-VÍZ Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságába tag delegálása

2. Akadályoztatás esetén a polgármester helyettesítése a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának ülésén

3. Vállalkozások adóellenőrzése

4. Az Önkormányzat 2011-2014. évekre vonatkozó Gazdasági Programja

Van-e valakinek döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

A Képviselő-testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

1. Napirendi pont

SZIG-VÍZ Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságába tag delegálása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A SZIG-VÍZ Nonprofit Kft.-ben az Önkormányzatnak van részesedése. A Felügyelő Bizottságba Boros Andrást delegálta a korábbi Képviselő-testület, akinek a mandátuma lejárt. Újra delegálni kell tagot a Bizottságba. Beszéltem Boros Andrással, ő azt mondja, hogy szeret ezt csinálni és a munkájával is meg vannak elégedve, így én továbbra is őt javasolnám. Ha van valakinek más javaslata, kérem nevezze meg.

 

Mivel más javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát.

 

72/2010. (XI. 19.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a SZIG-VÍZ Nonproit Kft. Felügyelő Bizottságba tagként Boros András (sz.: Mosonmagyaróvár, 1949. 09. 25.; an.: Édes Jolán ) Ásványráró, Győri u. 27. szám alatti lakost delegálja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

2. Napirendi pont

Akadályoztatás esetén a polgármester helyettesítése a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának ülésén

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának az ülésein a polgármester helyett szavazati joggal a Képviselő-testület által meghatalmazott személy vehet részt. Akadályoztatásom esetére helyettesnek Bakonyi Jenő alpolgármestert javaslom.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Én szívesen elvállalom.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az ülések délelőtt vannak, ez nem okozna gondot a tanítási órák miatt?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ezt remélem, majd meg tudom beszélni az intézményvezetővel. Akkor én azt javasolnám, hogy Dr. Horváth Bélával, a másik alpolgármesterrel vállaljuk el ezt a helyettesítést.

 

Dr. Horváth Béla alpolgármester is szívesen elvállalta a helyettesítést.

 

Mivel egyéb hozzászólás és javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Képviselő-testület 6 igen szavazattal – 1 tartózkodás mellett – hozta meg határozatát

 

73/2010. (XI. 19.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselőtestülete úgy határozott, hogy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának ülésén Tatainé Popp Rita polgármestert akadályoztatása esetén teljes jogkörrel Bakonyi Jenő vagy Dr. Horváth Béla alpolgármester helyettesíti. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a határozatról a Kistérségi Társulást értesítse.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

 

3. Napirendi pont

Vállalkozások adóellenőrzése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tudom, hogy a múltkori testületi ülésen megtárgyaltuk, hogy folytatódjanak ezek az ellenőrzések, de azóta is több vállalkozó megkeresett személyesen, hogy rosszul esik nekik. Engem személyesítenek meg az ellenőrzéssel. Azt szeretném kérni, hogy egy darabig szüneteltessük. Én a vállalkozók segítségére nagyon számítok ebben a nehéz időkben, és ez arculütés lenne nekik.

 

Nagy Zoltán képviselő: Ha megszorításokat tervezünk, akkor szükség van erre a bevételi forrásra is. Mindenkinek ki kell vennie a részét a közteherviselésben. Aki tiszta, annak úgysincs takargatni valója.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Fognak itt még emberek tragédiákat megélni, nemcsak a vállalkozók. A testület a múltkori ülésen 6, 1 arányban döntött úgy, hogy folytatja az ellenőrzést. Akkor módosító indítványra van javaslat?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen, hogy 2011. év 2. felétől folytatódjanak az ellenőrzések.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a módosító határozati javaslatát:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 3 igen, 4 nem szavazattal elutasította a határozati javaslatot, így az adóellenőrzések folytatódnak.

 

 

4. Napirendi pont

Önkormányzat gazdasági programja 2011-2014.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Sikerült áttanulmányozni a kiküldött programot? Van valakinek kérdése, javaslata?

 

Nagy Zoltán képviselő: A program a 4 évre vonatkozó vágy. Hasonló az eddigi programokhoz. A testület korábban is állított fel ilyen terveket. Kormányi szinten is hangzanak el ilyenek, mint pl. a cafetéria csökkentése. Én elfogadnám úgy, hogy csak a melegétkeztetést kapnák a dolgozók. Ez 2.260 e Ft megtakarítást jelentene.

A konyha kiadásának kérdését mindenképp jól körbe kellene járni, sok ember jövőjét érinti. Ez a téma már máskor is előkerült.

A túlóra eltörlése a feladatellátás törvényességét vonná maga után. Konkrét kimutatásokkal ez ki lett mutatva. 13 pedagógus van, ha egy valaki hiányzik, akkor a megfelelő működés nem biztosított. A némettanár és a napközistanár is csak túlórába tudja ellátni a feladatait, ha ez nem lenne, plusz pedagógust kellene felvenni, az meg nem lenne költségtakarékos.

A háziorvosi ellátással kapcsolatban az a véleményem, hogy nem szabad kemény megszorításokat hozni vele szemben, mert könnyen meggondolhatja magát és elmehet innen.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A doktor úrral mindenképp le akarok ülni és átbeszélni a dolgokat. Azt neki is meg kell érteni, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat.

 

Nagy Zoltán képviselő: A fejlesztéseknél rangsort kellene felállítani. Egyébként a 4 éves tervnek megfelelő a program.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tulajdonképpen nincs benne semmi különös, ha tele lenne a kassza, ezeket a terveket meg lehetne valósítani.

 

Peredi László képviselő: A cafetériával kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy a 280.000 Ft miből áll össze?

