Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 21-28/2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. május 12-én megtartott rendkívüli ülésen.

 

 

Tartalma:

 

 

39/2011. (V. 12.) határozat a Kimle és Károlyháza községek körjegyzőségéhez történő csatlakozás elvi döntéséről

 

40/2011. (V. 12.) határozat a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozási szándékról Kimle – Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményekhez

 

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. május 12-én a megtartott rendkívüli nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.) Elvi döntés Kimle és Károlyháza községek körjegyzőségéhez történő csatlakozásról

2.) Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozási szándékról Kimle – Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményekhez

 

Egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

A Képviselő-testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

1. Napirendi pont

Elvi döntés Kimle és Károlyháza községek körjegyzőségéhez történő csatlakozásról

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kérdezem a testületet, hogy gondolkoztatok-e az irányon? Elvi döntést kellene hoznunk a csatlakozásról. A végleges döntést június 30-ig kell meg hozni. A végleges döntésig hozunk be számokat, hogy mennyi megtakarítást jelentene a körjegyzőség. A társulási együttműködés alapelveit pontosan le kell fektetni.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az új önkormányzati törvény koncepcióját nyilvánosságra hozták, melyben az szerepel, hogy 2000 fő alatti településeken megszűnnek az önálló polgármesteri hivatalok, és egységes polgármesteri hivatalok jönnek létre. 2000 fő feletti település lehet körzetközpont. A törvénymódosítás 2013., 2014-re lépne hatályba. A Kormány szándéka már körvonalazódik a közigazgatási reformról. Most még a testületek dönthetnek a társulás irányáról, később már meghatározzák az irányt.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel azt az elvi határozati javaslatot, hogy támogatja a csatlakozást Kimle és Károlyháza Községek Körjegyzőségéhez.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal - egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

39/2011. (V. 12.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete kinyilvánítja azon szándékát, hogy támogatja 2012. január 1-ével Kimle és Károlyháza Községek Körjegyzőségéhez történő csatlakozást.

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a csatlakozással kapcsolatos tárgyalások lefolytatására.

 

                                               Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő:  Azonnal

 

2. Napirendi pont

Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozási szándékról Kimle – Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményhez

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tegnap a hédervári Képviselő-testület úgy döntött, hogy iskola és körjegyzőség vonatkozásában Darnózselivel társul.

Véleményem szerint ez az irány, hogy a hat település közé sokadiknak betársulni nem jó.

 

Peredi László képviselő: Az iskolai társulást és a körjegyzőséget esetünkben is együtt kellene elképzelni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Sok dologban egyetértünk, sokban nem. Az Önkormányzat vállán nagy a teher, az adósságainkat csökkenteni kell. Keressük a megtakarítási lehetőségeket. Tegnap részt vettünk a Hédervári Képviselő-testületi ülésen, ahol szintén a társulás volt a téma.

Négy évvel ezelőttig jöttek a normatívák az iskolák után rendesen. Négy évvel ezelőtt a Kormány többlet normatívákkal el kezdte ösztönözni a társulások létrehozását. Akkor úgy döntött a testület, hogy megtartja az önállóságot.

Jól értem, esetünkben a társulás 32 ezer Ft/fő plusz támogatással járna, ha helyben marad az oktatás, ha nem kell utazni a gyerekeknek. Minden munkáltatói jog átkerül Kimlére, az óraterv elkészítése, személyi anyagok.

Remélem a következő lépés nem az lesz, hogy a 7-8. osztály utazzon, majd a következő lépés, az iskolabusz.

Én tennék lépéseket Dunaszeg és Darnózseli felé is. Én a két hetet kevésnek tartom, hogy a dolgokat előkészítsük az átszervezéshez. Nem zárkózok el mereven a társulástól, de nyugodtabb körülmények között kell, hogy eldöntsük, ebben nem lehet kapkodni.

 

Nagy Zoltán képviselő: Az új közoktatási törvény szerint központok lesznek. Ha az új törvény hatályba lép, valahova mennünk kell. A társulást olyan formában, hogy a 7-8. osztálynak sem kell utazni, azt elfogadhatónak tartom. Az utazás nem túl jó. Jobb lenne egy hasonló tantervű iskolához társulni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tantervre vonatkozóan azt szeretném elmondani, hogy a tagintézményre külön tanterv vonatkozna, megtarthatnánk a saját tantervünket. Munkaügyi szempontból valóban a gesztor intézmény igazgatója lenne a munkáltató, a mi igazgatónk, tagintézmény-vezető lenne.

 

Nagy Zoltán képviselő: Negatívum, hogy Kimle-Ásványráró között nincs tömegközlekedés. Autóval kellene átjárni a pedagógusoknak áttanítás esetén, ami gondot okozhat sokaknak.

A kimlei társulást azért tarom előnyösebbnek, mert a kimlei és az ásványrárói gyermeklétszám együtt kb 400 fő. Ez alapot adhat egy jó pozíció megszerzésére. Lehet később ide teszik Hédervárt és Darnózselit is.

 

Peredi László képviselő: Nekem az az álláspontom, hogy az ásványrárói gyereknek csak önszántából kelljen elmennie az iskolából.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én is azt akarom, hogy 1-8. osztályig itt legyenek a gyerekek. Nem akarom utaztatni őket. Biztonságérzetet adna, hogy nem 134 fős gyerek létszámmal működik az intézmény. A legjobbat szeretném.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Véleményem szerint két nagy település társulásában jobb lenne, mint a kicsik között. A legnagyobb hátrány, hogy esetleg a tanároknak utazni kell.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem biztos, hogy hátrány, a munkahely ezáltal biztosabb lehet.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nagyon rövid az időnk. Vállalom a döntést, de nem rossz érdekében teszem.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A hédervári polgármester Kimlére ment volna, a képviselő-testület egy része Darnózselire. Ásványráróra is jöttek volna?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen, egy része jött volna. A pénz, az adósság miatt nem jöttek ide.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel azt az elvi határozati javaslatot, hogy a Képviselő-testület támogatja a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozását a Kimle – Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményhez.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal - egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

40/2011. (V. 12.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete kinyilvánítja a már működő Kimle – Károlyháza Közoktatási Intézményfenntartói Társuláshoz történő csatlakozási szándékát a közoktatási feladatellátás keretében az óvodai nevelés és az általános iskola 1-8. évfolyamos nevelő-oktató feladatok ellátására, olyan társulási megállapodással, hogy az Ásványrárói Somogyi József Általános Iskola és Óvoda 7. és 8. osztályos tanulói helyben veszik igénybe az oktatást.

 

                                               Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő:  Azonnal

 

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző