Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

Ikt.sz.: 48-34/2012.

 

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2012. október 30-án megtartott nyílt rendkívüli ülésről.

 

Tartalma:

 

60/2012. (X. 30.) határozat a köznevelési intézmény működtetéséről

 

16/2012. (X. 31.) önkormányzati rendelet az állattartás helyi szabályairól szóló 12/2005. (X.4.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

 

61/2012. (X. 30.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás által ellátott szolgáltatások társulásos formában történő biztosításáról

 

62/2012. (X. 30.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa Szakmai Munkaszervezete jogutód nélküli megszüntetésének egyetértéséről

 

63/2012. (X. 30.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás által ellátott feladatok további működtetésének biztosításáról

 

64/2012. (X. 30.) határozat a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodása 15. pontjának kiegészítéséről

 

65/2012. (X. 30.) határozat a Települési Esélyegyenlőségi Programjának elfogadásáról

 

66/2012. (X. 30.) határozat az Önkormányzat 2013. évi belső ellenőrzésének jóváhagyásáról

 

67/2012. (X. 30.) határozat elkülönítetten kezelt alszámlanyitásról az OEP finanszírozáshoz

 

68/2012. (X. 30.) határozat a helyi védelem alatt álló Ásványráró, Hajós u. 8. szám alatti épület helyi védettsége megszűntetésének kezdeményezéséről

 

69/2012. (X. 30.) határozat az önhibáján kívüli hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására vonatkozó pályázat benyújtásáról

 

70/2012. (X. 30.) határozat a Szig-Víz Nonprofit Kft-vel kapcsolatos víziközmű vagyon üzemeltetéséről

 

 


Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2012. október 30-án 20.00 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Fazekas Alajos és Peredi László képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

 

Napirendi pontok:

1.) Iskola működtetéséről döntés

2.) Állattartási rendelet hatályon kívül helyezése

3.) Kistérségi Társulás további működéséről

4.) Esélyegyenlőségi terv elfogadása

5.) 2013. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása

6.) Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kiküldött napirendhez képest módosító javaslatom van. A 6. napirendi pontba javaslom felvenni a Pannon Takarék Bank Zrt-nél történő elkülönített alszámlanyitást az OEP finanszírozáshoz, a 7. napirendi pont lenne így az egyebek és ott szeretnék beszélni az Őrszolgálatról, a Hajós utcai nádasház helyi védettségének a megszűntetéséről, az ÖNHIKI pályázat benyújtásáról, a Szig-Víz Nonprofit Kft-vel kapcsolatos üzemeltetésről, és Nemzeti Adó- és Vámhivatal jegyzőkönyvéről.

 

A módosítással a napirendi javaslatom:

1.) Iskola működtetéséről döntés

2.) Állattartási rendelet hatályon kívül helyezése

3.) Kistérségi Társulás további működéséről

4.) Esélyegyenlőségi terv elfogadása

5.) 2013. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása

6.)Elkülönített alszámlanyitás a Pannon Takarék Bank Zrt.-nél OEP finanszírozáshoz

7.) Egyebek

a.) Őrszolgálatról

b.) Hajós utcai nádasház helyi védettségének megszűntetése

c.) ÖNHIKI pályázat benyújtása

d.) Szig-Víz Nonprofit Kft-vel kapcsolatos üzemeltetés

e.) Nemzeti Adó- és Vámhivatal jegyzőkönyvéről

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a módosított napirendet.

 

 

1.Napirendi pont

Iskola működtetéséről döntés

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A megtett előzetes szándéknyilatkozat után, a végleges döntést is meg kell hozni az iskola kérdésében. Függetlenül attól, hogy 3000 fő alatti település esetében az állam átveszi az iskola működtetését, javaslom a döntés határozatba foglalását.

Az előzetes szándéknyilatkozatunk az volt, hogy nem vállalja az önkormányzat a működtetést, mert nem lehet látni az önkormányzati finanszírozást.

A szándéknyilatkozat óta tényleges változás nem történt, így az a javaslata, hogy azon kitétellel, amely az előző határozatban megfogalmazásra került, ne vállalja az önkormányzat az iskola működtetését.

A döntést, amit most hozunk, legközelebb a következő országgyűlési választások után lehet megváltoztatni.

 

Peredi László képviselő: A múltkori testületi ülésen volt egy jogértelmezési kérdés, hogy a működtető az általa működtetett intézménybe járó tanulók lakóhelye szerinti önkormányzattól a működtetéshez hozzájárulást igényelhet. A működtető, ha az állam lesz, akkor ez azt jelenti, hogy az önkormányzattól hozzájárulást igényelhet. A kérelem és az igénylés között óriási különbség van, a kérelmet el lehet utasítani. Kérdezem a jegyzőt, hogy született-e erről az eltérő jogértelmezésről állásfoglalás?

