Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 18-31/2010.

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

Készült: Ásványráró, 2010. október 28-án megtartott rendkívüli ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

60/2010. (X. 28.) határozat az árvízkárosultak részére, a lakosság által összegyűjtött 243.000 Ft összegű pénzadomány Kolontár település iszapkatasztrófa károsultjai részére történő fordításáról

 

61/2010. (X. 28.) határozat az árvízkárosultak részére felajánlott önkormányzati támogatás visszavonásáról

 

62/2010. (X. 28.) határozat az iparűzési adónemre a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzések továbbfolytatásáról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2010. október 28-án a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Napirendi pontok:

1.      Tájékoztató a folyamatban lévő ügyekről és a megtett intézkedésekről

2.      Egyebek

 

Van-e valakinek döntést igénylő kérdése?

Mivel egyéb javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadta a napirendet.

 

 

1. Napirendi pont

Tájékoztató a folyamatban lévő ügyekről és a megtett intézkedésekről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A napirenden belül több pontról szeretnék beszélni.

 

a.) Egy korábbi testületi határozat visszavonása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Egy korábbi testületi határozat módosítására lenne javaslatom. Az előző Képviselő-testület az árvízkárosultak megsegítésére adománygyűjtést szervezett. A lakosságtól készpénzben 243. 000 Ft gyűlt össze, valamint emellett különböző tárgyi adományok is. Az összegyűjtött adományokból egy konkrét észak-magyarországi falu, Hernádkak település megsegítése valósult volna meg. Az előző Képviselő-testület úgy döntött, hogy a lakosság által felajánlott összeget 500 ezer Ft-tal egészítse ki az Önkormányzat. A pénz és az egyéb adományok Hernádkak településre még nem érkeztek meg. Beszéltem telefonon a hernádkaki polgármesterrel, hogy mi legyen az adományok sorsa, szükségük van-e még ezekre. A polgármester azt mondta, hogy ők már túl vannak a gyűjtés dolgon. Ezért az a javaslatom, hogy az összegyűjtött adományt fordítsuk az iszapkatasztrófa-károsultjai részére. Az élelmiszert biztos fel tudnák használni.

 

Nagy Zoltán képviselő: Szerintem egy konkrét településre, Kolontárra vigyük a pénzt. Személyesen a kolontári polgármesternek adjuk át, ne pedig egy szervezetnek.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én ezt elfogadom. Én arra gondoltam, hogy az adományokat ne mi vigyük oda, hanem a szeretetszolgálaton keresztül.

Szavazásra teszem fel azt a határozati javaslatot, hogy az összegyűjtött pénz az iszapkatasztrófa károsultjaihoz, Kolontárra kerüljön.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal –egyhangúlag – hozta meg határozatát.

 

60/2010. (X. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a Hernándkak település árvízkárosultjai részére, Ásványráró lakossága által összegyűjtött 243.000 Ft összegű pénzadományt Kolontár település iszapkatasztrófa károsultjai részére fordítja. Továbbá a Képviselő-testület felkéri a polgármestert az összeg Kolontár település adományszámlájára törtnő átutalására, valamint az egyéb felajánlásoknak a Vöröskereszten keresztül történő eljuttatására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Nagy Zoltán képviselő: Van egy olyan javaslatom, hogy a lakosságot tájékoztassuk a befolyt pénz sorsáról.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az előző Képviselő-testület által az 500.000 Ft-tal kiegészített lakossági felajánlást az önkormányzat nem tudja vállalni. A pénzügyi helyzetünkre tekintettel az a javaslatom, hogy ezt a határozatot vonjuk vissza. Jelenleg komoly terhet jelentene az összeg átutalása, az Önkormányzat nem tud a lakossági felajánlásokhoz hozzáadni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen, 1 nem és 1 tartózkodó szavazattal hozta meg határozatát.

 

61/2010. (X. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 49/2010. (IX. 28.) határozatot, melyben az Önkormányzat Hernádkak település árvízkárosultjai részére az Ásványráró lakossága által felajánlott pénzösszeghez további 500.000 Ft támogatást nyújt, fedezet hiányában visszavonja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

b.) Telekhatár módosítás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tájékoztatásként elmondom, hogy a telekhatár módosítással kapcsolatban megkerestük a Földhivatalt. Helyrajzi számonként 14.000 Ft a változás bejelentése és 6.600 Ft ingatlanonként az átvezetés. Ezt a költséget az Önkormányzat állná.

 

 

 

 

 

c.) Tájékoztatás a pénzügyi helyzetről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A pénzügyi helyzetet szeretném megosztani Veletek. A Magyar Államkincstár 3,3 millió Ft inkasszót nyújtott be a számlánk ellen a 2009. évi beszámolóval kapcsolatos tőketartozás miatt, melyből 1 millió Ft jogosan visszajár. Ennek visszautalásáról majd intézkednek.

A Menedzser Kft. peres úton jogerőre emelkedett ítélete is végrehajtható, ez is ott lebeg a fejünk felett, ez 5,4 millió Ft. Ez a cég készítette el 2005-ben a rendezési terv módosítását.

Jövő években aktuális lenne a rendezési terv felülvizsgálata. Azt szeretném kérdezni a régi képviselőktől, hogy mennyire voltak megelégedve a cég munkájával.

 

Nagy Zoltán képviselő: A polgármester úr volt kapcsolatban velük.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Én a Kiss Jenő Urat nagyra becsülöm. Én továbbra is javaslom az ő munkájukat. De ez a tarozás a szeptemberi írásban nem szerepelt.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ez a peres ügyek között szerepelt az átadás-átvételi jegyzőkönyvben.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az iskola akadálymentesítése elnevezésű pályázat összköltsége 53 millió Ft ÁFA-val együtt. A vállalkozóval próbáltunk tárgyalni. Tegnap reggel a jegyzővel a bankba voltunk és érdeklődtünk a hitelfelvételről. Fedezetre lenne szükség, lehetne ingatlanokat, szántókat felajánlani. Bár sajnos sok vagyonunk nincs. A hitelt 8-10 évre lehetne felvenni, ami havonta 400 eFt törlesztő részlet kifizetését jelentené.

A banknak Cash Flow-t kell benyújtani, egy olyan elemzést, hogy hogyan tudnánk a törlesztésre fedezetet biztosítani. A vállalkozó is nagyon pozitívan áll hozzánk, persze a pénzre neki is szüksége van.

Szeretném megkérdezni az előző képviselő-testületi tagokat, hogy megbeszéltétek-e, hogy az önrész hogy lesz biztosítva, amikor a pályázat benyújtásra került.

 

Nagy Zoltán képviselő: A költségvetésben szerepelnek a pályázati önrészek. Az előterjesztéseket minden képviselő megkapta.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: 40.000.000 Ft támogatást nyertünk, úgy tájékoztattak bennünket.

Nem lehet a projektből valamit elhagyni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ez a támogatás összegét csökkentené, nem lehet elhagyni.

 

Zalka Imre képviselő: A Volksbank-nál nem lehetne haladékot, vagy türelmi időt kérni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van lehetőség haladékot kérni, azonban később annyival emelkedne a törlesztő részlet. A vállalkozó megpróbált a saját bankja felé is elindulni, az ügyintézés ott gyorsabb lenne, jelenleg ez folyamatban van.

A mezőőr végkielégítése is a mostani kasszát terheli. Az önkormányzati alkalmazottak között több nyugdíjas korú is van, akiknek a felmentésével 8 hónap felmentési idő jár, amiből legalább 4 hónapra mentesíteni kell a munkavégzés alól.

Sokakban ez nemtetszést fog kiváltani, de kerestem meg cégeket az önkormányzati konyha üzemeltetésére. Érdeklődés szintjén van a dolog, hogy ez mennyi megtakarítást jelentene az önkormányzatnak.

A doktor úrral is szeretnék beszélni, bérleti díjat nem fizet, az önkormányzat által foglalkoztatott dolgozó takarít a rendelőben. Van jelenleg 4 takarítónk. Szeretnék az igazgató úrral is beszélni ezzel kapcsolatban.

Kérdezném, hogy mennyire vagytok partnerek. Tudom, hogy személyesen is érintettek vagytok a dolgokban, szeretném, ha segítenétek ebben.

Itt volt a mai napon Orbán György úr. Megtisztelő volt, hogy személyesen eljött. Ki kell arra is dolgozni egy javaslatot, hogy a törlesztést elkezdjük. A kamatot nem hiszem, hogy el fogja engedni. Ingatlanokat kellene tehermentesíteni.

A Duna rehabilitációja tavasszal kezdődik, 2013-ra kell befejeződnie. Ez mindenképpen csalogató erő lehet.

 

Zalka Imre képviselő: A Dunánál a telkek értékét ez meg fogja növelni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Célszerű lenne azokat felértékeltetni.

 

Zalka Imre képviselő: 3 ha-os területről van szó, nincs közművesítve. Nem tudom mennyi a pénze Orbán Györgynek, de lehet, hogy érdeke fűződne a beközművesítéshez.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkeresett a Pannon Takarék, egy adósságkezelő programot kellene elkészíteni.

Pénzügyekkel kapcsolatba ennyit szerettem volna elmondani.

 

d.) Kasznár Gyula kérelme

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kasznár Gyuláék megint megkerestek azzal kapcsolatban, hogy a következő rendezési terv felülvizsgálatakor a kérelmét vegyük figyelembe. A jegyző tájékoztatott, hogy korábbi ülésen a Képviselő-testület már foglalkozott ezzel a kérelemmel, és úgy határozott, hogy a rendezési terv következő módosításakor a kérelmét figyelembe veszi.

 

e.) Pályázatok

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Meg kellene nézni, hogy a közművesítésre vannak-e pályázatok.

Van egy pályázatunk folyamatban a fűtéskorszerűsítésre is. Számításokkal kihozták, hogy a 3 millió Ft fűtési költséget le lehetne redukálni 800.000 Ft-ra. Az Önkormányzat épülete mögött lenne egy kazán, ami fűtené a Polgármesteri Hivatalt, a tornacsarnokot és az iskolát. Famaradékkal is fűthető lenne, nem kellene óránként háromszor rakni.

 

Zalka Imre képviselő: Az jó dolog lenne, de 10 év, mire megtérül.

 

f.) Szakmai oldalak előfizetése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Különböző szakmai oldalak kerestek meg, hogy lejárt az előfizetésünk és szeretnénk-e továbbra is előfizetők maradni. Eddig regisztrálva voltunk. Kérdezem, hogy kell-e ez továbbra is? Ennek költségoldala is van.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elvetette a megkeresett szakmai oldalakon a további előfizetést.

 

g.) Közmeghallgatás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szeretnék közmeghallgatást és falugyűlést tartani novemberben. Szeretnénk egy lakosságit és egy vállalkozóit is összehívni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Nem tudom, melyik napokon lenne a közmeghallgatás, én a pénteki napra gondoltam.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: A Tornacsarnokban tartanánk a Közmeghallgatást?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A lakossági közmeghallgatás lehetne a Tornacsarnokban, a vállalkozói pedig a varrodába.

 

 

h.) Képviselők részére telefon előfizetés

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Bakonyi Jenő Úr felvetette, hogy lehetne a képviselőknek is hivatali telefonjuk, hogy egymás között ingyen tudjanak beszélni.

 

Fazekas Alajos képviselő: Nekem van telefonom, nem tartok igényt hivatali telefonra.

 

Peredi László képviselő: Én sem kérek telefont.

 

A képviselők többsége hivatali telefonra nem tartanak igényt, így a kérdést elvetették.

 

i.) Adóellenőrzések folytatása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: 2008. évben az adóhatóság adóellenőrzésekbe kezdett, ugyanis egy törvényi változás miatt az ellenőrzési joga az önkormányzatoknak visszamenőlegesen 5 évről 2011 évvégére csökkent. Azonban ezt a törvényi rendelkezést hatályon kívül helyezték és minden jogkört visszaadtak az önkormányzatoknak. A tavalyi ellenőrzések következtében több millió Ft adókülönbséget tárt fel a hatóság. Az ellenőrzések idén is továbbfolytatódtak, mely során szintén több millió Ft adókülönbség jött be az önkormányzatnak. Az ellenőrzéseket bejegyzett könyvvizsgálóval végeztettük vállalkozói díj ellenében. A vállalkozói díja 250.000 Ft+ÁFA alkalmanként, mely összegbe 3-4 vállalkozó ellenőrzése tartozik bele. Volt olyan eset, hogy az ügy bonyolultságára tekintettel a díj emelkedett.

Az a kérdés, hogy folytassuk-e az adóellenőrzéseket? Mivel az ellenőrzéseknek vállalkozói díj költség vonzata van, ezért terjesztettük a Képviselő-testület elé a kérdést eldöntésre.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Engem a héten azzal kerestek meg vállalkozók, hogy mi alapján történik a kiválasztás, mindenkit ellenőrizzenek le akkor.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A héten kaptam névtelen levet, hogy be nem jelentett vállalkozók vannak, azokat nézzük meg elsősorban.

 

Nagy Zoltán képviselő: Én is azt javaslom, hogy folytatódjon az ellenőrzés.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község képviselő-testülete 6 igen, 1 nem szavazattal hozta meg határozatát.

 

62/2010. (X. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy iparűzési adónemre a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzések Dr. Hamar Péter bejegyzett könyvvizsgáló megbízásával folytatódjon.

 

Felelős: Dr. Minkó Nikoletta jegyző

Határidő: Azonnal

 

j.) Murvázás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha igaz, akkor ma hoztak murvát, holnap terítik. Sikerült 1800 Ft/t áron hozatni, ez elég jó ár. Az Egres utcában a lakók összefogtak és hozzájárultak a költségekhez. A Hédervári utcában is meg lehetne ezt csinálni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A volt polgármester tél előtt rendbe tetette az utakat gréderrel, a tél előtt most is kellene ezzel foglalkozni.

 

k.) Forgalmi rend felülvizsgálata

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Felvettem a kapcsolatot Kalincsák István Úrral, aki a település forgalmi rendjét felülvizsgálná. 300 e Ft + ÁFA-ért megcsinálja az egész falura.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A jövő heti ülésre akár el is jöhetne.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Akkor meghívom a következő ülésre. Én a mai ülésre tájékoztatásként ezeket szerettem volna elmondani. Van-e valakinek még kérdése, vagy hozzászólása?

 

Nagy Zoltán képviselő: A kiküldött jegyzőkönyvekkel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy lehetne részletesebbet kiküldeni, egyes véleményeket beleírni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Arról volt szó, hogy csak kivonatot küldjünk.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az alakuló ülés jegyzőkönyve 13 oldalas, azt minden háztartáshoz kiküldeni nagyon sok lenne. Ha majd lesz falu-tv vagy honlap, oda az egész anyag felkerülhet.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az óvoda udvarán van egy játszóeszköz, amit 130 e Ft-ért bevizsgálnának. Megkérném az óvodavezetőt, hogy ezt tárja a szülők elé, hogy aki tud, az segítsen.

 

Nagy Zoltán képviselő: A mai Orbán Györggyel való találkozóról Fazekas Alajos képviselőtársammal miért nem tudtunk? Furán jött le a dolog, hogy rajtunk kívül az egész képviselő-testület és az ügyvéd is várta.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Elnézést kérek, nem volt szándékos. Én szeretnék mindenkivel egyformán bánni.

 

Peredi László képviselő: Az utolsó testületi ülésen úgy tudtuk, hogy nincs semmiféle szerződés. Kommunikálni kell egymással. A mai találkozón meg kiderült, hogy van 2009-es közjegyzői okirat. A mai találkozóról amúgy én sem tudtam, mégis ott voltam.

 

Zalka Imre képviselő: Az E-ON-nal szemben fennálló tartozásunkkal mi a helyzet?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Írtam egy könyörgő levelet az EON-nak, még nem érkezett válasz.

 

Nagy Zoltán képviselő: Korábban volt egy olyan felvetés, hogy bizonyos órától ne legyen világítás. Meg lehetne nézni az órák állását is, hogy egyezik a számlán lévővel.

 

Tatainé Popp Rita a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző