KIMLE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

9181 KIMLE, FŐ ÚT 114.

Telefon: 96/228-030, 572-003. Fax: 96/572-026

www.kimle.hu

 

 
 


___________________________________________________________________________

 

 

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

 

Készült:                                 Kimle Község Önkormányzat Képviselő-testületének, Károlyháza Község Képviselő-testületének és Ásványráró Község Önkormányzat Képviselőtestületének 2011. november 16-án 19.00 órakor megtartott rendkívüli nyílt együttes ülésén a kimlei Művelődési ház nagytermében.

 

Jelen vannak:                       megválasztott 6 fő kimlei képviselő közül: Ásványi Tibor, Dániel Erika, Grundtner Gábor, Liszkai Adrienn, dr. Pilt Richárd és Sterkovits Lívia.

 

megválasztott 4 fő károlyházai képviselő közül: Kovács Lászlóné, Kovács Richárd, Bereczk László, Lencse János.

 

megválasztott 6 fő ásványrárói képviselő közül:  Bakonyi Jenő, Fazekas Alajos, Kovacsicsné Lakatos Krisztina, Nagy Zoltán, Peredi László és Zalka Imre.

 

 

Jelen vannak :                      Balsay Zsuzsanna Kimle polgármestere, Tatainé Popp Rita Ásványráró polgármestere, Szép Károly Károlyháza polgármestere, Dr. Minkó Nikoletta körjegyző, Frank Szilvia jegyzőkönyvvezető a csatolt jelenléti ív szerint.

 

 

Balsay Zsuzsanna polgármester: köszönti a megjelenteket, a televíziónézőket, a képviselőket, Tatainé Popp Ritát, Ásványráró polgármesterét, az ásványrárói képviselőket, Szép Károly Károlyháza polgármesterét és károlyházi képviselőket. Megállapítja a kimlei Képviselőtestület határozatképességét. Ismerteti a napirendi pontokat. Jegyzőkönyvvezető: Frank Szilvia. Jegyzőkönyv hitelesítőnek javasolja Dániel Erika és Liszkai Adrienn képviselőket.

 

Szép Károly polgármester: köszönti a képviselőket, Balsay Zsuzsanna Kimle polgármesterét és a kimlei képviselőket, Tatainé Popp Ritát, Ásványráró polgármesterét, az ásványrárói képviselőket. Megállapítja a károlyházi Képviselőtestület határozatképességét. Ismerteti a napirendi pontot. Jegyzőkönyvvezető: Frank Szilvia. Jegyzőkönyv hitelesítőnek javasolja Bereczk László és Lencse János képviselőket.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: köszönti a képviselőket, Balsay Zsuzsanna Kimle polgármesterét és a kimlei képviselőket, Szép Károly Károlyháza polgármesterét és károlyházi képviselőket. Megállapítja az ásványrárói Képviselőtestület határozatképességét. Jegyzőkönyvvezető: Frank Szilvia. Jegyzőkönyv hitelesítőnek javasolja Kovacsicsné Lakatos Krisztina és Nagy Zoltán képviselőket.

 

 

 

Mivel egyéb javaslat nem hangzott el, a kimlei, a károlyházi és az ásványrárói képviselők egyhangúlag fogadták el a napirendi pontok tárgyalását az ismertetett sorrendben, és a hitelesítő képviselők személyét.

 

 

Napirendi pontok:

 

1.)    Kimle, Károlyháza, Ásványráró községek Körjegyzőségi Megállapodásának elfogadása

2.)    A Körjegyzőség Alapító Okiratának módosítása, és egységes szerkezetben történő elfogadása

3.)    Ásványráró Község Polgármesteri Hivatala megszüntető okiratának elfogadása

4.)    Egyebek

 

 

1. NAPIRENDI PONT

Kimle, Károlyháza, Ásványráró községek Körjegyzőségi Megállapodásának elfogadása

 

Balsay Zsuzsanna polgármester elmondja, hogy idén június 23-án döntött úgy Ásványráró Képviselő-testülete, hogy csatlakozni kíván Kimle és Károlyháza Községek Körjegyzőségéhez. A csatlakozási határozatot Kimle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és Károlyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadta. Az elkészült megállapodás tervezet gyakorlatilag a meglévő körjegyzőségi megállapodás kibővítése.

 

Felkéri Dr. Minkó Nikoletta körjegyző asszonyt, hogy esetleg egészítse ki az elmondottakat.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző elmondja, hogy Ásványráró Község Polgármesteri Hivatala Megszüntető Okirata, Kimle, Károlyháza és Ásványráró Községek Körjegyzőségének Alapító Okirata, valamint a Körjegyzőségi Társulási Megállapodás a testületek döntései alapján készültek el. A megállapodás tartalmazza

A megállapodás részletezi a munkáltatói jogok gyakorlásának a rendjét, figyelemmel az önkormányzati törvényre. Rögzíti községenként a helyszíni ügyfélfogadás napját, időtartamát. Tartalmazza a körjegyző főbb feladatait, kötelességeit stb.

 

Balsay Zsuzsanna polgármester kérdezi, hogy van-e észrevétel a megállapodással kapcsolatban?

 

Nagy Zoltán ásványrárói képviselő teszi fel azt a kérdést, hogy a 8. pontban található költség, a körjegyzőség székhely épületének fenntartásához, működtetéséhez szükséges összeg 5/6-od részét Kimle és Károlyháza önkormányzatai lakosságszám arányosan viselik, akkor a fennmaradó 1/6-od részt Ásványráró fizeti?

 

Balsay Zsuzsanna polgármester válasza, hogy azt az 1/6-od részt Kimle község önkormányzata adja át a körjegyzőségnek, a polgármester irodájának bérleti díjaként.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző hozzáteszi, hogy Ásványrárónak a Körjegyzőség székhely hivatali épületének fenntartásához, működtetéséhez (fűtés, világítás stb.) nem kell hozzájárulnia, mivel két nap Ásványrárón is tartózkodik a jegyző, aminek a költségei az ásványrárói kirendeltséghez kerül.

 

Ásványi Tibor alpolgármester elmondja, hogy látható a költségek 2012. évi ütemezését tartalmazó táblázatból, hogy a körjegyzőség közel 44 M Ft-os költségvetéséhez Ásványrárónak 9,6 M Ft-tal kell hozzájárulni, munkabér és járulékai jogcímen. Kéri, hogy a zavartalan működés érdekében ezek a pénzeszköz átadások minden tárgyhónapot megelőző hónap 5. napjáig történjenek meg, ahogy ez a megállapodásban is benne van.

 

Fazekas Alajos ásványrárói képviselő elmondja, hogy úgy emlékszik a megelőző tárgyalások során elhangzott, hogy anyagilag Ásványráró is jól fog járni a körjegyzőséggel. Ez miben jelentkezik?

 

Tatainé Popp Rita Ásványráró polgármestere válaszolja, hogy csak a jegyző bérére vonatkozóan jár jól Ásványráró. Csak azt spórolja meg.

 

Ásványi Tibor alpolgármester elmondja, hogy mint ahogy volt már róla szó, valóban plusz állami támogatás van a körjegyzőségre, pontosan 6.606.360 Ft a három település után, ami nagyjából le is fedi a közös költségeket. Plusz pénz nem marad.

Hozzáteszi, hogy valójában csak az önálló jegyző bérét spórolja meg ezzel Ásványráró, illetve a helyettes bérét.

Akkor lehetne tovább spórolni, ha még kevesebb ügyintéző lenne az ottani hivatalban, de nyilván ennyire szükség van egy akkora településen.

 

Szép Károly polgármester véleménye, hogy a körjegyzőséghez történő csatlakozásnál nem a pillanatnyi anyagi hasznot kell nézni, hanem globálisan nézendő, mert hosszabbtávon mindenkinek ez a kifizetődő.

Az iskola egyesülésével talán már láthatóvá vált, hogy működhet a dolog a három önkormányzat között. A bizalom a lényeg.

Véleménye szerint a megállapodás korrekt, nem nagyon tartalmaz újdonságot, Ásványrárónak el kell döntenie, hogy ez a bizalom megvan-e.

 

Tatainé Popp Rita Ásványráró polgármestere szerint is korrekt a megállapodás. A csatlakozással ők a hosszabbtávú előnyöket akarják kihasználni, talán a törvény is úgy véli majd, hogy a meglévő körjegyzőségeket nem kell majd szétszedni.

 

Mivel egyéb hozzászólás és javaslat nem hangzott el, Balsay Zsuzsanna polgármester kéri a Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzősége Megállapodásának elfogadását.

 

A károlyházi képviselők 5 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

125/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Károlyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza és Ásványráró Községek Körjegyzőségének Társulási Megállapodását a mellékelt tartalommal elfogadja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a Megállapodást aláírja.

 

                                               Felelős: Szép Károly polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

Az ásványrárói képviselők 7 igen szavazattal  - egyhangúlag -  fogadták el a következő határozatot:

 

105/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza és Ásványráró Községek Körjegyzőségének Társulási Megállapodását a mellékelt tartalommal elfogadja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a Megállapodást aláírja.

 

                                               Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

A kimlei képviselők 7 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

123/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Kimle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza és Ásványráró Községek Körjegyzőségének Társulási Megállapodását a mellékelt tartalommal elfogadja. A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a Megállapodást aláírja.

 

                                               Felelős: Balsay Zsuzsanna polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

2. NAPIRENDI PONT

A Körjegyzőség Alapító Okiratának módosítása, és egységes szerkezetben történő elfogadása

 

Balsay Zsuzsanna polgármester kéri, hogy az Alapító Okirattal kapcsolatos kérdéseiket tegyék fel.

 

Mivel egyéb hozzászólás és javaslat nem hangzott el, Balsay Zsuzsanna kéri a Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzőségének Alapító Okiratának módosításának és annak egységes szerkezetbe foglalt változatának elfogadását.

 

A kimlei képviselők 7 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

124/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Kimle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzősége Alapító Okiratának módosítását elfogadja.

A Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy gondoskodjék a módosított alapító okirat törzskönyvi nyilvántartásban történő átvezettetéséről.

 

                                               Felelős: Balsay Zsuzsanna polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

A kimlei képviselők 7 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

125/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Kimle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzőségének Alapító Okiratát egységes szerkezetben elfogadja.

 

                                               Felelős: Balsay Zsuzsanna polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

A károlyházi képviselők 5 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

126/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Károlyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzősége Alapító Okiratának módosítását elfogadja.

A Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy gondoskodjék a módosított alapító okirat törzskönyvi nyilvántartásban történő átvezettetéséről.

 

                                               Felelős: Szép Károly polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

A károlyházi képviselők 5 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

127/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Károlyháza Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzőségének Alapító Okiratát egységes szerkezetben elfogadja.

 

                                               Felelős: Szép Károly polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

Az ásványrárói képviselők 7 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

 

 

 

106/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzősége Alapító Okiratának módosítását elfogadja.

A Képviselő-testülete felkéri a Polgármestert, hogy gondoskodjék a módosított alapító okirat törzskönyvi nyilvántartásban történő átvezettetéséről.

 

                                               Felelős:  Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

Az ásványrárói képviselők 7 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

107/2011. (XI. 16.) Ök. határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Kimle, Károlyháza, Ásványráró Községek Körjegyzőségének Alapító Okiratát egységes szerkezetben elfogadja.

 

                                               Felelős:  Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

3. NAPIRENDI PONT

Ásványráró Község Polgármesteri Hivatala megszüntető okiratának elfogadása

 

Tatainé Popp Rita Ásványráró polgármestere kéri a hozzászólásokat.

 

Mivel egyéb hozzászólás és vélemény nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester kéri az ásványrárói képviselők döntését az ásványrárói polgármesteri hivatal megszüntető okiratának elfogadásáról.

 

Az ásványrárói képviselők 7 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadták el a következő határozatot:

 

108/2011. (XI. 16.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete– mint Alapító – úgy határoz, hogy az Áht. 95. § (2) bekezdése alapján 2011. december 31. napjával – beolvadással – megszünteti a Ásványráró Község Polgármesteri Hivatala költségvetési szervet.

Az Ásványráró Község Polgármesteri Hivatala költségvetési szervnél foglalkoztatottak köztisztviselők közszolgálati jogviszonyát a megszüntetés nem érinti, jogutódlás folytán a köztisztviselők közszolgálati jogviszonya a megszüntető okiratban foglaltak szerint változatlan feltételek mellett Kimle, Károlyháza és Ásványráró Községek Körjegyzősége költségvetési szervnél folytatódik.

A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a költségvetési szerv megszüntetésével kapcsolatos feladatok elvégzéséről, a törzskönyvi nyilvántartásból való törlésről és a határozat kihirdetéséről gondoskodjék.

 

                                               Felelős: Tatainé Popp Rita Polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

4. NAPIRENDI PONT

Egyebek

 

Balsay Zsuzsanna kimlei polgármester ennél a napirendi pontnál szeretné megbeszélni a Kimle, Károlyháza, Ásványráró Közoktatási Intézménye működésével kapcsolatos október végére ígért pénzügyi elszámolást.

A mellékelt tábla a tényleges költségeket tartalmazza, amiket számlával, vagy valamilyen írásos anyaggal alá lehet támasztani.

15.507.788 Ft a kiadás összege, a bevétel 14.862.649 Ft, így látható, hogy követelés ásványrárótól 645.319 Ft.

 

Ebben nem szerepel az a tényleges munkaidő, órában kifejezve (közel 70 óra), ami az iskolatársulás kimlére eső adminisztrációs feladatainak ellátásához szükséges. Ez a többletmunka főleg a pénzügyön zajlott, amit valamilyen szinten mindenféleképpen kérnek finanszírozni, mert nagyon sok munka van vele.

 

Tatainé Popp Rita Ásványráró polgármestere nem vitatja a többletmunkát, és reméli, hogy a gyakorlat majd hatékonyabbá teszi a munkát.

 

Ásványi Tibor alpolgármester véleménye, hogy szükség lenne az elmúlt három hónap elszámolásának tételes ellenőrzésére. Elmondja, hogy az intézménytársulási megállapodásban is szerepel egy ellenőrző bizottság felállítása, amely az elszámolásokat ellenőrzi. Ez idáig ezt nem hozták létre, itt lenne az ideje. 

 

Balsay Zsuzsanna polgármester javaslata, hogy a megállapodás szerint az érintett települések, Ásványráró és Kimle 2-2 tagot delegáljon az Ellenőrző Bizottságba.

 

Tatainé Popp Rita Ásványráró polgármestere javasolja az ásványrárói tagok egyikének Fazekas Alajos képviselőt.

 

Nagy Zoltán képviselő másik személyre tett javaslata: Tatainé Popp Rita polgármester.

 

Balsay Zsuzsanna polgármester Grundtner Gábor képviselőt, a Pénzügyi Bizottság elnökét javasolja kimlei tagnak.

 

Ásványi Tibor alpolgármester Balsay Zsuzsanna polgármestert javasolja a másik tagnak.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, elsőként Tatainé Popp Rita, Ásványráró község polgármestere szavazásra teszi fel a javaslatot.

 

Az ásványrárói képviselők 5 igen, 2 tartózkodik szavazattal fogadták el a következő határozatot:

 

109/2011. (XI. 16.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nevelési - Oktatási Intézményi Társulási Megállapodásból eredő pénzügyi elszámolások ellenőrzésére az Ellenőrző Bizottságba tagként Tatainé Popp Rita polgármestert és Fazekas Alajos képviselőt delegálja.

 

                                               Felelős: Tatainé Popp Rita Polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Balsay Zsuzsanna Kimle község polgármestere szavazásra teszi fel a javaslatot:

 

A kimlei képviselők 5 igen, 2 tartózkodik szavazattal fogadták el a következő határozatot:

 

126/2011. (XI. 16.) határozat

 

Kimle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Nevelési - Oktatási Intézményi Társulási Megállapodásból eredő pénzügyi elszámolások ellenőrzésére az Ellenőrző Bizottságba tagként Balsay Zsuzsanna polgármestert és Grundtner Gábor képviselőt delegálja.

 

                                               Felelős: Balsay Zsuzsanna Polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

Balsay Zsuzsannan polgármester kéri, hogy minél előbb üljenek össze az ellenőrzésre.

 

Grundtner Gábor képviselő szerint is minél hamarabb át kell nézni az elszámolást, ne halmozódjon tovább.

 

Balsay Zsuzsanna kimlei polgármester kérdezi, hogy az eddigi tapasztalatok alapján van-e észrevétel az intézménytársulás működésével kapcsolatban?

 

Nagy Zoltán tagintézmény vezető elmondja, hogy az iskolakezdéssel kerültek felszínre problémák, amiket most már zökkenőmentesen tudnak megoldani. Az iskola belső életében a társulás túl nagy változást nem hozott.

 

Nagyné Andirkó Julianna intézményvezető megerősíti Nagy Zoltán által elmondottakat. Hozzáteszi még, hogy az áttanítás miatt nagyon jó kapcsolat kezd kialakulni. A következő lépésben a két iskola gyerekeinek lehet közös programokat szervezni, nem erőltetve, hanem közösen kitalálva a lehetőségeket.

Vannak még tervek pedagógusokkal és pályázatokkal kapcsolatban is.

Az eddigi eredménnyel nagyon elégedett, ennél többet nem is várt, szerinte ez az egész tanév szükséges lesz ahhoz, hogy ez kiforrja magát.

 

 

 

Mivel más napirendi pont nem volt, a polgármesterek megköszönték a munkát és az ülést bezárták.

 

 

k.m.f.

 

 

 

 

            Balsay Zsuzsanna                     Szép Károly                         Tatainé Popp Rita

                polgármester                        polgármester                             polgármester

 

 

 

 

Dr. Minkó Nikoletta

 körjegyző

 

 

 

Hitelesítő képviselőtestületi tagok:

 

 

 

…………………………………………..                ……………………………………..

 

 

…………………………………………..                ……………………………………..

 

 

 

…………………………………………..                ……………………………………..