Ásványráró Község Képviselő-testület

 

 

Ikt.sz.: 21-43/2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

JEGYZŐKÖNYV

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. augusztus 30-án megtartott nyílt ülésen.

 

Tartalma:

 

83/2011. (VIII. 30.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Nevelési és Pedagógiai Programjának elfogadásáról

 

84/2011. (VIII. 30.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadásáról

 

85/2011. (VIII. 30.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Minőségirányítási Programjának elfogadásáról

 

86/2011. (VIII. 30.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Házirendjének elfogadásáról

 

87/2011. (VIII. 30.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye és Kimle-Károlyháza Községek Körjegyzősége közötti Együttműködési Megállapodás jóváhagyásáról

 

88/2011. (VIII. 30.) határozat törvényességi észrevétel elfogadásáról

 

89/2011. (VIII. 30.) határozat védőnői körzet módosításáról

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. augusztus 30-án 17.30 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Peredi László és Fazekas Alajos képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket elfogadta.

 

Napirendi pontok:

1.)    Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye szabályzatainak jóváhagyása (SZMSZ, Minőségirányítási program, nevelési,- pedagógiai program, házirend)

2.)    Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye és Kimle-Károlyháza Községek Körjegyzősége közötti Együttműködési Megállapodás jóváhagyása

3.)    Ellenőrző Bizottságba tagok delegálása

4.)    Törvényességi észrevétel

5.)    ÖNHIKI pályázat

6.)    Védőnői körzet módosítása

7.)    Egyebek

a.)    Falunapról tájékoztató

b.)    Pályázatokról tájékoztató

c.)    Közvilágítás

d.)   Ravatalozó

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a napirendet.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok tárgyalása előtt nyilvános ülésen elmondja, hogy a Képviselő-testület, mint alapító az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány kezelő szervének kijelölését visszavonta 2011. szeptember 1. nappal, és 2011. szeptember 1. hatállyal megválasztotta az új Kuratóriumot. Elnöknek Banyár Károlynét, tagoknak Dr. Kiss Jánosnét, Körmendi Gézánét, Nagy Zoltánt, Tatainé Popp Ritát.

 

1. NAPIRENDI PONT

Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye szabályzatainak jóváhagyása (SZMSZ, Minőségirányítási program, nevelési,- pedagógiai program, házirend)

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti Nagyné Andirkó Juliannát, a Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézmény intézményvezetőjét. A polgármester átadja a szót az intézményvezetőnek, hogy az átdolgozott szabályzatokról beszéljen.

 

Nagyné Andirkó Julianna: Ezek olyan dolgok, ami nélkül egy intézmény nem működhet. A Pedagógiai Program szakértői véleményhez kötött.

Egy új intézmény akkor indulhat, ha a fenntartó ezeket az alapdokumentumokat jóváhagyta, illetve testületi döntéssel elfogadta. A pedagógiai program és a helyi tanterv az iskolának az alapdokumentuma, a legfontosabb szakmai szabályozója, a nevelési program az óvoda szakmai meghatározója, programja. Ezeket most mind egy keretbe kellett összehozni, eddig külön-külön mindegyik intézménynek volt. Ebben a közös programban mindegyik iskolára jellemző tanítási-nevelési program megtalálható (nemzetiségi tanítás, általános tanterv, óvodai nevelés) Egyik iskola sem csorbult, foglalkozhat továbbra is azzal, amivel eddig. Ezt a dokumentumot szakértőnek kell véleményezni, szülői munkaközösségnek, diákönkormányzatnak tájékoztatást kell kapnia, nemzetiségi illetve kisebbségi önkormányzatoknak véleményezni. Ezeket a fórumokat mindegyik dokumentumunk megjárta. Mindenki elfogadta.

A szakértő is elfogadásra javasolja, én is erre ajánlom.

Az SZMSZ az intézmény működési rendjét szabályozza. Itt is összedolgoztuk az intézmények eddigi SZMSZ-ét.

A Minőségirányítási Program az intézményben folyó munka értékelési rendszerét tartalmazza, a dolgozók minősítési rendszerét és folyamatát – felelősökkel, tartalmi követelményekkel együtt. Önértékelés, vezetői értékelés, partneri elégedettségi mérés, az iskola önértékelése, beszámolók szempontjai, kritériumai, ez most egységesen minden intézményre vonatkozik.

A Házirend az intézmények magatartásra, fegyelemre vonatkozó követelményeit tartalmazza. Magában foglalja, hogy a gyerekeknek, szülőknek mihez van joguk az intézményekben, mik a kötelességeik, milyen vétségért milyen büntetés jár, milyen dicséreteket kaphat egy tanuló, ki miért felel anyagilag. Ebből a dokumentumból a gyerekeknek a rájuk vonatkozó részt kézhez kell kapniuk. A szülőket is tájékoztatnunk kell az első szülői értekezleten.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nekem az SZMSZ-vel kapcsolatosan lenne egy kérdésem, a könyvtár résznél a miénk miért nem szerepel?

 

Nagyné Andirkó Julianna: Már bekerült.

 

Nagy Zoltán képviselő: Folyamatosan egyeztettük minden egyes részét a dokumentumoknak. Igyekeztünk optimális dolgokat megállapítani, de az élet majd adja, hogy miket kell majd módosítani. Ez jelenleg 1 évre szól. A jövő tanévre mindent át kell dolgozni.

Ahogy az eddigi szabályok szerint működött a miénk, úgy működik most is tovább. Most nem jött ki szeptemberre törvénymódosítás, így ez könnyebbséget adott, hogy erre nem kellett figyelni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Alapos munkát végezetetek, köszönet érte.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Bakonyi Jenő és Csizmazia Roland kezdi meg az áttanítást a két intézmény között, reméljük sikerrel.

 

A polgármester javasolja elfogadásra az új intézmény alapdokumentumait.

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatokat.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

 

83/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Nevelési és Pedagógiai Programját elfogadja.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       Azonnal

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

 

84/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Szervezeti és Működési Szabályzatát elfogadja.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       Azonnal

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

 

85/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Minőségirányítási Programját elfogadja.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       Azonnal

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

 

86/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Házirendjét elfogadja.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       Azonnal

 

 

 

2. NAPIRENDI PONT

Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye és Kimle-Károlyháza Községek Körjegyzősége közötti Együttműködési Megállapodás jóváhagyása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A körjegyzőség és az intézmény közötti együttműködési megállapodás elfogadására szükség van, ebben meghatározásra kerültek, hogy milyen feladatokat lát el a körjegyzőség és milyen feladatokat a Közoktatási Intézmény. Ásványráró a tagintézmény-vezetőn keresztül a Közoktatási Intézmény kapcsán érintett a megállapodásban.

A kiküldött Megállapodáshoz képest annyi benne a módosítás, hogy a 11. ponttal kiegészítésre került.

 

Tatainé Popp Rita polgármester elfogadásra javasolja az Együttműködési Megállapodást.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel az Együttműködési Megállapodás jóváhagyását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

87/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy Kimle és Károlyháza Községek Körjegyzősége és Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye közötti Együttműködési Megállapodást jóváhagyja.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       Azonnal

 

 

3. NAPIRENDI PONT

Ellenőrző Bizottsági tagok delegálása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Társulási Megállapodás tartalmazza, hogy a Megállapodásból eredő pénzügyi elszámolások ellenőrzésére Kimle és Ásványráró képviselő-testületei Ellenőrző Bizottságot hoznak létre, mely 4 tagból áll. Mindkét testület 2-2 tagot delegál a bizottságba. Javaslom az Ellenőrzési Bizottságba tagként delegálni Fazekas Alajos képviselőt, másik tagként, mint polgármester, én vennék részt.

 

Fazekas Alajos köszöni a bizalmat, váratlanul érte a delegálás. Kéri a Képviselő-testületet, hogy a részéről történő elfogadás átgondolásáig a határozat hozatalt napolja el.

 

A Képviselő-testület a kérdésben a határozat hozatalt elnapolta.

 

 

4. NAPIRENDI PONT

Törvényességi észrevétel

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A Kormányhivatal észrevételt tett, melyet a Képviselő-testületnek a soron következő testületi ülésen, de legkésőbb október 15-ig meg kell tárgyalni. Az észrevétel az intézményi átszervezésre vonatkozik. A Képviselő-testületeknek az intézményi átszervezésekről május hónap utolsó munkanapjáig kell a döntést meghozni. A Képviselő-testület erről határidőben döntést is hozott, a május 31-i testületi ülésen döntött az ásványrárói iskola és óvoda tagintézményként történő csatalakozásáról a kimlei intézményhez. Az ásványrárói iskola és az óvoda megszüntető okiratát, valamint az új intézmény alapító okiratát csak később, júniusban fogadta el a testület. A Kormányhivatal kialakult álláspontja az, hogy az okiratokat is májusban el kellett volna fogadni. A jövőre nézve teszik az észrevételt, az intézményre ez semmilyen jogkövetkezménnyel nincs. A Magyar Államkincstár is bejegyezte az új intézményt, a bejegyzéssel kapcsolatosan hiánypótlást nem tett. Az észrevételről a Képviselő-testületnek határozatot kell hoznia, hogy azt elfogadja.

 

A polgármester javasolja a törvényességi észrevétel elfogadását.

 

A napirendi ponthoz kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra kéri fel a képviselőket.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát

 

88/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal által az intézményi átszervezésre tett, GYT/684-1/2011. számú törvényességi észrevételt megtárgyalta és azt elfogadja.

 

Megbízza a polgármestert, hogy az észrevétel elfogadásáról a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalt tájékoztassa.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       2011. október 15.

 

 

5. NAPIRENDI PONT

ÖNHIKI pályázat

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az ÖNHIKI pályázatnak három beadási üteme van, a II. ütem beadási határideje szeptember 10, a III. ütemé november 5. Igénylést egy önkormányzat évente legfeljebb 2 alkalommal nyújthat be. A november 5-i benyújtást javaslom.

 

A Képviselő-testület a javaslattal egyetértett.

 

 

6.NAPIRENDI PONT

Védőnői körzet módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A június 23-i ülésen már beszéltünk a védőnői körzet módosításról, akkor a testület úgy döntött, hogy addig, amíg új védőnő nem kerül kinevezésre, nem dönt a kérdésben. A dunaszegi iskola egészségügyi védőnői feladatainak ellátásával 40.000 Ft-val többen kapunk a havi finanszírozásból. A dunaszegi Képviselő-testület határozatában szerepel havi 20 ezer Ft bérleti díj a rendelő használatáért. A javaslatom az, hogy úgy járuljunk hozzá a védőnői körzet módosításhoz, hogy havi 5.000 Ft bérleti díjat fizetünk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

89/2011. (VIII. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul a védőnői körzet módosításhoz a dunaszegi iskola egészségügyi védőnői feladatoknak az ásványrárói védőnői körzethez történő átvételével úgy, hogy Ásványráró Község Önkormányzata havi 5.000 Ft bérleti díjat fizet a rendelő használatáért Dunaszeg Község Önkormányzatának.

 

A Képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy a határozatról tájékoztassa Dunaszeg polgármesterét.

 

Felelős:           Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:       Azonnal

 

7. NAPIRENDI PONT

Egyebek

 

a.)Falunapról tájékoztató

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nagyon sok pénzadományt érkezett a falunapra, így az Önkormányzatnak 22 ezer Ft-ba került a falunap. Nagyon köszönjük az adományokat ezúton is. A visszajelzések nagyon pozitívak, mindenkinek tetszettek a műsorok. Köszönjük a részvételt.

 

Fazekas Alajos képviselő: Sok civil szervezet megmutatta magát. A Tűzoltó Egyesületnek külön köszönet a frappáns lebonyolításért. Ha jól emlékszem annak idején megbeszéltük, hogy Bálint Attiláék csinálják az italárusítást. Ezzel szemben Zalka Imre képviselő úr is kirakodott. Szeretném tudni, hogy erre hogy került sor?

