Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 21-4/2011.

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. január 18-án megtartott ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

1/2011. (I. 18.) határozat Ásványráró község hivatalos honlapjának az elkészítésével és karbantartásával kapcsolatos munkák megbízásáról

 

2/2011. (I. 18.) határozat az Önkormányzat 2011. évre vonatkozó munkatervének elfogadásáról

 

3/2011. (I. 18.) határozat a Pannon Takarék Bank Zrt-től 26.000.000 Ft összegű megelőlegező kölcsön felvételéről

 

4/2011. (I. 18.) határozat belső vizsgálatról

 

5/2011. (I. 18.) határozat a védőnői státusz helyettesítéssel történő ellátásáról

 

6/2011. (I. 18.) határozat a 946/1, 946/4, 696, 697/1, 925/1. hrsz-ú területek területrendezéséről

 

7/2011. (I. 18.) határozat Csapóné Molnár Katalin meghatározott feladatok ellátásával kapcsolatos megbízásáról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. január 18-án 17 órai kezdettel a Polgármesteri Hivatal dísztermében.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.      Az Önkormányzat 2011. évi munkatervének elfogadása

2.      Hitelfelvétel az akadálymentesítéses pályázat önerejének finanszírozására, valamint a támogatás megelőlegezésére

3.      Egyebek

 

A kiküldött meghívóhoz képest napirend módosító javaslatom van:

1.      Dr. Görbe László tájékoztatása

2.      Praxis egyeztetés kérdése

3.      Honlap létrehozásával, karbantartásával kapcsolatos megbízás

4.      Az Önkormányzat 2011. évi munkatervének elfogadása

5.      Hitelfelvétel az akadálymentesítéses pályázat önerejének finanszírozására, valamint a támogatás megelőlegezésére

6.      Egyebek

a.)    Védőnői státus helyettesítéssel történő ellátása

b.)    Területrendezéssel kapcsolatos felhatalmazó határozat

c.)    Megbízás meghatározott feladatok ellátására

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Van egy határozati javaslatom, kérem a Képviselő-testületet, hogy tárgyalja meg és fogadja el a javaslatomat. Önálló napirendi pontként javaslom felvenni az egyebek elé.

 

Van-e még valakinek döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

A Képviselő-testület a módosított napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

Dr. Görbe László ügyvéd tájékoztatása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Átadom a szót az Ügyvéd Úrnak.

 

Dr. Görbe László ügyvéd: Köszönöm, köszöntök mindenkit. Október vége óta állunk kapcsolatban a Polgármester Asszonnyal. Elég izgalmas dolgok vannak, voltak Ásványráró életében. Az Önkormányzatnak van egy Kft-je, melyben 98 %-ban tulajdonos az Önkormányzat, és 2 %-ban pedig az „Ásványráró jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány. A Kft. dokumentumait 2011. január 7-én megkaptuk. A Kft-nek 2010. augusztus 10-e óta nincs ügyvezetője, viszont valaki decemberi határidővel beadta a mérleget.

Az a kérdés, hogy tudják-e, hogy ki az alapítója a közalapítványnak?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az Alapítvány 8 éve nem tájékoztatja a testületet a munkájáról.

 

Dr. Görbe László ügyvéd: A testület a döntési jogkör gyakorlója. Az Alapítványnak sok mindene van. Ha ezek közül adnak el bármit is, erről tudnia kellett volna a Képviselő-testületnek (dömper, mixer kocsi).

A Kft-vel kapcsolatosan abban kérném a Képviselő-testület segítségét, hogy az ügyvezetőt meg kell választani. Ezt a törvénytelen állapotot meg kell szüntetni, mert végelszámoltatják a Kft-ét. Lesznek majd gyors döntések, de mindenről tudniuk kell.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Sikerült-e azt a szerződést elolvasni, ami a hitelfelvételről született?

 

Dr. Görbe László ügyvéd: Azokkal nincsen gond, van mögöttük testületi határozat.

Az Orbán György Úrral felvettük a kapcsolatot, az lehet a legrosszabb, ha végrehajtást indít és elárverezik a megterhelt ingatlanokat.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Melyik jegyzőkönyvben van? Azt pontosan meg szeretném nézni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én azt meg tudom mutatni.

 

Peredi László képviselő: Az „Ásványráró Jövője” Kiemelten Közhasznú Közalapítvány mivel rendelkezik?

 

Dr. Görbe László ügyvéd: Szerintem ezt senki nem tudja.

Prém Árpádnak 2010. augusztus 10-én lejárt az ügyvezetői mandátuma. Ezt megelőzően egy olyan döntés született, hogy a yacht kikötővel kapcsolatban meghiúsult adásvételi szerződésből eredően a korábban kifizetett összegeket visszafizetik a Kft-nek. 2010. október 2-án a visszakapott pénzből a Kft. 24.400.000 Ft követelést megvásárolt az Orbán György féle követelésből. Erről nincs testületi döntés.

 

Zalka Imre képviselő: Az 5,5 millió Ft-ot említette csak Orbán György, amikor itt volt októberben. Az Október 2-i kifizetésről nem szólt.

 

Dr. Görbe László ügyvéd: Kérdés esetleg az eddig elhangzottakkal kapcsolatban?

Még annyit, hogy Varga László ügyvéd Úrtól a minap átvettem az Önkormányzatnak egy folyamatban lévő ügyét. A rendezési tervet megrendelte az Önkormányzat. Ezzel kapcsolatban folyik egy per, hatályon kívül helyezte a bíróság a korábbi döntést, mert nem jó bíróság járt el, mert ez szellemi alkotásnak számít.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Amennyiben információhoz jut, szíveskedjen tájékoztatni minket.

 

Dr. Görbe László ügyvéd: Én elmondom a Polgármester Asszonynak az információkat és ő majd tájékoztatja Önöket, de ha szükséges, akkor eljövök.

 

 

2. Napirendi pont

Praxis egyesítés kérdése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A napirendi ponttal kapcsolatosan megkértem a doktor urat, hogy jöjjön el a testületi ülésre. Köszöntöm a doktor urat és át is adnám a szót.

 

Dr. Kaszás György: Üdvözlöm Önöket. Azt el kell mondanom, hogy területi ellátási kötelezettséggel járó faluról van szó, a működésbe bele van foglalva a helyettes. A kijelölt helyettesítés ránk kötelezettséget ró. Nem öröm nekem ez a két falu, de muszáj csinálni. A helyettesítést nekem kellett csinálni eddig is.

Én önálló vagyok. A szerződésünk tartalmazza a jogokat és kötelességeket. Nincs függőségi viszony. A munkám ellen kifogást emelhettek. Én az iparűzés adó hatálya alá tartozok, vállalkozó vagyok.

A máriakálnoki esetre visszatérve nekem nagy munka.

 

Peredi László képviselő: Ha nyugdíjba megy, akkor mi lesz?

 

Dr. Kaszás György: Nyugállományom esetén értékesíthetem a praxist, de nincs senkinek pénze, nem lehet eladni. A praxis ára engem illet meg, vagy az örököst, azzal a kitétellel, hogy fél éven belül be kell tölteni. Az önkormányzat beleegyezésével lehet belépni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha úgy döntesz, hogy nyugdíjba mész, az új orvossal mi, vagy Máriakálnok szerződik?

 

Dr. Kaszás György: Ezt pontosan nem tudom. Értem Máriakálnok nyűgjét, hogy egy éve nincs betöltve a státusz, megvonják 40 %-kal a finanszírozást.

Itt nem nyüzsögnek az orvosok, hogy ide jöjjenek. Mosonmagyaróváron négy betöltetlen állás van. Nyugdíj esetén is dolgozni kell, amíg bírom. Nekem így is munkám van vele.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van valakinek kérdése? Amiről karácsony előtt beszéltünk, a költségekkel kapcsolatban mi a véleménye a doktor úrnak?

 

Dr. Kaszás György: Üzemegészségügyre 100.000 Ft-ot elengedtem az Önkormányzatnak, karbantartás költségre 27 ezer Ft-ot, a számítógép vírusirtó programra 18 ezer Ft-ot fizettem ki. Az eszközök nem az enyémek, hanem az önkormányzaté. Fizetem az internetet is, mert én köttettem be.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Más önkormányzatnál, az orvos vállalkozóként fizeti a költségeket.

