Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 21-26/2011.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. április 28-án megtartott rendes ülésen.

 

 

Tartalma:

 

 

10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet az Önkormányzat 2010. évi költségvetéséről szóló 1/2010. (II. 19.) rendelet módosításáról.

 

35/2011. (IV. 28.) határozat a 2010. évi költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról

 

11/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet az Önkormányzat 2010. évi zárszámadásáról

 

12/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelet a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 16/2007. (XII. 21.) rendelet módosításáról.

 

36/2011. (IV. 28.) határozat a 2010. évi belső ellenőrzésről szóló beszámoló elfogadásáról

 

37/2011. (IV. 28.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról

 

38/2011. (IV. 28.) határozat a Közmeghallgatás időpontjának kitűzéséről


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. április 28-án 18 órakor megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 5 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom. Köszöntöm Éliás Erzsébet gazdálkodási főelőadót is.

Az új SZMSZ szerint a jegyzőkönyv hitelesítő személyeknek fel szeretném kérni elsőként Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselőt, és Nagy Zoltán képviselőt.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket elfogadta.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    Az Önkormányzat 2010. évi költségvetési előirányzatainak módosítása

2.)    A 2010. évi költségvetés teljesítéséről beszámoló, zárszámadás

3.)    Beszámoló a 2010. évi belső ellenőrzésről

4.)    Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

5.)    Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Napirend módosító javaslatom van, a 4. pontba javaslom felvenni a magánszemélyek kommunális adójának módosítását. Így a Társulási Megállapodás lesz az 5. napirendi pont, az Egyebek pedig a 6. Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását

 

A Képviselő-testület a módosító napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

Az Önkormányzat 2010. évi költségvetési előirányzatainak módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az anyagot kiküldtük. Ez tartalmazza a 2010. évi eredeti előirányzatot, valamint a módosítást. Az előirányzat módosítás 263.441 e Ft bevételt és kiadást tartalmaz.

Kérem a kérdéseiteket tegyétek fel?

 

Nagy Zoltán képviselő: Az anyagban a 106. soron, az egyéb bevételek mit takar?

 

Éliás Erzsébet gazdálkodási főelőadó: Közterület-használat, étkezési térítési díjak emelkedése.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Felhalmozási bevételek?

 

Éliás Erzsébet gazdálkodási főelőadó: Ez összesen sor, a 14 millió Ft beruházási előlegből, termőföld értékesítésből áll össze.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ennél a sornál van a legnagyobb eltérés az eredeti előirányzathoz képest, de a 164-es sor megmagyarázza.

 

Fazekas Alajos képviselő: Év elején be lett tervezve 48 millió Ft tárgyi eszköz értékesítés, de abból 2 millió Ft valósult meg.

 

Fazekas Alajos képviselő: A százalékok nem jönnek ki.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A százalékok nincsenek összeadva. Az azt jelenti, hogy hány százalékban teljesült.

 

Nagy Zoltán képviselő: A 214 és 216-os sorok miért mínuszosak?

 

Éliás Erzsébet gazdálkodási főelőadó: Egyenleget mutatnak.

 

Nagy Zoltán képviselő: Akkor nem úgy teljesült. Rosszabb lett, mint várható volt. A 239. sornál, az egyéb finanszírozási bevételnél az eredeti előirányzat 0, ehhez nem terveztünk? A módosítás pedig 16 millió.

 

Éliás Erzsébet gazdálkodási főelőadó: Ezt nem tervezik, ez átfutó.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ezek a 2010. évi tényadatokat megelőző előirányzat módosítások, ezeken nem lehet változtatni. A Magyar Államkincstárba is benyújtásra került, elfogadták az anyagot.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a költségvetési rendelet módosítását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendeletét az Önkormányzat 2010. évi költségvetéséről szóló 1/2010. (II. 19.) rendelet módosításáról.

 

 

2. Napirendi pont

A 2010. évi költségvetés teljesítéséről beszámoló, zárszámadás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A beszámoló szerint a 2010. évi bevétel főösszege 244.497 e Ft, a kiadás főösszege 243.928 e Ft. A beszámoló már benyújtásra került a Magyar Államkincstárba, a beszámolót elfogadták. A Képviselő-testületnek a zárszámadással egyidejűleg április 30-ig kell elfogadni a teljesítésről szóló beszámolót. A napirendi ponthoz készült egy részletes szöveges értékelés is, ezt mindenki átolvashatta. Van-e valakinek kérdése ezzel kapcsolatosan?

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a költségvetési beszámoló elfogadását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

35/2011. (IV. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2010. évi költségvetés teljesítéséről szóló beszámolót elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 30.

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A zárszámadásról rendeletet kell alkotni. Ha nincs kérdés, szavazásra teszem fel a rendelet tervezetet.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendeletét az Önkormányzat 2010. évi zárszámadásáról.

 

 

3. Napirendi pont

Magánszemélyek kommunális adója rendelet módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A magánszemélyek kommunális adója rendeletet módosítani kell. A Kormányhivatal törvényességi észrevételt tett, hogy az alaprendeletben a megfogalmazás pontatlan, a mentességnél „beépítetlen földrészlet” szerepel, amit módosítani kell a „beépítetlen belterületi földrészlet” szövegrészre.

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-módosítását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendeletét a magánszemélyek kommunális adójáról szóló 16/2007. (XII. 21.) rendelet módosításáról.

 

 

4. Napirendi pont

Beszámoló a 2010. évi belső ellenőrzésről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az előterjesztésben is szerepel, hogy a zárszámadással egyidejűleg a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a belső ellenőrzésről készült jelentést. Az ellenőrzés tárgya a 2010. évi feladatterv alapján a szociális juttatások ellenőrzése volt. A belső ellenőrzés tapasztalatairól készítettünk egy összefoglalót a testület számára.

Van-e kérdés ezzel kapcsolatosan?

A belső ellenőrök megállapításai alapján a javasolt intézkedésekre a jegyző intézkedési tervet készített, mely szintén kiküldésre került.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A javasolt intézkedések között szerepel, hogy a helyi szociális rendeletben kerüljön meghatározásra a rendkívüli átmeneti segély összegének a felső határa, mely polgármesteri hatáskörbe tartozik. Jelenleg a hatályos szociális rendeletben nincs a segély összege meghatározva, a polgármester mindig a rendkívüli helyzetet és az összes körülményt mérlegelve döntött a segély összegéről. Kérdezem a testületet, hogy szükségesnek tartja-e rendeletbenmeghatározni az összeg felső határát, ha nem, akkor az intézkedési tervből ezt kiveszem.

 

Nagy Zoltán képviselő: Szerintem nem kell meghatározni, reális legyen a döntés.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A beszámoló szerint 2009-ben 7 fő részére nyújtott az Önkormányzat kamatmentes kölcsönt. Ezeket törlesztik vissza az érintettek?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A törlesztésekről nyilvántartást vezetünk. Általában rendesen visszafizetik, akinek elmaradása van, azokat felszólítjuk.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a belső ellenőrzésről szóló beszámoló elfogadását az elhangzott módosítással.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

36/2011. (IV. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2010. évi belső ellenőrzésről szóló beszámolót, és az ellenőrzés megállapításai alapján a javasolt intézkedésekre vonatkozó intézkedési tervet elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 30.

 

 

5. Napirendi pont

Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Halászi és Hegyeshalom község is bejelentette, hogy csatlakozni kíván a Kistérségi Egyesített Szociális Intézményen keresztül biztosította szolgáltatásokhoz, Halászi az időskorúak átmeneti és ápoló-gondozó otthoni ellátási szolgáltatáshoz, Hegyeshalom az időskorúak nappali ellátása, étkeztetés és házi gondozás kistérségi szolgáltatásaihoz.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a Társulási Megállapodás módosítását elfogadásra.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

 

37/2011. (IV. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul, hogy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodása kiegészüljön Halászi Község csatlakozásával az időskorúak átmeneti és ápoló-gondozó otthoni ellátásával, valamint Hegyeshalom időskorúak nappali ellátása, étkeztetés és házi gondozás kistérségi szolgáltatásaival.

Felhatalmazza a polgármestert, hogy a döntésről a Társulás Szakmai Munkaszervezetét tájékoztassa.

 

                                          Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                          Határidő: A képviselő-testületi ülést követő 10 napon belül

 

 

6. Napirendi pont

Egyebek

 

a.) Szemethy féle ház

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szemethy Marika néni meggondolta magát, mégsem adja oda az Önkormányzatnak az ingatlant ajándékba, 2 millió Ft-ot kér érte. Mondtam neki, hogy nincs az Önkormányzatnak pénze megvenni. Marika néni mondta, hogy a vételárat nem kellene egyösszegben kifizetni, részletekben is jó lenne.

A LEADER-en keresztül lehetne falumúzeumra pályázni. Pedig már úgy beleéltem magam, hogy lesz faluházunk. Pályázni csak úgy tudunk, ha a tulajdoni lap szerint az önkormányzaté az ingatlan.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Én azt mondanám a Marika néninek, hogy akkor adja el annak, aki megveszi 2 millió Ft-ért.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha pályázni lehetne rá, szerintem valahonnan azért elő kellene teremteni azt a 2 millió Ft-ot.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A pályázathoz mindenképp az kell, hogy a tulajdoni lapon az Önkormányzat szerepeljen tulajdonosként. Az épület nincs műemlék alatt, a tulajdoni lapon nem szerepel. Arra nem lehet pályázni, ami műemlék alatt áll.

 

Nagy Zoltán képviselő: Korábban meg arra lehetett. Be lehetne vonni az Unterwaltersdorf-i Tűzoltó Egyesületet is. Lehet hozzá tudnának járulni. Tavaly szerintem minden településen nyert LEADER-es pályázat. Lehetne pályázni a tornacsarnok mögé egy könnyűszerkezetes fedett, fix színpadra is, meg kell nézni, hogy lesz-e ilyen pályázat.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Peredi László azt mondta, hogy pénzről ne beszéljünk az osztrák tűzoltókkal, egyébként nagyon aranyosak, kedvesek.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Akik Adventkor jönnek hozzánk, azok nagyon kedvesek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A falumúzeumot én is támogatom, de csak, ha biztos van rá pályázati támogatás. Vannak törleszteni valóink. Cikisnek tartanám, hogy kidobunk 2 millió Ft-ot egy roskadozó házra, és ott állna hat évig.

 

b.) Hulladéksziget

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kettő hulladékszigettel kapcsolatban: egy az önkormányzat mellé kerülne, ott elfér, elegyengetjük a területet, a másik a Budai-tóhoz, a villanyoszlophoz, az árok és az út közé. Ahogy elkanyarodik a Petőfi utca.

 

 

c.) Közmeghallgatás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nincs jelen ma két képviselő, de jó lenne kitűzni a közmeghallgatás időpontját. Téma az aktuális ügyek lennének, a felvett hitelek, utak felújítása, tornacsarnok pályázat.

Javasolnám időpontnak és helyszínnek május 18-án a 18 órát, a volt Varroda épületében.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

38/2010. (IV. 28.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete megtárgyalta a napirendi pontot és 2011. május 18-án (szerda) 18.00 órára tűzte ki a Közmeghallgatás időpontját a következő témákban:

1.      Aktuális ügyek:

a.) Felvett hitelekről tájékoztató,

b.) Belterületi utak állapota,

c.) Tornacsarnok felújítására beadott pályázat, stb.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

 

d.) Információs táblák

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szeretném megkérdezni, hogy tudja-e valaki, hogy a templom előtt lévő információs táblát ki csinálta vagy csináltatta? Lenne valaki, aki áldozna a felújításra.

 

e.) Kincskereső útvonal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nem tudom, hallottatok-e már a kincskereső ösvényről?

Be lehet járni területeket, versekbe van információ foglalva, és ez alapján kell megkeresni a kincset.  Szilágyi Dániel ennek részese, ha szeretnénk csatlakozni ehhez, szívesen eljönne, de csak a vasárnap jó neki. Lehet egy vagy kettő útvonalat kitalálni. Napközben van ebéd is, ezt az ő Egyesületük támogatja. Kérnék majd visszajelzést, hogy csatlakozzunk-e ehhez?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Szerintem Takácsné Horváth Évával kellene beszélni. Ő megfelelő személy lenne a segítséghez.

 

Fazekas Alajos képviselő: Szentendrére a Skanzenbe mikor lehetne menni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Legkorábban ősztől lehet indulni. Jövőre már kétszer is lehet menni, akkortól indulna el rendesen. Napközben a háznál lehetne lenni, éjszakára pedig lenne szálláslehetőség egy kollégiumban. A közmeghallgatáson majd el szeretném mondani, hogy várunk jelentkezőket a skanzenbe.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző

 

 

 

Jegyzőkönyv hitelesítők:

 

 

 

…………………………………                                          …………………………………..

Kovacsicsné Lakatos Krisztina                                                                Nagy Zoltán