Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 48-6/2012.

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2012. február 21-én megtartott nyílt ülésen.

 

Tartalma:

 

12/2012. (II. 21.) határozat a hitelkeret megújításáról és a keretösszeg lecsökkentéséről

 

13/2012. (II. 21.) határozat az Önkormányzat 2012. évi költségvetésének továbbtárgyalásáról

 

14/2012. (II. 21.) határozat az AQUA Szolgáltató Kft. tulajdonosi körének bővítéséhez történő hozzájárulásról

 

15/2012. (II. 21.) határozat az AQUA Kft. ügyvezetőjének felhatalmazásáról az üzemeltetési terület bővítésével kapcsolatos szerződések aláírására

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2012. február 21-én 18 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Bakonyi Jenő és Peredi László képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket

Napirendi pontok:

1.) 2012. évi költségvetési javaslat tárgyalása (II. forduló), rendelet-tervezet elfogadása

2.) Vízdíj- és szennyvízelvezetési díj mértékéről szóló rendelet módosítása, egyéb döntés

3.) Egyebek

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a napirendet.

 

A napirendi pontok tárgyalása előtt a polgármester felhívja a testület figyelmét az SZMSZ-ben elfogadott szabályokra.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A testületi üléseken be kellene tartani a hozzászólások rendjét, ez az SZMSZ-ünkben rögzítésre került. Gondolok itt arra, hogy a hozzászólás a jelentkezések sorrendjében történjen, ne vágjunk egymás szavába, és az időtartama legfeljebb 5 perc.

 

Fazekas Alajos képviselő: A sorrendiséggel egyetértek, de szerintem az időt ne vegyük olyan szigorúan. Tartsuk egymást tiszteletben.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ha valaki mondani akar valamit, jelentkezzen és a polgármester a sorrendiséget figyelje és adja meg a szót. Ez van az SZMSZ-ben, azt fogadtuk el, viszont a hozzászólás idejét szerintem se vegyük szigorúan.

 

1. Napirendi pont

2012. évi költségvetési javaslat tárgyalása (II. forduló), rendelet-tervezet elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A költségvetés táblázatai kiküldésre kerültek.

Ha a bevételeket nézzük, az nem túl sok. Fő soronként végig menve: a lakóingatlan bérbeadása a védőnői szolgálati lakás bérleti díj bevételét jelenti. A nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése a konyhát üzemeltető RÁBAKÉSZ Kft. által fizetett bevételt takarja.

azok a lakásfenntartási támogatások, amiket tavaly felgöngyölítettünk és az abból fennmaradt összegek. Pl. valaki tavaly kifizetett már 500 eFt-ot az 1.5 millió Ft-ból.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A telekvásárlási kölcsön 600 eFt. A működési célú kölcsön visszatérítés, amiket tavaly nyújtottunk kamatmentes kölcsönök. Igazgatási és szolgáltatási díj 20 eFt. A záró pénzkészlet az, ami a számlánkon volt december 31-i fordulónappal.

A 39 millió Ft az az adó bevételek.

 

Nagy Zoltán képviselő: Ideiglenes iparűzési adó nem lett tervezve mozgóárusokra vonatkozóan?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nem. Az a 30 napot meghaladó munkavégzéssel kapcsolatos dolgok,mint pl. amit az iskolával csináltak tavaly. Itt mondjuk várható, ha elkezdik az IKSZT pályázatot, az biztos 30 napot meghaladó és ott lesz majd valami várható, az 5000 Ft/nap. Tavaly a Szabó és társánál is a maximum összeg volt. Következő bérleti díj a Vodafone telefontorony és a közterület-használati díjak. A következő a központi átengedett adók és az állami hozzájárulás és az megint olyan, hogy ezek számolt adatok ezen nem lehet változtatni. A gyógyító megelőző ellátások az pedig a védőnői ellátásra, amit kapunk. A tavalyihoz és a régiekhez képest látszik a változás, mert amit most pontértékre kaptunk, az most megemelkedett.

A könyvtár tavaly 1 millió Ft volt, tavaly előtt 1,2 millió. Sajnos megy visszafele, mert az idei évben csak 800 eFt. A köztemető fenntartás és működtetésre 50 eFt bevételt előirányoztunk. Szerepel itt egy külön soron a pályázati támogatás, ez az, amit vissza fogunk kapni a zsidó temető felújítására. A sportlétesítménynél egy beirányzott összeg az 50 eFt. Úgy emlékszem tavaly többet terveztünk.

Az összes bevételt számba véve közel 117 millió Ft a bevétel.

 

Nagy Zoltán képviselő: A saját tulajdonú ingatlan adás-vételével kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy a Szerszámgépgyár utcai házat nem szeretnénk eladni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: De. Meg is van hirdetve, az eladásával tervezünk. Egyelőre nincs rá érdeklődő. A várható bevételeinket és kiadásainkat összevetve van 8 millió Ft eltérés, ennyi a költségvetési hiány. Át kell beszélnünk, hogy a hiányt miből fedezzük.

Idén is szeretnénk ÖNHIKI-s pályázatot benyújtani. Az Államkincstár tájékoztatása alapján, ha az Önkormányzat idén is pályázni szeretne, az ÖNHIKI-nél kell, hogy az önkormányzat működési hiánnyal rendelkezzen. Az új stabilitási törvény pedig ezzel ellentétes, azt javasolták, hogy a költségvetés elfogadással várjunk, az Országgyűlés előtt van a két jogszabály összehangolása.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Amit mindenképpen szerettem volna, hogy bekerüljön a költségvetésbe, az az utak karbantartása, a Hédervári utca karbantartása. Árajánlatok, amik érkeztek, az nettó 3,6 millió Ft. Ez egy murvás finisheres útra vonatkozik. A közútkezelő árajánlata, aki kivitelezéssel is foglalkozik, a remixesre is kiterjed. Ilyen kicsire nem biztos, hogy érdemes lehívni, mert a felvonulási költsége olyan óriási , hogy egy utcát nem érdemes, csak mondjuk, ha lenne 25 millió Ft-unk és 5 utcát meg tudnánk csináltatni velük.

Ami a költségvetésbe be van rakva, az csak murva finischerrel bedolgozva.

 

Peredi László képviselő: Én ehhez szeretnék annyit hozzászólni, hogy arra nem emlékszem, hogy így konkrétan kimondtuk volna, hogy a Hédervári út lesz az első. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ez egy 200 m-en belül főúthoz csatlakozó út, tehát a legmesszebbi pont is 200-300 m. Ásványrárón az Egres utca kb. ugyanolyan állapotban van és nagyobb. A Petőfi utca ugyanolyan állapotban van. És van még olyan utca is, ami az 50-es évek óta nem kapott burkolatot és iszapban járnak. Én javítanám azért arra is az utat, ugyanis maholnap haza se jutnak autóval. Én azt azért hangsúlyoznám a költségvetésben, hogy nem egy olyan utca van, ami lényegesen hosszabb, mint a Hédervári út. Ezeken az utakon hosszabb ideig járnak rossz úton az emberek.

 

Tatiné Popp Rita polgármester: Én azért gondoltam a Hédervári utcát, mert én is járok az Egres utcán és szerintem a Hédervári út sokkal rosszabb. Van ajánlatom kavicsra, 800 m3-re, amit ingyen fogunk megkapni, a szállítást kell majd nekünk rendezni és a bedolgozást. Én szeretnék az összes utcára így sort keríteni. Nem muszáj ezt kiválasztani, ezt csak én beleírattam, ezt közös döntés alapján kell mérlegelni és egy utcát kiválasztani.

 

Peredi László képviselő: Én azt kérném, hogy az utcánkénti bontásnál a főcsatlakozó utakat is bele kell számolni, ami arra csatlakozik. Gyűjtő utakat kell csinálni. Itt van mellettünk a Nefelejcs utca, soha nem volt még rajta aszfalt, el lehet menni rajta a Meggyesi utcáig. És ott felcsatlakozhat mindenki egy lényegesen jobb útra. Ezt át kell jól nézni, át kell jól gondolni, hogy melyik az az út, amelyik a legégetőbb. Nem azt, hogy milyen az állapota, mert ha az állapotot nézzük, akkor az alsó utca kritikus. Ott sárgödrön és törmeléken járunk át. Csak én azt azért nem hozom fel példának, mert az nagyon gyorsan rácsatlakozik a Deák F. utcára. Nem azért, de pl. előttünk tengelytörő árkok vannak, nap, mint nap nehézgépjárművek járkálnak, erdészeti stb.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ezt sajnos tudom.

A költségvetésnél azt kell érteni, hogy egy kb. ekkora értéket képviselő helyreállítás be lesz tervezve.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Azt, hogy álljunk neki az utaknak, mindenképpen támogatom és fontosnak tartom, hogy az idén, ez ügyben előrelépés történjen. Azt is támogatom, hogy olyan útnak álljunk neki, amelyik valamikor aszfalt burkolatos volt. A Hédervári út talán azért célszerű, mert egy közepes hosszúságú út és lehetne egy próba arra nézve, hogy milyen ár-érték arányban készült el, tehát megéri-e a továbbiakban és mennyiből jönne ki a további útfelújítás is. Az Egres út, az lényegesen hosszabb ennél, tehát jóval nagyobb költséget jelentene, természetesen az állapota hasonlóan rossz. Fel kell állítani egy sorrendet, akár úgy hogy egy rárói és egy ásványi. Azt gondolom, hogy ha kell, akkor erről szavazzunk, tehát, ha úgy gondoljátok, hogy döntsön a testület arról, hogy melyik az az egy utca, amelyiket felújítsuk, akkor szavazzunk és minden képviselő tegye le a maga voksát arra az utcára, amelyet ő fontosnak tart. És a többségi döntés alapján kezdődjön meg a felújítás.

 

Fazekas Alajos képviselő: Azt szeretném hozzáfűzni, hogy a Peredi Lászlóval egyetértve gyűjtőutakat kellene először reparálni. A másik, pedig azt kell tudni, hogy ez az út, amiről most beszélünk, az milyen teherbírású. Felesleges, ha az út-teher viszonyokat nem nézzük, akkor pénzkidobás. Hiába csináljuk meg, ha elmegy rajta három teherautó és ugyanúgy tönkremegy. Tehát súlykorlátozó táblákat kell kihelyezni.

Mindig mondtuk, csak sose vittük véghez, ahogy más településen is szokott működni, hogy megnézzük, melyik utcára mennyit tudnak hozzá tenni a lakók, és ezt mérlegeljük. Természetesen rövidebb úthoz, kisebb költségvetés kell.

A harmadik dolog, hogy voltak olyan utak, amik gyönyörűen meg voltak csinálva, mint pl. a Kikötői út. Mindkét oldalán árok, de mindig grédereztük, és az árok már magasabban van, mint az út, tehát az esőnek esélye sincs elfolyni. Ha már van egy gödör az úton, beleesik az eső és átmegy rajta egy autó, az a gödör egyre csak nagyobb lesz. Kértem a gréderest is, hogy a padkát le kell szedni az út mellett, hogy a víz le tudjon folyni. Az utat rendesen meg kell csinálni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Amelyik utcára sor kerül, a vízelvezetést azonnal figyelembe kell venni. Tehát ez nem csak egy finisheres bedolgozás lesz, hanem végig kell menni, megnézni, bármennyire tiltakoznak az emberek, árkot kell csinálni, vagy éppen átereszt kell berakni. Arra is kell figyelnünk, hogy a vízelvezetés meg legyen oldva.

 

Peredi László képviselő: Én arról beszélek, hogy a költségvetésben ne legyen bent név szerint a Hédervári utca, hanem csak annyi, hogy utak. Utána kell kérdezni egy hozzáértőtől, hogy szerinte melyiket kéne a legsürgősebben megcsinálni, melyik a legcélszerűbb.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nekem az lenne a javaslatom, hogy a költségvetés számaival foglalkozzunk, ez egy külön dolog.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Amit említettél azt hogyan gondolod kivitelezni, hogy csak az adott utca lakói szállhatnak be vagy azok is, akik használják?

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha az Ady utcából valaki azt gondolja, hogy neki az fontos, akkor minden további nélkül.

 

Peredi László képviselő: Nekem nem a számokkal van bajom, hanem a Hédevári utcával.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Akkor azt húzzuk ki, és nem lesz konkrét, hanem egyeztetünk, kérek árajánlatot és felhívom a szakembert, hogy mondja meg, mi az amelyiket érdemes felújítani. Egy utcát mindenképp bele kell értenünk finisherrel bedolgozva, meghengerelve, vízelvezetéssel megoldva.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Határidő?

 

Nagy Zoltán képviselő: Szerintem azt kellene csinálni, hogy három utcára adjanak árajánlatot és akkor a három utca meg lesz hirdetve a lakosság körébe és amelyikre a legtöbb pénz jön össze, akkor azt az utcát csináltatjuk meg.

 

Fazekas Alajos képviselő: Én azt mondanám, hogy először a tervezés a fontos.

 

Peredi László képviselő: Csatlakoznék, a Petőfi utcára csak terhelhető utat tervezhetünk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A költségvetésbe akkor betervezünk egy ilyen hosszúságú utca felújítását. Árajánlatokat legkésőbb május 31-ig bekérjük.

A költségvetés sorait tovább tárgyalva, a kiadásoknál a lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése soron a védőnői szolgálati lakás rezsijét kell érteni. Hiába jön be a bérleti díj, a gázt, villanyt, stb. ugyanúgy ki is fizetjük. A következő soron látjátok a béreket. A volt polgármester jubileumi jutalmát és kamatait is beterveztük, ami már ki van fizetve, már csak arról megy a vita, hogy bruttó vagy nettó.

A pénzügyi szolgáltatást szeretnénk lecsökkenteni, amit úgy szeretnénk megoldani, hogy az adóval kapcsolatos tudnivalókkal kiküldjük a csekkeket, de kérünk mindenkit, aki teheti, az közvetlenül a Takarékba fizesse be az összeget, vagy utalja át. A postán történő befizetésekkel levonnak 1 millió Ft-ot az Önkormányzattól. Mindenkit bíztassatok, hogy ne csekken fizessenek. Rengeteg pénzt tudnánk így megspórolni magunknak.

Ügyvédi díj is be lett tervezve, valamint a 3 millió Ft-os tervezési díja a nagyfeszültségű vezeték kiváltásnak. Város és községgazdálkodáson karbantartás, kisjavításra 3,3 millió Ft. A ravatalozó is szerepel az anyagba, 700 ezer Ft+ÁFA.

A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulásnak is tartoztunk tagdíjjal és projekt önrésszel is, de mivel még a tavalyit se fizettük ki, ezért ebbe a költségvetésbe az idei és a tavalyi is szerepel, ez a 6.190 eFt. Ha megvalósul a projekt, ez annak az önrésze. 6.020 eFt-tal az Orbán úr és a Menedzser Praxis felé fennálló tartozás is szerepel a kiadások között.

Kimlén elfogadtuk a pénzeszköz átadásokat, amit szerepeltetni kell a költségvetésünkben.

Az összes szervezet, amiben benne vagyunk, megbeszélt fejkvótákkal lett kiszámolva.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az IKSZT?

 

Fazekas Alajos képviselő: Lehet meg kellene kérdezni a vállalkozókat, ki miben tudna segíteni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Kértem ajánlatokat vállalkozóktól. Ha szerencsénk lesz beleférünk az összegbe, amit kaphatunk. Berendezéssel, kivitelezéssel együtt 43 millió Ft. Ebbe mindennek bele kell férnie. Majd még beszélünk róla.

Amit az egyház felvesz hitelt a pályázat utófinanszírozása miatt van, azt nem várhatjuk el, hogy a kamatokat ők fizessék.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Az óvodai nevelés-oktatásnál, karbantartáshoz direkt kértem, hogy az óvodai lépcső balesetveszélyes, ennek a karbantartását értettem ez alatt. Rámpa is jó lenne.

 

Fazekas Alajos képviselő: A tornacsarnok bérleti díja mennyi?

 

Nagy Zoltán képviselő: Évek óta nem változott.

 

Fazekas Alajos képviselő: Hozzá lehetne nyúlni, pl. az ilyenekhez is.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A dzsúdó edzés azért van a varrodában, mert az edző fel volt háborodva, hogy még azért is pénzt kérjen a gyerekektől?

 

Peredi László képviselő: Környékből is járnak edzésre vagy csak a helyi gyerekek?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Környékből is.

 

Peredi László képviselő: Akkor el kellene gondolkodni, mert senki sem jár ingyen.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Akkor meghívom egy testületi ülésre, és beszéljünk vele közösen.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Szerintem nem szép dolog az edzőtől, hogy azzal zsarol, hogy akkor átmegy Hédervárra.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha ezért a gyerekek tagdíjat fizetnek, akkor ő se ingyen csinálja. Meg kell gondolni.

 

Fazekas Alajos képviselő: Helyi adókkal kapcsolatban érdekelne, hogy az csak ilyen kevés lenne?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Hallottam a Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost a helyi adókkal kapcsolatban, hogy azok, akik a helyi adóval tartoznak, megtiltotta, hogy az interneten olvashatók legyenek. Viszont az nem, hogy a helyben szokásos módon, a helyi hirdetőtáblán szerepeljenek. Ha ez így van, akkor tegyük ki.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: 2012. január 1-től az adózás rendjéről szóló jogszabályba bele került, hogy magánszemélyek esetében 1.000 Ft, más adózó esetében 10.000 Ft feletti tartozás összegét közzé lehet tenni a helyben szokásos módon.

 

Fazekas Alajos képviselő: Először fel kellene szólítani a tartozókat, hogy amennyiben nem rendezik a tartozást, akkor élni fogunk a joggal, hogy nyilvánosságra hozzuk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Meg kellene beszélnünk, hogy ami költségvetési hiány szerepel a mostani anyagban, miből fedezzük.

Meg kell újítanunk az éves likvid hitelünket is. Az eddigi 38 millió Ft-s hitelkeretet szeretném 20 millióra lecsökkenteni és ezzel az összeggel megújítani. Hitel mindenképpen kell, mert másképp nem tudunk létezni. Így vagyunk fizetőképesek. A tervezés alapján a 8 millió Ft, plusz a 3 millió Ft és még egy biztonsági tartalék, ezért gondoltam a 20 millió Ft-ra.

 

Fazekas Alajos képviselő: Nézzük meg a kiadási költségeket, hogy mit lehet lefaragni.

 

Peredi László képviselő: Levettük most az iskola témát a napirendről, de lehet nemcsak az a kérdés, hogy hány tanár kell, hanem hogy lesz-e egyáltalán itt oktatás. Egyebek közt szerettem volna erről beszélni. Hátradőltünk, mert megvan az iskola, megvan a körjegyzőség, a falu lakossága pedig fogy. Senki nem mondja, hogy hogyan lehetne ezen javítani. Van az AUDI beruházás, több ezer embert várnak az ország egész területéről, erre kellene lépnünk. Nem saját ötlet, hanem egy jobbikos gyerek ötlete. Van x családi ház Ásványrárón, ahonnan kihaltak, nem gondozzák. Próbáljuk meg felmérni, hogy ki az, aki szerény albérletért kiadja ezeket a lakásokat, vagy ki az, aki el is adja az ingatlant. Vegyük föl a kapcsolatot az AUDI-val, hogy hány ilyen lakás van Ásványrárón. Nagy munka felmérni ezeket, de ha ide tudnánk hozni csak a felét, és azok fiatalok, gyerekkel. A szomszédba megy a kéttannyelvű oktatás, hallani olyat, hogy szeptembertől, buszokkal vinnél a gyerekeket. Próbáljunk meg anyagi forrást találni arra, hogy egy emelt szintű oktatást létrehozni és elmozdulni erről az állapotról, ahol most vagyunk. Nem kritizálom senki munkáját, de tény x gyerek nem helyben fejezi be az alapoktatást. Erre sürgős megoldást kell találni. El kell mozdulni a kétezres lakosságszámról.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Meg kell próbálni az AUDI-val a kapcsolatot felvenni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Jó ötletnek tartom én is az idetelepítést. Az iskola színvonaláról annyit, hogy az arra hivatott cég majd megállapítja az iskola színvonalát. Elég sok irat készült az iskolánkról mostanában, senki nem kifogásolta a minőséget.

 

Fazekas Alajos képviselő: Egyetértek, de nem mindig vannak azonos képességű gyerekek.

 

Peredi László képviselő: Emlékszem, amikor itt voltak a Héderváriak, hogy mi legyen az iskola sorsa? Egy kérdése volt, hány gyereket, hova vettek föl? Ez az ítélet nem fogja befolyásolni a szülőket egy lépés megtétele előtt. Ez egy tendencia és nem tesz jót az intézménynek.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mi lenne, ha egyházon belül hoznánk létre iskolát?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Beszéltem erről a plébános úrral, nem zárkózik el a lehetőségtől.

Le kell ülni gondolkodni. Legyen heti több idegen nyelv. Akkor nem éri meg a plusz 3 óráért elvinni innen a gyerek. Úgy kell az új félévet kitalálni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Nagyon elmentünk a költségvetéstől. Szeretném, ha döntenénk a hitelkeret megújításáról és a keretösszeg lecsökkentéséről.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

12/2012. (II. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az átmeneti likviditási problémák áthidalására a Pannon Takarék Bank Zrt-vel 20.000.000 Ft azaz húszmillió forint egy éven belüli lejáratú folyószámlahitel (likvid hitel) szerződés megújításáról döntött. A hitel futamideje 12 hónap, a hitel végső lejárata a szerződéskötéstől számított 365. nap. Ásványráró Község Önkormányzata, mint zálogkötelezett hozzájárul ahhoz, hogy a tulajdonában lévő az Ásványráró belterület 660/2, 594/2 hrsz-ú ingatlanaira 20.000.000 Ft hitel és járulékai erejéig a Pannon Takarék Bank Zrt számára jelzálogjogot, illetve az Ásványráró belterület 594/1, 1075/4, 482, 979, 984, 489/29, 489/6, 899/1, 925/3 hrsz-ú, valamint az Ásványráró külterület 030/4, 0243/2 és 03/21 hrsz-ú ingatlanaira 85.000.000 Ft keretösszegre a Pannon Takarék Bank Zrt. számára egyetemleges keretbiztosítási jelzálogjogot alapítsanak.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester Asszonyt, hogy a fenti hitelre vonatkozóan a Pannon Takarék Bank Zrt-nél eljárjon, valamint a hitelszerződést az Önkormányzat képviseletében aláírja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Mivel egyéb hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a következő határozati javaslatot:

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadta el az alábbi határozatát:

 

13/2012. (II. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2012. évi költségvetés tervezetét a következő fordulóra továbbtárgyalásra javasolja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

2. Napirendi pont

Vízdíj- és szennyvízelvezetési díj mértékéről szóló rendelet módosítása, egyéb döntés

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Minden év végén a testületeknek dönteniük kellett a következő évi vízdíj-szennyvíz díjakról. A Képviselő-testület tavaly decemberben alkotott is ilyen tárgyú rendeletet. Ezt követően, december végével azonban az Országgyűlés megalkotta a víziközmű törvényt, melyben a nettó 2,56 %-ot határozták meg, hogy a közszolgáltató maximum ennyit emelhet. A közszolgáltató februárban újra kiküldte a rendelet módosításához az anyagot. Azonban, ha megnézzük a víziközmű törvényt, akkor azt a felhatalmazó rendelkezést is hatályon kívül helyezték, ami alapján eddig a testületek rendeletet alkothattak a díjakról.

A Kormányhivatal szakmai álláspontja is az, hogy a testületnek nincs arra felhatalmazása, hogy a vízdíj mértékéről rendelet alkosson. Még a tárcák között folynak az egyeztetések. A Győri Kormányhivatal várja a Minisztériumból a kért állásfoglalást az üggyel kapcsolatban. A mai mosonmagyaróvári jegyzői szakmai napon az hangzott el, hogy ne fogadjunk el rendeletet a díjakról, mert azt nagy valószínűséggel hatályon kívül kell helyezni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Ez a keverés nem jelenti azt ugye, hogy az általunk megszavazott magasabbat kell alkalmazni?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Nem.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Négy település, Dunakiliti, Dunasziget, Feketeerdő és Rajka területén is megkezdte az üzemeltetést az AQUA, ahhoz, hogy ezeken a területeken vagyonkezelési szerződéseket lehessen kötni, a településeknek 100.000 Ft névértékű üzletrész vásárlásával kell az AQUA Szolgáltató Kft. tulajdonosává válni. Minden település 100.000 Ft-ot tesz hozzá a törzstőkéhez, így az 400.000 Ft-tal növekszik. Erre vonatkozóan is szükséges testületi határozatot hozni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatokat.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

14/2012. (II. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete hozzájárul az AQUA Szolgáltató Kft. tulajdonosi körének bővítéséhez az alábbi tagok belépésével: Dunakiliti Önkormányzata, Dunasziget Önkormányzata, Feketeerdő Önkormányzata, Rajka Önkormányzata. Mindannyian 100.000-100.000 Ft készpénz üzletrésszel lépnek be tagként. Erre figyelemmel az AQUA Kft. taggyűlésén hozzájáruljon az új tagok belépéséhez és a törzstőke felemeléséhez és az ezzel kapcsolatos szerződések aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

15/2012. (II. 21.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy az AQUA Szolgáltató Kft. taggyűlésén taggyűlési hatáskörben eljárva hatalmazza fel az AQUA Kft. ügyvezetőjét az üzemeltetési terület bővítésével kapcsolatos szerződése – azaz a csatlakozó területek önkormányzataival a vagyonkezelési szerződések aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:

 

3. Napirendi pont

Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Újabb levél érkezett közérdekű adat megadása iránt a volt Polgármester Úrtól. Az előző kérdésére én válaszoltam a hivatali dolgozók leterheltségére hivatkozva, valószínű elkerülték egymást a leveleink. A korábbi levelében feltett kérdésekre kéri a választ, valamint új kérdést tesz fel fakivágással kapcsolatban. A Hajós utca végén fakivágás történt és feltette a kérdést, hogy ki adott rá engedélyt a 230, 231 hrsz-ú területre. Erre a vízügy adott engedélyt. Ennyit szerettem volna elmondani.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

……………………………                                            …………………………………

             Bakonyi Jenő                                                                      Peredi László