Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 48-25/2012.

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

Készült: Ásványrárón, 2012. szeptember 11-én tartott nyílt ülésen.

 

Tartalma:

 

51/2012. (IX. 11.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye 2011/2012-es tanévről szóló beszámolójának elfogadásáról

 

52/2012. (IX. 11.) határozat a TÁMOP-3.1.4. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázat benyújtásáról

 

53/2012. (IX. 11.) határozat Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Alapító Okiratának módosításáról

 

15/2012.( IX.12.) önkormányzati rendelet az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 10/2012. (IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

 

54/2012. (IX.11) testületi határozat az Aqua Szolgáltató Kft. törzstőkéjének 100.000 Ft névértékű üzletrésszel való megemeléséről

 

55/2012. (IX.11.) határozat védőnői eszközre benyújtandó pályázatról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2012. szeptember 11-én 17 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 7 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Kovacsicsné Lakatos Krisztina és Peredi László képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

 

Napirendi pontok:

1.) Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye 2011/2012-es tanévről beszámoló

2.) Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázat benyújtása

3.) Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Alapító Okiratának módosítása

4.) Szociális rendelet módosítása

5.) Aqua Kft. törzstőke emeléséhez hozzájárulás

6.) Védőnői eszközök beszerzésére pályázat benyújtása

7.) Egyebek

a.) Dr. Nagy Ida által felajánlott utcabútorok elhelyezésének helyéről

b.) Tájékoztató a közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a napirendet.

 

1.Napirendi pont

Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye 2011/2012-es tanévről beszámoló

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Átadom a szót Nagy Zoltán tagintézmény vezetőnek a beszámoló ismertetésére.

 

Nagy Zoltán tagintézmény vezető: A kompetencia méréseket mindig az előző évben megírtakról értékelik. Idén is tavasszal lehetett hozzáférni az értékelési rendszerhez és a nyár folyamán az érintettek meghatározták a problémás területeket. A felmérésekre 2x 45 perc áll a tanulók rendelkezésére matematikából és szövegértésből. Azt kell mondanom, hogy ennyi idő alatt, még az adott szaktanár is nehezen tudja megoldani a feladatokat.

 

Banyár Károlyné tagintézmény-vezetőhelyettes: Országos termékdíjat kapott Magyarország ezért a felmérésért. Külföldön is érdeklődnek utána. Azt értékelik, hogy a mindennapi életben hogyan tudják a tanultakat alkalmazni a gyerekek. Azt tudjuk meg, hogy az adott iskola, más iskolákhoz viszonyítva milyen szinten van. 4. osztályban generálunk egy azonosítót, ami megmarad a későbbi évekre, és az alapján lehet követni a gyerek fejlődését. Ki szoktuk adni a mérési azonosítókat, hogy a szülők is utána tudjanak keresni. Különböző helyzetben levő gyerekekhez hasonlítják a gyerekeket. Hátrány, hogy izgulnak a gyerekek és az egyszeri mérés nem bizonyítja a tudást. Mindig a gyereket önmagukhoz képest kell vizsgálni, mennyit fejlődnek.

 

Nagy Zoltán tagintézmény vezető: Van egy családi háttér kérdéssor is, amit hazavisznek a tanulók. Az is kérdés már, hogy otthon hogyan töltik ki, mert ezt a családi háttér indexet is hozzá kell adni a tényleges eredményhez, ez alapján nem lehet valós értéket kapni.

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Európában nincs ilyen. Nincs összehasonlítási alap. Nincs mögötte motiváció, de sok munkával jár.

 

Nagy Zoltán tagintézmény vezető: Típusfeladatokat ki lehet szúrni, mely területekre kell jobban figyelni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Társulási évről mi a vélemény?

 

Nagy Zoltán képviselő: Az év elején feladat volt a dokumentumok készítése, összefésülése. Egyedüli nehézség az volt, hogy Kimle nemzetiségi intézmény. Kettősséget jelent a tanterv szempontjából. Áttanítás szempontjából pozitív volt, tapasztalatszerzés szempontjából is. Közös felmérések voltak gyerekek között. Folyamatos volt a kapcsolattartás a két intézmény között, igyekszünk egymást segíteni. Mindig jönnek nem várt események, de még mindig nem tudjuk mi lesz a jövő. Én pozitívnak értékelem ez elmúlt évet.

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Kimlén az az egy negatívum van, hogy nem helybeli pedagógusok vannak. Áttanítás marad az új tanévben is.

 

Nagy Zoltán tagintézmény vezető: Az önkormányzatok között is jó lett a kapcsolat. Először ez is nehéz volt, de kialakult. A papírmunka az egyedüli, ami macerás.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina óvodavezető: Én is azt mondhatom, hogy jó a kapcsolat. Meghívtam én is őket eszmecserére és mi is voltunk náluk. Mindenki végzi a saját dolgát.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Megismerve már rajtunk kívül lévő iskolát is, be kell látnunk, digitális eszközökben nagyon el vagyunk maradva, fel kell készülni jobban. Laptopokra, projektorokra van szükség minél előbb.