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: A kérdésben nem kértünk állásfoglalást, az én értelmezésemben ez ezt jelenti.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az biztos, hogy nem tudnánk fenntartani az iskolát. A gépjármű adó is kevesebb lesz.

 

Peredi László képviselő: Ha megtartjuk, mindent nekünk kell állni, a fűtést, stb?

 

Nagy Zoltán képviselő: A tanárok bérét átveszi az állam, ha a működtetést átvállaljuk, akkor a rezsit is nekünk kell fizetni.

 

Fazekas Alajos képviselő: Az iskola, tornacsarnok, mint ingatlan, az a miénk marad?

 

Nagy Zoltán képviselő: Igen, tartós használtra veszi át az állam, ingyenes használatot kell biztosítani.

 

Peredi László képviselő: És ki adná bérbe a tornacsarnokot?

 

Nagy Zoltán képviselő: A tulajdonjog az önkormányzatnál marad, nem veszi el az állam, ingyenes használatot kell biztosítani. A tornacsarnok az iskolától már a költségvetésben le lett választva, hogy ha a tulajdont is viszi a feladattal együtt az állam, akkor a tornacsarnokot ne kelljen átadni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha úgy vesszük akkor az iskola és a tornacsarnok egy fenntartásban van, mivel egy fűtésrendszerhez tartozik.

 

Peredi László képviselő: Azzal nem lenne gond, le lehet külön őket mérőzni.

Bakonyi Jenő alpolgármester: Egy biztos, most nem tudni, hogy mi lesz, ha átadjuk és mi lesz, ha nem. Lehet tudni, hogy más önkormányzat a környéken átadja-e?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Azok az Önkormányzatok, akiknek jelentős bevételük van iparűzési adóból, megtartják. De pl. Kimle, Dunaszeg is átadja.

 

Peredi László képviselő: Mennyi ment el eddig a bérekre a normatívából és mennyi maradt meg?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A normatíva nem volt elég még a bérekre se, még a társulást követően sem. Nyilván kevesebbet kellett hozzátenni, de nem volt elég.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ami pluszként eddig adóból bejött, most azt is elveszik. Eddig se volt miből emelni a pedagógusok béreit.

 

Peredi László képviselő: Mi lenne, ha időnyerés szempontjából nem adjuk át és kivárnánk a vizsgálatot és majd ők eldöntenék.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: 1 évvel ezelőtt is tudtuk, hogy változás lesz, de azóta se látunk tisztán. Ez fentről lesz eldöntve. Véleményem szerint is adjuk át.

 

Fazekas Alajos képviselő: Azok tudják megtartani, akik ipari szempontból erősek. Abban bízok, ha ő üzemelteti, jól fogja működtetni. Az ő érdeke is. Nagyon nincs más lehetőségünk. A pedagógusoknak van nagyobb vesztenivalójuk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Én szeretném arra felhívni mindenkinek a figyelmét, ha két év múlva, a fejünkhöz vágják, hogy eladtuk az iskolánkat, ne felejtsük el ezt az ülést, hogy milyen nehéz döntés előtt voltunk.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ez tipikus esete, hogy a pohár félig üres, vagy félig tele van! Nem tudjuk mi a háttér, nem látunk bele. Bizalmunk kell, hogy legyen az állam felé. A konyhát is elég nehezen döntöttük el, hogy kiadjuk-e, és most már látjuk az eredményt, hogy anyagi szempontból bizony jól döntöttünk. Sok lehetőség nincs rá, hogy megtartsuk az iskolát.

 

Nagy Zoltán képviselő: Nincs 100 %-os biztonság.

 

Peredi László képviselő: Szerintem ennek az egésznek az lesz a következménye, hogy össze fogják csapni a kisebb intézményeket.

 

Fazekas Alajos képviselő: Jól kell lobbyzni.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

60/2012. (X. 30.) határozat

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban Nkt.) 74. § (5) bekezdésében foglaltak alapján az önkormányzat az illetékességi területén lévő, saját tulajdonában álló valamennyi, az állami intézményfenntartó központ által fenntartott köznevelési intézmény feladatainak ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon Nkt. 76. §-a szerinti működtetését nem képes átvállalni a döntés meghozatalakor nem ismert 2013. évre vonatkozó önkormányzati költségvetési finanszírozás miatt.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. október 30.

 

2. Napirendi pont

Állattartási rendelet hatályon kívül helyezése

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző elmondja, hogy az önkormányzatnak van állattartási tárgyú rendelete, amely olyan általános szabályokat tartalmaz, amit központi jogszabályok, törvények, kormányrendeletek leszabályoznak. Illetve olyan rendelkezést is tartalmaz, ami jogszabályba ütközik, például az Alkotmánybíróság kimondja, hogy nem lehet önkormányzati rendeletben korlátozni a kedvtelésből tartott állatok számát.

Ezért szükséges a helyi rendelet hatályon kívül helyezése.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a rendelet tervezetet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2012. (X. 31.) önkormányzati rendeletét az állattartás helyi szabályairól szóló 12/2005. (X.4.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről.

 

 

3. Napirendi pont

Kistérségi Társulás további működéséről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa 2012. október 11-én tartott ülésén megvizsgálta a Társulás megszűntetését, vagy további jogutóddal történő átalakítását, annak várható előnyeit, következményeit. A Társulási Tanács úgy döntött, hogy a közös feladatellátás, vagy annak egyes elemei továbbra is előnyt jelenthetnek a településeknek, ezért kéri a települési képviselő-testületeket, hogy az ezzel kapcsolatos döntéseket hozzák meg.

 

Fazekas Alajos képviselő: Mi lenne a neve?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Volt egy-két ötlet, de ez nem fontos most még. A munkaszervezet is megszűnik, így 1 önkormányzatnak kell vállalni a működtetés ellátását, ezt Mosonmagyaróvár Önkormányzat elvállalta.

 

Fazekas Alajos képviselő: Nem lesz így állami jövedelem? Létszám is változik akkor? Új szabályzat lesz?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen. Ha megnézzük, társulásos formában ezeket az ellátásokat jobban megéri csinálni, több fele oszlanak a költségek.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

61/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás által ellátott szolgáltatásokat a határozati javaslat 3. pontja szerint 2013. január 1-je után is társulásos formában kívánja biztosítani.

 

Felelős:   Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. október 30.

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

62/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyetért, hogy a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa, mint alapító, a Szakmai Munkaszervezetet 2012. december 31-vel jogutód nélkül megszünteti.

 

Felelős:    dr. Nagy István elnök

Határidő: 2012. december 31.

 

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

63/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás által ellátott feladatok további működtetését saját településén az alábbiak szerint biztosítja 2013. január 01-től:

Kötelező feladat megnevezése:                                           

Belső ellenőrzés                                                        

Szociális étkeztetés

Házi segítségnyújtás

Hajléktalanok nappali ellátása

Hajléktalanok átmeneti szállása

Gyermekjóléti alapellátás

Nem kötelező feladat megnevezése:

Pedagógiai szakszolgálat (nevelési tanácsadás, logopédia, gyógytestnevelés)

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Idősek nappali ellátása (idősek klubja)

Értelmi fogyatékosok nappali ellátása

Gyermekek átmeneti otthona

Családi napközi

Családsegítés

Kistérségi bölcsődei ellátás

Ellátás módja: Társulási formában

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. december 31.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:


 

64/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodása 15. pontját az alábbi szabályozással egészíti ki:

 

„A Társulás vagyonának köre:

-                     a feladatellátáshoz átadott vagyon,

-                     a közös beruházások révén létrejött vagyon szaporulata,

-                     a pályázati úton megszerzett vagyon,

-                     egyéb vagyon.

A tulajdonnal való rendelkezési jogot a Társulási Tanács gyakorolja. A Társulás megszűnése esetén az alábbi elveket kell érvényesíteni:

-                     a vagyonkezelésbe átvett ingatlanokon végzett felújítások értéknövekedése, mivel azok szétválaszthatatlanok az ingatlantól – a tulajdonos önkormányzatot illetik meg. A tulajdonos önkormányzat az adott ingatlant köteles az értéknövekedéstől számított 5 évig az eredeti célra használni;

-                     ha a Társulás által ellátott szolgáltatást törvény, más önkormányzat, vagy állami szerv feladataként állapítja meg, a feladatot átvevő részére a feladatellátást szolgáló vagyont nyilvántartási értékben való átvezetéssel, ingyenesen kell átadni;

-                     pályázattal elnyert vagyon ingatlan esetén a tulajdonos önkormányzatot illeti, az eszközök a feladatellátó tulajdonába kerülnek térítésmentesen. Pályázati vagyon átadásával a kötelezettségek is átszállnak az új vagyongazdára.

-                     a Társulás számára adott vagyonkezelői jog a Társulás megszűnésével egyidejűleg megszűnik. Ha a Társulás jogutóddal átalakításra kerül és a korábbi költségvetési szervek fenntartója az új társulás lesz, a vagyonkezelői jog az új társulásra száll át;

-                     a Társulás megszűnése esetén a kötelezettségek kiegyenlítése után megmaradó vagyont a tagok a Társulás és a pénzügyi alap (tagdíj) alatt teljesített hozzájárulásaik arányában a végleges juttatások, támogatások arányos részének betudásával kell felosztani;

-                     azon esetekben, ahol a fejlesztéssel érintett intézmény fenntartói joga 2013. január 01. napjával a feladatokat átadó önkormányzatokra száll vissza, ott jogutódként erre az esetre vonatkozóan a kötelezettségek is az adott önkormányzatot terhelik.”

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. október 30.

 

 

4. Napirendi pont

Esélyegyenlőségi terv elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester elmondja, hogy el kellett készíttetni a település esélyegyenlőségi tervét, azért, hogy pályázatokat lehessen benyújtani. A tervet a Pedagógiai Intézet készítette, egy teljes felmérés alapján, melynek a végén van egy intézkedési terv, ami határidőket is tartalmaz, ezt végre kell hajtani.

Mivel egyéb hozzászólás nem hangzott el, a polgármester kéri a képviselők döntését az Ásványráró Község Települési Esélyegyenlőségi Helyzetelemzésének és Intézkedési Tervének elfogadásáról.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

65/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete Ásványráró Község Települési Esélyegyenlőségi Helyzetelemzését és Intézkedési Tervét a melléklet tartalommal elfogadja.

A Települési Esélyegyenlőségi Terv hatályba lépésének időpontja: 2012. november 1.

A települési Esélyegyenlőségi Terv teljes körű felülvizsgálatának időpontja: 2014. november 1.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

5. Napirendi pont

2013. évi belső ellenőrzési terv jóváhagyása

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: Az ellenőrzési munka megtervezéséhez szükséges a tárgyévet követő évre vonatkozó éves ellenőrzési terv készítése, jóváhagyása november 15-ig. Ebben az évben az adó megállapítása, beszedése, a végrehajtás hatékonyságát javasoljuk elfogadni a testületnek a jövő évi ellenőrzési tárgynak.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

66/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 92. §-ának (6) bekezdésében kapott jogkörében eljárva az Önkormányzat 2013. évi belső ellenőrzési feladatait az alábbiak szerint jóváhagyja:

 

Ellenőrzés tárgya: Adó megállapítása, beszedése, a végrehajtás hatékonysága

Vizsgált időszak: 2012. év

Ellenőrzés módja: Szúrópróbaszerű, szükség szerint tételes

Vizsgálat szervezése: Jelentéssel zárul, 2013. december 15-ig.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. november 15.

 

 

6. Napirendi pont

Elkülönített alszámlanyitás a Pannon Takarék Bank Zrt.-nél OEP finanszírozáshoz

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: Az Egészségbiztosítási Alapból folyósított finanszírozási támogatást elkülönített számlán kell kezelni, nem lehet más forrásból származó bevétellel együtt vezetni. Ezért a finanszírozásra kapott összegek tekintetében elkülönítetten kezelt számlát kell nyitni a Pannon Takarék Banknál. Az alszámlanyitáshoz képviselő-testületi döntés szükséges.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

67/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a Pannon Takarék Bank Zrt.-nél vezetett bankszámlái mellé, egy új elkülönített alszámlát nyit a Pannon Takarék Bank Zrt.-nél az Egészségbiztosítási Alapból folyósított finanszírozási támogatás elkülönített számlán történő kezelésére.

 

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az alszámlanyitás teendőinek ellátásával.

 

                                               Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                               Határidő: Azonnal

 

 

7. Napirendi pont

Egyebek

 

a.)Őrszolgálat

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkeresett egy biztonságtechnikai cég, a ProSec Bt., hogy őrszolgáltatást végeznek. Besegítenének a helyi polgárőrségnek, járőröznének a településen. Ennek lenne anyagi vonzata is, de nem nagy összegben. Lehetne tőlük rendelni magánházakhoz riasztást is. Kérem, hogy a képviselők fontolják meg.

 

b.) Hajós utcai nádasház helyi védettségének megszűntetése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkerestek a Hajós utcai nádasház örökösei, hogy szeretnék a házat lebontani és telekként eladni. Az épületet azonban Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005. (XI. 25.) rendelete helyi védelem alá rendeli. A kérelem kapcsán felmerült a Hajós utca 8. szám alatti ház helyi védettségének felülvizsgálata. Az épület bontásra javasolt az állapota miatt. Sajnos teljes enyészet a ház, illetve az már nem ház, hanem rom. A tulajdonosoknak az a problémája, hogy a mellette lévő házzal egy tulajdoni lapon van, így a jó állapotban lévő házat nem tudják eladni.

 

A ház jelenleg üresen áll. Az építmény közvetlen környezete, a jelenlegi állapotok nem védett épülethez méltó körülményeket tükröznek. A helyi védelem alatt álló építményt csak a helyi védettség megszüntetését követően lehet lebontani. A védelem megszűntetéséhez pedig a rendezési terv módosítása szükséges.

A helyi védettség megszüntetésének eljárási rendjéről jogszabály rendelkezik, a helyi védelem megszüntetéséről a Képviselő-testület rendeletben dönt.

Az érintett ingatlan tulajdonosa nem az Önkormányzat, hanem magánszemély, így a helyi védettség megszüntetésére irányuló eljárás kezdeményezője is ő.

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

68/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete felkéri a polgármestert, hogy a helyi védelem alatt álló Ásványráró, Hajós u. 8. szám alatti épület védettsége megszűntetésének a rendezési terven történő átvezetéséről a rendezési terv módosításával gondoskodjon.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

c.) ÖNHIKI pályázat benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Szeretném megpróbálni a III. ütemre is beadni az ÖNHIKI pályázatot. Kérem a testület döntését.

 

A polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

69/2012. (X. 30.) határozat

 

1. Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország 2012. évi központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény 6. melléklet 2. pontja alapján (továbbiakban 6. melléklet) támogatási igényt nyújt be a megyei önkormányzati tartalékból származó támogatásra, vagy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2012. évi támogatására.

 

2. Ásványráró Község Önkormányzata képviselő-testülete/közgyűlése a megyei önkormányzati tartalékról, és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2012. évi támogatásának igényléséhez a fenti törvény alapján a következő nyilatkozatot teszi:

I. a) A települési önkormányzat lakosságszáma 2011. január 1-jén 1 000 fő, vagy a feletti.

II. a) A települési önkormányzat helyi adó bevezetéséről döntött és 2012. évben ilyen jogcímen 25.720 ezer forint összegű bevételt tervez.

III. Az önkormányzat 2012. évi költségvetési rendeletét vagy módosított költségvetési rendeletét 13.344 ezer forint összegű működési célú hiánnyal fogadta el.

IV. a) Az önkormányzat az Ötv. szabályai szerint kötelező könyvvizsgálatra nem kötelezett.

V. Az önkormányzat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek megfelel.

 

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. november 5.

 

 

d.)Szig-Víz Nonprofit Kft-vel kapcsolatos üzemeltetés

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Most az AQUA Kft-től visszakapjuk a közművagyont és majd visszaadjuk üzemeltetésre. Azt szeretnénk, mi 11 önkormányzat polgármestere, hogy nem falunként, hanem a 11 település egyként mennénk az AQUA Kft-hez, így nagyobbak lennénk, több beleszólásunk lenne a dolgokba. Ehhez kellene a testületnek hozzájárulni.

 

Peredi László képviselő: Végülis mindegy szerintem, mert az Állam úgysem mond pontos árat, csak meghúzza az alsó és felső határt.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

70/2012. (X. 30.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2013. január 1. napján történő víziközmű vagyon önkormányzatra való visszaáramlása kapcsán úgy döntött, a „Szigetközi Vízszolgáltató” Nonprofit KFT-ben tag önkormányzatok osztatlan közös tulajdonába kerüljön a visszaáramló víziközmű vagyon. Az osztatlan tulajdonközösségen belüli tulajdoni arányokról a testület később dönt.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

e.) Nemzeti Adó- és Vámhivatal jegyzőkönyvéről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A rendőrségi vizsgálatot egyszer lezárták, majd újra indították fellebbezés után, de azóta újra lezárták a nyomozást. Gyanúsítás nem történt, nem elég a bizonyíték.

A rendőrség viszont a számviteli törvény megsértése miatt átadta az ügyet a NAV-nak, ahol vizsgálatot folytattak az Ásványráró 2000 Kft-nél, 2006-2010 évekre vonatkozóan.

Azt a rendőrség is megállapította, hogy a könyvelés nem volt elkészítve, illetve „0”-ás bevallások lettek leadva.

Sajnos az adóhatóság megállapította, hogy 10 millió Ft fizetési kötelezettsége van az Kft-nek. Erre a pótlék 3,9 millió Ft, a bírság pedig 3,0 millió Ft, mely sajnos a jelenlegi vezetést terheli.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

körjegyző

 

 

 

Jegyzőkönyv hitelesítők:

 

 

…………………………………                                          …………………………………..

             Peredi László                                                                            Fazekas Alajos