Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 21-25/2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. április 13-án megtartott rendes ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

 

8/2011. (IV. 14.) önkormányzati rendelet a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról

 

9/2011. (IV. 14.) önkormányzati rendelet a helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről

 

34/2011. (IV. 13.) határozata a 2011. évi közbeszerzési terv jóváhagyásáról

 

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. április 13-án, 18.30 órakor megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) felülvizsgálata, javaslat új SZMSZ megalkotására

2.)    2011. évi közbeszerzési terv elfogadása

3.)    Egyebek

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

A Képviselő-testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

A Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) felülvizsgálata, javaslat új SZMSZ megalkotására

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az előterjesztést, a rendelet tervezetet mindenki megkapta. Szeretném felkérni Dr. Minkó Nikoletta jegyzőt, hogy ismertesse a rendelet tervezetet.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A Képviselő-testület az alakuló ülésén elrendelte az SZMSZ felülvizsgálatát. A jelenleg hatályos SZMSZ rendelkezéseit felülvizsgáltam és egy új Szervezeti és Működési Szabályzatot terjesztettünk elő megalkotásra.

2011. január 1. napjával hatályba lépett az új jogalkotásról szóló törvény, mely szerint önkormányzati rendeletben nem ismételhető meg magasabb szintű jogszabályban rögzített rendelkezés, így a helyi SZMSZ-ek sem idézhetik be az önkormányzati törvény szövegét.

A jelenleg hatályos SZMSZ több pontjában is az önkormányzati törvényből szó szerint átvett szabályozást tartalmaz, így azokat a tervezetből ki kellett hagyni.

A kiküldött előterjesztésben kértem a képviselőket, hogy az ülést megelőzően az általuk fontosnak ítélt pontosításokat és kiegészítéseket, javaslatokat tegyék meg. Bakonyi Jenő alpolgármester Úr a javaslataival előzetesen megkeresett.

A rendelet tervezet ismertetésénél a fontosabb szabályozásokra ki szeretnék térni, valamint az alpolgármester javaslataira.

 

A bevezető részben lehet meghatározni az önkormányzat jelképeit. A címert alakjának, színeinek, nagyságának leírásával lehet bemutatni. Hasonló módon írható le az önkormányzat zászlaja, pecsétje.

 

A bevezető részben lehet rendelkezni az önkormányzat által alapított kitüntetésekről, elismerő címekről. Itt feltüntettük a község hivatalos honlapjának a címét is.

Az általános rendelkezések között kell meghatározni az önkormányzat hivatalos megnevezését és székhelyét, az önkormányzat működési területének megnevezését.

A képviselők, bizottsági tagok névsorát, az önkormányzati intézmények felsorolását az SZMSZ függeléke tartalmazhatja. Itt kap helyet az önkormányzat szerveinek megnevezése is.

Az önkormányzati törvény 9. §-ának (1) bekezdése alapján az önkormányzati feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg. Itt szükséges szerepeltetni a képviselő-testület egyes hatásköreinek átruházására vonatkozó szabályokat. Az Ötv. 9. § (3) bekezdése szerint a képviselő-testület egyes hatásköreit a polgármesterre, a bizottságaira ruházhatja.

Az SZMSZ-ben indokolt rögzíteni a képviselő-testület létszámát, a név szerinti felsorolást a függelék tartalmazza.

A települési képviselők jogait és kötelességeit az Ötv. 19. § (1) bekezdése tartalmazza. A képviselők jogai közé sorolható a kérdezési, interpellációs jog, ezt ajánlott az SZMSZ-ben rögzíteni, valamint az ezzel kapcsolatos részletes rendelkezéseket.

 

Az Ötv. 12. § (1) bekezdése kimondja, hogy a képviselő-testület szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább hat ülést tart. A rendelet tervezet 8 ülésszámot tartalmaz. Javasolható ennél több is, kevesebb is.

Általános rend szerint a testületi ülések helye az Önkormányzat székhelye, de ettől eltérő helyen is megtartható, nem kizárt, hogy a képviselő-testület esetenként kihelyezett ülést tartson, illetve a közmeghallgatást más helyen rendezze.

Az Ötv. 13. §-a alapján a képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetett időpontban közmeghallgatást tart, ez a rendelkezés az ismétlés tilalma miatt nem kerül bele az SZMSZ-be.

 

Az előterjesztéssel kapcsolatos szabályokat továbbra is indokolt az SZMSZ-ben meghatározni, az előterjesztők körét, módját.

 

Az Ötv. 12. § (2) bekezdése értelmében a képviselő-testület elnöke a polgármester, aki összehívja és vezeti a képviselő-testület ülését. A polgármestert akadályoztatása, távolléte esetén az alpolgármester helyettesíti. Ezeket az SZMSZ-ben már nem kell szerepeltetni. Viszont rendelkezni kell arról, hogy ki az a személy, aki összehívhatja és vezetheti a képviselő-testület ülését a polgármesteri és alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós akadályoztatásuk esetén. A tervezet szerint a korelnök jogosult erre. Az SZMSZ tartalmazza az ülésvezető jogköreit, ami új rendelkezés, hogy javaslunk jegyzőkönyv hitelesítő személyek megválasztását.

 

Az SZMSZ tartalmazza a rendes, és rendkívüli ülés összehívására vonatkozó szabályokat is, valamint annak kezdeményezését, a meghívóval kapcsolatos szabályokat, a tanácskozás rendjére vonatkozó szabályozásokat, egyes indítványok sürgősségi tárgyalásának meghatározását. A rendkívüli üléshez kiegészítést tennék, hogy a sürgősségi ok megjelölésével halasztás nem tűrő esetben az ülést megelőző nap 12 óráig lehet kezdeményezni az ülés összehívását a polgármesternél, valamint, hogy ezekben az esetekben rövid úton is összehívható legyen a testület, telefonon, e-mailben.

A régi SZMSZ-ben is szerepelt, és a tervezetben is bent van a tanácskozás rendjének biztosításával kapcsolatos rendelkezések.

Az SZMSZ-ben meg lehet határozni a szavazás módjára vonatkozó rendelkezéseket pl.: név szerinti szavazás, a titkos szavazás rendjét. Bakonyi Jenő alpolgármester javaslatára bekerülhet a rendeletbe a titkos szavazás elrendelésével kapcsolatos szabályok.

 

Az SZMSZ tartalmazza a rendeletalkotás kezdeményezésére jogosultak körét, a rendelet-tervezet előkészítőjét. Konkrétan meg kellett határozni a helyi rendelet kihirdetésének módját, kihirdetési formaként csak egy mód határozható meg, ez a Polgármesteri Hivatalban lévő hirdetőtábla. A kihirdetett rendeletek a lakosság tájékoztatása érdekében felkerülnének a honlapra.

 

Az SZMSZ részletezi a jegyzőkönyvre vonatkozó előírásokat, a felsorolást pontosítottam Bakonyi Jenő alpolgármester javaslatára, hogy tartalmazza a képviselői vélemény szószerinti rögzítést a képviselő kérésére.

 

A helyi népszavazás és népi kezdeményezés eljárását külön önkormányzati rendelet szabályozza jelenleg. Ez a rendelet 1993-mas, javaslom ezt a rendeletet hatályon kívül helyezni. Az ezzel kapcsolatos szükséges szabályozás beépíthető az SZMSZ-be is. Rendelkezni kell arról, hogy hány választópolgár aláírása esetén köteles a képviselő-testület kiírni a helyi népszavazást. Az előírt mérték nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál.

Hasonlóképpen rendelkezni kell arról, hogy hány választópolgár aláírása esetén köteles a képviselő-testület napirendre tűzni a népi kezdeményezést. Az előírt mérték nem lehet kevesebb a választópolgárok öt százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok tíz százalékánál.

 

Az Önkormányzat önálló Polgármesteri Hivatalt tart fenn, a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti felépítését, munkarendjét, ügyfélfogadási rendjét az SZMSZ melléklete tartalmazza.

 

Az SZMSZ-ben a bizottságokra vonatkozó szabályokat is meg kell jeleníteni. Az alakuló ülésen úgy döntött a Képviselő-testület, hogy egy állandó bizottságot hoz létre, a Szociális és Ügyrendi Bizottságot. A bizottság összetételét is meghatározta akkor. Ez így került bele az átdolgozott SZMSZ-be is. A bizottság feladatait a melléklet, a bizottság névsorát pedig függelék tartalmazza. A testület ideiglenes bizottságot is létrehozhat meghatározott feladat ellátására

 

Az Önkormányzat vagyona részénél a korábbi SZMSZ szerint a polgármester saját hatáskörében az önkormányzat vagyonát vagy tulajdonát érintő ügyekben 5.000 e Ft értékhatárig köthetett szerződéseket, vállalhatott kötelezettségeket. Ezek a szerződések a Képviselő-testület utólagos jóváhagyásával válnak érvényesekké. Ez az értékhatár maradhat?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az előterjesztésben kérte a jegyző nő, hogy az esetleges javaslatainkkal keressük meg az ülés előtt. Előkerestem a jelenleg hatályos SZMSZ-t, hogy összehasonlítsam a tervezettel. A képviselők jogai nem úgy kerültek be a tervezetbe. Erre megkaptam a választ, hogy azokat az önkormányzati törvény részletesen tartalmazza, és az SZMSZ-be azok nem emelhetők át.

Már elhangzott, hogy javasoltam a képviselők véleményéhez a szószerinti rögzítést, ha azt valamelyikünk kéri. A név szerinti szavazás mellett a titkos szavazást is javasoltam.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az önkormányzati törvény szabályozza, hogy milyen ügyben rendelhető el titkos szavazás. Az SZMSZ-ben lehet szabályozni a kezdeményezésre, elrendelésre vonatkozó szabályokat. Javaslom, hogy akkor az önkormányzati törvényben maghatározott ügyekben bármely képviselő javaslatára lehessen titkost szavazást tartani, és erről egyszerű többséggel dönt a testület. A titkos szavazás szavazólapok, urna használatával történjen.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Javasoltam még, hogy vegyük bele az SZMSZ-be azt is, hogy a honlapra hány nap alatt kerüljön fel a jegyzőkönyv.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A jegyzőkönyv honlapra való felkerülésénél 30 napot határozzunk meg. A népszavazásnál, és a népi kezdeményezésnél a százalék mértékét akkor határozzuk meg. Helyi népszavazásnál nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál, népi kezdeményezésnél nem lehet kevesebb a választópolgárok öt százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok tíz százalékánál. Én javaslom a helyi népszavazásnál 25 %-ot, a népi kezdeményezésénél a 10 %-ot.

A szerződés kötéseknél az értékhatár le legyen csökkentve?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha utólagos jóváhagyás van, akkor mindegy.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Valakinek van egyéb javaslata, hozzáfűznivalója?

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a módosító javaslatokkal a rendelet tervezet elfogadását.

 

Ásványráró Község képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – a módosító javaslatokkal alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2011. (IV. 14.) önkormányzati rendeletét a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról.

 

 

A polgármester a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadás után szavazásra teszi fel a helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelet és az azt módosító rendelet hatályon kívül helyezését.

 

Ásványráró Község képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag –alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV. 14.) önkormányzati rendeletét a helyi népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről

 

 

2. Napirendi pont

2011. évi közbeszerzési terv elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A közbeszerzési törvény előírja, hogy minden év április 15-ig éves összesített közbeszerzési tervet kell készíteni. Ez akkor is kötelező, ha az adott évre a Képviselő-testület a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó közbeszerzést nem tervez. Év közben lehet módosítani.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag hozta meg határozatát.

 

34/2011. (IV. 13.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2011. évre szóló közbeszerzési tervet jóváhagyja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 15.

 

 

3. Napirendi pont

Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Egyebek között szeretném elmondani, hogy megkeresett Szemethy Marika néni, hogy minél hamarabb túl szeretne adni a Rákóczi utcai házán, 2 millió Ft-ért adná el. Közvetlenül az ülés előtt is felhívott, és elsírta, hogy akár oda is ajándékozná az önkormányzatnak.

 

Peredi László képviselő: Sajnos az a ház csak bontásra való.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Sokallom érte a 2 millió Ft-ot.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha azt vesszük nem sok, mert nagy telek tartozik hozzá.

 

Peredi László képviselő: A tető és a fal is nagyon rossz állapotban van.

 

Fazekas Alajos képviselő: Tájháznak szép lenne.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Meg kell nézni, hogy mennyit kellene rákölteni.

 

Fazekas Alajos képviselő: Meg lehetne csinálni, de nagyon költséges.

 

Peredi László képviselő: Nincs már nádgazdaság, ahonnan a tetőre lehetne anyagot szerezni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Utána nézek, hogy nem lehetne-e pályázni faluházra.

 

Fazekas Alajos képviselő: Komolyan át kellene nézni és esetleg összefogásba meg lehetne csinálni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen, először azt kell megnézni, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkozni vele. Statikust kell hívni. És körülnézni a pályázatoknál.

 

A másik dolog, amiről szeretnék beszélni, hogy meg kellene határozni a hulladékszigetek helyét. Egyet Ráróba és egyet Ásványra. A Rárói a Hivatal mellé kerülne, alakítunk ki neki helyet, az Ásványira pedig a Budai-tavat gondoltam. Egyetértetek?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Akkor a mostani hulladékgyűjtők megszűnnének?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen.

Még egy dolog, volt bent egy lakos, hogy szeretné megvásárolni a Tüzép melletti területet.

 

Fazekas Alajos képviselő: Milyen célra?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nem építési teleknek. Megkérdezek egy értékbecslőt, hogy milyen m2 árat javasol. A terület nagysága 846 m2.

 

Peredi László képviselő: Meg kell nézni a rendezési tervet, mik vonatkoznak arra a területre.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Beszéltem a Szigony Anettel, a védőnői helyettesítést szívesen elvállalná ő is.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Főállású védőnő kinevezéséig helyettesítésre helyettes védőnőt már bízott meg a testület. A megbízási szerződést megkötöttük.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Fontosnak tartanék egy Közmeghallgatást a közeljövőben, érdekelnének az eddigi munkánkról a visszajelzések.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Akkor május közepére tervezzünk be egy közmeghallgatást, az időpontjára kérek majd javaslatokat.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző