Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 21-22/2011.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. március 30-án megtartott ülésről.

 

 

 

Tartalma:

 

29/2011. (III. 30.) határozat a Sportbüfé üzemeltetésére kötött Megállapodás módosításáról

 

5/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelet az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 2/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról

 

6/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelet az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról

 

7/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelet a temetőkről és a temetők rendjéről szóló 15/2000. (X. 1.) rendelet módosításáról

 

30/2011. (III. 30.) határozat az Ásványráró Község Polgármesteri Hivatalánál dolgozó köztisztviselők részére a 2011. évi teljesítmény-követelmének alapját képező célok meghatározásáról

 

31/2011. (III. 30.) határozat a Mosonmagyaróvári Hansági Múzeum működésének támogatásáról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. március 30-án, 17 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi üléséről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelentési ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszöntöm a megjelenteket. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitom.

 

Tervezett napirendi pontok:

1.)    Szociális rendelet módosítása

2.)    Gyermekvédelmi rendelet módosítása

3.)    Temetőkről, temetők rendjéről szóló rendelet módosítása

4.)    Köztisztviselőkre vonatkozó 2011. évi teljesítményértékelési célok meghatározása

5.)    Egyebek

 

A kiküldött meghívóhoz képest napirend módosító javaslatom van. Az 1. napirendi pontba javaslom felvenni a sportbüfé üzemeltetésére megkötött megállapodás módosításának tárgyalását. A napirendi pont tárgyalásával kapcsolatosan az ülésre meghívtam az érintetteket. Köszöntöm a megjelentek között Bálint Attiláékat.

 

Van-e valakinek még döntést igénylő javaslata?

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirend módosítását.

 

A Képviselő-testület a módosított napirendet egyhangúlag elfogadta.

 

 

1. Napirendi pont

Sportbüfé üzemeltetésére kötött megállapodás módosítására javaslat

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A sportbüfé üzemeltetésére megkötött megállapodásról már volt szó korábbi testületi ülésen. Zalka Imre képviselő vetette fel, hogy a tornacsarnok használatáért a rendezvények után valamilyen költségeket, legalább a közüzemi díjakat fizetessük meg a vállalkozóval. Ezért is kértem, hogy jöjjenek el a testületi ülésre, hogy beszéljünk róla. Az önkormányzattal megkötött megállapodást elküldtem minden képviselőnek.

 

Bálint Attila: A megállapodásban mi vállaltuk a sportpálya karbantartását, a hengerelést, öntözést, festést. A meccsekre a nyomtatványokat is mi vesszük, valamint az orvosi lapokat. Minden meccs után kapnak a játékosok és a bírók üdítőt, ásványvizet. Félévente egyszer van főzés kb. 40 emberre, és évvégén ugyanez. A csapatnak a kupát is és az oklevelet is megveszem, és minden hazai mérkőzés után kapnak a futballisták szendvicset.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Legelőször is azt szeretném kérni, hogy mielőtt sztárvendéget hívnak a rendezvényeikre, előtte egyeztessünk, mert pl. februárban is volt egy lefoglalt időpontja az óvodának. Most áprilisban pedig a locsolóbált szervezne abban az időpontban a Tűzoltó Egyesület.

A felvetéssel kapcsolatosan pedig az lenne a kérdésem, hogy a rendezvények után tudnátok-e fizetni valamilyen díjat, például áramdíjat?

 

Bálint Attila: Az áramdíjat meg tudjuk fizetni. A büféből szerzett bevétel nem fedezi a kiadásainkat, ezért találtuk ki ezeket a rendezvényeket.

 

Ifj. Bálint Attila: Rizikós dolog a rendezvény is, mert nem biztosított a sikeressége, hogy a rendezvény meghozza-e a bevételkiesést. Ilyenkor a biztonsági embereket is fizetni kell, ami 100 eFt a mostani jogszabályok miatt. Korábban a helyi polgári védelemnek fizettünk 80 eFt-ot.

Ezek a rendezvények jók a falunknak is, mert felpezsdül az élet. Sok munka van ilyen rendezvényeknél. 1-2 nap alatt kell kipakolni, ehhez segítségeket is kell hívni, amikért fizetni kell.

 

Peredi László képviselő: A Megállapodásban le van írva, hogy a rendezvény teljes költségét a szervező állja.

Etikátlan, hogy beszedünk adókat a vállalkozóktól, az önkormányzat meg a konkurenciának ad épületet.

 

Nagy Zoltán képviselő: Utána lehetett volna érdeklődni, hogy nincs-e más rendezvény arra az időpontra.

 

Bálint Attila: Minket az nem zavar, hogy a Tekézőben is lesz locsolóbál, oda is más vendégkör jár. Hogy lesz-e óvodás bál, arról az iskolaigazgató és a hivatal sem tudott. A vendég zenészt így is az utolsó pillanatban foglaltuk le.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A megállapodás legyen kiegészítve úgy, hogy lesz fix időpont, a húsvétvasárnap, a többi pedig megbeszélés kérdése, egyeztetés szerint.

 

Bálint Attila: Október 23-a és a húsvét lenne jó, a február minket nem érdekel.

 

Zalka Imre képviselő: A személyes érintettség miatt szeretném leszögezni, hogy sem most, sem 2013-ban nem akarok sportbüfét üzemeltetni. A félreértés elkerülése végett, mielőtt valaki azt gondolja, hogy azért kavarok.

Év közben kevés a bevétel, én ezt megértem. Azt is aláírom, hogy sok költséggel és munkával jár, de ha megemeljük az adót, a konyhát kiadjuk, a retro bulik alkalmával valamilyen szinten, ha nem is 300 eFt-ot, de az áramdíjat mindenképp meg kellene fizetetni a használat után.

 

Bálint Attila: Másik szemszögből is lehetne nézni, hogy a hivatalnak sok költséget megspórolunk a pálya karbantartásával, ezért ragaszkodnánk a 4 időponthoz. Régen a pálya tele volt betontörmelékkel, elhanyagolt volt. A betonpadokat is mi ástuk le, a kapukat, korlátokat is mi festettük le. 600 e Ft-ért meg kellett venni egy gépet és a fűkasza karbantartása sem olcsó. A lebetonozás is 1 millió Ft volt.

 

Zalka Imre képviselő: A nézőszámot kellene növelni.

 

Bálint Attila: Sok helyen még NB1-es játékosokkal sem lehet növelni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A két fix időpontot akkor beletehetjük?

 

Bálint Attila: Igen, akkor október 23-a, az őszi szünet körüli időpont, illetve a húsvétvasárnap és esetleg szabadtéren a rárói búcsú.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nekem ez biztosíték, hogy belerakjuk a két időpontot, a többit meg előtte egyeztetjük.

 

Fazekas Alajos képviselő: A Sportbüfé üzemeltetése azért lett létrehozva, mert Bálint Attila szereti a sportot és tenni kívánt ezért. Minden vállalkozónak meg lett kínálva, nemcsak a Bálint Attiláéknak. Ő is akart segíteni a sportkörön, hogy elvállalta a sportbüfét. 300-350 néző volt akkor a pályán, most jóval kisebb a látogatottság. A kiadásaikat nem fedezik a bevételeik.

A Tornacsarnok programbeosztása az iskolára tartozik, az igazgató úrral kell egyeztetni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha van rögzített dátum, akkor nincs félreértés.

 

Fazekas Alajos képviselő: Meg kellett volna keresni az illetékest, hogy szabad-e az az időpont, mert mi is akarunk rendezvényt szervezni és hogy Te szerveztél-e már valamit. Jó lett volna, ha a sportkör részéről is itt van valaki, aki megerősíti az elhangzottakat és, hogy ő hogy látja, hogy Bálint Attiláék 100 %-ban teljesítik-e a Megállapodásban foglaltakat. Tegyük mellé azt is, amit ők ebbe beinvesztáltak.

 

Bálint Attila: Műtrágyázást is megcsináljuk.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ezt a szerződést elfogadtuk, azt kapod, ezért ezt csinálod. Az elvégzett munka fejében ez jár véleményem szerint. Ami egész évben van költsége, azzal fedezi. Azért kíváncsi lennék, hogy mennyi marad meg nekik, nem kell megmondani, nem azért kérdezem.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha három alkalomra ki kellene fizetni 100 eFt-ot, visszalépnének-e a szerződéstől?

 

Bálint Attila: Biztos. 1.500 Ft volt az áramdíj, ahhoz a költséghez hozzá tudunk járulni. Munkánkkal vagy eszközökkel tudunk segíteni a hivatalnak. Amikor ki volt írva a pályázat, vagy 10-szer ki volt írva, úgy szóltak rám, hogy nem akarok-e pályázni.

 

Peredi László képviselő: Nekem nem a szerződéssel van bajom, kommunikálni kell. Nem vitatom, hogy gyönyörű a pálya környéke és hogy ez költséggel jár. Bele kell rakni a szerződésbe konkrét időpontokat, hogy elkerüljük az egymásra szervezést.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Nekem az a véleményem, hogy a 3 évre kötött szerződés maradjon érvényben úgy, hogy ahogy van és kommunikáljunk folyamatosan egymással, hogy ki, mikor, milyen rendezvényt akar szervezni. Kompromisszumot kell kötni, nem az ego számít.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Arra a kérdésre, hogy ha 3 alkalomra ki kellene fizetniük 100 e Ft-ot, ők rávágják, hogy akkor felbontják a szerződést, ebből nekem az jön le, hogy így nekik nem éri meg.

Kérdezem Bálint Attiláékat, hogy a megállapodás módosítását elfogadják-e úgy, hogy két rendezvény időpontja lefixálásra kerül. A többi alkalom előtt pedig egyeztetünk.

 

Bálint Attila: Igen, a két fix időpont legyen a húsvétvasárnap, illetve az október 23-ához kapcsolódó szombati nap.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Van-e még valakinek kérdése? Ha nincs, szavazásra teszem fel azt a határozati javaslatot, hogy a sportbüfé üzemeltetésére megkötött megállapodást módosítsuk két konkrét időponttal, a húsvétvasárnapi, illetve az október 23-i időponttal.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

A Képviselő-testület 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

29/2011. (III. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Üzemeltetővel, az ásványrárói futballpályán levő sportbüfé üzemeltetésére megkötött Megállapodás 1.b pontját közös megegyezéssel az alábbiak szerint módosítják:

 

1.)

b.) Az Üzemeltető jogosultságot szerez évente négy alkalommal térítésmentesen a Tornacsarnok használatára az általa szervezett rendezvény lebonyolítása céljából. A Felek két rendezvény megtartásának időpontjára a húsvét vasárnapot, valamint az október 23-ához legközelebb eső szombati napot jelölik meg. A fennmaradó rendezvények megszervezése előtt az Üzemeltető köteles az Önkormányzattal előzetesen egyeztetni.

Az ezzel kapcsolatos költségek a pályázót terhelik. Az Üzemeltető vállalja, hogy a rendezvénnyel kapcsolatos közüzemi díjakat megfizeti.

A tornacsarnokban bekövetkezett bármilyen károsodás – a vis maior esetek kivételével – az Üzemeltető felelősségi körébe tartozik.

 

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a Megállapodás módosításának aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

2. Napirendi pont

Szociális rendelet módosítása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A szociális törvény módosítása miatt az önkormányzati rendeletben is módosításokat kell elvégezni. A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról, ha a fenntartó többcélú kistérségi társulás, akkor a társulási megállapodásban erre kijelölt települési önkormányzat a társulási megállapodásban meghatározottak szerint rendeletet alkot. A módosított törvény megfogalmazott új rendelkezése szerint az önkormányzati társulásban vagy többcélú kistérségi társulásban részt vevő települési önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló, 2011. január 1-jén hatályos rendeletét 2011. április 1-jéig felülvizsgálja. A Társulás által kijelölt önkormányzat Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata lett, melynek rendelete tartalmazza a szabályokat. A tag települési önkormányzatok rendeleteiből ezeket a rendelkezéseket hatályon kívül kell helyezni.

A rendelet módosítás vonatkozik a felnőtt étkeztetés intézményi térítési díjára is. A községi konyha élelmezésvezetője javaslatának figyelembevételével került elkészítésre a rendelet tervezetben a 2011. évi térítési díjak meghatározása, melyet a tervezet 1. melléklete tartalmaz. A tervezetben 5 %-os emelés szerepel. Az ülés előtt telefonon beszéltem az Alapszolgáltatási Centrum vezetőjével a szociális étkeztetésre vonatkozó díjakról. Elmondta, hogy a legtöbb településen emelnek a térítési díjakon, kb. nettó 470 Ft-os díjakat fogadnak el. A különbséget az önkormányzatoknak kell állnia, a kistérség nem tud megfizetni 550-600 Ft-os adagárat. A házhozszállítás díjának emelését bruttó 50 Ft-ra elfogadják, tekintettel arra, hogy az üzemanyagárak sokat emelkedtek.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az lenne a javaslatom, hogy erre a két hónapra, amíg még önkormányzati fenntartású a konyha, ne emeljünk a térítési díjakon, viszont a házhozszállítás díja nagyon alacsony, arra mindenképpen javaslom az emelést bruttó 50 Ft-ra.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet a javasolt módosításokkal.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal - egyhangúlag – a javasolt módosításokkal alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2011. (III. 31.) önkormányzati rendeletét az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 2/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról.

 

 

3. Napirendi pont

Gyermekvédelmi rendelet módosítása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A gyermekvédelmi rendelet módosítására is az előző napirendi pontban ismertetett okok miatt kerül sor. A gyermekjóléti szolgálat, a gyermekek átmeneti gondozása, családi napközi ellátásokat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodása alapján a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ útján biztosítja az Önkormányzat. Az ellátások igénybevételének rendjét, valamint a fizetendő térítési díjakat a Társulási Megállapodásban erre kijelölt Önkormányzat, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata határozta meg rendeletében, ezért a helyi rendeletünkből ezeket a mellékleteket hatályon kívül kell helyezni. Az 1. melléklet pedig a gyermekétkeztetés térítési díjára vonatkozó árakat tartalmazza.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tekintettel arra, hogy a felnőtt étkeztetés térítési díját nem emeltük, azt javaslom, a gyerekeknél se emeljünk.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet a javasolt módosításokkal.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal - egyhangúlag – a javasolt módosításokkal alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (III. 31.) önkormányzati rendeletét az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról.

 

 

4. Napirendi pont

Temetőkről, temetők rendjéről szóló rendelet módosítása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Jelen előterjesztés egyik célja a díjmértékek felülvizsgálatának elvégzése volt. A temetkezési helyek megváltási, újraváltási és egyéb szolgáltatási díjainak mértékéről Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetők rendjéről szóló 15/2000. (X. 1.) rendelet 3. melléklete rendelkezik. A jelenleg hatályos díjakat Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 4/2007. (V. 11.) rendeletében állapította meg.

A rendelet tervezet előterjesztését megelőzően a díjmértékekre vonatkozóan összehasonlítást végeztünk a környező településeken alkalmazott díjakról, melyből megállapítható volt, hogy Ásványrárón alacsonyabb mértékűek az alkalmazott díjak, melyre tekintettel a rendeletmódosítását javasoljuk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az egyes sírhely ára 1.500 Ft-ról 2.000 Ft-ra, a kettős sírhely ára 3.000 Ft-ról 4.000 Ft-ra emelkedne, hamvasztásos temetés esetén az urnafüle 5.000 Ft-ról 6.000 Ft-ra emelkedne.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal e- egyhangúlag – alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (III. 31.) önkormányzati rendeletét a temetőkről és a temetők rendjéről szóló 15/2000. (X. 1.) rendelet módosításáról.

 

 

5. Napirendi pont

Köztisztviselőkre vonatkozó 2011. évi teljesítményértékelési célok meghatározása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A törvény szerint a képviselő-testületnek meg kell határoznia a köztisztviselőkkel szemben támasztandó teljesítmény-követelmények alapját képező önkormányzati célokat. A 2011. évre az előttünk álló feladatokra tekintettel az előterjesztésben meghatározott kiemelt célokat javasoljuk meghatározni.

 

A polgármester ismertette a határozati javaslatot.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

30/2011. (III. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 34. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Ásványráró Község Polgármesteri Hivatalánál dolgozó köztisztviselők részére a 2011. évi teljesítmény-követelmének alapját képező célokat a következők szerint határozza meg:

1.      A 2011. évre meghatározott, a Képviselő-testület éves munkatervében rögzített feladatok végrehajtása.

2.      A Képviselő-testület által alkotott rendeletek, meghozott határozatok maradéktalan végrehajtása.

3.      A jogszabályok módosításának figyelemmel kísérése, az új rendelkezések elsajátítása és azok jogszerű Alkalmazása.

4.      Folyamatos önképzés, a munkáltató által elrendelt kötelező továbbképzéseken való részvétel.

5.      Az Önkormányzati pályázati lehetőségek fokozott figyelemmel kísérése, az elnyert pályázatok elszámolásának határidőben történő elkésztése.

6.      Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására a pályázati anyag elkésztése, benyújtása.

7.      Kintlévőségek csökkentése (lakásépítési kölcsön törlesztések, adóhátralékok), adóellenőrzések fokozása.

8.      Az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszter aktualizálása, folyamatos karbantartása, a vagyon analitikus nyilvántartásának biztosítása.

9.      A gazdálkodási tevékenységről, az önkormányzat költségvetésének időarányos teljesítéséről szóló beszámolók (féléves, háromnegyed-éves, éves) határidőre történő előterjesztése, rendszeres tájékoztatása a döntéshozók számára.

10.  A költségvetési jelentések, beszámolók határidőben történő elkészítése és megküldése a területileg illetékes Magyar Államkincstárnak.

11.  Az ellenőrzési jelentésekben megfogalmazott megállapítások, javaslatok alapján készült intézkedési tervekben foglalt feladatok végrehajtása, felettes szervek ellenőrzésére való felkészülés.

12.  A 2011. évi népszámlálással kapcsolatos feladatok végrehajtása.

13.  Az irattárban lévő selejtezésre érett ügyiratok leselejtezése.

 

Felelős:     Dr. Minkó Nikoletta jegyző

                  Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:  2011. december 31.

 

 

6. Napirendi pont

Egyebek

 

a.) Szemétszedési akcióhoz való csatlakozás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Magyar Közút a földnapja alkalmából szemétszedési akciót szervez. Érdemes lenne ehhez is csatlakozni. A Téglaház utcában az erdő alja nagyon koszos és szemetes. Sajnos koszos az egész falu.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha megvárjuk az április 22-i időpontot, lábközépig fog érni a fű, az megnehezíti a feladatot. Erre a március 15-e körüli időpont a megfelelő. Hédervár felőli buszmegálló környéke nagyon szép, karbantartják.

A Képviselő-testület a kérdést megtárgyalta, és egyhangúlag csatlakozni kíván a szemétszedési akcióhoz.

 

b.) Utakkal kapcsolatban

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Utakkal kapcsolatban: Vitettem murvát az Egres utcába.

A Titán csárda előtt is akkorák a gödrök, hogy életveszélyes is lehet.

Kaviccsal kezdenénk el feltölteni a nagy gödröket. Négy utca kivételével, ahol van lakossági összefogás. Természetesen ott is segítenénk gépekkel.

A Hédervári utcába inkább murvát kell hozatni, oda a kavics nem jó, és sajnos a murva is kiverődik.

 

Zalka Imre képviselő: A félreértések elkerülése végett, az Egres utcai murvából megy a Tekézőhöz is, azt kifizettem, nem az önkormányzatét viszem magam elé.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nem mi fizettünk a murvát, mi géppel segítünk hozzá.

 

Peredi László képviselő: A Duna utcában van némi-nemű eltávolítandó anyag, oda is mehetne egy csapat, az is rendbetételre szorul.

 

c.) Hansági Múzeum működési támogatásához hozzájárulás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Társulási Tanács döntött arról, hogy 2011-ben működési támogatást biztosít 4 millió Ft összegben a Múzeumnak. Mosonmagyaróvár Város Képviselő-testülete pedig 6 millió Ft összegben. A többi Önkormányzat jelképesen járul hozzá. Én a kistérségi ülésen elmondtam, hogy nekünk minden forint számít. Én 20.000 Ft támogatást javaslok évi két alkalommal.

 

Peredi László képviselő: Mi a háttér?

 

Nagy Zoltán képviselő: Mosonmagyaróvár fogja működtetni. Ugyanúgy a normatívát is Mosonmagyaróvár kapja. Szüksége van a városnak erre.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Hozzájárul-e a Képviselő-testület a javasolt támogatáshoz?

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

31/2011. (III. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Hansági Múzeum működési támogatásához 40.000 Ft-tal járul hozzá, melyet évi két részletben fizet meg. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a Megállapodás aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. április 30.; 2011. október 30.

 

d.)Skanzen

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kaptunk egy levelet a Szentendrei skanzentől, hogy lehetőség van arra, hogy benépesítsük az Ásványrárói házat, és ezzel népszerűsítenénk a falut. A nyugdíjas klub vállalna egy alkalmat.

 

Peredi László képviselő: A Pávakör június 4-én kirándulásra megy a skanzenba, biztos viszünk fellépő ruhát és biztos fogunk énekelni.

 

e.)

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az Egyebek között el szeretném mondani, hogy az óvodába szereltettem fel almérőt, az ingyenes volt. A gáz almérő 114 e Ft lenne, amit még ki kellene fizetnünk, utána már a vállalkozó fizet tovább.

 

Van-e még valakinek az Egyebek között mondanivalója?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az Újságcikkel kapcsolatban: olvashattunk dolgokat. Mi volt Lipóton.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az újságíró összekeverte a dolgokat. Mi csak csütörtökön voltunk Lipóton, a hétfői cikk pedig azt írta, hogy hétfő este újra összejövünk Lipóton. Én nem nyilatkoztam olyat, hogy csatlakozunk Hédervárhoz iskola ügyben.

Ez nem igaz.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A Képviselő-testület 6 tagja nem tudja elképzelni, hogy Ásványráró tagiskola legyen, a polgármester is ezt az álláspontot képviselje.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A hédervári tagiskolát kellene ide hozni. Meg szeretném hívni a testület elé a hédervári polgármestert, hogy beszéljünk az iskola témáról.

 

Zalka Imre képviselő: Bölcsödét is be lehetne vezetni, dupla fejkvóta jár.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Véleményem szerint, a hédervári polgármester tisztán látja, hogy ide kell hoznia a gyerekeket, csak azt gondolja, hogy hátha tud rád hatni.

Meddig engedsz, arra kíváncsi. Ő van bajban.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Kimléről van információ, hogy tud-e befogadni gyerekeket?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kimle nem tud.

 

Zalka Imre képviselő: Ami mellettünk szól, hogy kerékpár út is jön Ásványráróra.

 

Peredi László képviselő: Én biztos, hogy tagiskolának soha nem fogom megszavazni Ásványrárót.

 

Nagy Zoltán képviselő: Ha nem ez a finanszírozási forma lenne, hogy a feladatellátásokra megy, nem a létszámra, akkor nekünk jó lenne.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Lipóton szó volt a körjegyzőséghez való csatlakozás lehetőségéről is. Az már biztos, hogy Mecsér kiválik. Ott a körjegyzőség körjegyző és aljegyző formában működne.

Azért hívtak, hogy el tudjuk-e képzelni a csatlakozást.

 

Fazekas Alajos képviselő: Hédervár is ide jöhetne körjegyzőségbe, akkor mi lehetnénk a gesztor.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Első körben a Héderváriakkal próbáljuk meg, második körben pedig a Kimleiekkel. Ez Kimlének fontos, hogy belemenjünk a Körjegyzőségbe. Máriakálnoknak adtunk háziorvost helyettesítésre, a konyhát kiadtuk és most a jegyzőt is odaadjuk? Nyitott vagyok minden irányba, a saját érdekeink képviselete mellett.

 

Fazekas Alajos képviselő: Az nem biztos, hogy rossz ötlet volt kiadni a konyhát. Ha körjegyzőség fele megyünk, akkor Kimle lenne a központ, nem Ásványráró.

 

Zalka Imre képviselő: A konyhakiadás nem népszerű intézkedés. Van egy új polgármesterünk, hogy ez a ciklus sikeres legyen és jól működjön, háttérbe kell szorítani, amit érzünk. Pénzünk nincs fejlesztésre, ha 500 eFt-ot, vagy 1 millió Ft takarítunk meg, az már jó. Ebben segítenünk kell a polgármestert.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Lehet kompromisszumot kötni, de náluk van a kényszer.

 

f.)

 

Peredi László képviselő: A rárói temető ravatalozójáról még nem beszéltünk semmit. Vannak Ásványon olyan telkek, ahol be van fizetve a közmű, de nincs kiépítve a közmű és emiatt nem kaphatnak egyesek építési engedélyt. Az összekötő út és a Deák Ferenc utca kivételével a többi utcát a várakozások utcájának lehetne hívni. Hisz hol arra várnak, hogy megszáradjon, hol arra, hogy essen az eső.

Múltkor megszavaztuk a Sport koncepciót, meg az önerőt a tornacsarnok felújítására? Ezekre a fedezet hogy jön össze? Nem vagyok ellene a sportnak, de az önrészt lehet nem erre kellene biztosítani.

 

Nagy Zoltán képviselő: Fejleszteni csak pályázat útján tudunk. Sokan értékelni fogják.

 

Peredi László képviselő: Aki eljár más településre autóval, az látja a különbséget.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Utakra nem lehet pályázni. Az utóbbi időben, 50 %-os volt a támogatás. Vesztenivalónk nincs, ha megnyerjük a tornacsarnokra az infrastrukturális fejlesztési pályázatot, még utána is eldönthetjük, hogy mégsem valósítjuk meg, de akkor is megpályáztuk. Ravatalozóra és utca névtáblára is szeretnék majd pályázni.

 

Peredi László képviselő: Akkor ezekre, hogy biztosítunk önrészt?

 

Zalka Imre képviselő: Azt nem lehet, hogy nem pályázunk és arra várunk, hogy majd valamikor kiírnak olyat, amire mi akarunk pályázni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha nem pályázunk, akkor nem történik semmi. Jövőre lehet lesz 5 pályázat, amiből választhatunk.

 

Nagy Zoltán képviselő: Az óvodai projektbe fölösleges volt belevágni?

 

Peredi László képviselő: Ha a szükségét nézzük, akkor nem.

 

Zalka Imre képviselő: Az Egres utcára és a Hédervári utcára is szednek össze pénzt, de valamilyen szinten ez kidobott pénz. Jó lenne egy minta szakaszt is készíteni. Három autó murva, ha az be lenne dolgozva, akkor az emberek azt mondják, hogy legalább a másik is így fog kinézni. Mennyiből lehetne fölmarni?

 

Nagy Zoltán képviselő: Az úgy érné meg, ha több utca lenne egyszerre megcsinálva.

 

Peredi László képviselő: Az is megoldás, hogy felmarni és nem remixelni.

 

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző