Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 21-18/2011.

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. március 23-án megtartott ülésen.

 

 

Tartalma:

 

 

4/2011. (III. 24.) önkormányzati rendelet házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, a hivatalai munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint ezen többletszolgáltatásokért fizetendő díjakról

 

21/2011. (III. 23.) határozat a saját fenntartású konyha üzemeltetésének átszervezéséről

 

22/2011. (III. 23.) határozat a saját fenntartású konyhának a Rábakész Kft. részére történő kiadásáról

 

23/2011. (III. 23.) határozat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő Önkormányzatok 2011. évi támogatására vonatkozó igény benyújtásáról

 

24/2011. (III. 23.) határozat körjegyző helyettesítéséhez történő hozzájárulásról

 

25/2011. (III. 23.) határozat a helyi sportfejlesztési koncepció elfogadásáról

 

26/2011. (III. 23) határozat pályázat benyújtásáról a tornacsarnok infrastrukturális fejlesztésére

 

27/2011. (III. 23.) határozat a tornacsarnok eredeti rendeltetésének megfelelő hasznosításáról

 

28/2011. (III. 23.) határozat az infrastrukturális fejlesztési pályázathoz szükséges önerő biztosításáról

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. március 23-án 17 órai kezdettel megtartott Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelentési ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket, külön köszöntöm a külsős alpolgármesterként megválasztott Dr. Horváth Béla Urat is. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, a hivatalai munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint ezen többletszolgáltatásokért fizetendő díjakról szóló rendelet megalkotása

2.)    A konyha üzemeltetésének kiadásával kapcsolatos határozathozatal

3.)    Önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő Önkormányzatok 2011. évi támogatására vonatkozó igény benyújtása

4.)    Képviselő-testület tájékoztatása a belső vizsgálat lefolytatásáról

5.)    Tájékoztatás a COTHEC Kft. fűtéskorszerűsítési ajánlatáról

6.)    Körjegyző helyettesítéséhez hozzájárulás

7.)    Tornacsarnok infrastrukturális fejlesztésére pályázat benyújtása

8.)    Egyebek

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

A Képviselő-testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

A házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, a hivatalai munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint ezen többletszolgáltatásokért fizetendő díjakról szóló rendelet megalkotása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A Képviselő-testületnek előzetesen kiküldésre került a rendelet tervezet, a hozzá tartozó előterjesztés, előzetes hatásvizsgálat, valamint a rendelet indokolása, mely a jegyzőkönyv mellékletét képezi. Az előterjesztésről röviden szeretnék beszélni: Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról, és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet (At.) felhatalmazta a települési önkormányzatokat arra, hogy rendeletben határozzák meg a hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályait, valamint a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét. Az At. rendelkezése alapján ezekért a szolgáltatásokért díjat kell fizetni, továbbá az anyakönyvvezetőnek a munkaidőn kívül végzett közreműködésért járó díjat meg kell határozni. Ezért az önkormányzatnak jogalkotási kötelezettsége van. Ugyanakkor rendeletalkotás hiányában munkaidőn túl és hivatali helyiségen kívül házasságkötésre nem kerülhet sor, ezáltal a házasulandók jogai csorbulhatnak.

Ásványrárón, az éves szinten összesen 7 db házasságkötés megtartására a Polgármesteri Hivatal házasságkötő terme szolgált. Külső helyszíneken házasságkötéseket nem tartottunk, a házasulók részéről sem merült fel eddig igény, hogy a Polgármesteri Hivatal épületén kívül kerüljön sor az anyakönyvvezető közreműködésével házasságkötési szertartások lebonyolítására.

Minden olyan helyszínen, amelyen biztosíthatóak azok a feltételek, amelyeket az At. előír, önálló engedélyezési eljárás keretében engedélyezhető a házasságkötés. A hivatali helyiségen kívüli helyszínek esetében vizsgálni kell, hogy megfelelnek-e azoknak a feltételeknek, amelyeket az At. meghatároz. Ennek érdekében a helyszínen kell meggyőződni az összes feltétel meglétéről. Az engedélyezés során az összes körülmény figyelembevételével kell a döntést meghozni.

Az anyakönyvi szolgáltatások hivatali időben, és hivatali munkaidőn kívül is a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében ingyenesek voltak. A szertartásokat az ünnepélyesebbé tétel érdekében a Hivatal az általa nyújtott szolgáltatásokkal (pl. szülőköszöntés, koccintás, gépi zeneszolgáltatás) egészítette ki, melyekért szintén nem kért díjazást.

A rendelet tervezet szerint a házasságkötés, ha arra hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségben kerül sor, továbbra is díjmentes. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl megtartott házasságkötés díjköteles. A rendelet tervezet 1. számú melléklete állapítja meg a többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díjakat. Ha a házasulók egyike olyan egészségi állapotban van, vagy mozgáskorlátozottsága, vagy egyéb ok miatt igazoltan különös erőfeszítés lenne az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében történő megjelenés, nem kell díjat fizetni a házasságkötésnek külső helyszínen való megtartásához kötődő többletszolgáltatás ellátásáért.

Az At. megállapítja, hogy a házasságkötések időpontját az anyakönyvvezető a házasulók kívánságának figyelembevételével tűzi ki. Előírja azt is, hogy nem köthető házasság a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napon. Az Mt. munkaszüneti napként jelöli meg január elsejét, március 15.-ét, húsvéthétfőt, május elsejét, pünkösdhétfőt, augusztus 20.-át, október 23.-át, november elsejét, és december 25-26.-t. Előírja továbbá, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, az azon a napon, illetve a húsvétvasárnapon és a pünkösdvasárnapon történő munkavégzés tekintetében a munkaszüneti napra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

A házasságkötések megünneplésének önkormányzat által viselt költségei is indokolják, hogy vasárnapi napokon házasságkötésre ne kerüljön sor. A házasságkötések lehetséges időpontjai tekintetében a szokások mellett az utolsó házasságkötés kezdő időpontját 18.00 órában javasoljuk meghatározni.

Korábban az anyakönyvvezető jegyzői intézkedés alapján az általa elvégzett túlmunkáért szabadidő átalány pénzbeli megváltását kapta. Az At. felhatalmazta az önkormányzatokat arra, hogy rendeletben állapítsák meg azt a díjat, amelyet a házasulandók a hivatali munkaidőn kívül, illetve a hivatali helyiségen kívül megtartott házasságkötésekért az önkormányzatnak kötelesek megfizetni, valamint arra is, hogy az anyakönyvvezetőnek járó díj mértékét megállapítsák. Az anyakönyvvezető a házasságkötés során köteles ünnepélyesen megjelenni, ruházatával, megjelenésével is az ünnep méltóságát kell emelnie. Tekintettel arra, hogy az anyakönyvvezető részére a házasságkötésben való közreműködés olyan plusz kiadást jelent, amelynek megtérítése más módon nem történik meg, javasoljuk, hogy a részére megállapított adóköteles költségtérítés a rendelet tervezet 2. számú mellékletében meghatározott összegben kerüljön megállapításra.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek kérdése a tervezettel kapcsolatosan?

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet.

 

Ásványráró Község képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (III. 24.) önkormányzati rendeletét a házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli, a hivatalai munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól, valamint ezen többletszolgáltatásokért fizetendő díjakról.

 

 

2. Napirendi pont

A konyha üzemeltetésének kiadásával kapcsolatos határozathozatal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Előző testületi ülésen Bakonyi Jenő alpolgármester Úr jelezte, hogy a konyha kérdésben mihamarabb dönteni kellene, mert az ott dolgozók már régóta bizonytalanságban vannak. Testületi ülésre is meghívtam azt a két vállalkozót, akik a legszimpatikusabbak voltak.

Mind a két vállalkozó átvenné ugyanazzal a bérrel a dolgozókat. A témát azért kezdtem el forszírozni, mert érdeklődtem más településeken, ahol a konyha ki van adva. Ha nem pluszba, de legalább 0-ra jönnénk ki, már az is jó lenne. Általában 3-5 éves időtartamra szoktak szerződést kötni a vállalkozókkal. Én első körben 3 évre gondoltam és majd meglátjuk, hogy hogyan működik majd ez a felállás.

A gépesítettséget fejleszteni szeretnék, ezt ígérte mind a két vállalkozó.

Az üzemeltetés kiadását június 1-től javasolnám. A víz almérőket a SZIGVIZ már felszerelte, a gáz almérők felszerelése még folyamatban van. Fontos pont, hogy ténylegesen lássuk, hogy mennyit fogyaszt a konyha.

Van- e valakinek kérdése ezzel kapcsolatban?

 

Zalka Imre képviselő: A Vállalkozó biztosan vállalja, hogy átveszi a dolgozókat?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Azt az ígéretet kaptuk. Neki nemcsak az a célja, hogy átvegye az alkalmazottakat, hanem meg akarja tartani őket.

 

Zalka Imre képviselő: Akkor részükről annyi változik, hogy más lesz a munkáltató.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: Mi lesz az élelmezésvezetővel?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Azt mindkét vállalkozó elmondta, hogy van központilag élelmezésvezetője. Az önkormányzatnál dolgozó 1 fő élelmezésvezetőt munkakör megváltoztatása mellett tovább-foglalkoztatnánk.

 

Peredi László képviselő: Amit a vállalkozó megkeres nyereségbe, az nekünk is lehetne nyereség. Az a 2 millió Ft itt kellene, hogy maradjon.

 

Zalka Imre képviselő: Ha ki is adjuk, az a véleményem, hogy a mostani Képviselő-testületi cikluson túl ne nyúljon.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Én nem tudok mást példának mondani, csak a fajlagos költséget. Nekünk az a hátrány, hogy mi vásárolunk 200 adagra, ők meg vásárolnak 3000-5000 adagra. A konyhába eszközöket kell vásárolni, gázzsámolyt, sütőt, amivel megkönnyítenénk a munkát. Bővíthető lenne az adagszám, csak nincs miből bővíteni.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: De, ha meg lehetne csinálni, akkor nőhetne a kapacitás.

 

Zalka Imre képviselő: Nem tudunk bővíteni pénz nélkül. Ez idő alatt fel tudnánk építeni egy olyan rendszert, hogy később majd tudjunk adagszámot bővíteni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e még valakinek hozzászólása? Ha nincs, akkor először azt a határozati javaslatot teszem fel szavazásra, hogy 2011. június 1. napjával az önkormányzati konyha üzemeltetését átszervezzük olyan formában, hogy vállalkozásba kiadjuk.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 4 igen szavazattal – 3 nem szavazat mellett – hozta meg határozatát:

 

21/2011. (III. 23.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete, mint tulajdonos és fenntartó egyet ért azzal, hogy a saját fenntartású Napköziotthonos Óvodában működő konyha (9177 Ásványráró, Óvoda u. 1.) üzemeltetését 2011. június 1. napjával átszervezi.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. június 1.

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kiadáson kívül el kell döntenünk, melyik vállalkozónak adjuk át az üzemeltetést? Négy vállalkozó között lehet dönteni: Ördögkonyha, Rábakész Kft., Hoóz Endre, és Bucsa János. Árban közel vannak egymáshoz.

 

Nagy Zoltán képviselő: Véleményem szerint a Rábakész legyen.

 

Peredi László képviselő: Tiszteletben tartva a döntést, nekem a Rábakész szimpatikus. Aki ismerősöm az ő konyhájukról eszik, megkérdeztem és azt mondta, hogy ízlik neki az étel.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Azoknak a polgármestereknek is jó a tapasztalata, akiknél a Rábakész főz.

 

Mivel egyéb kérdés nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 5 igen szavazattal - 2 tartózkodás mellett – hozta meg határozatát:

 

 

 

 

22/2011. (III. 23.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete, mint tulajdonos és fenntartó a RÁBAKÉSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részére (képviselő: Jankó István, adószáma: 11831321-2-08, címe: 9027. Győr, Martin u.1.) a saját fenntartású konyha üzemeltetését a 21/2011. (III. 23.) határozatban foglaltak szerint kiadja. Az üzemeltetési szerződést a Képviselő-testület a vállalkozóval 3 év időtartamra köti.

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a szükséges intézkedések megtételére, valamint a vállalkozóval kötendő üzemeltetési szerződés aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

3. Napirendi pont

Önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő Önkormányzatok 2011. évi támogatására vonatkozó igény benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megjelent az Önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő Önkormányzatok 2011. évi támogatására kiírt BM pályázat. A támogatás előirányzata háromszorosa a korábbinak, 31 milliárd Ft. Az igénylést idén is három ütemben lehet benyújtani. A pályázatot a rendeletben előírt mellékletekkel kell benyújtani. A határozatnak meghatározott tartalmi elemei vannak.

 

A polgármester a határozati javaslatot ismertette.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e valakinek kérdése?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha jól emlékszem, egy múltkori ülésen a hitelfelvételek kapcsán arról volt szó, hogy könyvvizsgálatra kötelezettek vagyunk. Itt a határozati javaslatban pedig az szerepel, hogy nem vagyunk azok.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A hitelfelvétel tárgyalásakor valóban arról volt szó, hogy egy éven túli hitel felvétele esetén a döntés előtt előzetesen könyvvizsgálót kell megbízni, aki szakmai jelentést készít a tervezett kötelezettségvállalással kapcsolatosan. Azonban a Képviselő-testület egy későbbi ülésen úgy döntött, hogy nem egy éven túli hitelt, hanem folyószámla hitelt vesz fel, így könyvvizsgálatra nem kötelezett az önkormányzat.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

23/2011. (III. 23.) határozat

 

1. Ásványráró Község Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény 6. számú melléklet 2. pontja alapján (a továbbiakban 6. számú melléklet) támogatási igényt nyújt be az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására.

2.  Ásványráró Község Képviselő-testülete az önhibájukon kívüli hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásának igényléséhez a fenti törvény alapján a következő nyilatkozatot teszi:

 

I.          a.) A települési önkormányzat lakosságszáma 2010. január 1-jén 1000 fő, vagy a feletti.

 

II.        a.) A települési önkormányzat helyi adó bevezetéséről döntött és 2011. évben ilyen jogcímen 25.336 ezer forint összegű bevételt tervez.

 

III.             Az önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletét vagy módosított költségvetési rendeletét 40.000 ezer forint összegű működési célú hiánnyal fogadta el.

 

IV.       Az önkormányzat kötelezettségvállalása 2010. és 2011. évben nem haladja meg az Ötv. 88. § (2) bekezdés szerinti éves kötelezettségvállalás felső határát.

 

V.        a.) Az Önkormányzat az Ötv. szabályai szerint kötelező könyvvizsgálatra nem kötelezett.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 30.

 

 

4. Napirendi pont

Képviselő-testület tájékoztatása a belső vizsgálat lefolytatásáról

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Bakonyi Jenő alpolgármester határozati javaslatát elfogadta a Képviselő-testület a 2011. január 18-i ülésen, hogy készüljön tájékoztatás arról, hogy az iskolai, óvodai projektre 2010-ben lejött 7,7 millió és 14 millió Ft-os támogatási pénz mire lett elköltve.

Megnéztem a banki kivonatokat, E-ON tartozásra 4,5 millió Ft lett kifizetve, fizettünk a Menedzser Mérnöki Irodának is a tartozásunkból, lett utalva a lejárt esedékességű számlákból is, a tervezési díjra, közbeszerzési díjra 2 millió Ft lett kifizetve. Elbírálás alatt van egy KEOP-os pályázat a Tornacsarnokra és a Polgármesteri Hivatalra, a pályázat összeállításáért a cégnek fizetni kellett. Gázszámlákat kellett elutalni, egy összegben több kifizetésre került, valamint közüzemi számlák lettek kiegyenlítve.

Ha valakit érdekel részletesen, ott vannak mögötte a számlák.

Van-e kérdése valakinek?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A leutalt összeg másra lett elköltve, ezért volt szükség arra, hogy hitelt vegyünk fel a Pannon Takaréktól az iskola átadására. Erről a választó polgárokat tájékoztatni kell.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Látszik, hogy az E-ON fenyegetett és a gázt is kellett fizetni. A nagyobb összegeket felsorolva, a Menedzser Mérnöki Irodának kétszer 2 millió Ft-ot, a KEOP pályázatra is 2 millió Ft-ot kellett utalni.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nem ellopva lett a pénz, költségekre lett fordítva.

 

A Képviselő-testület a tájékoztatást egyhangúlag tudomásul vette.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pont tárgyalását lezárta.

 

 

Zalka Imre képviselő elnézést kért, de a Képviselő-testületi ülésről távoznia kellett, így az ülés 6 fő képviselő jelenlétében folytatódott tovább.

 

 

5. Napirendi pont

Tájékoztatás a COTHEC Kft. fűtéskorszerűsítési ajánlatáról

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A pályázatíró cég ajánlott egy embert, Peredi Pétert, ők közösen összedolgoznak. Annyiba hozta ki az árajánlatát, hogy minimális lenne a megtakarítás. Csak fűtéskorszerűsítésre lenne lehetőség. A többi intézményt is meg szeretném nézetni. Az energetikai pályázatok nagyon belendültek.

Az a kérésem, hogy mihamarabb beszélhessek Veletek újra erről a témáról.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Hogy látod, a 15 %-os önerőt tudjuk biztosítani?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A projekt bruttó 87 millió Ft, de a 15 %-ra is van javaslatuk. Vannak mögöttük olyanok, akik megfinanszírozzák. Kompletten lenne jó, meg azt mondják, hogy ez gyorsított eljárás lenne.

80 % megtérülés van a közüzemi díjakon, ha a légtechnika is benne van. Nem kellene az ablakokat nyitogatni. Szigetelnénk az iskolát, nyílászárókat cserélnénk, fűtőberendezéseket, radiátorokat cserélnénk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A Tornacsarnokot is érinti?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Amit felsorolunk intézményeket.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Keveslem ezt az összeget.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: 100 %-os nyeréssel dolgoztak eddig, nálunk is lesz költség a pályázatírásért, de nem 2 millió Ft. A költségeket visszaraknák a későbbiek során.

Nekik abban lenne pénz, hogy kompletten ők csinálják. Később még szeretnék a testülettel beszélni erről, hogy melyik pályázatíróval üljünk le tárgyalni.

 

A polgármester a napirendi pont tárgyalását bezárta.

 

 

6. Napirendi pont

Körjegyző helyettesítéséhez hozzájárulás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A napirendi pont tárgyalása kapcsán a jegyző előzetesen írásban hozzájárult a nyílt ülés megtartásához. Kimle és Károlyháza községek körjegyzőjének közszolgálati jogviszonya 2011. január 16. napján megszűnt. A körjegyző Mosonmagyaróvár aljegyzője lett. A körjegyzői álláspályázatot már három alkalommal írták ki, de a pályázók közül nem tudtak megfelelő embert választani. Kimle Község Polgármestere azzal a kéréssel fordult Ásványráró Község Képviselő-testületéhez, hogy a körjegyző helyettesítése céljából engedélyezze a további közszolgálati jogviszony létesítését Ásványráró jegyzője részére.

 

Peredi László képviselő: Ez az előszele, hogy körjegyzőséget alakítsunk Kimlével?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

24/2011. (III. 23.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete megtárgyalta Kimle és Károlyháza községek helyettes körjegyzői feladat ellátására vonatkozó előterjesztést és a következő határozatot hozta:

Ásványráró község Képviselő-testülete hozzájárul, hogy Kimle és Károlyháza községek körjegyzői feladatainak ellátására 2011. április 1. napjától a körjegyző kinevezéséig, előreláthatólag 2011. június 30. napjáig a helyettesítési feladatokat Ásványráró Község Jegyzője, Dr. Minkó Nikoletta lássa el köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 21. § (5) bekezdése alapján további közszolgálati jogviszony létesítésével.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a helyettesítéssel kapcsolatban kötendő Megállapodás aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 1.

 

 

7. Napirendi pont

Tornacsarnok infrastrukturális fejlesztésére pályázat benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatból származó támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 7/2011. (III. 9.) BM rendelet alapján az iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztésének, felújításának támogatására a helyi önkormányzatok pályázatot nyújthatnak be.

A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás. A pályázaton igényelhető támogatás maximális mértéke a fejlesztéshez szükséges összeg 80 %-a, az eszközbeszerzésre igényelt támogatás nem haladhatja meg az igényelt támogatási összeg 10 %-át. Az igényelhető támogatás maximális összege összességében nem haladhatja meg a költségvetési törvényben maghatározott 20 millió Ft-ot. A tornacsarnok felújítására a pályázni kívánt összeg összesen 19.778.734 Ft a tervezés alapján.

A pályázat benyújtásához nyilatkozni kell a szükséges önerő biztosításáról és összegéről.

A pályázatot 2011. április 1-ig lehet benyújtani. A felújítás megvalósításának végső határideje 2012. június 30.

A pályázat benyújtásának feltétele, hogy a pályázó helyi önkormányzat rendelkezzen a sportról szóló 2004. évi I. törvény szerinti helyi sportfejlesztési koncepcióval. A sportfejlesztési koncepciót elkészítettük, melyet elfogadásra javaslok.

 

A koncepciót a polgármester ismertette a képviselőkkel.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Átadom a szót az iskola Igazgató Úrnak, hogy milyen felújítások megvalósítására gondolt a pályázat keretében.

 

Nagy Zoltán képviselő: A tornacsarnokban a korszerűtlen tornapadló elkopott, cserére szorul. Új műanyag burkolat készítése megvalósulhatna a pályázati forrásból. Az eszközök elhasználódtak, eszközberuházásra is lehet pályázni, például kézilabdakapura, teniszpálya állványra, röplabda állványra gondoltam.

A fűtési költségek csökkentésére a galérián lévő lelátó nyílások hőszigetelt redőnyökkel történő lezárása is szükséges lenne.

A burkolatra 10 millió Ft körüli összegű ajánlatok érkeztek.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A pályázat benyújtásával kapcsolatosan határozatot kell hozni a sportfejlesztési koncepció elfogadásáról, a pályázat benyújtásáról, pályázati önrészről, arról, hogy az épületet, amelyre a beruházás elkészül a megvalósításától számított 5 évig az eredeti rendeltetésének megfelelően hasznosítjuk, a feladatellátási helyet nem szüntetjük meg és nem adjuk át az intézmény fenntartói jogát nem állami fenntartó részére.

 

Peredi László képviselő: Ezekre a fedezet hogy jön össze? Nem vagyok ellene a sportnak, de az önrészt lehet nem erre kellene biztosítani.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Fejleszteni csak pályázat útján tudunk. Jelenleg erre van pályázat kiírva. Aki eljár sportolni, az értékelni fogja. Van-e valakinek még hozzászólása?

Ha nincs, elsőként azt a határozati javaslatot tenném fel szavazásra, hogy a sportfejlesztési koncepciót a testület elfogadja-e?

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel az első határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, 1 nem ellenében hozta meg határozatát:

 

25/2011. (III. 23.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete Ásványráró község helyi sportfejlesztési koncepcióját megtárgyalta és elfogadja.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a sportfejlesztési koncepciót az elfogadásra vonatkozó záradékkal ellássa.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szavazásra teszem fel a következő határozati javaslatot: A Képviselő-testület kíván-e pályázatot benyújtani a tornacsarnok épületének felújítására összesen 19.778.734 Ft értékben?

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

26/2011. (III. 23) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete Ásványráró község helyi sportfejlesztési koncepciójában megfogalmazott célok megvalósítása érdekében az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatból származó támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 7/2011. (III. 9.) BM rendelet alapján az iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztésének, felújításának támogatására pályázatot nyújt be Ásványráró Község Önkormányzata tulajdonában lévő (meglévő) sportcsarnok épületének (Ásványráró 980/A. hrsz.) felújítására összesen 19.778.734 Ft értékben.

 

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy sportlétesítmény fejújítása érdekében a támogatás igénybe vétele céljából nyújtsa be a pályázatot.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 1.

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szavazásra teszem fel azt a határozati javaslatot, hogy a Képviselő-testület a beruházás megvalósításától számított 5 évig az eredeti rendeltetésének megfelelően hasznosítja a tornacsarnokot, a feladatellátási helyet nem szünteti meg és nem adja át az intézmény fenntartói jogát nem állami fenntartó részére?

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

27/2011. (III. 23.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 7/2011. (III. 9.) BM rendelet alapján az iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztésének, felújításának támogatásából megvalósuló beruházást a beruházás megvalósításától számított 5 évig az eredeti rendeltetésének megfelelően hasznosítja, a feladatellátási helyet nem szünteti meg és nem adja át az intézmény fenntartói jogát nem állami fenntartó részére.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Utolsóként szavazásra teszem fel azt a határozati javaslatot, hogy a Képviselő-testület a pályázathoz szükséges önerőt, ami 5 millió Ft, biztosítja-e?

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, 1 nem ellenében hozta meg határozatát:

 

28/2011. (III. 23.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2011. évi költségvetési rendeletében az infrastrukturális fejlesztési pályázathoz szükséges 5.000.000 Ft önerőt biztosítja, továbbá felhatalmazza a polgármestert az erről szóló nyilatkozat megtételére.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

8. Napirendi pont

Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Zalka Imre képviselő vezette elő, hogy a sportbüfét üzemeltető Bálint Attiláék a tornacsarnok használatáért a rendezvények után miért nem fizetnek semmilyen rezsi költséget. A sportbüfé üzemeltetési megállapodásában 4 fix időpont szerepel, amikor ők térítésmentesen szervezhetnek rendezvényt a tornacsarnokba. Februárban volt lefoglalt időpontja az óvodának az óvodásbálra. Bálint Attiláék rászerveztek az óvodásbálra. Mindenképpen kellene azelőtt egyeztetnünk, mielőtt meghívják a vendéget. Zalka Imre képviselőnek volt az a felvetése, hogy a rendezvények után valamilyen közüzemi díjat fizessenek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Van egy szerződés, ezt egységesen kell átnézni.

 

Fazeka Alajos képviselő: Zalka Imre vezette elő ezt a kérdést, várjuk meg vele, hogy itt legyen.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az lenne majd a Bálint Attiláék felé a kérésem, hogy ne akkor szóljanak, amikor leszerződtek a meghívott vendéggel, hanem egyeztessünk korábban.

 

Nagy Zoltán képviselő: Féltékenykedést érzek. Amikor ki lett írva a pályázat, senki nem jelentkezett. Rendesen végzik a munkájukat. A tornacsarnok használatát a rendezvényeikre annak fejében kapták, hogy vállalták a megállapodásban meghatározott kötelezettségeket.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ők invesztáltak az egészbe, hogy könnyebb legyen a munkájuk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A következő testületi ülésre meghívom Bálint Attiláékat, hogy tisztázzuk a kérdéseket.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző