Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

   

Ikt.sz.: 21-57/2011.

 

         

Jegyzőkönyv

         

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. november 29-én megtartott nyílt ülésen.

 

   

Tartalma:

 

105/2011. (XI. 29.) határozat a 2011. évi költségvetés III. negyedéves teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról

 

106/2011. (XI. 29.) határozat a 2012. évi költségvetési koncepció elfogadásáról

 

16/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelet az Önkormányzat illetékességi területén 2012. évben fizetendő települési szilárdhulladék kezelésére irányuló közszolgáltatási díj mértékéről

 

107/2011. (XI. 29.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás beszámolójának elfogadásáról

 

108/2011. (XI. 29.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye negyedéves pénzügyi elszámolásának elfogadásáról

 

109/2011. (XI. 29.) határozat vagyonbiztosítási szerződés megkötéséről

 

     

 

 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. november 29-én 17.30 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Zalka Imre és Peredi László képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

Napirendi pontok:

1.      2011. évi költségvetés III. negyedéves teljesítéséről szóló beszámoló elfogadása

2.      2012. évi költségvetési koncepció elfogadása

3.      2012. évi hulladékszállítási díj mértékének megállapítása

4.      Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás beszámolója

5.      Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye pénzügyi elszámolása

6.      Egyebek

a.)    Vagyonbiztosítás

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a napirendet.

 

 

1. NAPIRENDI PONT

2011. évi költségvetés III. negyedéves teljesítéséről szóló beszámoló elfogadása

 

Nagy Zoltán képviselő: A SZIG-VÍZ elszámolás rossz sorba van? Más sorba kell tenni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Elkészítettük a költségvetés III. negyedéves teljesítéséről szóló beszámolót. A bevételek és kiadások teljesítését a kiküldött táblázatok tartalmazzák, valamint készült hozzájuk egy szöveges beszámoló is. Az anyaghoz annyi kiegészíteni valóm van, hogy a SZIG-VÍZ elszámolás rossz sorba került, ezt a helyére fogjuk rakni. A SZIG-VÍZ Nonprofit Kft. felé fennállt tartozást kifizettük. A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás és a Rekultív Kft. felé van még tartozásunk. 2,6 millió Ft tagdíjjal vagyunk elmaradva. Elengedni nem tudják, mindenképpen fizetni kell, mert az a többi Önkormányzattal szemben igazságtalan lenne, de kérni fogok részletfizetést. Célom ebből a tartozásból lemorzsolni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Örülök a beszámoló szöveges formátumának, áttekinthető, maradjon meg ez. Emlékeztetném a testületet, hogy az adóellenőrzés, amit a vállalkozóknál leállítottunk fél évre, az letelt. Beszélni kellene róla, hogy tovább folytassuk-e. Örülök, hogy kevesebb az adóságunk.

 

Peredi László képviselő: Mennyi pontosan még az adóságunk?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Orbán Úr felé 40,2 millió Ft, megkerestem írásban, hogy a törlesztő részletünk mehetne-e a tőketartozásból, de nem reagált vissza a levelemre. A Menedzser Mérnöki Iroda felé 3,9 millió Ft a tartozásunk, kétszer már fizettünk neki. A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulásnak 2,6 millió Ft tagdíjjal vagyunk elmaradva, a Rekultív Kft-nek közel 2 millió Ft összeggel. Október végéig kellett volna a 2,6 milliót Ft-ot átutalni, ami a projekt önrész lenne az idei évre vonatkozóan (Nagytérségi Hulladékgazdálkodás), de nem volt miből. Az Eon felé már nincs tartozásunk, kifizettünk mindet. Kértem az EON-nál, hogy az önkormányzati ügyeinkkel egy ügyintéző foglalkozzon, akkora a káosz náluk, hol elmaradásról küldenek ki számlát, hol túlfizetésről. Megnehezíti az ügyintézésünket, hogy mindig más ügyintézőt kapcsolnak.

Az Éltes Mátyás Iskola felé nincs tartozás, azt mondták, hogy megegyezett a város, és nem kell kifizetni.

 

Peredi László képviselő: A nonprofit szervezetek támogatása mi alapján dől el? Hogy lehet, hogy az egyiknél túlteljesítjük a keretet, míg a másik meg nullán marad? Szerintem ez ne fair.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az a helyzet, hogy a Sportkör nem nagyon tud bevételt szerezni és a jegyárból való bevételük is nagyon lecsökkent.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az lenne a javaslatom, hogy hívjuk meg az összes támogatott szervezetet és számoljanak be a működésükről és a kapott támogatás felhasználásáról egy önálló napirendi pont keretében.

 

Peredi László képviselő: Számomra azért is érthetetlen az egész, mert az egyik szinte hobbi, míg a tűzoltó egyesület véd. Ásványrárótól a legközelebbi tűzoltóság 25 percre van és ez nagyon sok.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A Sportkör támogatásáról annyit, hogy ennyi pénzből egy útszéli csapatot se lehet támogatni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A költségvetés tervezésekor én állítattam be a 300 e Ft-ot, 2010-ben is több volt a teljesítés.

 

Peredi László képviselő: Vannak olyan tűzoltó egyesületek, akik csak azért jöttek létre, hogy versenyekre járjanak és a hagyományőrzés céljából. Az Ásványrárói Egyesület konkrét veszélyhelyzeteket is megold és jelen van.

 

Nagy Zoltán képviselő: Igen, de a Tűzoltó Egyesület más forrásból is tud pénzhez jutni, a Sportkör nem.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Mit mondjak akkor, amikor jön hozzám a Sportkör elnöke, hogy nincs pénzük és nem tudnak nevezni. Legutóbb már nem adtam, azt kellett mondanom, hogy nincs.

 

Peredi László képviselő: Én nem az összeget sajnálom, hanem az elosztást, hogy ugyanannyi tervezett pénzeszköz átadásból az egyiknél jóval magasabb a teljesítés a tervezetnél, míg a másiknál ugyanúgy nullán áll, mint év elején. A Tűzoltó Egyesület soha nem ment kérni, úgy látszik, fel kell venni a pléhpofát és kérni kell.

Azt kérném, hogy a költségvetés készítésekor a szervezetek készítsenek egy tervet a 2012. évre vonatkozóan, és számoljanak be az előző évről, ami alapján tervezni lehet a jövő évi költségvetéshez.

 

Mivel több kérdés, hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a költségvetés 2011. évi III. negyedéves teljesítéséről szóló beszámolót elfogadásra.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

105/2011. (XI. 29.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete elfogadja a 2011. évi költségvetés III. negyedéves teljesítéséről szóló beszámolót

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

2. NAPIRENDI PONT

2012. évi költségvetési koncepció elfogadása

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A jövő évre szóló költségvetési koncepciót minden év november 30-ig kell elfogadni. Elkészítettük az Önkormányzat 2012. évi költségvetési koncepcióját. A koncepció alapja a költségvetési törvényjavaslat, amely megjelent a Pénzügyminisztérium honlapján. A koncepció tartalmazza a törvényjavaslat főbb elemeit, a Kormány intézkedési-csomagját. Koncepció szintjén megterveztük az önkormányzat jövő évi várható bevételeit és kiadásait. Rengeteg a bizonytalansági tényező, jelenleg is kidolgozás alatt vannak a költségvetési törvényt megalapozó törvények módosításai, úgymint az adótörvények.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A koncepcióból két mondatot kiemelnék: „Elvárásként jelenik meg az önkormányzatokkal szemben, hogy a saját hatáskörben, méltányossági alapon nyújtott ellátásoknál nagyobb körültekintéssel járjanak el.”, és a következő mondatot: „A költségvetési törvényjavaslat egyes előirányzatait megalapozó törvények, így az adótörvények is, jelenleg folyó, a költségvetési tervezőmunkával egyidejű kidolgozás alatt vannak.”, az adókat érintő bizonytalansági tényezők miatt az adóbevételünk a koncepció szintjén tervezett adóbevételhez képest jelentősen is változhat.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A koncepció 2. oldalán az a rész, hogy a lakhelyen maradó SZJA összegének csökkenését az üzemeltetési, igazgatási, sport- és kulturális feladatok támogatásának növekedése kompenzálja. Erről lehet pontosabbat tudni?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Az átengedett személyi jövedelemadóból a 32%-os  részesedés megszűnik, a helyben maradó 8%-os részesedés változatlan formában és mértékben fennmarad. A csökkenést egyéb feladatok támogatásának a növekedésével kompenzálják.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Idén a Kormány bérkompenzációra nyújtott pótelőirányzatot. Az adójóváírás megszüntetésével várható jövőre is kompenzálás, lehetett erről hallani már valamit?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Konkrétumot nem lehetett hallani.

 

Peredi László képviselő: A beruházások között nem látom a légvezeték kiváltást, ha nem csináljuk meg, nagyon sokba fog kerülni később. Nem látom a ravatalozó felújítását sem, az pedig az.

 

Nagy Zoltán képviselő: A végszámokat nem ismerjük, a koncepció készítésekor felesleges konkrétabban tervezni.

 

Több kérdés, hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a 2012. évre vonatkozó költségvetési koncepció elfogadását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen, 1 tartózkodik szavazattal hozza meg határozatát:

 

106/2011. (XI. 29.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a 2012. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját megvitatta és azt elfogadja.

A képviselő-testület felkéri a jegyzőt, hogy a 2012. évi költségvetési rendelettervezet összeállítása során a koncepcióban foglaltakat vegye figyelembe. A költségvetési rendelettervezetet úgy kell összeállítani, hogy az biztosítsa a stabil költségvetési gazdálkodást, a zavartalan működést, a testületi döntések végrehajtását.

Többletfeladat csak akkor vállalható, ha az ahhoz szükséges forrás rendelkezésre áll, illetőleg annak megvalósítása nem veszélyezteti a működést és a kötelező feladatok ellátását.

 

                                                    Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                    Határidő: 2012. február 15.

 

 

3. NAPIRENDI PONT

2012. évi hulladékszállítási díj mértékének megállapítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Rekultív Kft. megküldte a jövő évi szolgáltatás díjainak verzióját. Az I. verzióban 5,906 % az emelés, II. verzióban 8,441 % és a III. verzióban 10,949 %. Kettő polgármester részéről felmerült, hogy az 5,906 %-os emelés kevésnek tűnik. Sok embernek viszont sokat jelent. Ha kevesebbet fogad el a testület, akkor a különbséget az önkormányzatnak kell hozzátennie.

 

Peredi László képviselő: Tehát akkor a Rekultív Kft. mindenképp emeli ennyivel?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha az 1. verziót választjuk, elesünk-e a lomtalanítástól és a zöldhulladék elszállításról, mert azt csak a 2. verzió tartalmazza.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A zöldhulladék az 5,906 %-os emelésben eleve nem volt benne, a lomtalanítást tartalmazza.

Javaslom a 2012. évi különböző térfogatú hulladékgyűjtő edények egyszeri díjára vonatkozó verziók közül az I. verzió elfogadását, mely 5,906 %-os díjnövekedést jelent a lakosságnak.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendeletét az Önkormányzat illetékességi területén 2012. évben fizetendő települési szilárdhulladék kezelésére irányuló közszolgáltatási díj mértékéről.

 

 

4. NAPIRENDI PONT

Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás beszámolója

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kistérségi beszámolóból kiemelném, hogy a normatíva csökkenése miatt szükséges volt a települések pénzügyi hozzájárulására, a Szociális Intézmény szolgáltatásai iránt egyre nagyobb az igény, pályázati forrásból beruházások valósultak meg, települések saját forrásból is hozzájárultak a Hansági Múzeum fenntartásához és orvosi műszerek beszerzéséhez.

Az új önkormányzati törvényjavaslat is számol a települések társulásos kapcsolatával, lehetőséget biztosít egyes feladatok önkéntes társulásos szervezetben történő ellátásához, ugyanakkor járási szintű társulásba javasolja szervezni a területfejlesztést és a közfoglalkoztatást. Települési kötelező feladatok biztosítására sor kerülhet további kötelező társulás létrehozására is.

 

A napirendi ponthoz hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a Társulás beszámolóját.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

107/2011. (XI. 29.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tevékenységéről szóló beszámolót elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

5. NAPIRENDI PONT

Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye negyedéves pénzügyi elszámolása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Készült egy táblázat, ami az intézmény pénzügyi elszámolását mutatja október 31-ig bezárólag. Kiadás összesnél az szerepel, amit Kimle előlegezett meg, de a Társulási Megállapodás szerint Ásványráró visel. A bevételek között pedig a már átadott pénzeszközök szerepelnek. A 3. oszlop tartalmazza a még fennálló követelést Ásványrárótól. Az Ellenőrző Bizottság, amit az elszámolás ellenőrzésére választottunk, tegnap végig beszélte a sorokat.

 

A polgármester ismerteti a testületnek a pénzügyi elszámolás sorait.

 

Peredi László képviselő: Szeretném kérni, hogy máskor mielőtt Kimlére megyünk, egyeztessünk itt előtte.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Szeretném a sorokat máskor szövegesen is látni. Kimle velünk biztonságot nyert. A kiadásösszegekből ők is részesüljenek.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Társulási Megállapodást úgy fogadtuk el, hogy a társulásból fakadó kiadásokat és költségeket mi viseljük. Ezek közül nagy része egyszeri kiadások voltak, mint a bélyegző készítés, a programok szakértése.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye pénzügyi elszámolását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

108/2011. (XI. 29.) határozat

 

Ásványráró Község képviselő-testülete Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye negyedéves pénzügyi elszámolását elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

6. NAPIRENDI PONT

Egyebek

a.) Vagyonbiztosítás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Képviselő-testület kérésére megkerestem egy másik biztosítós szakembert, egy alkuszt is. Ő beszerzett több ajánlatot, sőt kiegészítve több plusszal. Az Aegon biztosítónál lenne egy jó ajánlat, több kiegészítést tartalmaz, mellyel együtt 323 eFt lenne az éves díj. Valamennyivel több, mint amit korábban néztem, de ebben benne vannak a gépjárművek biztosítása is, a hatósági jogkörben okozott kár is. Javaslom, hogy a jelenlegi vagyonbiztosítási szerződésünk helyett legyen az Aegon Biztosítónál a biztosításunk.

 

Mivel több hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

 

 

109/2011. (XI. 29.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határoz, hogy a Generali Biztosító ZRt-vel kötött vagyonbiztosítási szerződését 2012. március 31. napjával felmondja, és 2012. április 1. napjával az Aegon Magyarország Zrt.-vel köti meg a vagyonbiztosítási szerződést. A biztosítás éves díja 323.426 Ft. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a vagyonbiztosítási szerződés aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta. A Képviselő-testület zárt ülésen folytatta tovább a munkáját.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

 

……………………………                                            …………………………………

             Zalka Imre                                                                           Peredi László