Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 21-13/2011.

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. március 1-én megtartott rendkívüli ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

18/2011. (III. 1.) határozat folyószámla hitel felvételéről a Pannon Takarék Bank Zrt-től

 

19/2011. (III. 1.) határozat az Orbán György felé fennálló tartozás elismeréséréről

 

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. március 1-én, 17 órai kezdettel megtartott rendkívüli Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelentési ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok.

1. Folyószámlahitel felvétele a Pannon Takarék Bank Zrt-től

2. Orbán György felé fennálló tartozás elismerése

 

A polgármester szavazásra teszi fel a napirendet, melyet a Képviselő-testület egyhangúlag elfogadott.

 

 

1. Napirendi pont

Folyószámlahitel felvétele a Pannon Takarék Bank Zrt-től

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A költségvetésbe 40 millió Ft működési célú hitelfelvétel került beállításra a hiány fedezetére. 2 millió Ft a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft-től és a 38 millió Ft folyószámla hitel a Pannon Takarék Bank Zrt-től. Korábbi testületi ülésen elhangzott, hogy az EON tartozásra is vennénk fel egy éven túli hitelt, amelyhez könyvvizsgálói szakvélemény szükséges. Jobbnak látjuk azonban, hogy a hitel felvétele helyett várjunk egy kicsit, április 30-ig lehet benyújtani a pályázati anyagot az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására. A pályázatban lejárt esedékességű közüzemi díjtartozásokra lehet pályázni, ha a díjtartozásainkat kiváltjuk egy hitellel, akkor az elbírálásnál a pályázat eredményességét tekintve ez gondot is jelenthet.

A mai testületi ülésen a likvid folyószámla hitelről kellene határozatot hoznunk. Fedezetként az önkormányzat a tulajdonában lévő belterületi és külterületi ingatlanokat, erdőt, szántót ajánlana fel.

A bank a hitelkérelem elbírálásához a lejárt tartozásokra kér megállapodásokat a hitelezőkkel, a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulástól és a Rekultívtól már megvan a megállapodás. A hitel futamideje 12 hónap, a hitel végső lejárata a szerződéskötéstől számított 365. nap lenne. A folyószámla hitelt évente meg kell újítani, emiatt nem egy éven túli hitelről van szó.

 

Az iskola akadálymentesítésre felvett 26 millió Ft megelőlegező kölcsönnel kapcsolatban szeretném tájékoztatni a Képviselő-testületet, hogy a VÁTI-tól megkaptuk a kifizetés jóváhagyását. 4 millió Ft visszautalásra kerül, ez kb. 3 hét. Ha megérkezik a pénz a számlánkra, visszafizethetjük a 26 millió Ft-ba, így kevesebb után kamatozik az összeg.

 

Ami idekapcsolódik, hogy az E-ON-tól hívtak, hogy nem fizettük ki a következő részletet. Azt kértem, hogy annyi csúszást kérhessünk, hogy március 18-ig fizethessük ki a kettő részletet egyszerre. Arra engedélyt adtak.

 

Kérdése van-e valakinek?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Jó lenne rendet tenni a hitelügyekben, hogy mit, miért vettünk fel. Ha 3 év múlva el kell számolni a Lakosság felé, el tudjuk mondani, hogy mi ez a sok hitelállomány. Gyorsan telik az idő.

Van egy 26 millió Ft-os hitel, erre azért volt szükség, hogy az iskolai beruházást ki tudjuk fizetni, a többi?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A 26 millió Ft megelőlegező kölcsön, az mögött ott áll az állam, a kifizetési kérelmek benyújtása után azt kiutalják, és vissza tudjuk fizetni a banknak. Van a 27 millió Ft, a 2 projektet, az iskolait és az óvodait együtt kezeljük, ez 53 millió Ft együtt. A 27 millió Ft tartalmazza az óvodai 7 millió Ft-ot, az iskolai 14 millió Ft előleget, valamint az önrészt. A maradék 11 millió Ft hitel fedezné az EON tartozás egy részét. A tényleges hitel fél év múlva 38 millió Ft, ami folyószámla hitelként lenne felvéve.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: E-ON tartozásra is kell hitelt felvennünk. A hitel a meglévő tartozásunk kiváltása lenne. Azért fogunk tartozni a Pannon Takaréknak, hogy az E-ON által adott ultimátumot tudjuk kezelni. Ezek a hitelek ezért vannak. Fontos, hogy tudjuk mi az oka, hogy mire vesszük fel a hitelt.

 

Zalka Imre képviselő: Mekkora önrészt kellett vállalni a pályázatokhoz?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az ÁFA-t. A kifizetési kérelmek leutalása után az összeg visszacsorog, letudjuk a 26 millió Ft-ot fél éven belül.

 

Peredi László képviselő: Ha lemegy a 26 millió Ft, akkor még megmarad a 38 millió Ft, plusz a maradék E-ON tartozás.

 

Zalka Imre képviselő: És az Orbán György tartozása.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az iskolával kapcsolatban megindult a műszaki átadás, március végére ki kell fizetni a vállalkozót.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: 3 és fél évre a mozgásterünket lenullázzuk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen.

 

Nagy Zoltán képviselő: Ez nem mostani tartozás, ez már fennáll régóta. Például amiatt is, hogy éveken keresztül a konyhát veszteségesen üzemeltettük.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Évekkel ezelőtt nem volt menedzselése az adósságoknak. Most ezt elkezdtük.

 

Fazekas Alajos képviselő: Szerintem az a különbség, hogy most ide lett hozva az asztalra, elénk van terítve, régen meg nem minden, de ugyanúgy intéződött, az Imre ezt maga rendezte. Eddig is foltoztuk a lyukakat.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Visszatérve a napirendi ponthoz, döntenünk kell a folyószámla hitel felvételéről.

 

Peredi László képviselő: A bank nem kapcsolja ki az áramot, de ha az E-ON-nak nem fizetünk, akkor könyörtelenül kikapcsolja.

 

Fazekas Alajos képviselő: A bank meg elviheti az ingatlanokat.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot:

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

18/2011. (III. 1.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete működési célra a Pannon Takarék Bank Zrt-vel 38.000.000 Ft azaz harmincnyolcmillió forint egy éven belüli folyószámlahitel (likviditási hitel) szerződés megkötéséről dönt. A hitel futamideje 12 hónap, a hitel végső lejárata a szerződéskötéstől számított 365. nap. Ásványráró Község Önkormányzata, mint zálogkötelezett hozzájárul ahhoz, hogy a tulajdonában lévő Ásványráró, belterület 660/2, 594/1, 594/2, 1075/4, 482, 979, 984, 489/29, 489/6, 899/1, 925/3 hrsz-ú, valamint az Ásványráró, külterület 030/4, 0243/2 és 03/21 hrsz-ú ingatlanain a Pannon Takarék Bank Zrt. számára jelzálogjogot alapítsanak.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester Asszonyt, hogy a fenti hitelre vonatkozóan a Pannon Takarék Bank Zrt-nél eljárjon, valamint a hitelszerződést és egyidejűleg a hivatkozott ingatlanokra a zálogszerződést aláírja az Önkormányzat képviseletében.

 

                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

2. Napirendi pont

Orbán György felé fennálló tartozás elismerése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Orbán Györggyel jelenleg ott tartunk, hogy amit utoljára elküldtem tartozás elismerő nyilatkozatot, azt elfogadta. A fennálló tartozás 40.224.105 Ft, a tőke tartozás 7.100 eFt és a többi a kamat. Ez annyit jelent, hogy a későbbiekben a 7 millió Ft fog kamatozni. Eddig jó szándékkal volt felénk, a falu felé. Azért, hogy lássa, hogy szeretnénk megoldani a pénzügyi dolgaink rendezést, azt ajánlottam fel, hogy 2012. január 31-ig a 40 millió Ft 10 %-át valamilyen úton-módon kifizetjük a részére. Abban bízom, hogy addig sikerül telket értékesíteni, már volt érdeklődő.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha jól értem, amit kértünk 37 millió Ft-ot, abból 7 millió Ft a tőke tartozás.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: 70 millió Ft lenne a tartozás tőkével és járulékaival, ebből levonta az 5,5 millió Ft-ot, amit korábban megkapott az Önkormányzattól, valamint a 24,4 millió Ft-ot, amit a Kft. követelésként megvásárolt.

A fennmaradó 40 millió Ft-ból 7 millió Ft a tőketartozás, a többi kamat. Az eddigi törlesztések a tőkéből kerültek levonásra.

 

Fazekas Alajos képviselő: Orbán György tartotta magát ahhoz, hogy nem akarja kiszipolyozni a falut. Értékelte, hogy az Imrével szoros a barátságuk.

 

Peredi László képviselő: A tartozás rendezése úgy lesz, hogy ha nem tudjuk részére egy összegben kifizetni a tartozást, akkor az önkormányzat tulajdonában lévő értékesíthető ingatlanok értékesítéséből befolyó vételárból elővásárlási jogot biztosítva a részére, kerül kiegyenlítésre a tartozás?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen. Az a kérdésem a Képviselő-testület felé, hogy ezt a tartozás elismerő nyilatkozatot elfogadjuk és aláírhatom-e a testület nevében?

 

Mivel több kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag hozta meg határozatát:

 

19/2011. (III. 1.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete Orbán György jogosultat megillető, 2010. december 31. napján fennálló 40.224.105 Ft összegű tartozásból 7.100.000.-Ft tőketartozás, és 33.124.105.- Ft lejárt és esedékes kamat tartozás megfizetését 2011. december 31. napjáig vállalja, azzal, hogy amennyiben ezen fizetési kötelezettségét nem teljesíti, úgy egyösszegben legkevesebb 4.022.410 Ft-ot fizet meg Orbán György részére 2012. január 31. napjáig. Amennyiben a tartozás kiegyenlítése a további években sem történne meg, úgy minden megkezdett év 01.31.-ig az előző év kamatát ugyanilyen módon köteles Ásványráró Község Önkormányzata megfizetni.

Amennyiben az Önkormányzat likviditási helyzete nem teszi lehetővé, hogy pénzeszközeiből egy összegben rendezze tartozását, úgy Orbán György részére elővásárlási jogot biztosítva az Önkormányzat tulajdonában lévő szabadon értékesíthető tárgyi eszközeinek (ingatlanok) értékesítéséből befolyó vételárösszegből kerül a tartozás kiegyenlítésre. Az értékesítés sikeres lebonyolítása érdekében az Önkormányzat Orbán Györggyel egyeztetve 2 havonta értékesítési felhívásokat tesz közzé.

Amennyiben az Önkormányzat a fenti kötelezettségeit nem teljesíti, úgy Orbán György jogosult megtenni a szükséges intézkedéseket a végrehajtási eljárás megindításával kapcsolatosan.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester Asszonyt, hogy a tartozáselismerő nyilatkozat végrehajtási záradékkal ellátott közjegyzői okiratba foglalását aláírja.

 

.                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

 

A napirendi pontok megtárgyalása után a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet a következőkről:

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Pénteken volt itt a Tóth Péter Úr, Lipót polgármestere. Szeretné átvinni az iskolát Darnózselire Hédervárról, meg akarja szüntetni a Héderváriakkal a megállapodást.

Volt nálam a Hivatalban Fazekas Zoltán is, és hívott a hédervári polgármester is. Tegnap beszéltem a Csaplár Úrral is az iskola kérdésben.

 

Fazekas Alajos képviselő: Beszélni kell a Csaplár Úrral megint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Csaplár Úr azt mondta, hogy ha kell, ő átmegy Lébénybe.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mecsért, vagy Hédervárt kell megfogni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Mecsér nem fog idejönni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Csaplár Úrnak megvannak a gyökerei, ő nem fogja idehozni a gyerekeket, hanem Lébénybe viszi inkább.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Forrong a vér körülöttünk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Nekem annyi észrevételem van, hogy a honlapra fel kell tenni a Közalapítvány adószámát. Felhívnám a civil szervezeteket, hogy készítsék el a saját oldalukat a falu honlapjára. Ha elkészül az ingatlanvagyon-kataszter, akkor értékesítsünk és rendezzük a tartozásainkat.

A konyhával kapcsolatban végeztem számításokat, hogy könnyebb legyen a döntés, amit szeretnék kiosztani.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A táblázatot nézve van benne félreértés. Ha a konyha kiadásra kerül, a szülő továbbra is a nyersanyagárat fizeti meg. A különbséget az Önkormányzat állja. Megkérdeztem a Dunaszegen a polgármestert, Babos Attilát, hogy hogy működik náluk a konyha, elégedettek-e? Nagyon elégedettek, annyit mondott, hogy 1 millió Ft. Az Önkormányzat beszedi a térítési díjat, a vállalkozó pedig átszámlázza felénk a havi adagszámot. Az ingyenes és a kedvezményezett étkezőknél , amire az önkormányzat megkapja a normatívát, annál a különbözetet mi utaljuk. 2 millió Ft megtakarítás várható, ténylegesen amit látok, az a bér és a nyersanyag.

 

Fazekas Alajos képviselő: Biztos, hogy a vállalkozó olyan haszonnal dolgozik, hogy neki megérje.

 

Peredi László képviselő: Mindkét Úrtól elhangzott, hogy haszonnak lennie kell. Mi lenne, ha magunk csinálnánk a Kft-vel?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ahhoz, hogy ezt vállalkozássá tegyük, plusz ember kell, hogy ügyeljen a dolgokra. Sok mindent levesz a vállunkról, ha ki van adva a konyha.

 

Peredi László képviselő: A vállalkozó 2 millió Ft körül el fog vinni a faluból haszonba.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ezt minél hamarabb el kell dönteni, már több alkalommal tárgyaltuk, most már döntést kell hozni. Az ott dolgozók milyen lelkiállapotban lehetnek, azt kell elképzelni. Már 4 hónapja húzzuk-halasztjuk a döntést. Valahogy dönteni kell.

Ha felemeljük 500 adagra a kapacitást, figyelembe kell venni, hogy most is teli van a kondér. Gázzsámolyt bővíteni kell. Ami rendelkezésre áll hely jelenleg, arra nincs kapacitás. A falakat bővíteni kell.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző