Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 48-37/2012.

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2012. november 27-én megtartott nyílt ülésről..

 

 

Tartalma:

 

71/2012. (XI. 27.) határozat a 2012. évi III. negyedéves költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról

 

72/2012. (XI. 27.) határozat a 2013. évi költségvetési koncepció elfogadásáról

 

73/2012. (XI. 27.) határozat a Háziorvosi feladat ellátási szerződés megkötéséről

 

74/2012. (XI. 27.) határozat LEADER pályázat benyújtásáról - Ásványráró, Rákóczi u. 38. szám alatti önkormányzati ingatlan felújítására és Ásványráró község utcaneveinek, közintézményeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek kitáblázására

 

75/2012. (XI. 27.) határozat az Ásványráró 2000 Kft. tulajdonában álló Mustang munkagép, Zetor traktor megvásárlásáról

 

 

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2012. november 27-én 17.00 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Kovacsicsné Lakatos Krisztina és Bakonyi Jenő képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

 

Napirendi pontok:

1.) 2012. évi III. negyedéves költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló

2.) 2013. évi költségvetési koncepció

3.) Háziorvosi feladat ellátási szerződés felülvizsgálata

4.) Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kiküldött napirendhez képest módosító javaslatom van. A 4. napirendi pontba javaslom felvenni a LEADER pályázat benyújtását az Ásványráró, Rákóczi u. 38. szám alatti önkormányzati ingatlan felújítására és Ásványráró község utcaneveinek, közintézményeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek kitáblázására, az 5. napirendi pontba az Ásványráró 2000 Kft. tulajdonában lévő gépek közül a Zetor és a Mustang munkagépek megvásárlását.

 

A módosítással a napirendi javaslatom:

1.) 2012. évi III. negyedéves költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló

2.) 2013. évi költségvetési koncepció

3.) Háziorvosi feladat ellátási szerződés felülvizsgálata

4.) LEADER pályázat benyújtása - Ásványráró, Rákóczi u. 38. szám alatti önkormányzati ingatlan felújítására és Ásványráró község utcaneveinek, közintézményeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek kitáblázására

5.) Az Ásványráró 2000 Kft. tulajdonában álló Mustang munkagép, Zetor traktor megvásárlása

6.) Egyebek

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a módosított napirendet.


 

1.Napirendi pont

2012. évi III. negyedéves költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az előterjesztést mindenki megkapta. A táblázatokhoz készült szöveges beszámoló is. Pár mondatot szeretnék hozzáfűzni. A 21. sor felújításon a 10.323 eFt, a 3 utca felújítása szerepel. A teljesítés időarányosan alakult, 70 %-on van. Van-e kérdés a beszámolóval kapcsolatban?

 

Peredi László képviselő: Nem látom a Pávakör és az Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület támogatását.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Pávakörnek a havi 30 eFt támogatást adjuk. A Tűzoltó Egyesületnek most, a múlt héten került elutalásra a 300 eFt, az még nincs benne az anyagba.

Van a Katolikus Egyház, még nem adtunk át semmit, még nem indult el a munka.

 

Fazekas Alajos képviselő: A Tornacsarnok bevételi díja jelentkezik valahol?

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: 36. soron, az intézményi működési bevételeken.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a beszámoló elfogadását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

71/2012. (XI. 27.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy elfogadja a 2012. évi III. negyedéves költségvetés teljesítéséről szóló beszámolót.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

2. Napirendi pont

2013. évi költségvetési koncepció

 

Tatainé Popp Rita polgármester átadja a szót a körjegyzőnek.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: Az országgyűlés honlapján már olvasható a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló T/7655. számú törvényjavaslat, illetve az azt módosító javaslat, ami alapján elkészítettük a költségvetési koncepciót. 2013. évtől az önkormányzati feladatellátás, és a finanszírozási rendszer is megváltozik. Az önkormányzatok által ellátott feladatok egy része az államhoz kerül, és így az eddig átengedett források nagyobb része is. A jogszabályi változások megnehezítik a tervezést. Nehéz megbecsülni a bevételek és a kiadások várható alakulását. Ami biztos, hogy az általános iskola 2013. január 1-től állami fenntartásba kerül, az intézmény 2012. évi költségvetésének főösszege 28.308 eFt volt, ez már nem fog szerepelni a költségvetésünkben. 2013. január 1-től a gépjárműadóból befolyt bevételnek csak a 40%-a illeti meg a települési önkormányzatot. Megszűnik a helyi önkormányzatokat megillető személyi jövedelemadó helyben maradó része. Az önkormányzatok fő feladata az óvodai ellátás lesz. Ehhez a központi költségvetés támogatással járul hozzá, biztosítja az óvodapedagógusok illetményét, az óvodai nevelést biztosító eszközök és felszerelések beszerzését, és hozzájárul a feladatellátásra szolgáló épület folyamatos működéséhez.

 

Peredi László képviselő: A tornacsarnok felett ki rendelkezik majd? Az állam lesz a működtető?

 

Nagy Zoltán képviselő: A tulajdonjog itt marad, az iskolai feladatellátásra biztosítani kell, a fennmaradó időben az önkormányzat rendelkezik róla.

 

Peredi László képviselő: Mindenképpen fel kell almérőzni! Miket vesz át az állam?

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: Pedagógusok, pedagógusok munkáját közvetlenül segítők, valamint a technikai dolgozók létszámát és illetményét.

 

Peredi László képviselő: Az utat tudjuk-e majd fizetni? Ezt nem látni az anyagban.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Jelenleg nincs a hitelkeret igénybe véve. Nagyjából rendben vagyunk a számláinkat próbáljuk folyamatosan fizetni.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a 2013. évi költségvetési koncepció elfogadását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

72/2012. (XI. 27.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben kapott felhatalmazás alapján a 2013. évre vonatkozó költségvetési koncepcióját megvitatta és azt elfogadja.

A képviselő-testület felkéri a körjegyzőt, hogy a 2013. évi költségvetési rendelettervezet összeállítása során a koncepcióban foglaltakat vegye figyelembe.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

3.Napirendi pont

Háziorvosi feladat ellátási szerződés felülvizsgálata

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Jogszabályi változások miatt a háziorvosi feladat ellátására új szerződést kell kötni. Az Önkormányzat megkeresést kapott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől, melyben kérték, hogy az egészségügyi alapellátási feladatok ellátására kötött megbízási szerződések kerüljenek felülvizsgálatra, és új feladat-ellátási szerződések kerüljenek megkötésre. 2012. január 1-jével új tartalmi elemek kerültek a törvénybe, ami érinti a feladat ellátási szerződések tartalmát. A követelményeknek 2013. január 1-jétől kell megfelelni.

Dr. Kaszás György doktor úr itt van, előzetesen is egyeztetve lett vele a szerződés tartalma, mellyel egyetért. A fogorvossal szeptemberben kötöttük meg a szerződést a tartós helyettesítésre, ebben már figyelembe vettük az új jogszabályi változásokat, így most az nem kerül felülvizsgálatra.

 

Van-e kérdés a Doktor Úrhoz?

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra tette fel a feladat ellátási szerződés elfogadását.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

73/2012. (XI. 27.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete jóváhagyja a mellékelt tartalommal a feladat-ellátási szerződést.

Ásványráró Község Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a jóváhagyott feladat-ellátási szerződéstervezet alapján a szerződést megkösse az OBS Bt. képviselőjével.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

4. Napirendi pont

LEADER pályázat benyújtása - Ásványráró, Rákóczi u. 38. szám alatti önkormányzati ingatlan felújítására és Ásványráró község utcaneveinek, közintézményeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek kitáblázására

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az Önkormányzat nevében pályázatot szeretnénk benyújtani az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül a vidéki örökség megőrzésére a Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület Munkaszervezetéhez. Pályáznánk a régi Szemethy féle ház felújítására 15.978 e Ft összegig, és egy másik célterületen belül utcanév táblákra 2.981 eFt összegig. Ebben kérnénk a Képviselő-testület jóváhagyását.

Az önrészt az önkormányzatnak kell biztosítania, ami az ÁFA, közel 5 millió Ft.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra tette fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

74/2012. (XI. 27.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon belül a Helyi Leader Akciócsoportok közreműködésével 2012. évtől igénybe vehető támogatások jogcím keretében vidéki örökség megőrzésére a Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület Munkaszervezetéhez pályázatot nyújt be, mely a következők szerint valósulna meg:

 

1. célterület keretében:

Ásványráró, Rákóczi u. 38. szám alatti 586 hrsz-ú önkormányzati ingatlan felújítása

 

Megvalósulás helye (cím, helyrajzi szám): 9177 Ásványráró, Rákóczi u. 38.

Helyrajzi szám: 586

Projekt rövid leírása: Ásványráró, Rákóczi u. 38. szám alatti ingatlanon meglévő építmény átalakítása, felújítása.

A projekt teljes összege :            20.292.591,- Ft

Önrész összege:                              4.314.173,- Ft

Támogatási igény:                       15.978.418,- Ft

 

3. célterület keretében:

Ásványráró község utcaneveinek, közintézményeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek kitáblázása

 

Megvalósulás helye (cím, helyrajzi szám): Ásványráró község

Helyrajzi szám: 876, 035/12, 1009, 973/1, 973/2, 946/1, 973, 907, 876, 667, 358/2, 229/1, 331, 332

Projekt rövid leírása: Ásványráró Község utcaneveinek, közintézményeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek kitáblázása közterületi információs táblarendszer segítségével.

A projekt teljes összege :            3.785.883,- Ft

Önrész összege:                               804.873,- Ft

Támogatási igény:                       2.981.010,- Ft

 

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

5. Napirendi pont

Az Ásványráró 2000 Kft. tulajdonában álló Mustang munkagép, Zetor traktor megvásárlása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az Ásványráró 2000 Kft. végrehajtási eljárásában kitűzték az árverést. Ha meg kívánjuk vásárolni a gépeket és december 15-ig kifizetjük, akkor azokat nem árverezik. A Mustangról és a Zetor gépekről van szó. Nyomott ára van. A többit nem tudjuk megvenni (Kompresszor, faaprító, padkahenger, áramfejlesztő.)

 

Peredi László képviselő: A Styerrel mit tervezünk?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Lejárt a műszakija, az az Önkormányzaté, de nincs rá jogosítványa senkinek. Meg kell hirdetni. Ha megvesszük ezeket a gépeket, amiről beszéltem, az Ásványráró 2000 Kft. tartozása annyival csökken, ezért kérném a hozzájárulásotokat. Nem merem bevállalni a licitet.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát


 

75/2012. (XI. 27.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Ásványráró 2000 Kft-vel (továbbiakban: Kft.) szemben folyó végrehajtási eljárás keretében a Kft. tulajdonában álló gépek közül az alábbiakat megvásárolja:

 

Zetor 8601 traktort bruttó 550.000,- Ft vételárért,

Mustang típusú munkagépet tolólappal bruttó 750.000,- Ft vételárért,

Árokásót Mustang típusú munkagéphez bruttó 200.000,- Ft vételárért.

 

A Képviselő-testület felhatalmazza Tatainé Popp Rita polgármestert, hogy a fenti gépek adásvételében eljárjon a Nemzeti Adó - és Vámhivatalnál és az adásvételi szerződést aláírja.

 

Felelős:     Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő:           Azonnal

 

 

6. Napirendi pont

Egyebek

 

a.) Adósságrendezés

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kormány döntése értelmében az ötezres lélekszámúnál kisebb települések adósságát még az idén teljes egészében rendezi az állam, az ennél nagyobbak esetében pedig 2013 közepéig vállalja át az adósságállományt 40 és 70 százalék közötti mértékben. Az összesen 1956 önkormányzatot érintő adósságátvállalás miatt az idei és a jövő évi költségvetést is módosítani kell.

Ha az önkormányzatnak van olyan betéte vagy egyéb számlakövetelése, ami kifejezetten egy adott adósságelemhez kapcsolódik, illetve annak fedezetére vagy teljesítésének biztosításául szolgál, akkor ezen betét vagy számlakövetelés összegét 2012. december 28-án az állam által megjelölt számlára át kell utalnia, a konszolidációval párhuzamosan. Nem konszolidálják az általános forgalmi adó megelőlegezésére felvett hiteleket, mivel azok mögött fedezet áll - tartalmazza a javaslat. Emellett nemcsak a megszűnt víziközmű társulatoktól átvett hiteleket, de a mások miatt átvett víziközmű hiteleket sem konszolidálják, mert ezek mögött érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettség áll. A javaslat szerint az önkormányzatoknak csatolniuk kell a képviselőtestület állami támogatás elfogadására vonatkozó nyilatkozatát is.

Ez ügyben december 6-án jön Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Az Ásványráró 2000 Kft. tartozását nem lehet belevenni ebbe az adósságrendezésbe? A rendezési terv készítőknek is tartozunk, azt se lehetne belevenni?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Kft. határozata még nem jogerős, azt azért nem tudjuk még beletenni, de mindenképp megmutatom neki.

 

b.) Közös önkormányzati hivatal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Hédervári polgármester megkeresett, hogy szeretne velünk közös hivatalt létrehozni. Én ezt jeleztem a kimlei polgármester asszonynak. Közlekedés szempontjából, meg más szempontokat figyelembe véve, praktikusabb lenne. Majd szeretnék egy közös testületi ülést tartani, ahová a hédervári képviselőket is meghívnánk. Mindenképp ásványrárói székhellyel kellene működnie. Egy beszélgetésre elhívom őket.

 

c.) Zsidó temető

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tájékoztatásképp elmondom, hogy elszámolásra került és megjött a pénz.

 

Peredi László képviselő: Én csak annyit szeretnék, hogy megköszönjem, hogy a hétvégére rendelkezésünkre bocsátották a tornacsarnokot a Polgárvédelmi gyakorlatra és megköszönöm Mátyus Gyulának a segítséget.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

körjegyző

 

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

……………………………                        …………………………………

Kovacsicsné Lakatos Krisztina                             Bakonyi Jenő