 

Nagy Zoltán képviselő: Internet hozzájárulás, étkezés, üdülési utalvány. Többnyire mindenki a meleg étkezést választja, ez 180.000 Ft-ot tesz ki, a fennmaradó összegre pedig az egyéb elemet.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A közmeghallgatáson ennyire részletesen nem fogom elmondani a programot, a költségcsökkentő lépések csak lehetőségként szerepelnek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Először is azt kellene megvizsgálni, hogy hogyan jutottunk el idáig. A felelősöket meg kell keresni. Hiányolom a felelősségrevonást. A megszorításokat mind a 700 háztartással meg kell éreztetni, és nemcsak a 40 családdal. Én csak adóemelésben látom a kiutat.

A Polgármesteri Hivatalban lehetőséget látnék, a tetőterében kettő hatalmas terem áll kihasználatlanul, ez luxus. A kiadását jó ötletnek tartanám.

Vizsgáljuk meg a körjegyzőség formáját is, több milliós megtakarítást jelentene.

Információáramlással kapcsolatban annyit, hogy amíg nincs falu tv, addig a testületi ülésekről készült jegyzőkönyvből egy kivonatot ki kellene tenni minden hirdetőtáblára, hogy az emberek számára hozzáférhető legyen.

Az utakkal kapcsoltban a programban az szerepel, hogy azok fejlesztéséről álmodni sem lehet. Én ezt azért nem mondanám, pályázni kell, és akkor majd meglátjuk.

A kötelező és az önként vállalt feladatokat tartalmazó táblázatból az önként vállalt feladatok közül hiányzik a néptánc oktatás, a zeneoktatás, a pávakör.

 

Nagy Zoltán képviselő: A zeneoktatásnak nincs anyagi vonzata a költségvetésben. A programban szerepel, hogy a Polgármesteri Hivatalból 2 fő nyugdíjba megy és helyettük egy fő kerülhetne alkalmazásra. Az a kérdésem, hogy elég lenne helyettük egy ember? Hatékonyan tudná elvégezni a feladatokat? Gondolom pályáztatni kell, esetleg helyi lakos is pályázna.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szerintem elsősorban tapasztalt embert kell felvenni anyakönyvvezetői szakképzettséggel. Először az igazgatási munkakörre vennénk fel egy embert, és majd meglátjuk, hogy mennyire tudna belefolyni az adóügyi feladatokba is.

 

Fazekas Alajos képviselő: Annyit szeretnék a konyhával kapcsolatban még mondani, hogy a legszimpatikusabb ajánlattevő üzemeltető eljöhetne egy testületi ülésre, és mondja el ő is a terveit, elképzeléseit.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Mindenképp.

 

Fazekas Alajos képviselő: Bakonyi Jenő részéről nem értettem, hogy mi az a 40 család?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az önkormányzati dolgozók családjára értem a 40 családot. Ha adóemelést nem tervezünk, mert a lakosságra már nem lehet nagyobb terhet róni, akkor csak erre a rétegre vonatkozik a megszorítás. Én azt javaslom, hogy az adókat az infláció növekedésével emelni kellene, hogy mind a 2000 ember részesüljön a problémában.

 

Fazekas Alajos képviselő: A gazdasági problémát mindenki érzi így is a saját bőrén. Szerintem azt kellene csökkenteni, ami nem kötelező.

 

Peredi László képviselő: Amikor önkormányzati dolgokról beszélünk, akkor 2000 emberről beszélünk. Akik cégeknél dolgoznak, azok sem kapnak béren kívüli juttatást.

 

Zalka Imre képviselő: Ásványrárón az emberek úgy gondolkodnak, hogy ha egy cég rosszul dolgozik, ahhoz nekik nincs közük, először magukon spóroljanak, ne az egész falun.

A vállalkozók ellenőrzésénél én nem szóltam, mert nehogy az legyen, hogy magam mellett beszélek. Nekem is a vállalkozásomba sok dolog nem úgy jött össze, ahogy számítottam. Vannak olyan régi vállalkozók, akiknél adóellenőrzéskor találtunk 200-300 eFt-ot, viszont rendszeresen adakoznak húsvétkor, meg karácsonykor. Ez visszaüthet az ellenőrzések miatt.

Olyan forrást kellene találni, ahonnan rendezni tudjuk az adósságainkat és leigazolni, hogy törleszteni tudjuk azokat. Az adóemelést nehéz megmagyarázni az embereknek.

 

Fazekas Alajos képviselő: A Képviselő-testület az adóellenőrzések mellett döntött. Mindig visszatérünk a bűnösökre. Nemcsak Ásványrárónak van adóssága, hanem az egész országnak. Ha a könyvvizsgálati ellenőrzések után kiderül, hogy hova ment el a pénz, például az óvodára felvett pénz, lehet meg fogunk lepődni.

 

Zalka Imre képviselő: Nem az a baj, hogy villanyszámla kifizetésre ment el az a pénz, hanem hogy miért kellett bevállalni olyan dolgokat, amiket az Önkormányzat nem bír el.

 

Fazekas Alajos képviselő: Zalka Imre maga mondta az előbb, hogy neki sem jött be minden a vállalkozásában a számításai szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Például a fűtéskorszerűsítésre benyújtott pályázat is nagyon jó dolog lenne, de az önkormányzat az önerőt nem fogja tudni állni. Kérdezném Fazekas Alajostól, hogy most is bevállalná-e azzal az önerővel?

 

Fazekas Alajos képviselő: Bevállalnám.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el a programmal kapcsolatban, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

74/2010. (XI. 19.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a mellékelt tartalommal az Önkormányzat 2011-2014. évekre vonatkozó Gazdasási Programját elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző