Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18-39/2010.

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv
KÖZMEGHALLGATÁSRÓL

 

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2010. november 19-én megtartott közmeghallgatáson.

 


Jegyzőkönyv közmeghallgatásról

 

Készült: Ásványrárón, 2010. november 19-én 18 órai kezdettel, a Közösségi ház épületében megtartott közmeghallgatásról.

 

Jelen vannak: 7 fő képviselő: (Tatainé Popp Rita polgármester, Bakonyi Jenő alpolgármester, Fazekas Alajos képviselő, Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő, Nagy Zoltán képviselő, Peredi László képviselő, Zalka Imre képviselő).

Meghívottként jelen van: Dr. Horváth Béla alpolgármester, Dr. Minkó Nikoletta jegyző, Horváth Károlyné adóügyi főmunkatárs, Soós Gézáné igazgatási főmunkatárs, Éliás Erzsébet gazdálkodási főelőadó, Steigler Eszter gazdálkodási előadó, Fialkáné Kocman Rita ügykezelő, kb. 80 fő érdeklődő állampolgár.

 

A közmeghallgatás témája:

1.      Ásványráró Község Önkormányzatának gazdasági programja 2011-2014.

2.      A község pénzügyi, gazdasági helyzetének ismertetése

3.      A Képviselő-testület 2010. évben végzett munkájáról tájékoztatás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket és köszönöm, hogy ilyen sokat eljöttek. Külön köszöntöm Varga Jánosné Zsuzsi nénit, a helyi vöröskereszt leköszönő elnökét. Kérem fáradjon ki, a Képviselő-testület nevében szeretnék átadni egy kis ajándékot ezzel is megköszönve a sok éves lelki-ismeretes munkáját.

 

 

1. Ásványráró Község Önkormányzatának gazdasági programja 2011-2014.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. § (1) bekezdése írja elő az önkormányzat részére a gazdasági program meghatározását, amely a Képviselő-testület egyik át nem ruházható hatásköre.

Kiemelt feladatként kezelendő a kötelező és önként vállalt feladatok biztosítása és fejlesztése, összhangban a költségvetési lehetőségekkel, illeszkedve a helyi társadalmi, környezeti, gazdasági adottságokhoz.

Az önkormányzat évek óta nehéz pénzügyi helyzetben van. Az elmúlt 10 évben több olyan beruházást akart megvalósítani, amely erején felüli volt. Ennek ellenére működési hitelt nem vett fel, igyekezett a meglévő bevételeket beosztani, illetve egyéb kölcsönökkel megoldani a finanszírozási hiányt. Sajnos az elmúlt években ez azt eredményezte, hogy jelentős lejárt tartozást halmozott fel az önkormányzat.

A pénzügyi problémák ellenére az önkormányzat újabb beruházást kezdett. Az iskola és az óvoda esetében a fejlesztés önerejét a beruházás tervezésekor elkülönítette és megtervezte. A lejárt tartozások azonban elértek egy olyan szintet, amelynek megfelelő kezelése már nem csak az önkormányzat gazdálkodásán múlik. A testületnek elkötelezettnek kell lennie abban, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszert meg kell változtatni, új pénzügyi, gazdasági alapokra kell helyezni az önkormányzat működését.

Az önkormányzat a falu intézményhálózatának működését elsősorban a helyi adóbevételekből, átengedett központi adókból, illetve normatív állami támogatásokból tartja fenn. E tételek együttes összege közel 190 MFt, amely a teljes éves bevétel 80 %-a. Mivel más bevételi forrásra jelenleg nem számíthat az önkormányzat, illetve jelenleg működési hitelt nem vesz igénybe, ezért a hitel visszafizetését szigorú költséggazdálkodás mellett, megszorításokkal kell kigazdálkodni.

Az előző évek elhibázott pénzügyi gazdálkodása miatt jelentős mennyiségű kölcsöntartozás, illetve kifizetetlen közüzemi és egyéb szállítói tartozás halmozódott fel, amelynek visszafizetését is mindenképp rendezni kell.

Megszorításokra lesz szükség, amit lehet Önök is megéreznek.

 

1. Köztisztasági feladatok:

Sajnos a Szemét ügy a mai napig megoldásra váró probléma. Továbbiakban szükség lenne több hulladékgyűjtő edény kihelyezésére, mely remélhetőleg a tisztább környezet eléréséhez vezethetne. Fontos az illegális lerakók folyamatos megszüntetése, itt okoz problémát a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Konzorcium, miszerint a mi falunkban nem tervez hulladékudvart, így ez újra az illegalitás felé terelné a lakosságot.

A lakossági kezdeményezéseket továbbra is támogatni kell az időközönkénti szemétszedés tevékenységében.

 

2. Községrendezési feladatok:

A környezetünk állapota befolyásolja közérzetünket. A szép és gondozott terület már a szemünknek és természetesen a lelkünknek is megnyugvást ad.

A meglévő fákat gondoznunk kell, de a régi elöregedett és már nem hajtó fákat el kell távolítani és újakat kell helyükre vagy esetleg más helyekre telepíteni. A virágosabb falu képért a lelkes megmozdulásokat támogatnunk kell.

Az elindult kezdeményezést, miszerint egy család vagy baráti társaság „örökbe fogad” egy közterületet, ezt feltétlen folytatni és szorgalmazni kell.

Szintén jó lenne, ha mindenki (természetesen, akinek egészségi állapota megengedi) tenne a faluért oly módon, hogy a környezetében lévő területeket gondozná és esetleg segítené a szomszédját, pl. a fűnyírásban.

Sajnos a szúnyoginvázió a továbbiakban is probléma lesz. Ennek a megoldására is újra a lakosság segítségére kell majd támaszkodnunk, illetve egyéb támogatásoknak kell utána járni.

Ha mód és pénzeszköz lenne rá, természetesen jó lenne vásárolni egy olyan berendezést, amely a földi gyérítést is segítené.

 

3. Utak, úthálózat, közlekedés:

Sajnos jelen pénzügy helyzetben az utak felújításról és új út kivitelezéséről szinte álmodni sem merhetünk. A későbbi stabilitás reményében remélhetőleg lesz lehetőségünk pályázni és építeni. A jelenlegi helyzeten a folyamatos karbantartással kell javítani az útminőségen. Itt is igénybe kell vennünk lakosság segítőkészségét és tenni akarását. Utcafelelősöket lehetne keresni, akik segítenének a megvalósításban. Ahogy ez az Egres utcában is megtörtént pénzt szednének össze és gazdasági felelősei lennének. Mi pedig az emberekkel és a gépekkel segítenénk a bedolgozásban és a későbbi fenntartásban.

Fontos lenne egy „forgalmi rend” felülvizsgálatot tartani és ezt megterveztetni, majd szépen folyamatosan a közlekedési csomópontokat ennek megfelelően kiépíteni, hogy ezzel is segíthessük a területünkön a biztonságos közlekedést.

A tömegközlekedésben konzultálni kell a Kisalföld Volánnal, hogy lehetőleg több busz közlekedjen be a belső buszfordulóig.

A buszvárók tekintetében pedig el kell fogadnunk a felajánlásokat és minél több helyre meg kell oldani a fedett várók megépítését. Várom az olyan jellegű felajánlásokat, mint pl. Pulai Szilárdért, ők örökbe fogadták a Hédervár felöli buszmegállót, és vállalják a rendben tartását.

 

4. Temetők:

A temetők kérdése elhunyt szeretteink miatt szintén fontos kérdés. A rárói ravatalozót többen is megemlítették, hogy szörnyű állapotban van. Itt figyelni kellene olyan pályázatokat, ahol minél kevesebb önerő szükséges és a pénzügyi stabilitást követően számba kell venni ennek a felújítását.

A keletkezett hulladék megoldásáról is gondoskodnunk kell, illetve a keletkező törmelékek elhordását is szabályozni kellene.

A területgondozásról és parkosításról sem szabad megfeledkezni, hogy ápolt és szép környezet várja azokat is, akik már rég nem itt élnek, de megtisztelik a hozzátartozóikat és kilátogatnak hozzájuk.

 

5. Közbiztonság, közrendvédelem:

A közbiztonság nagyon fontos feladat, melyet nehéz jól és szervezetten megoldani. A faluban működő Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesületet támogatnunk kell, hogy legalább az önkénteseink biztosítsák a falunk védelmét. Segíteni kell őket pályázatok benyújtásával és a tevékenységük támogatásával.

A faluban közzé kell tenni a polgárőr és tűzoltó vezetők telefonszámát, hogy ha bármi gond van, mihamarabb segítséget kérhessen a lakosság.

Sajnos a közterület figyelő kamararendszer csak a nagyon késői jövő lehet számunkra, de mindenképpen ezt is szem előtt kell tartanunk, hátha ennek megvalósítására is lehetőségünk nyílik.

 

6. Idegenforgalom:

Mivel 2011 tavaszával megkezdődik a Duna projekt, hullámtéri és mentett oldali vízpótló rendszer rehabilitációja, ezért figyelembe kell vennünk, hogy a turisztika és így Ásványráró is vonzóbbá válhat. Lehetőséget kell teremteni a falusi turizmus fejlesztésére, falusi szálláshelyek kialakítására.

Önkormányzatnak is fontos ezt figyelembe venni, mert ez is lehet egy bevételi forrás és talán érdekesebbé tehetjük településünket.

Ásványrárói ajándéktárgyak tervezése, kialakítása és értékesítése, különböző helyeken, vendéglátó és kereskedelmi egységekben.

Településekkel való együttműködés kialakítása, turisztikai szervezetekkel való kapcsolatfelvétel.

 

7. Információáramlás:

Nagyon fontos feladat a honlap elkészítése és annak folyamatos karbantartása. Ennek a megvalósítását mihamarabb el kell végezni, mert ez nagyon jó felület, mind a fiatalság, mind pedig a fejlődő közép és időskorú társadalom részére. Rengeteg minden megoldható lenne ennek a feladatnak a bevezetésével.

A géppel nem rendelkezők részéről, hogy ők is információhoz jussanak, jó lenne egy újság létrehozása, mely szintén szolgálhatná egy újabb információs felület kialakítását.

A falutévé sajnos már rajtunk kívülálló dolog, mert csatlakozunk egy rendszerhez, aminek sajnos nem mi leszünk a gazdái.

 

8. Oktatás:

Még a mai napig sem tudhatjuk, hogy a mostani helyzet milyen irányba tereli az oktatást, így a falu pénzügyi-gazdasági helyzetét is figyelembe véve kell majd döntéseinket meghozni. Természetesen fontos minden intézkedést megtennünk annak érdekében, hogy az intézményünk független és önálló maradhasson, de az ésszerűség határán belül, ugyanis ez a jó és gazdaságos működés javára nem mehet.

Remélhetőleg számunkra is kedvező döntések fognak születni és a későbbiekben is javíthatunk az intézményeink színvonalán.

Az alapellátást nyújtó intézmények terén felmérés után jó lenne lehetőséget biztosítani egy bölcsőde vagy egy házi napközi létesítésére.

 

9. Kultúra, szórakozás, szabadidő:

A gazdasági nehézségek minden témában problémát jelentenek, természetesen a kultúra, népszokások megőrzése területén is. Ennek ellenére törekedni kell az értékeink megőrzésére, és figyelmet kellene fordítani régi népszokások, saját hagyományok felelevenítésére.

Jó lenne régi egyházi hagyományokat újra bemutatni és az utókor számára megismertetni.

Itt is teret kell adni a civil szerveződések ötleteinek és elképzeléseikben segíteni, támogatni kell őket.

Ezen lehetőségekre is érdemes pályázati irányt követni és figyelembe venni.

Továbbra is támogatni kell a könyvtárat, mert a gyerekeknek ez is egy lehetőség szórakozásra és művelődésre. Az iskolai néptánc és zeneoktatás is támogatandó, mert ez is egy közösségformáló erővel bír.

Segíteni kell a civil szerveződéseket is, nem csak anyagilag, hanem erkölcsileg is.

Illetve, ezen szerveződéseket minél jobban az összefogásra kell késztetnünk!

Pávakör, Nyugdíjas klub, Aranykapu, Sportkör… Jó lenne ezeknek a szervezeteknek helyet is biztosítani, ami a jelen helyzetben nagyon rossz jövőképet mutat. A sok jelzáloggal bíró épület borzasztóan megnehezíti a helyzetünket.

Gondot kell fordítani az állami ünnepek méltó ünneplésére és a faluközösséget összekovácsoló egyéb rendezvények szervezését is szem előtt kell tartanunk.

Egy újabb játszótér építése is fontos lenne, hogy a falu másik részén lévő gyerekeknek is legyen lehetőségük a játékra, szórakozásra.

 

10. Sport:

A sportban a labdarúgást, tekét, kézilabdát említhetem, és még sorolhatnám, de az előbbiek vannak és léteznek.

Újra csak a pénzkérdés dominál! Önszerveződésben kellene támogatókat szerezni, akik segíthetnék és erősítenék a sportéletet a faluban. Ez is példaértékű lehet a fiataloknak, akiket nem szabad hagynunk elkallódni.

 

11. Egészség:

Az egészségügy nagyon fontos pont a falu életében, mert az elöregedést tekintve sajnos sokan szorulnak rá a helybeli egészségügyi ellátásokra.

A háziorvosi és fogorvosi szerződéseket felül kell vizsgálni, át kell értékelni. Az önkormányzatnak ez is költség csökkentést jelentene.

Mind az orvosi rendelő, mind a védőnői épület olyan állapotba került, hogy azokat mihamarabb fel kellene újítani, vagy lehetőség szerint egy egészségházban elhelyezni. A mostani orvosi rendelőnél nagy problémát okoz a sok lépcsőn való feljutás. Ez megnehezíti az időskorúak ellátását is. Ennek szintén a pénz szab korlátokat, de figyelnünk kell az adódó lehetőségeket és azokat ki kell használnunk.

 

12. Szociális gondoskodás, szociális helyzet:

A szociális rászorultságtól függően ezen kiadásainkat mérsékelni kell. Valóban csak olyan kifizetések történjenek meg, amelyek igazán a rászoruló tényleges és valóságos helyzetét veszik figyelembe.

 

A gazdasági program sikeres és eredményes megvalósításához szükséges intézkedésekben a következőket látom, az Önkormányzat és a Hivatal szabályszerű működése, pénzügyi erőforrás biztosítása, a célszerinti pályázati források elérése és felhasználása. Közösségi összefogás, aktivitás – a falu lakói, civil szervezetei, egyházi közösségei, vállalkozásai között.

 

Végül meg szeretném köszönni, hogy sokan tesznek a faluért. Dobos Pál több alkalommal mézet ad az óvodába, Dr. Cséfalvay György tojásokat, Rasek László almákat. Varga Zoltán a területrendezésben nyújtott segítséget, Liszkai Miklós, Liszkai Gábor a Pacsirta utcában, hogy megszűnjön ott a borzasztó állapot. Többek között szeretném megköszönni a munkáját Balogh Józsi bácsinak, Fazekas Alajosnak, Peredi Sándornak, Ásványi Józsefnek.

Nagyon várjuk a jövőben is a segítésüket.

 

 

2. A község pénzügyi, gazdasági helyzetének ismertetése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az Önkormányzat 270 millió forintos költségvetéssel gazdálkodik. Jelenleg a bevételeink és a kiadásaink 70 %-os teljesítési arányban állnak. Vannak kintlévőségeink, nem érkeztek be adók, sokan kaptak lakásépítési kölcsönt, amit többen nem fizettek még vissza, ez kb. 9 millió Ft.

Az Önkormányzat hitelei: egy magánszemély felé, ami kamatokkal együtt 80 millió Ft, szolgáltatók felé 26 millió Ft, peres ügyekből pedig 6 millió Ft, ez összesen 112 millió Ft.

A folyamatban van egy projekt, az iskola akadálymentesítése, amihez az önrészt biztosítani kell. Jelenleg azzal küzdünk, hogy az önrészhez hitelt vegyünk fel, és ahhoz fedezetet találjunk, hogy a törlesztő részletét tíz éven keresztül fizetni tudjuk.

 

 

3. A Képviselő-testület 2010. évben végzett munkájáról tájékoztatás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Képviselő-testület februárban megalkotta a 2010. évre vonatkozó költségvetési rendeletét, melyben a kiadási főösszeget 267.345 ezer forintban, a bevételi főösszeget 267.345 ezer forintban állapította meg.

A költségvetés elfogadásakor az „Út a munkához” program keretében az Önkormányzat a 2010. évi közfoglalkoztatási tervét jóváhagyta, hogy a munkára képes, tartósan munkanélküli személyeket közfoglalkoztatási formában visszavezesse a munka világába és, ezzel rendszeres munkajövedelemhez juttassa.

2009. évben a Képviselő-testület az ásványrárói Somogyi József Általános Iskola és Óvoda akadálymentesítésére pályázatot nyújtott be. A projekt teljes összege 47.058.824 Ft, melyből 40.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Önkormányzat a 2010. évben. A beruházás önrészét, a 7.058.824 Ft-ot az Önkormányzat a költségvetésében biztosította.

A beruházás közbeszerzési értékhatár feletti, ezért az építés közbeszerzési eljárás köteles volt. A Képviselő-testület az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatát elfogadta, és saját tagjai közül Közbeszerzési Bizottságot választott.

Az Önkormányzati Minisztérium pályázatot írt ki a közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére. A Képviselő-testület a pályázat benyújtása mellett döntött, mellyel a költségvetésbe a 20 %-os önerőt biztosítania kellett, ami összegszerűen 1.948.168 Ft. Az Önkormányzat 7.780.000 Ft támogatást nyert az Óvoda infrastrukturális fejlesztésére, melyből megvalósult az épület nyílászáró cseréje, a külső hőszigetelés.

Áprilisban a Képviselő-testület 50.000 Ft összegű támogatást nyújtott a mosonmagyaróvári Karolina Kórháznak a megelőző, gyógyító tevékenység feltételeinek javítására, melyből colonoskop-ot vásároltak.

Az Önkormányzat 2008-ban pályázatot kívánt benyújtani Integrált Közösségi Szolgáltató Tér kialakítására és működtetésére meglévő épület bővítésével ill. felújításával. A Képviselő-testület a régi általános iskola épületét tartotta a legmegfelelőbbnek erre a célra, amely az egyházközösség tulajdonában van. Így a pályázat az ásványrárói Római Katolikus Egyházközség nevében kerülhetett benyújtásra, melynek elbírálása során 2010. májusában az Egyházközség 49 millió Ft támogatást nyert.

A 2009. évben benyújtott játszótér pályázaton az Önkormányzat 11.760.312 Ft összegű támogatást nyert. Tekintettel arra, hogy a pályázat utófinanszírozású, a játszótér építésére az Önkormányzat megelőlegező kölcsönt vett fel a Volksbanktól, melyet az elnyert támogatás kifizetése után egyösszegben vissza tud fizetni az Önkormányzat.

Tavasszal megjelent egy KEOP pályázati kiírás épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva címmel. Az Optimum Term Kft. készítette el a pályázati anyagot. A projekt teljes megvalósulási értéke 87.217.217 Ft, melyből a testület a 2011. évi költségvetésbe saját forrásból a 25 %-os önrész biztosítását vállalta, melynek összege 21.804.304 Ft. A pályázatból megvalósulna a komplett fűtési rendszer, hőszigetelés hungarocellel (iskolába, hivatalba), és az iskola és a tornacsarnok nyílászárócseréje. A magas önkormányzati önerő biztosítása miatt a jelenlegi anyagi helyzetünket ismerve ezt a projektet nem valószínű, hogy meg tudjuk valósítani.

Az előző évekhez hasonlóan idén is részt vettünk a Mosonmagyaróvári Kistérség által szervezett légi szúnyoggyérítésben. Sajnos a kistérségi támogatott irtás csak kettő alkalom volt. A Képviselő-testület a Lakosság támogatását kérte, így a befolyt összegből még megvalósulhatott kettő irtás.

A nyári árvíz több települést sújtott. Az országos gyűjtések mellett a Képviselő-testület is szervezett adománygyűjtést egy észak-magyarországi falu, Hernádkak árvízkárosultjainak megsegítésére. A lakossági felajánlásokból 243.000 Ft pénzadomány és egyéb adományok gyűltek össze.

A Képviselő-testület pályázatot nyújtott be a LEADER Mosoni-sík Egyesülethez a Vidéki örökség megőrzésével kapcsolatos pályázati kiírásra nettó 1.212.276 Ft, bruttó 1.515.345 Ft fejlesztési költségig az ásványrárói 699/1 hrsz-ú izraelita temető rehabilitálására. A pályázati anyag befogadásra került, elbírálása még folyamatban van.

Az Ásványráró Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület idén ünnepelte fennállásának 125 éves jubileumát. Az évforduló alkalmából a Képviselő-testület úgy határozott, hogy az ünnepi ebédet a 125 fő meghívott vendég részére az Önkormányzat állja, valamint a Képviselő-testület „Ásványráróért” kitüntető címet adományoz az Egyesületnek a jeles alkalomból. A kitüntetés az ünnepségen átadásra került.

A Képviselő-testület a Sport utcában 10 tonnás súlykorlátozó tábla kihelyezését határozta el az utcában közlekedő túlsúlyos szerelvények miatt.

Az Önkormányzat az utak rossz állapota miatt kisebb útjavításokat végzett, több utca gréderezése megtörtént.

Autóbusz öböl építésére pályázaton nyert pénzt a Mosonmagyaróvári kistérség. Ásványráró és még 19 település pályázott a „Segítsük elő az akadálymentes közlekedést a Mosonmagyaróvári kistérségben” című pályázatra, melynek támogatása során Ásványrárón, a körforgalomnál elkészülhetett egy fa buszmegálló.

A Micro-Wave Kft. komoly beruházásba fogott. A cég a településenként meglévő kábelhálózatait üvegszálas kábellel kötötte össze. A fenntartási költségeit akarta ezzel csökkenteni, valamint a szolgáltatás biztonságát növelni. A munkálatoknak az lett a következménye, hogy megszűntek az önálló településenkénti Falu tévék a falvakban. A Képviselő-testület a Kft. ügyvezetőjével felvette a kapcsolatot, hogy a községben megmaradhasson a korábbi képújság szerű Falu-tv szolgáltatás.

Képviselő-testület szeptemberben tanévkezdési támogatásként ingyenes tankönyvet nyújtott a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tanulói számára hozzájárulva ezzel a családok beiskoláztatási költségeihez.

Az új Képviselő-testület felvette a kapcsolatot Orbán György Úrral, az Önkormányzat legnagyobb hitelezőjével a fennálló tartozásunk rendezésének ügyében. Orbán György együttműködőkész, a Képviselő-testületnek javaslatot kell kidolgoznia a hitel visszafizetésére.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A közmeghallgatást lényegében úgy tudnám összefoglalni, hogy az előrejutáshoz, mindenképp támogatókra van szükségünk. Várom a további felajánlásokat.

A megszorításokat sajnos minden háztartás érezni fogja, de sajnos nincs más lehetőség az előbbrejutásra. Sokan panaszkodnak, hogy miért küldünk ki a bérükre letiltást, ha nem fizeti be az adót. Az adót mindenkinek be kell fizetni határidőre. Arra kérek mindenkit, ha valakinek ideiglenes fizetési nehézsége van, jelezze a problémáját. Ha nem jön be a Polgármesteri Hivatalba, intézkednünk kell a behajtásról.

A helybeli vállalkozóknál az iparűzési adóellenőrzéseket folytatni fogjuk. Ezt én személy szerint nem támogatom. Arra kérek mindenkit, hogy legyenek rendbe a papírjai és akkor biztos nem lesz baj.

Szeretném még egyszer megköszönni a támogatók segítségét és kérném, hogy továbbra is tartsák meg ezt a jó szokásukat.

 

Köszönöm a figyelmet és várom a hozzászólásokat, javaslatokat, kérdéseket.

 

Karácsony Ferenc: 137 millió Ft-os hiány van. Mennyi lesz a várható bevétel? Hogy akarják a hiányt fedezni? A törvények szerint 5-10 %-ot lehet fejlesztésre fordítani. Ezt a problémát a következő ciklus közepéig meg kellene oldani. Szerintem a hitelfelvétel csak eseti megoldás. Adózással ez kb. 50 eFt adót jelentene a lakosság terhére.

Van egy olyan lehetőség, hogy csődeljárás. Ehhez fel kell tárni az Önkormányzat vagyonát.

A pénzügyi mérleget ellenőrizték-e egy könyvvizsgálóval? Terveznek-e felelősségrevonást?

Lenne egy ajánlatom. A régi vadkerti játszóteret, társadalmi összefogással fel lehetne újítani.

Magánvéleményként még azt szeretném elmondani, hogy ami a választási kampányban ellenem felvetődtek mocskolódások, arra nem kívánok nyilvánosan reagálni. Ha valakit érdekel, a közmeghallgatás után itt maradok és elmondom neki. Csak annyit fűznék még hozzá, hogy amikor én átadtam a Hivatalt Böősy Imrének, plusz 10 millió Ft volt a kasszában és meg lehet nézni, hogy ő mennyivel adta át.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Költségek racionalizálást kell elvégezni, ezt még nem szeretném Önök elé tárni. Megszorításokat kell hozni.

A felelősségrevonás folyamatban van ügyvédi segítséggel. Steril metszést kell végeznünk. Kértem több árajánlatot könyvvizsgálóktól, hogy a vagyont átvizsgálja.

Amikor megláttam a nagy hiányt, én is meglepődtem. Felvettem a kapcsolatot több befolyásos emberrel, mint pl. Nagy István és Szakács Imre Úrral, hogy segítsenek megoldani a hiteleinket, de nem sok jóval kecsegtettek, az mondják nagy a probléma országos szinten is.

Arról, hogy milyen az Önkormányzat vagyoni helyzete, még pontos leltárt nem kaptam. Az Állami Számvevőszék vizsgálatakor sem álltak rendelkezésre a papírok és most sem.

Megpróbáltam megkeresni az Állami Számvevőszéket és segítséget kérni, de azt a választ kaptam, hogy ez nem így működik. A jövő évi ellenőrzési terv készítése folyamatban van.

A csődeljárás kezdeményezése megfordult a mi fejünkben is, de először rendbe kell tennünk, hogy milyen ingatlanaink vannak.

Karácsony Ferenctől elfogadom a játszótér felújítására vonatkozó segítségét.

 

Van-e más kérdés?

 

Kovacsics Tamás: Mire kellett az a 80 millió Ft?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: 2001-2002-ben került felvételre a 37 millió Ft, évi 10 %-os kamattal mára már 80 millió Ft-ot tesz ki. Összesen 5,5 millió Ft lett visszafizetve. Hogy mire kellett az a 37 millió Ft? Van olyan képviselő, aki akkor is már képviselő-testületi tag volt.

 

Fazekas Alajos képviselő: Köszöntöm én is az Urakat, Hölgyeket. El szeretném mondani, hogy a mérlegnek az a lényege, hogy van kiadási és bevételi oldala, aminek egyensúlyban kell lennie. A hiányra telekértékesítés lett beállítva. A válságkezeléssel kapcsolatban az a véleményem, hogy beszélni kell Orbán György Úrral, meg lehet vele egyezni. A hitel felvételére a termál projekt kapcsán került sor.

 

Csáki Károly: Miért kellett a kotrógépet annak idején megvenni? Bent voltál Te is a Képviselő-testületbe.

 

Fazekas Alajos képviselő: Szükség volt rá.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Vannak olyan gépek, amelyek az Ásványráró 2000 Kft. tulajdonában vannak. A többit én sem tudom.

 

Tóth József: Styer az Önkormányzaté.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A pénzügyi gondok nem 2001-ben kezdődtek, 2002-ben is van már egy 1996-os 8 millió Ft-os ÉDÁSZ számla. Az a kellemetlen, hogy azt hisszük, hogy 8 éve vannak problémák, pedig már korábban is voltak.

 

Zalka Imre képviselő: Az volt a baj, hogy a Képviselő-testület tagjai közül senki nem nézett utána, hogy mit csinált Böősy Imre.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A legtöbb elhangzott kérdésre a volt polgármester tudna válaszolni, ő most nincs jelen. Az lenne a kérésem, hogy a közmeghallgatás meghirdetett témájával kapcsolatban tegyenek fel kérdéseket.

 

Hegyi Zsolt: A Sport utcába 10 tonnás súlykorlátozó tábla lett kihelyezve. Hogy tudják akkor teherautókkal behozni a kitermelt fát?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ezt a táblát már 8-10 évvel ezelőtt ki kellett volna tenni és már akkor ki kellett volna jelölni egy kerülőutat.

 

Karácsony Ferenc: Van egy olyan javaslatom, hogy a Képviselő-testület szervezzen faluszemlét gyalog vagy kerékpárral és nézzék meg milyen állapotban vannak az utak, járdák. Szerintem rossz döntés volt, hogy lecsökkentették a testület létszámát. Én javasolnék egy külsős, tanácskozó testület létrehozását, többen okosabbak lennénk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Én úgy gondolom, hogy az itt élők véleménye a fontos. A gödör alján vagyunk. Ha 4 év múlva elszámoltatnak bennünket, akkor ne felejtsük el, hogy honnan indultunk. Ha többet tudunk a jogi és pénzügyi helyzetről, tájékoztatjuk a lakosságot.

A rárói buszmegállóval kapcsolatban megkerestem Vados Urat, az ÁVI Zrt. ügyvezetőjét és rendelkezésünkre bocsátja a buszmegálló területét. A Falu TV-vel kapcsolatban annyi, hogy a szolgáltató februárra ígérte a szolgáltatás biztosítását.

 

 

Mivel más kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a jelenlévőknek megköszönte a figyelmet és a részvételt.

 

A közmeghallgatást a polgármester bezárta.

 

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző