Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 21-33/2011.

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. május 31-én megtartott ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

43/2011. (V. 31.) határozat a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2010. évről szóló beszámolójának elfogadásáról

 

44/2011. (V. 31.) határozat a 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról készült átfogó értékelés elfogadásáról

 

45/2011. (V. 31.) határozat a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozásáról a Kimle-Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményhez

 

46/2011. (V. 31.) határozat a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettesi megbízásának támogatásáról

 

13/2011. (V. 31.) rendelet az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról

 

14/2011. (V. 31.) rendelet az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 2/2010. (III. 17) rendelet módosításáról

 

47/2011. (V. 31.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról

 

48/2011. (V. 31.) határozat a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház gép-műszer beszerzésének hozzájárulásáról

 

49/2011. (V. 31.) határozat a Mosonmagyaróvári Kistérség általi szúnyoggyérítési munkálatokhoz történő csatlakozásról

 

50/2011. (V. 31.) határozat Dr. Kaszás György háziorvos Máriakálnoki helyettesítésének hozzájárulásáról

 

51/2011. (V. 31.) határozat az óvodai konyha almérővel történő felszereléséről

 

52/2011. (V. 31.) határozat a megyei fenntartású intézmények átszervezésének állásfoglalásáról

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. május 31-én a megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom. Külön köszöntöm Radek-Kiss Szilviát a kistérségi családgondozót.

 

Jegyzőkönyv hitelesítő személyeknek fel szeretném kérni Peredi László képviselőt, és Fazekas Alajos képviselőt.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket elfogadta.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat beszámolója a 2010. évről

2.)    Átfogó értékelés a 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról

3.)    Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozása a Kimle-Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményhez

4.)    Térítési díjakra vonatkozóan a gyermekvédelmi rendelet módosítása

5.)    Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

6.)    Mosonmagyaróvári Karolina Kórház támogatásához hozzájárulás

7.)    Szúnyoggyérítési igény

8.)    Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Egyebek közt szeretnék szólni a következőkről is:

a.)    Háziorvos helyettesítése

b.)    Szemethy-féle ház

c.)    Napelemes pályázatra lehetőség

d.)   Óvoda almérőzése

e.)    Megyei fenntartású intézmények átszervezéséről állásfoglalás

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Nagy Zoltán képviselő: A 3. napirendi ponthoz kapcsolódóan kérném a testületet, hogy támogassa azt, hogy a szakértői vélemény ellenére az igazgatóhelyettesi megbízás fennmaradjon 2012. július 31-ig.

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a módosított napirendet.

 

1. NAPIRENDI PONT

Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat beszámolója a 2010. évről

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Varga Imre családgondozó előre jelezte, hogy egyéb okok miatt nem tud részt venni a mai ülésen. A beszámolóját elkészítette, ami írásban mindenkinek kiküldésre került. Van a beszámolóval kapcsolatban kérdése valakinek?

 

Mivel kérdés nem hangzott el, a polgármester felkéri Radek-Kiss Szilvia családgondozót, hogy a beszámolóját ismertesse.

 

Radek-Kiss Szilvia családgondozó: Ásványrárón a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ 2010. 01. 01-től önálló irodát működtet a Polgármesteri Hivatalban.

Ásványrárón az aktív korú lakosság száma a legmagasabb. A településen viszonylag sok vállalkozás található, munkahely szempontjából tehát jól ellátott a település. Az önkormányzat igyekszik a rászorultakat támogatni. A segélyek biztosítása mellett az önkormányzat úgynevezett rövidlejáratú egyszeri kölcsönt biztosít a pénz szűkével küszködő lakosai számára. Általában az igénybevevők a villanyelszámolás időszakában szoktak jelentkezni ezért a segítségért.

Az iskola és óvoda gyermekvédelmi felelőseivel, valamint a védőnővel minden hónap első hétfőjén jelzőrendszeri megbeszélést tartunk.

A településen 2010. előtt is működött gyermekjóléti szolgálat.

2010-ben 66 estben fordultak hozzám problémával, ebből 51 régi kliens és 15 új. Egy család esetében a problémájuk összetettségének figyelembe vételével családgondozási napló vezetésére került sor.

Ásványráró esetében látszik, hogy az anyagi, segítségnyújtás mellett egyre inkább erősödik a gyermekneveléssel kapcsolatos problémák száma. 2010-ben számtalan esetben került sor olyan segítő beszélgetésre, amely főként a szülők neveléssel kapcsolatos problémáira irányult. A településen működő iskola, óvoda szakemberei is sokszor említették, hogy a szülők egyre türelmetlenebbek, sokkal ridegebbek gyermekikhez. Bár a 0-18 éves korosztály a gyermekjóléti szolgálat hatáskörébe tartozik, a szülők nehézségeikkel hozzám fordultak, és én nem hagyhattam ezt a problémakört sem szó nélkül.

A 2010-es év tapasztalat, hogy a település lakói megismerhettek, esetenként segítséget kaphattak tőlem, de a 2011-es évben ezt a megismerést folytatni kell, hogy minél jobban beágyazódhasson a családsegítés, mint szolgáltatás a település életébe.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek kérdése a családgondozóhoz?

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát.

 

43/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2010. évről szóló beszámolóját elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

2.NAPIRENDI PONT

Átfogó értékelés a 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Ásványráró lakossága 2010. január 1-én 1982 fő volt, ebből a településen élő 0-13 éves korú gyermekek száma 248 fő, a 14-18 éves korú gyermekek száma 104 fő.

Ásványráró településen 2010. december 31-én 17 család 43 gyermeke esetében állt fenn a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság.

A beérkezett kérelmek közül 2010. évben elutasításra nem került sor.

Ásványráró településen halmozottan hátrányos helyzetű gyermek nem került regisztrálásra.

2010. évben egyszeri támogatás címén (július és november hónapban) 498. 800 Ft-ot fizetett ki az önkormányzat a jogosultak részére.

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítása iránti kérelmet egy esetben nyújtottak be az Önkormányzathoz. A Szociális Bizottság 10.000 Ft támogatást ítélt meg a kérelmező részére.

A gyermek étkeztetés az Óvoda konyháján keresztül az óvodában és az iskolában is egyaránt biztosított.

Az iskolában 2010. évben átlagosan 21 gyermek részesült ingyenes étkeztetésben, átlagosan 22 gyermek 50%-os étkezési térítési díj kedvezményben.

A napköziotthonos óvodában a három vagy több gyermekes családok közül ingyenes étkeztetésben átlagosan 8 gyermek, 50%-os étkezési térítési díj kedvezményben 17 gyermek, az egy vagy két gyerekes családok közül ingyenes étkeztetésben 1 gyermek részesült.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátás a gyermekek napközbeni ellátása, amely a gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyelet, gondozás, nevelés és étkeztetés biztosítását jelenti az óvoda, valamint iskolai napközis foglalkozás keretében.

A településen bölcsőde nem működik, a 3-6 éves korosztály napközbeni felügyeletét a 7.00 – 16.00 óráig nyitva tartó napközi otthonos óvoda biztosítja. Az óvodába járó gyermekek száma 2010. év végen 60 fő. Az általános iskolás gyermekek közül átlagosan 25 gyermek jár napközibe.

 

2010. évben a településen védelembevétellel kapcsolatos eljárás nem indult, ügygondnok kirendelésére nem került sor, ideiglenes elhelyezés nem volt.

Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat felvételére 2010. évben 1 esetben került sor.

 

Az átfogó értékeléssel kapcsolatban kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal –egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

44/2011. (V. 31.) határozat

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról készült átfogó értékelést elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. május 31.

 

3. NAPIRENDI PONT

Somogyi József Általános Iskola és Óvoda tagintézményként történő csatlakozása a Kimle-Károlyháza községek által közösen fenntartott oktatási intézményhez

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszönöm Balsay Zsuzsanna Kimle Polgármesterének, és Nagyné Andirkó Julianna Igazgató Asszonynak, hogy eljöttek hozzánk.

Tájékoztatom a testületet, hogy a felkért szakértő megvizsgálta az új közoktatási társulás lehetőségét. A vélemény szerint az elképzelés jó, minőségi oktatásban részesülhetnek a gyerekek továbbra is. A támogató döntését meghozta a Közalkalmazotti Tanács, a Szülői Munkaközösség, az alkalmazotti közösség, a diák önkormányzat, valamint a Megyei Önkormányzat is. A következő lépés, hogy a testületek a végleges döntésükről határozatot hoznak. Kimle Község Önkormányzat Képviselő-testülete a tegnapi testületi ülésén ezt a határozatot meghozta. Az intézményi átszervezésekről május 31-ig lehet döntést hozni, mindenképpen fontos, hogy a mai ülésen döntés szülessen.

Készítettünk egy táblázatot, ez mutatja a jelenlegi gyerek és pedagógusi létszámokat, külön-külön és együtt. Kimlén 212 iskolás és 95 óvodás van jelenleg, ásványrárón 131 iskolás és 56 óvodás, ez együtt 494 gyermek. A társulás anyagi változással is jár, az ásványrárói gyerekek után plusz normatíva jár. Ez összesen 11 millió Ft-ot jelent, de a másik oldalon a társulással járó többlet kiadások és költségek is jelentkeznek, például az intézményvezető vezetői pótléka, adminisztratív költség. Ha a társulás létrejön az új intézmény augusztus 1-től működne.

Az Ásványráró után járó normatívából kb. 4 milliót át kellene adni a gesztor önkormányzatnak a társulással kapcsolatosan felmerülő többlet kiadásokra és költségekre.

Ez nem hangzik túl jól, de ha azt nézzük, hogy így az Önkormányzatunknak 7 millióval kevesebbet kellene fordítani az intézmény fenntartására, már mindjárt másképp hangzik.

 

Balsay Zsuzsanna Kimle polgármestere: A létszámadatok csak becsült értékek, mert az mindig változhat. Júliusra le kell tisztázni ezeket. A 40 fős alkalmazotti létszámban nálunk mindenki bent van, a tanár, a dada, az óvónő, a konyhás, a titkár és a takarítónő is.

A közös társuláshoz majd nagyon kell egy nagyon ügyes adminisztrátor, aki kézben tartja a dolgokat. Nem muszáj, hogy kimlei legyen, számítógépen is lehet csinálni a dolgokat, de mindenképp folyamatosan kell figyelni az elszámolást. Az alapnormatívától kezdve mindent alá kell támasztani, ezért is fontos, hogy egy kézbe legyen a két intézmény az átlátás miatt is.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Először is szeretném megköszönni, hogy átjöttek, fontos a kölcsönös bizalom. Jónak tartom a táblázatot. Szeretném elmondani a négy alapvetésemet:

1. Én egy évre javaslom aláírni a megállapodást, és majd egy év után meghosszabbítani.

2. 8 osztállyal kell gondolkodni a tagintézményben.

3. a kollégák helyzete. Kimlével történő társulással látjuk a biztonságunkat. Nem cél, hogy embereket kelljen elbocsátani.

4. A törvény adta lehetőség szerint, önállóságot szeretnénk korrekt módon.

 

Balsay Zsuzsanna Kimle polgármestere: Szeretném leszögezni, hogy a társulásból Kimlének nem lesz anyagi haszna. Ami a társulás mellett szól a mi részünkről az az, hogy így egy közel 500 fős gyerek létszámmal működő intézmény lennénk. Ez biztonságot adhat a jövőben. A társulásban minden egyezség kérdése. Azt már előre lehet látni, hogy 2000 fő alatti településeknél nem fog megmaradni a felső tagozat. De, ha előre döntünk, nem dobálhatnak bennünket nagyon máshova. A pedagóguslétszámot illetően, nem merül fel probléma, ha így marad a felső.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az nem okoz gondot, ha a pedagógusoknak át kell majd járni. Mi eddig is törekedtünk a minimális pedagóguslétszámra.

 

Balsay Zsuzsanna Kimle polgármestere: Van szakmai kritérium. Készségtárgyakban nincs probléma, de szakos ellátottságnál vannak hiányosságok.

 

Nagyné Andirkó Julianna igazgató: Mindegyik intézménynek kell profitálni a társulásból. Közösen kell gondolkodnunk. A gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani. Ésszerűen kell átcsoportosítani. Nálunk tanárok és tanítók is vannak, az óraadóval van probléma.

Egy év után pénzügyi mérleget lehet majd csinálni, viszont szakmailag még nem. Meg kell ismernünk egymást, ehhez több idő kell. Minden iskolának megvan a saját profilja, kimle nemeziségi, Ásványráró hagyományos tantervű. Ezeket nem lehet szétválasztani.

Ki kell használni egymás erősségét, tanulhatunk egymástól.

Minden pályázatot külön intézményre írnak ki. A felszereléseket még nem néztük meg, de olyan nagy különbségek nem lehetnek. A pályázatokat ki kell használni.

Közösen eldöntendő dolgok is lesznek majd. A dolgozók munkáját értékelni kell. Azt kell előrehozni, ami mindkettőnket előrevisz. Van benne lehetőség és fantázia. Kell a közösségnek a kontroll.

 

Nagy Zoltán képviselő: Egyetértek mindenben. Egyes szakterületekre több pedagógus lesz. Szabályok szerint kell mindent megszervezni. Egy év után lehet majd konkrétumokat levonni.

 

Balsay Zsuzsanna Kimle polgármestere: A lényeg az, hogy ha Ásványráró komolyan gondolja a csatlakozást, akkor május 31-ig az erről szóló döntést meg kell hoznia. Ezután első lépés a társulási megállapodásról folyó tárgyalások elkezdése, két hónap alatt még mindig lehet változtatni a döntésen, ha nem jutunk megállapodásra.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – 1 tartózkodás mellett – hozta meg határozatát:

45/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy 2011. augusztus 1. hatállyal tagintézményként csatlakozik Kimle – Károlyháza községek által fenntartott intézményhez olyan formában, hogy az Ásványrárói Somogyi József Általános Iskola és Óvoda 7. és 8. osztályos tanulói helyben veszik igénybe az oktatást.

A Képviselő-testület megbízza a jegyzőt a társulási megállapodás elkészítésével.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. május 31.

 

Balsay Zsuzsanna Kimle polgármestere: Egy más témáról is szeretnék beszélni, a körjegyzőségről. Nekünk nagyon megy az idő, június 20-a a határidő, hogy körjegyzőt kinevezzünk. Addig tudnunk kellene, hogy Ásványráró kíván-e csatlakozni a körjegyzőséghez 2012. január 1-től.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Beszéltünk a lehetőségről. A Kormány irányát hallgatva, ez a lépés is afféle előremenekülés lehet a mi esetünkben. A döntésről mindenképpen értesítjük a Kimlei testületet.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Én személy szerint, támogatom a körjegyzőséget.

 

A polgármester megköszönte Kimle Polgármesterének és az Igazgató Asszonynak a megjelenést.

 

Tatainé Popp Rita polgármester megkérte Nagy Zoltán képviselőt, hogy a határozati javaslatát ismertesse.

Az érintett előzetesen hozzájárult a nyílt ülésen történő tárgyaláshoz.

 

Nagy Zoltán képviselő: Strausz Lajosné szakértői jelentésében foglaltakra hivatkozásul, miszerint a helyettesi megbízás nem kötelező, kérem a testület támogatását abban, hogy az igazgató-helyettesi megbízás határozott ideig megmaradjon. A szakvélemény szerint sok az igazgató-helyettesi díj. A feladata azzal, hogy elvennék a titulusát, nem csökkenne, a munkáját ugyanolyan lelkiismeretesen végezné. Én emberileg és szakmailag is nagyra tartom, és arra kérem a képviselő-testületet, hogy az én mandátumom lejártáig, 2012-ig, támogassa a helyettesi megbízását.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van benne racionalitás. Én elfogadom képviselő úr javaslatát.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Szintén támogatom.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az a munka, amit eddig csinált, az továbbra is munka lesz.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Eddig is erőn felül teljesített.

 

Nagy Zoltán képviselő: Ami eddig túlórába ment, az most kötelező lesz.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel Nagy Zoltán képviselő kérdését.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

46/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete támogatja, hogy a Somogyi József Általános Iskola és Óvoda intézményben a helyettesi megbízás 2012. július 31-ig fennálljon.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Nagy Zoltán képviselő: Az iskola témához kapcsolódóan szeretném elmondani, hogy a 2011/2012-es tanévben az előzetes felmérések szerint 39 napközis lehet. És ez a szám még növekedhet. Ez a szám évről-évre nő. Erre a létszámra már nem lesz elég egy napközis tanár. Kimlén is van egy napközis tanár.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Mi nem tudjuk megoldani a 2 csoportot?

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem biztos. Tárgyaláskor, majd ez is fontos szempont lesz. Felmértem a tanulószobát, az heti 15 óra.

 

 

 

4. NAPIRENDI PONT

Térítési díjakra vonatkozóan a gyermekvédelmi rendelet módosítása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A márciusi testületi ülésen úgy döntött a testület, hogy a gyerekek étkezési térítési díjain nem emel, mert június 1-től a konyhát üzemeltető vállalkozó díjai kb. 5 %-kal úgyis magasabbak lesznek. Ilyen százalékos emelést tartalmazott az önkormányzat javaslata is. A felnőtt étkeztetés is a konyha kiadásával a vállalkozó által történik. A rendeleteket ennek alapján módosítani kell.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet módosításokat:

 

Ásványráró Közég Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2011. (V. 31.) önkormányzati rendeletét az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról

 

Ásványráró Közég Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2011. (V. 31.) önkormányzati rendeletét az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 2/2010. (III. 17) rendelet módosításáról.

 

 

5. NAPIRENDI PONT

Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Dunasziget Község Önkormányzata úgy döntött, hogy csatlakozni kíván a Kistérségi Társulás időskorúak átmeneti, ápoló-gondozó otthoni ellátásához és a szociális étkeztetéshez. Javaslom a határozati javaslat elfogadását.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

47/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul, hogy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodása kiegészüljön Dunasziget Község Önkormányzata csatlakozásával az időskorúak átmeneti és ápoló-gondozó otthoni ellátásával és a szociális étkeztetéssel.

Felhatalmazza a polgármestert, hogy a döntésről a Társulás Szakmai Munkaszervezetét tájékoztassa.

 

Felelős:      Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. június 10.

 

 

6. NAPIRENDI PONT

Mosonmagyaróvári Karolina Kórház támogatásához hozzájárulás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kistérségi ülésen megkérték az Önkormányzatokat, hogy minden település támogassa 20 Ft/fő összeggel a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gép-műszer beszerzését. Javaslatom, hogy 40.000 Ft támogatással járuljunk hozzá a kórház gép műszer beszerzéséhez.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

48/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 40.000 Ft támogatással hozzájárul a Mosonmagyaróvári Karolina Kórház gép-műszer beszerzéséhez.

 

Képviselő-testület felhatalmazza a polgármester a Megállapodás aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

7. NAPIRENDI PONT

Szúnyoggyérítési igény

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás 2011. május 19-i tanácsülésén ismertetésre került a Magyar Turizmus Zrt. tájékoztatója a várható 2011. évi szúnyoggyérítési munkák állami támogatásáról.

Az információk szerint 2011-ben az előző évihez hasonló mértékű (bruttó 6 millió Ft) támogatás áll rendelkezésre a Szigetköz győri és mosonmagyaróvári települései részére, 50-50% önerő és támogatási arány figyelembevételével, függetlenül a gyérítés technológiájától.

A tanácsi felhatalmazás alapján ajánlatot kértünk gyérítést végző cégektől, amelyek értékelésére 2011. június 10-én kerül sor.

2010-ben az 1 hektárra eső költség mintegy 1000 Ft (nettó) volt – 950 Ft/ha a gyérítés és 50 Ft/ha a monitoring – ez évben, figyelembe véve elsősorban az üzemagyag áremelkedést, némi emelkedéssel számolunk.

A gyérítés továbbra is csak a települések belterületére terjedhet ki, annak nagyságán a megadott mértéken belül a település módosíthat. A támogatás mértéke várhatóan 2 gyérítést tesz lehetővé, annak időpontját a szakértő fogja kijelölni, attól eltérő időben a település és a vállalkozó megállapodása szerint történhet gyérítés.

A települési önerőt a Társulás számlájára kell befizetni, a vállalkozó díját a Társulás egyenlíti ki.

A szigetközi településeken kívüli helységekben a kért ajánlat alapján a település és a vállalkozó közvetlen szerződésével lehet gyérítési munkát végeztetni.

 

Nagy Zoltán képviselő: Idén is gyűjtenénk pénzt a lakosság részéről?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kértem cégektől árajánlatokat, először megvárjuk azokat és majd meglátjuk.

 

Peredi László képviselő: A hidegködös berendezéses irtás hatékonyságáról nagyon jókat hallani. Lipóton van ilyen berendezés.

 

Nagy Zoltán képviselő: Régebben volt már nálunk is ilyen módszer.

 

Peredi László képviselő: Annyi a hátrány, hogy amikor végzik, be kell csukni az ablakokat.

 

A napirendi ponttal kapcsolatosan egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

49/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete megtárgyalta a napirendi pontot, és úgy határozott, hogy 2011. évben is igényli a támogatott Mosonmagyaróvári Kistérség általi szúnyoggyérítési munkálatokat.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

8.NAPIRENDI PONT

Egyebek

 

a.)Háziorvos helyettesítése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ismét megkeresett a Máriakálnoki Polgármester, hogy továbbra is igényt tartanának a háziorvos helyettesítésére. Az újabb nyilatkozatot július 1-december 31. közötti időtartamra kérik, elég nekik a helyettesítés.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

50/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul, hogy Dr. Kaszás György Máriakálnok községben 2011. július 1-től 2011. december 31-ig háziorvosi helyettesítési teendőket ellásson, feltéve, hogy ez Ásványrárón végzett munkájának rovására nem megy.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

 

b.) Szemethy-féle ház

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megnézettem a házat, a bontás 900 eFt + ÁFA. Ha nem engedik a sitt elhordást, akkor a telephelyre szállítás 1.700 Ft+ÁFA.

 

Zalka Imre képviselő: Az osztrák tűzoltók nem tudnak segíteni valamiben?

 

Peredi László képviselő: Kapcsolatot tartják velünk, de anyagilag nem támogatnak bennünket.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megnézte egy statikus, azt mondta, semmiképp nem lehet megtartani, el kell bontani. Nyáron lesz pályázati kiírás a Leaderben falu múzeum kialakítására. Azonban a ház nem állhat helyi műemlék védelem alatt, mert akkor nem lehet rá pályázni.

 

c.) Napelemes pályázatra lehetőség

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Széchenyi tervben van erre vonatkozóan pályázat. Felhívott Pantó Péter Úr, és ismertette velem ezt a lehetőséget. 15 %-os az önrész a pályázathoz, de ezt ők állnák, ha velük írnánk alá a szerződést. Ez 5 éves szerződést jelent. Amit termelnénk energiát, az E-ON megvásárolná tőlünk és az ezalatti megtakarításból fizetnénk vissza az önrészt. Viszont nagyon szigorúak a pályázati feltételek. Első lépésként a közbeszerzést kell kiírni.

Szeretném megkérdezni a Képviselő-testületet, hogy jó ötletnek tartja-e és elkezdjem-e ezt az egészet?

 

Peredi László képviselő: Az a kérdés, hogy az E-ON garantálja-e, hogy megveszi az energiát?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A plusz energiát csak 5 év után lehet felhasználni.

 

Peredi László képviselő: Mennyi az energiafogyasztásunk közvilágítás nélkül?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az összeg évi 15 millió Ft.

 

Fazekas Alajos képviselő: És akkor nem lesz villanyszámlánk?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: E-ON megveszi tőlünk a kw-ot. Pénzmozgás részünkről nem lesz. Akkor maradjunk annyiba, hogy meg fogom hívni az urat a következő testületi ülésre.

 

d.) Óvodai konyha almérővel történő felszerelése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Itt volt a tervező, szabálytalanul vagyunk bekötve. Be kell építeni egy szellőzőt és egy mágneses kapcsolót. Kaptunk árajánlatot, ez bruttó 308 eFt. Szabályosnak kell lenni, hogy a mai követelményeknek megfeleljen.

 

Peredi László képviselő: A konyhát mindenképp be kell almérőzni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot, hogy elindíthatja-e ezt a folyamatot, hogy szabályos legyen.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát.

 

51/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete elfogadja az óvodai konyhába almérő felszerelésére vonatkozó árajánlatot.

Felhatalmazza a polgármestert a további lépések megtételére.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

e.) Megyei fenntartású intézmények átszervezéséről állásfoglalás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése a megyei önkormányzatok számára különböző kötelezően előírt önkormányzati feladatellátás hatékonyságának növelése, költségtakarékos ellátása, a meglévő tárgyi, személyi és anyagi feltételek racionálisabb kihasználása és az alaptevékenységek összehangolása érdekében egyes intézmények esetében az önálló intézményként való további működtetés feladását, ill. két-két hasonló profilú intézmény feladatellátásának összevonását és egy szervezetben való ellátását tervezi.

Tekintettel arra, hogy a megyei önkormányzat által fenntartott és működtetett intézmények szolgáltatásainak biztosítása megyei önkormányzati kötelezettség, ezért a helyi képviselő-testület állásfoglalását kéri.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

52/2011. (V. 31.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdésének k) pontja értelmében úgy foglal állást, hogy javasolt megyei fenntartású intézmények átszervezésével egyetért.

A Képviselő-testület falhatalmazza a polgármester, hogy az állásfoglalásáról a Megyei Közgyűlés Elnökét tájékoztassa.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta

 

K.m.f.

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző

 

 

Jegyzőkönyv hitelesítők:

 

 

 

…………………………………                                          …………………………………..

             Peredi László                                                                            Fazekas Alajos