 

Zalka Imre képviselő: Én nem tudtam, hogy van megállapodás Bálint Attiláékkal. Azon az ülésen nem voltam itt, amikor erről szó volt. A rendezvény előtt megkérdeztem, hogy ki települ ki, azt is kérdeztem, hogy kizárólagossága van-e. Azt mondta a polgármester asszony, hogy nem. Utolsó héten még azt is mondta, hogy egyeztessek velük az árakkal. Arról nem én tehetek, hogy a Bálint Attiláék úgy tudták, hogy egyedül lesznek. Én az elmúlt 10 évben nem pakoltam ki rendezvényen, de ezek után az elkövetkezendő 10 évben sem fogok.

 

Peredi László képviselő: Mind a két kirakodó támogatta valamiképpen a rendezvényt?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen. Zalka Imre látta vendégül az öregfiúkat és az utcabáli zenészt is ő fizette, Bálint Attiláék pedig a színpad fölötti sátor bérleti díját fizették. Félreértettük egymást, máskor pontosítani kell jobban.

 

Peredi László képviselő: Amikor először beszéltünk a falunapról, akkor 600 ezer Ft-ot számoltunk költségként, ehhez képest 22 ezer Ft-ba került, ez nagyszerű. Ennél fogva szerintem, ha két vállalkozó települ ki, akkor kettő települ ki.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ez a Képviselő-testületnek is tanulság a következő falunapra, hogy a vállalkozói részt jobban átgondolja.

 

b.) Közvilágítás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Több településen az éjszakai közvilágítást csökkentették. Az lenne a javaslatom, hogy egyik este járjunk végig a falun és nézzük meg az összes közvilágítást.

 

Peredi László képviselő: Javasolnám, hogy Balogh Józsefet, az E-ON munkatársát is hívjuk el erre a bejárásra.

 

 

c.) Ravatalozó

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Jelezték többen a problémát a rárói ravatalozóval kapcsolatban. Horváth Sándor felajánlotta segítségét a fórumon, hogy megcsinálja a terveket. Csinálnak költségvetést is. Lenne egy elkülönített számla, ahova az erre a célra felajánlott támogatást lehetne befizetni. Szerintem a Falunapon megjelent elszármazottak között is lenne olyan, aki szívesen áldozna erre.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Felújításra vagy új épületre gondoltatok?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Mindenképpen csak felújításra.

 

Fazekas Alajos képviselő: Szerintem 2 költségvetést kellene készíteni. Egyet a felújításra, egyet pedig az új építésére. Lehet, hogy a felújítás többe kerül.

 

 

d.) Pályázat

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Leader-be indulnak a pályázatok. Különböző célterületekre lehet pályázni. Egy pályázó egy célterületre csak egy pályázatot nyújthat be.

Az 1. célterületben természeti és kulturális örökség fenntartható hasznosításának a támogatására lehet pályázni, én itt a tájházra gondoltam. Maximum 25 millió Ft felújítási támogatást lehet nyerni. A parkosítás és az utcanév-táblák készítése is ebbe a célterületbe tartozik. Szerintem elsősorban a tájházra kellene pályázni.

A 4. célterületben pl. rendezvénysátorra, a 6. célterületben közösségformáló rendezvények támogatására, 9. célterületben önkéntesek bevonásával, például fiatalok, civil szervezetek bevonásával település fejlesztésre, én itt parkosításra gondoltam, 10. célterületben kisértékű helyi rendezvényekre lehet pályázni, pl. az idősek napja, de ez maximum 250 ezer Ft.

Ha az önkormányzat pályázik 100 %-ban támogatott nettó értéken, tulajdonképpen az ÁFA az önrész.

Az EMVA pályázati lehetőségek még nem jelentek meg, de állítólag októberben kiírásra kerülnek. Egy projektre 50 millió Ft összegig lehet pályázni. Ott is van több témakör, például épület felújítás.

 

Nem szabad elfelejteni, hogy van egy IKSZT megnyert pályázatunk is. A közbeszerzési eljárást lassan el kell kezdeni, mert júniusig be kell fejezni a projektet.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

Polgármester

jegyző

 

 

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

 

          ……………………………………                      ……………………………………….

                           Peredi László                                                     Fazekas Alajos