 

Nagy Zoltán tagintézmény vezető: Megyei tanévnyitón elhangzott, hogy a többcélú intézmények is működhetnek tovább. Az állam és az iskolák között kell megállapodást kötni.

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Személy szerint, én nehezen élem meg a bizonytalanságot, hogy még nem tudunk semmit.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – 1 tartózkodás mellett – hozta meg határozatát


 

 

51/2012. (IX. 11.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete elfogadja Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye 2011/2012-es tanévről szóló beszámolóját.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

2. Napirend pont

Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázat benyújtása

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Ez a TÁMOP-3.1.4. pályázat az óvodafejlesztés tükörpályázata. A pályázat célja: Megújuló magasabb színvonalon működő köznevelési rendszer, az oktatás és a képzés minőségének, hatékonyságának javítása. Idegennyelvtudás fejlesztése, digitális írástudás fejlesztése, vállalkozói, életpálya-építési készségek fejlesztése, életviteli készségek fejlesztése, egészségfejlesztés, környezettudatosságra nevelés, aktív állampolgárságra nevelés, egésznapos iskolai nevelés és foglalkoztatás elterjesztése.

Ezt egy pályázatíró cég csinálja, van ismeretük benne. Igen visszafogott pályázat, de az önkormányzat esetében vigyázni kell a túlzásokkal. Mind a két feladatellátási helyen meg kell valósítani a tevékenységet, hogy mind a két iskola résztvehessen. Itt van olyan csomó program, amit közösen kell megcsinálni és még támogatást is kapunk rá, pl.: testnevelés, egészségénevelés, informatika szakkör stb., de szóba került pl. defibrilátor is. Összköltség kb. 55 millió Ft körül van. 25 millió Ft előleg, amit a beadáshoz csatolunk. Ezzel már el lehet kezdeni a programokat. 2 év elkészítési idő, és 5 év fenntartási idő. Teljes összeget csak akkor fizetik ki, ha vége mindennek. 128 eFt+ÁFA, amit kérnek a pályázatírók, amit majd vissza lehet igényelni. A TIOP pályázat lesz az, ami az eszközbeszerzésre lesz majd inkább.

 

Peredi László képviselő: mit jelent az 5 év fenntartási idő?

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Ezeket a programokat 5 évig kell csinálni. 2+5 év.

 

Peredi László képviselő: Mi a helyzet akkor, ha az állami fenntartás során nem maradhatnak a társulások?

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Ez az, amivel jelen pillatanban nem tudunk számolni. Remélhetőleg lesznek rá átmeneti lépések. Korábbról is volt olyan példa, amire időközben lett megoldás.

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Szeptember 17-e a beadási határidő, várható ennek a kitolása?

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Folyamatos tolásban és csúszásba van a pályázat. Igazából a pályázatnak az a lényege, hogy a menete meglegyen, utána majd megy a mederbe tovább.

 

Peredi László képviselő: Mindennek költsége van, ennek akkor is költségei lesznek, amikor már nem lesz pénz.

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Olyan programokat próbáltunk beletenni, ami eddig is volt, és most még pénzt is kapunk rá.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Mikor tudjuk meg az eredményt?

 

Csizmazia Roland intézményvezető: Jelenleg a hiánypótlási eljárás van folyamatban, az eredményre mér várni kell.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

52/2012. (IX. 11.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete, mint Kimle, Károlyháza és Ásványráró Nevelési, Oktatási Intézményi Társulás gesztor önkormányzata által pályázatot kíván benyújtani a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt „Innovatív iskolák fejlesztése” című TÁMOP 3.1.4-12/2-es kódszámú számú pályázati felhívásra.

A megvalósítás helyszíne Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye:

- 9181 Kimle, Fő út 102. szám alatti tagintézménye,

- 9177 Ásványráró, Rákóczi u. 14. szám alatti tagintézménye.

A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a pályázattal kapcsolatos fenntartói feladatok ellátására és a nyilatkozatok kiadására

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

3.Napirendi pont

Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Alapító Okiratának módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester átadja a szót Csizmazia Roland intézményvezetőnek.

 

Csizmazia Roland intézményvezetőnek: Az Alapító Okirat módosítására a referencia intézményes pályázat miatt van szükséges. A jó gyakorlatok átadásának ára van, amit a TÁMOP 3.1.4-es, Innovatív iskolák című pályázat keretében tudnak megvenni az iskolától. Ehhez kell e szakfeladatszám.

Ahhoz, hogy megkapjuk a referencia-intézmény címet, e szakfeladattal is rendelkeznünk kell.