 

Dr. Kaszás György: Nem mindent fizetnek, ez egy 20 éves rendelő. A fenntartási költségek mások. Amikor annakidején meg lehetett venni az orvosi rendelőt, ügyvédnél is voltunk, csak nem jutottunk el a vételig. Az eszközöket fel tudtam javítani. A működtetési jogot átadták, az eszközökben nem tudtunk megegyezni. Nekem az mínusz volt.

 

Tatiné Popp Rita polgármester: Ezt értjük.

 

Dr. Kaszás György: A villannyal kapcsolatos problémát tudom, mert laktam ott. A falak nagyon hidegek. Minden rossz. A hőszigetelést én csináltattam.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ezt a szerződést még lehet az első testülettel kötötted. Ha én magánvállalkozó vagyok, én is hivatott lehetnék, hogy az önkormányzattól kérjek valamit?

 

Dr. Kaszás György: Én alapfeladatot látok el. Én nem az alanytól veszem el a pénzt, én a társadalombiztosítótól kapom. Én kvázi vállalkozó vagyok, kiszolgáltatott helyzetbe vagyok. Nem tudok nyereséget csinálni, ami nekem nyereség, az az üzemorvosi.

 

Dr. Kaszás György: Máriakálnokon egyedül a telefont kell fizetnem. Mindent fizetnek. A két praxis összefésülését vállalják, ez 300-400 ezer Ft.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ők kényszerhelyzetben vannak.

 

Dr. Kaszás György: Ha bizonyos szolidaritást nem vállalnak egymással szemben az Önkormányzatok, akkor nagy baj lesz. Össze vagyok zárva a fogászattal, nem én fogyasztom a sok vizet, gázt. Ő itt fogja hagyni a praxist, ő teljesen maszek.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha az Önkormányzat nem úgy állna anyagilag, más lenne a helyzet.

 

Dr. Kaszás György: Ha megszorongatják az ember nyakát, ugyanilyen helyzetbe kerülhet a falu is. Ez az egy működik önállóan.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszönjük a doktor úrnak a részvételt.

 

 

3. Napirendi pont

Honlap létrehozásával, karbantartásával kapcsolatos megbízás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A honlappal kapcsolatban az az előrelépés, hogy a mai testületi ülésre meghívtam Szente Máriát és fiát, aki honlap készítéssel és karbantartással foglalkoznak. Akit a Bakonyi Jenő képviselő úr ajánlott, ők nem programozók, hanem diseinerek.

 

Szente Mária: Üdvözlöm a képviselőket. Van egy kész honlapunk, meg is tudjuk mutatni. Lehet más kinézetű is, ötleteket várunk, hogy mi kerüljön fel. Van tárhelye az önkormányzatnak?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen van.

 

Szente Mária: Győrladamér holnapja ilyen volt. Kinézetét, formai, tartalmi szempontból olyanra készítjük, amilyet kérnek.

 

Peredi László képviselő: Ez milyen költségekkel jár?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Eddig mi összegről nem beszéltünk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Hogy ne legyen elavult, folyamatosan frissíteni kell.

 

Szente Mária: 20.000 Ft-ot kérnénk a program elkezdéséhez, és 5.000 Ft karbantartási díjat.

Jövő hétre egy működő oldal lehetne már.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek még kérdése? Ha nincs, szavazásra teszem fel azt a kérdést, hogy a Képviselő-testület elfogadja-e Szente Mária ajánlatát a község honlapjának elkészítésére és karbantartására, és ezzel a munkával megbízza.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

1/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete Ásványráró község hivatalos honlapjának az elkészítésével és karbantartásával megbízza Szente Mára Győrladamér, Tó köz utca 6. szám alatti egyéni vállalkozót.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

4. Napirendi pont

Az Önkormányzat 2011. évi munkatervének elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Elkészítettük a munkatervet.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A munkaterv tervezete a kötelező jelleggel megtárgyalandó főnapirendeket, az évente visszatérő aktuális feladatokat tartalmazza. Várjuk az esteleges javaslatokat, véleményeket.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek hozzászólása?

 

Nagy Zoltán képviselő: A 4. oldalon elírást találtam, a koncepciónál és a közszolgáltatási díjaknál 2011. év helyett a 2012. év a helyes.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

2/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2011. évre vonatkozó munkatervét megtárgyalta és a melléklet szerinti tartalommal elfogadja.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Folyamatos

 

5. Napirendi pont

Hitelfelvétel az akadálymentesítéses pályázat önerejének finanszírozására, valamint a támogatás megelőlegezésére

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kondíciókat láthatjátok. A hitel összege: 26.000.000 Ft, a futam idő 11 hónap. 34 millió Ft befogadott számlánk van, a hitel megérkezése után az összeg azonnal tovább lenne utalva a vállalkozónak. A hitel kamata évi 9,75 %, a rajkai 10 % feletti lett volna. A törlesztés módja: a támogatás jóváírásakor azonnal, de legkésőbb lejáratkor. A szerződéskötési díj az összeg 1 %-a. Szerződési feltétel: Képviselő-testületi döntés, APEH igazolás, és a bankváltás, erről már határoztunk.

Ha végignéztétek a feltételeket, várom a kérdéseket. Ezen felül, lesz még egy összeg, a hiányzó részek pótlására. Ezt a megelőlegező hitelt könnyebben megadják, mert ez mögött az állam áll, a többi mögött meg mi. Ez a 26 milliós hitel tartalmazza az iskolai és az óvodai projekt kifizetéseit. Beszéltünk az E-ON-nal, a lejárt tartozásokat ki kell fizetni, ami kb. 2,5 millió Ft havonta. A másik hitelnek az a feltétele, hogy az E-ON-nal megegyezzünk. Ez 27 millió Ft lenne. Folyószámla hitelre gondoltunk, így nem lenne az állandó kamat, mivel ha jön a számlánkra pénz, akkor feltöltődik.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Mikor érkezik meg az államtól a támogatás?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ezt nem tudom pontosan megmondani. Folyamatosan kérjük a kifizetési kérelmet.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A mozgásterünk leszűkül a következő 3 évre.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha nem vesszük fel, akkor az állam vonja vissza. Ha nincs több kérdés, akkor szavazásra teszem fel a határozati javaslatot.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

3/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a folyamatban lévő „Megértéssel a kezdetektől” az Ásványrárói Általános Iskola és Napközi otthonos Óvoda akadálymentesítése című projekt megvalósítása érdekében a Pannon Takarék Bank Zrt-től 26.000.000 Ft összegű megelőlegező kölcsönt kíván felvenni. A hitel futamideje 11 hónap, a hitel végső lejárata 2011. december 15. A Képviselő-testület kötelezettséget vállal arra, hogy a hitelt és járulékait a 2011. évi költségvetésébe betervezi és jóváhagyja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester Asszonyt, hogy a Pannon Takarék Bank Zrt-nél eljárjon, valamint a hitelszerződést aláírja.

 

.                                  Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

6. Napirendi pont

Bakonyi Jenő alpolgármester határozati javaslata belső vizsgálatról

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az iskolára és az óvodára kapott összeg nem arra lett fordítva, amire leutalták. Erről a falut tájékoztatni kell. Négy hónapja vagyunk a testületbe és még mindig nem kaptunk tájékoztatást arról, hogy mire ment el a pénz. Elég nagy összeg ahhoz, hogy csak úgy elmenjünk mellette. Kérem a Képviselő-testületet a határozati javaslatom elfogadására.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van valakinek hozzászólása a határozati javaslattal kapvsolatosan?

 

Mivel hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal – 1 tartózkodás mellett – hozta meg határozatát:

 

4/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete utasítja a polgármestert, hogy folytasson le belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy az óvoda felújítására 2010. áprilisában leutalt 7.7 millió, valamint az iskola akadálymentesítésére 2010. májusában az önkormányzat számlájára megérkezett 14 millió forint miért nem az eredeti célra, vagyis az elvégzett munkák kifizetésére lett fordítva. A vizsgálat eredményéről legkésőbb 2011. március 20-ig tájékoztassa a képviselő-testületet.

A vizsgálat terjedjen ki a következőkre:

 

1.      Ki mikor értesült arról, hogy a fenti összegek megérkeztek az önkormányzat számlájára?

2.      Ki mikor döntött arról, hogy a 21.7 millió forint ne az eredeti, hanem más célra kerüljön elköltésre?

3.      Ezt a döntést ki és milyen módon hajtotta végre?

4.      A kérdéses összeget mire fordították?

5.      A pénzügyi bizottság, valamint a képviselő-testület 2010. április 1. és október 2-a közötti üléseinek jegyzőkönyveiben szerepel-e, hogy ezen testületek döntést hoztak a 7.7 és 14 millió forint felhasználásával kapcsolatban?

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. március 20.

 

 

7. Napirendi pont

Egyebek

 

a.) Védőnői státusz helyettesítéssel történő ellátása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A védőnő nyugdíjba vonulása miatt már a felmentési idejét tölti. Négy hónap munkavégzés alól mentesítve lett, március 1-ével pedig szabadságon van. Helyettes védőnőről kell gondoskodnunk. Aki szóba jöhet védőnő, az a hegyeshalmi védőnő. Beszéltünk a hegyeshalmi polgármesterrel, hozzájárulását adja, hogy a védőnő nálunk helyettesítsen, amíg nem találunk kinevezett szakembert. A védőnő is vállalja a helyettesítést. A működési engedély módosítása iránti kérelem folyamatban van, a kérelemhez szükséges csatolni a Képviselő-testület határozatát a helyettesítésről.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Itt van helyben a Szigony Anett, ő nem vállalja?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nem. Egyéb kérdése van valaiknek?

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

5/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete Boros Andrásné védőnő nyugdíjba vonulása miatt az Ásványráró községben megüresedő védőnői státusz betöltését 2011. március 1. napjával helyettesítéssel látja el. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtására a működési engedély módosítása iránti kérelmet benyújtsa az illetékes szervhez.

 

                                               Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő:  Azonnal

 

b.) Területrendezéssel kapcsolatos felhatalmazó határozat

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Négy terület rendezése van folyamatban. Ehhez kérném a Képviselő-testület felhatalmazó döntését, hogy az ügyben a Földhivatalnál eljárhassak.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

6/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a 946/1, 946/4, 696, 697/1, 925/1. hrsz-ú területek területrendezésével kapcsolatos eljárásban a Képviselő-testület nevében eljárjon.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

c.) Megbízása meghatározott feladatok ellátására

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A gazdálkodók az aktuális napi teendőkkel folyamatosan le vannak terhelve. A hiányzó feladatok elvégzésére nem jut idő. Van egy hölgy, aki tudna segíteni. Ahhoz kérem a testület hozzájárulását, hogy ezt a hölgyet megbízási szerződéssel meghatározott feladatok elvégzésével alkalmazhassam. Akár már a jövő hétfőtől tudna kezdeni.

 

Peredi László képviselő: Dokumentálna? Vagy mit csinálna?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A lakásépítési kölcsönöket rendbe kellene tenni, az EON kintlévőségeket tudná egyeztetni. A gazdálkodóknak a beszámoló készítésébe besegítene.

 

Nagy Zoltán képviselő: Mennyi időre alkalmaznánk?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Augusztus-szeptemberig gondoltam.

 

Fazekas Alajos képviselő: Nem ehhez a témához kapcsolódóan, de mutatnék egy újságcikket. Mikro kistérségi összefogás a cél. Ez annyit jelent: visszaállítanák a járási rendet, ez kezd körvonalazódni. Azt jelentené, hogy a már társult községekkel bizonyos feladatokat közösen tudnánk ellátni. A kistérség óvodát alakított ki, iskolát újított fel. Például a konyha kérdés, ha bizonyos dolgokat centralizálunk, olcsóbba kerül.

Darnózselin az iskolaigazgatói állás megüresedik. A Polgármester Asszony szerintem vegye fel a kapcsolatot a polgármesterekkel.

 

Tatiné Popp Rita polgármester: Volt itt a darnózseli polgármester. Középiskolai tanulmányok irányába is nyitnának. Utána kell nézni, mibe tudnánk társulni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: 3-4 éve volt erről egyeztetés, mi tárgyaltunk Darnózselivel a közös iskoláról. Héderváron tárt karokkal várnak bennünket. Megfelelő kondíciókkal lehet tárgyalni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkerestem a Dr. Tóth Zoltán körjegyzőt, a körjegyzőségről is beszéltem vele egy aljegyzői megoldással. Van erről alap tárgyalni. Eljöhetnének Képviselő-testületi ülésre és beszélhetünk róla.

A KEOP pályázattal kapcsolatosan, volt itt az Úr, akiről a múltkor beszéltem. Véleménye szerint, ha megnyernénk a pályázatot és lenne pénzünk, akkor sem csinálná meg. Nagyon rizikós.

A fűtőolaj beszerzése nehéz. Sürgősen gondolkodnunk kell más téren.

Visszatérve a határozati javaslatomhoz, hozzájárul-e a testület, hogy 1 főt megbízzak egyes feladatok ellátásával.

 

Egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 5 igen szavazattal – 2 tartózkodás mellett – hozta meg határozatát

 

7/2011. (I. 18.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az általa meghatározott feladatok ellátására megbízza Csapóné Molnár Katalin Győrladamér, Rákóczi u. 12. szám alatti lakost. A megbízási díj kifizetésére Ásványráró Község Képviselő-testülete a költségvetésében fedezetet biztosít.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A közfoglalkoztatással kapcsolatban el szeretném mondani: amit a kormány mondott, hogy a február 28-ig foglalkoztatottak bérére ad támogatást az állam, azzal kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy azok kifizetésére is az idei keret szolgál. A munkaszerződéseket január 31-ével közös megegyezéssel megszűntettük.

Ami rendelkezésre áll idei keret, azt szeretném a nyárra bevont közcélú foglalkozatottak bérére fordítani.

Falunappal kapcsolatosan, van egy pályázat. Hangosítás van benne, 1 felnőtt műsor és 1 gyerekműsor. Programokat kell szolgáltatni, valamint egy dátumot kell kitalálni, melyik időpont lenne jó.

 

Peredi László képviselő: Azon nem gondolkodtatok, hogy az Ásványi búcsú helyét áttegyük máshová? Sokszor a buszok nem jönnek be Ásványra ilyenkor. Az a buszforduló katasztrofális.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A közoktatási szakvéleménnyel kapcsolatban mi a véleményetek? Van-e hozzáfűznivalótok?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Én azt külön napirendi pontként gondoltam tárgyalni, ezt ne kapkodjuk el. Én ezzel készültem, de most nem hoztam el.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Boros András a Felügyelő Bizottsági díját felajánlotta az önkormányzat részére. Azt kérte, hogy ne hangoztassam, de biztos jól esne neki, ha találkoztok vele, akkor megköszönnétek neki.

 

Más dologról: 2013-ig fizetjük a fejlesztési díjat, hogy költségcsökkentő lámpákra cseréltek régieket. Ez 142 ezer forint havonta.

Jegyzői hozzájárulással lehetséges, hogy csak minden második lámpa égjen. Kíváncsi lennék, milyen megtakarítással járna. Ez csak felvetés volt.

 

Zalka Imre képviselő: Éves szinten 2 millió Ft megtakarítást jelent.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A ledes lámpák a legköltség-takarékosabbak. Utána kérdezek, hogy hogyan működik ez pontosan.

 

Fazekas Alajos képviselő: Még annyit, hogy a falubejárást jó ötletnek tartom. Vízelvezető árkokat is meg kellene nézni. Egy kihelyezett testületi ülésre gondoltam.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Lehetne létrehozni egy képviselő-jelöltek fórumát, nekik bizalmat szavaztak sokan. Őket is meg lehetne hívni.

 

Peredi László képviselő: Nem tudom nézitek-e Győrből haza fele az utat? A fő út melletti részen a szemetet gyorsan össze lehetne szedni. 3 órás dolog lenne, erre embereket össze lehetne toborozni.

 

Fazekas Alajos képviselő: A templomnál lévő hidat meg kellene nézetni mennyit bír.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: El kezdtünk érdeklődni az Erdészetnél. Mennek a nagy pótkocsis szerelvények. A vízügynek is sokban hozzá kell járulni. Abban próbálnánk egyezségre jutni, hogy a Rákóczi utcát rakjuk rendbe.

 

Nagy Zoltán képviselő: A LEADER Egyesület egy turisztikai programot szeretne, január 21-ig lehet benyújtani.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Jó, hogy mondod. Kapcsolattartót kellene választani. Ami hagyomány, elfelejtett mesterség. Január 21-ig lehet nyilatkozni, hogy csatlakozunk-e.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Nekem a Körmendi Gézáné, Mária jutott eszembe, ő annyira széleslátókörű. Őt kellene felkérnünk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Rendben, felkérem a Máriát erre a feladatra kapcsolattartónak.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta és a munkáját zárt ülésen folytatta tovább.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző