Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

 

Ikt.sz.: 21-51/2011.

 

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2011. október 25-én megtartott nyílt ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

96/2011. (X. 25.) határozat a védőnői körzet módosításáról

 

97/2011. (X. 25.) határozat az Önkormányzat 2012. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyásáról

 

98/2011. (X. 25.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról

99/2011. (X. 25.) határozat Fazekas Alajos részére telek kiegészítésként terület értékesítéséről

 

100/2011. (X. 25.) határozat LEADER pályázat benyújtásáról

 

101/2011. (X. 25.) határozat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő Önkormányzatok 2011. évi támogatására vonatkozó igény benyújtásáról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2011. október 25-én 17.30 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket, valamint Kálmán Zsoltné és Kissné Szigony Anett védőnőket.

Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Bakonyi Jenő és Fazekas Alajos képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

Napirendi pontok:

1.)    Védőnői körzet módosítása

2.)    2012. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása

3.)    Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

4.)    Telekrendezés

5.)    Vagyonbiztosítás bővítése

6.)    LEADER pályázat benyújtása

7.)    Egyebek

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a napirendet.

 

1. NAPIRENDI PONT

Védőnői körzet módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A védőnői körzet módosításáról már korábbi üléseken volt szó. A vezető védőnő keresett meg ezzel a gondolattal, mivel a dunaszegi védőnői körzetben sok az ellátott, amit már teljes egészében nem finanszíroz meg az állam. Ha a dunaszegi iskolavédőnői feladatok átadásra kerülnének az Ásványráró védőnői körzethez, akkor a dunaszegi iskolások után is, a többlet pontok miatt mi kapnánk meg a finanszírozást.

Hogy mit jelent ez Ásványrárónak és Dunaszegnek? Az Egészségbiztosítási Pénztár a körzeteket pontszámokban méri és 750 pontig finanszíroznak. Dunaszegnek 850 pontja van, ha az iskola létszámát levesszük, 700 pontja marad. Azt az 50 pont hiányt kellene kiegyenlítenünk bérleti díj formájában, amitől elesik Dunaszeg azáltal, hogy az iskolai gyereklétszámot átadja Ásványrárónak. Ez kb havi 15.000 Ft, amihez ragaszkodik a polgármester. Ásványráró a bérleti díjon felül kb. havi 22.000 Ft pluszt nyer ezzel a megállapodással. Ami költségként felmerül a mi részünkre, az a havi kb. kétszeri oda-vissza út Dunaszegre a védőnőnek.

Mivel így a mi körzetünk 150 ponttal emelkedne meg, így szakmailag két kiegyensúlyozott körzet alakulna.

A körzetmódosítás jövő év január 1-től jönne létre, és a megállapodás egy évre szólna.

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester ismerteti a határozati javaslatot, majd szavazásra teszi fel azt.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

96/2011. (X. 25.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete jóváhagyja 2012. január 1. hatállyal az iskolavédőnői körzet módosítását és a Dunaszeg Község Önkormányzata által fenntartott Körzeti Általános Iskola (9174 Dunaszeg, Ifjúság u. 1.) nevelési-oktatási intézményben az általános iskolai tanulók tekintetében az iskola-egészségügyi ellátásról szóló a 26/1997. (IX.3.) NM rendelet 3. számú mellékletében meghatározott iskolavédőnői feladatok ellátásáról gondoskodik, valamint az iskola-védőnői ellátás személyi feltételét biztosítja.

 

Továbbiakban Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul a dunaszegi védőnői tanácsadói helyiség használatához 15.000 Ft/hó bérleti díj megfizetésével Dunaszeg Község Önkormányzata részére.

 

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az iskolavédőnői feladatok ellátásáról szóló Megállapodást aláírja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

2. NAPIRENDI PONT

2012. évi belső ellenőrzési terv elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A 2011. évben a Képviselő-testület által elfogadott belső ellenőrzési terv alapján az Önkormányzat intézményei a feladatellátás szervezése, hatékony, gazdaságos, jogszerű létszámgazdálkodás, közalkalmazotti, köztisztviselői bérbesorolások, túlóra – elszámolások, valamint azok belső szabályozottsága tárgyában kerültek ellenőrzésre.

Az ellenőrzési munka megtervezéséhez szükséges a tárgyévet követő évre vonatkozó éves ellenőrzési terv készítése, jóváhagyása november 15-ig. Ebben az évben a bevételek és kiadások alakulásának gazdaságosságát, hatékonyságát és szabályszerűségét javasoljuk elfogadni a testületnek a jövő évi ellenőrzési tárgynak.

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

 

 

97/2011. (X. 25.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 92. §-ának (6) bekezdésében kapott jogkörében eljárva az Önkormányzat 2012. évi belső ellenőrzési feladatait az alábbiak szerint jóváhagyja:

 

Ellenőrzés tárgya: bevételek és kiadások alakulásának gazdaságossága, hatékonysága és szabályszerűsége

Ellenőrzés célja: a bevételek magasabb arányú teljesítése, a források gazdaságos és hatékony felhasználása, a kiadások szabályszerű teljesítése

Ellenőrizendő egység: Polgármesteri Hivatal, Somogyi József Általános Iskola és Óvoda

Vizsgált időszak: 2011. év

Ellenőrzési időszak: 2012. év, a helyszíni ellenőrzés időpontjáig.

Ellenőrzés módja: Szúrópróbaszerű, szükség szerint tételes

Vizsgálat szervezése: Jelentéssel zárul, 2012. december 15-ig.

 

Továbbá a Képviselő-testület felkéri a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsát, hogy ezen javaslatokat a Társulás 2012. évi belső ellenőrzési programjába építse be.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. november 15.

 

 

3. NAPIRENDI PONT

Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Dunasziget is szeretne csatlakozni a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának 8. pontja szerinti Házi segítségnyújtást igénybe vevőkhöz. Az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó állami támogatások lehívásának feltétele azok Társulási Megállapodásban való szerepeltetése. A Társulási Megállapodás módosítását valamennyi tag képviselő-testületének minősített többséggel hozott jóváhagyó határozatával lehet végrehajtani.

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

98/2011. (X. 25.) határozat

Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul, hogy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodás 8. pontja Házi segítségnyújtást igénybevevők kiegészüljön Dunasziget településsel.

 

                                               Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő: Folyamatos

 

4. NAPIRENDI PONT

Telekrendezés

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Fazekas Alajos részére a telek kiegészítésként értékesíteni kívánt területrész kimérésre került. A kimérés után a pontos méret 55 m2, a korábbi testületi határozatba 74 m2 nagyságú terület szerepel, így a határozatunkat módosítani kell.

 

Fazekas Alajos képviselő a döntés hozatal előtt bejelenti személyes érintettségét a napirendi pont kapcsán, és úgy nyilatkozik, hogy a határozathozatalban nem kíván részt venni.

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal (érintett nem szavazott) – hozza meg határozatát:

 

99/2011. (X. 25.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 82/2010. (XII. 15.) határozatát az alábbiak szerint módosítja:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy dönt, hogy Ásványráró Község Önkormányzatának tulajdonát képező 284/43 hrsz-ú, 7423 m2 nagyságú, kivett út megnevezésű ingatlanból 55 m2 nagyságú részt forgalomképessé nyilvánít, és telek-kiegészítésként bruttó 100 Ft/m2 vételáron Fazekas Alajos Frigyes (sz.: 1949. 12. 20.; an.: Skultéti Anna) 9177 Ásványráró, Petőfi u. 26. szám alatti lakos részére értékesíti oly módon, hogy az ingatlanrész Fazekas Alajos tulajdonában lévő 285 hrsz-ú ingatlanhoz kerüljön csatolásra.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a földhivatali eljáráshoz szükséges változási vázrajzokat aláírja.

 

                                                    Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                    Határidő: Azonnal

 

 

5. NAPIRENDI PONT

Vagyonbiztosítás bővítése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Jelenlegi biztosításunk az épületeinkre terjed ki, valamennyi épületünk benne van, és csak elemi károkra fizet, belső kárra nem. Kértem a jelenlegi biztosításunk bővítésére ajánlatot. Jelenleg évi 200.000 Ft-ot fizetünk. Most van egy olyan akció, hogy ha a berendezésekre is kiterjesztjük a biztosítást, akkor 100.000 Ft-tal kerül többe az éves díj, viszont feltétel, hogy 3 évig nem lehetne felmondani a szerződést és egy összegbe kell kifizetni februárban az éves díjat.

Összehasonlítottunk több biztosítót és a Generalinál van a legjobb ajánlat.

 

A polgármester ismerteti az ajánlatot.

 

A Képviselő-testület kéri a polgármestert, hogy mielőtt döntenének a vagyonbiztosítás bővítéséről, az önkormányzat saját járműveire vonatkozóan a felelősségbiztosításnak is nézzenek utána, valamint egy független alkusz céggel is nézessék meg az ajánlatot.

 

 

6. NAPIRENDI PONT

LEADER pályázat benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A LEADER-es pályázatok beadási határidejét meghosszabbították, november 1. helyett november 15. a beadási határidő. A regisztrációk megtörténtek, a befogadó nyilatkozatokat már kiküldték. Az Önkormányzat nevében a jövő évi Falunap támogatására pályáznánk. A Sportkör pályázik rendezvénysátorra és színpadfedésre, a Nyitva van az aranykapu Egyesület pedig az utcanév táblákra és parkosításra. Ezek közül csak a falunapos pályázatról kell döntenünk, testületi határozat kell róla, a többire civil szervezet pályázik.

 

Peredi László képviselő: A Tűzoltó Egyesület is beadta a pályázatot rendezvénysátorra, de egy településen csak egy sátort támogattak, így a tűzoltókét elutasították. A Tűzoltó Egyesület tudott volna szerződni pl. a Szakaszmérnökséggel, Katasztrófavédelemmel, amire plusz pontokat adtak volna. Jó lett volna egyeztetni a civil szervezetek között, hogy településen belül ki, mire pályázik, és úgy a lehető legjobbat lehetett volna kihozni az egészből. Miért nem lehetett összeülni, hogy mit szeretnénk. Ásványon egyik ütötte a másikat.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha ilyen lesz legközelebb, akkor valóban össze kell ülnünk, hogy a legjobban jöjjünk ki belőle, és úgy kell megírnunk a pályázatot.

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát.

 

100/2011. (X. 25.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselőtestülete úgy határozott, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) IV. tengelye (LEADER) keretében a Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület (mint illetékes HACS) tervezési területén megvalósuló 1026421 azonosító számú Közösségformáló rendezvények támogatása elnevezésű LEADER célterülethez kapcsolódó „Elszármazott Ásványráróiak találkozója” című projekthez / fejlesztéshez pályázatát benyújtja, mely a következő szerint valósulna meg:

 

Megvalósulás helye (cím, helyrajzi szám):

Iskolaudvar, sportpálya, sportcsarnok melletti területek

9177 Ásványráró, 980 hrsz.

 

Projekt rövid leírása:

Ásványrárói falunap megszervezése

Jól szervezett és programokkal tarkított rendezvény megvalósítása a cél. Civil szervezetek és a lakosság bevonásával, térségben lévő hagyományteremtő és tehetséges szervezetek műsorainak bemutatásával. Vidám és mozgalmas háttérprogramok megszervezésével.

 

A projekt teljes összege :              1.500.000,- Ft

Önrész összege:                                375.000,- Ft

Támogatási igény:                         1.875.000,- Ft

 

Felelős:          Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:      Azonnal

 

 

 

7. NAPIRENDI PONT

ÖNHIKI pályázat benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A szeptemberi benyújtáskor arról beszéltünk, hogy a III. ütemben adjuk csak be az újabb pályázatunkat. November 5-e a beadási határidő és határoznunk kell a benyújtásról.

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát.

 

101/2011. (X. 25.) határozat

 

1. Ásványráró Község Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvény 6. számú melléklet 2. pontja alapján (a továbbiakban 6. számú melléklet) támogatási igényt nyújt be az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására.

2.  Ásványráró Község Képviselő-testülete az önhibájukon kívüli hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásának igényléséhez a fenti törvény alapján a következő nyilatkozatot teszi:

 

I.          a.) A települési önkormányzat lakosságszáma 2010. január 1-jén 1000 fő, vagy a feletti.

 

II.        a.) A települési önkormányzat helyi adó bevezetéséről döntött és 2011. évben ilyen jogcímen 25.336 ezer forint összegű bevételt tervez.

 

III.             Az önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletét vagy módosított költségvetési rendeletét 27.356 ezer forint összegű működési célú hiánnyal fogadta el.

 

IV.       Az önkormányzat kötelezettségvállalása 2010. és 2011. évben nem haladja meg az Ötv. 88. § (2) bekezdés szerinti éves kötelezettségvállalás felső határát.

 

V.        a.) Az Önkormányzat az Ötv. szabályai szerint kötelező könyvvizsgálatra nem kötelezett.

 

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2011. november 5.

 

8. NAPIRENDI PONT

Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az a kérés a polgárőrök részéről, hogy egy kártyás telefonnal támogassuk őket, így mindig kapcsolatba lennének a rendőrséggel. Ez a rendőrségi listába is benne lenne.

 

Peredi László képviselő: A gyöngyöspatai eset után szigorítottak, minden szolgálat kezdéskor be kell jelentkezni a rendőrségnél.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Támogatom az ötletet, de lenne egy kérésem, hogy ha a faluban például retro buli van, akkor megerősítést kérünk a polgárőrök részéről, hogy az éjszakai randalírozásokat elkerüljük.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag támogatja, hogy a polgárőrök egy kártyás telefont kapjanak.

 

Mivel több hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta. A Képviselő-testület zárt ülésen folytatta tovább a munkáját.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

 

……………………………                                            …………………………………

             Bakonyi Jenő                                                                     Fazekas Alajos