 

Tatainé Popp Rita polgármester javaslata az Alapító Okirat módosításának elfogadása.

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát


 

 

53/2012. (IX. 11.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy egyetért Kimle, Ásványráró Közoktatási Intézménye Alapító Okiratának módosításával a mellékelt tartalommal.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

4.Napirendi pont

Szociális rendelet módosítása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: felkérném dr. Minkó Nikoletta körjegyzőt a napirendi pont ismertetésére.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: A Képviselő-testület a szociális törvény felhatalmazása alapján, az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 10/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 12. § (5) bekezdésében, a szociális alapszolgáltatások (étkeztetés, házi segítségnyújtás stb.) személyi térítési díj összegére vonatkozóan, egy egyedi kérelem kapcsán leszabályozta a díjból adható kedvezmények rendjét: (5) A személyi térítési díjból adható kedvezményekről a Képviselő-testület dönt. A térítési díj összege csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át (85.500 Ft).

A Szociális és Ügyrendi Bizottság megítélése szerint a rendeletben meghatározott jövedelemhatár magas, így a szolgáltatásokat igénybevevők többsége az egy főre jutó jövedelmük alapján belefér a kedvezménybe. A kérelem elutasításának indokolása pedig a bírósági eljárás során tapasztaltak alapján nagyon alátámasztott kell, hogy legyen.

Kérjük a Képviselő-testületet, hogy a Bizottság javaslatát figyelembe véve a hatályos helyi rendeletből helyezze hatályon kívül a hivatkozott részt, elkerülve a jogosult kérelmek beérkezése esetén a sorozatos kedvezmények megállapításának lehetőségét.

 

Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezetet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal - egyhangúlag alkotta meg:

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2012.(IX. 12.) önkormányzati rendeletét az egyes szociális ellátások szabályozásáról szóló 10/2012. (IV.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

 

 

5.Napirendi pont

Aqua Kft. törzstőke emeléséhez hozzájárulás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás annak érdekében, hogy a kb: 3 Mrd ft-os beruházás számláinak Áfa tartalmát vissza tudja igényelni, tagként be kell lépnie az Aqua Szolgáltató Kft-be. Az Aqua Szolgáltató Kft. 100.000 Ft névértékű üzletrésszel törzstőkéjét megemeli. Ezt a 100.000 Ft névértékű üzletrészt a társulás jegyzi. Ennek érdekében a Kft. azon tagjainak, akik a Társulásnak egyébként nem tagjai, a mellékelt határozatot kellene meghozniuk a 2012. szeptember havi testületi ülésen, erről kellene szavaznunk.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

54/2012(IX. 11) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzata hozzájárul ahhoz, hogy az Aqua Szolgáltató Kft. törzstőkéje 100.000 Ft névértékű üzletrésszel megemelésre kerüljön.

Az Önkormányzat lemond azon jogáról, hogy ezt az üzletrészt az Aqua Szolgáltató Kft. tagjaként jegyezze, és hozzájárul ahhoz, hogy az üzletrészt Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás jegyezze és az üzletrész tulajdonosaként taggá váljon az Aqua Szolgáltató Kft-ben.

A képviselő testület felhatalmazza a polgármestert a tőkeemelésnek a cégjegyzékben bejegyzése érdekében elkészülő valamennyi okirat és nyilatkozat aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: 2012. szeptember 30.

 

6.Napirendi pont

Védőnői eszközök beszerzésére pályázat benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Védőnő talált egy ING pályázati lehetőséget, olyan gyermek-egészségügyi eszközök támogatására van lehetőség, amelyek gyermek egészségmegőrzési, betegség-megelőzési, gyógyító és egészségügyi rehabilitációs célokat szolgálnak. A pályázat 50 % támogatottságú, a beadáskor nyilatkozni kell, hogy amennyiben az ING Alapítványtól a kért támogatási összeget megkapja az Önkormányzat, úgy a megvásárlandó gyermekegészségügyi eszközök beszerzési értékének a másik felét (50%-át) önerőből álljuk. A megpályázott összeg 205.000 Ft, az eszközök, amire pályázunk, egy hallásvizsgáló, és egy magzati szívhangmérő készülék.

A jelenlegi hallásvizsgáló már nagyon régi, téves mérések is előfordulnak vele, a szívhang mérő sem felel meg az előírásoknak, szükség lenne egy korszerűbbre.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 7 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

55/2012. (IX. 11.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy határozott, hogy az ING Alapítvány által kiírt pályázaton részt kíván venni és pályázatot nyújt be 205.000 Ft összegű támogatásra a pályázati űrlapon meghatározott eszközökre.

A Képviselő-testület úgy nyilatkozik, hogy amennyiben a kért támogatási összeget megkapja az Önkormányzat, úgy a megvásárlandó gyermekegészségügyi eszközök beszerzési értékének a másik felét önerőből állja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

7.Napirendi pont

Egyebek

 

a.)Dr. Nagy Ida által felajánlott utcabútorok elhelyezésének helyéről

 

Tatainé Popp Rita polgármester: dr. Nagy Ida felajánlott kettő padot és egy információs táblát. Meg kellene beszélni hova helyezzük el azokat.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester a körforgalomhoz, a templomhoz közel javasolja.

 

Peredi László képviselő szerint a Kálvária lenne jó hely.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a körforgalom környékét javasolja, elmondja, hogy a Magyar Közúttól megérdeklődi az engedélyt.

 

b.)Tájékoztató a közös önkormányzati hivatalok létrehozásáról

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A kétezer fő alatti lakosságú községek 2013. január 1-jétől a jelenlegi körjegyzőségekhez hasonlóan működő közös önkormányzati hivatal keretében fogják ellátni a feladatokat. A kétezer fő alatti lakosságszámú község köteles másik településsel közös hivatalt létrehozni. Ennél nagyobb település is dönthet úgy, hogy közös hivatal része lesz. Lakosságszám lesz irányadó.

A településeknek vagy szomszédosaknak kell lenniük, vagy csak egy másik település közigazgatási területe választhatja el őket. További feltétel, hogy egy járáshoz kell tartozniuk.

A közös hivatal létrehozásáról az érintett önkormányzatok képviselő-testületei állapodnak meg.

A közös hivatalokat 2013. március 1-jéig kell megalakítani. Ekkorra már a törzskönyvi nyilvántartási bejegyzésnek is meg kell történnie. Ahol erre a határidőn belül, a fenti feltételeknek megfelelően nem kerül sor, ott a kormányhivatalnak ki kell jelölnie a közös hivatalhoz tartozó településeket. A székhelytelepülésről a közös hivatalban résztvevő települések döntenek. A kétezer fő fölötti község köteles fogadni a vele szomszédos településnek a közös hivatal létrehozására irányuló kezdeményezését.

A közös hivatalokból való kilépésre, másikhoz való csatlakozásra külön nincs lehetőség. A jövőre létrejövő közös hivatalok megszüntetésére, illetve másik létrehozására a 2014. évi önkormányzati választásokat követően kerülhet sor. Ahol a meglevő körjegyzőséget kívánják a tagok tovább működtetni, ott is közös hivatalt kell létrehozni, mert a körjegyzőségekre vonatkozó szabályozás 2013. január 1-jével hatályát veszti. A közös hivatal ilyenkor is új költségvetési szerv lesz, azaz be kell jegyeztetni, a körjegyzőséget pedig meg kell szüntetni. A közös hivatal – a polgármesteri hivatalhoz hasonlóan – a képviselő-testület szerve lesz. A közös hivatal jegyzője minden érintett településen ellátja a jegyzői feladatokat.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az a nagy probléma, hogy nincs információ a finanszírozásról, nem tudjuk mennyi pénzt kapunk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Lakosságot érinti?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Igen. Amit itt el tudtak a lakosok intézni, majd be kell menni Mosonmagyaróvárra.

 

c.)

Peredi László képviselő: Szeretném megkérdezni ki döntötte el, ki finanszírozta, ki adta be a Tűzoltó utca burkolat-megerősítését? Erről semmiféle tájékoztatást nem kapott a testület.

Másik dolog, amiről beszélni szeretnék, az a pávakör: Tudomásom van róla, hogy 2000. évi önkormányzati rendelet van arról, hogy önkormányzati rendezvényen kötelező biztosítani a fellépésüket. Ha valamit elrendeltünk, akkor azt be kell tartani.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Tűzoltó utca: elkezdődtek a munkálatok, jöttek a kérdések, mennyi az annyi? Lelkesedtek, hogy a lakosok össze fogják gyűjteni. Az lett a vége, hogy a pénz kölcsönből jött össze. Belevágtam abba én, hogy jó, legyen meg mind a 3 utca, ha 1 millió Ft összejön lakossági adományból az már jó. Beleszaladtam valamibe, ami a végén jól sült el.

 

Kivitelezés költsége:

Egres és Hédervári utca:                8.586.120,-

Tűzoltó utca:                                 2.161.429,-

 

Adományok:

Egres utca:                                       163.500,-

Hédervári utca:                                 135.000,-

Tűzoltó utca:                                     540.000,-

 

 

Nagy Zoltán képviselő: Egész más volt a hozzáállás, hogy egy kész valamihez kértük az adományokat, mint ha még egy tervben lévőhöz kértünk volna.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A Pávakörrel kapcsolatosan, hatályos rendeletet megnézzük, tudomásunk szerint nincs ilyen hatályban.

 

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

körjegyző

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

……………………………                                            …………………………………

             Peredi László                                                                        Zalka Imre