Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

Ikt.sz.: 37-8/2013.

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2013. február 5-én megtartott nyílt ülésen.

 

 

 

Tartalma:

 

9/2013. (II. 5.) határozat az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület 2012. évről szóló beszámoló elfogadásáról

 

10/2013. (II. 5.) határozat az Ásványrárói Sportegyesület 2012. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadásáról

 

11/2012. (II. 5.) határozat a 2013. évi költségvetés tervezetének a következő fordulóra továbbtárgyalásáról

 


 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2013. február 5-én 17 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja. Köszönti továbbá Horváth Balázst az Ásványráró Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület elnökét, Horváth Frigyest a polgárőr parancsnokot, valamint Szemeti Károlyt a Sportegyesület elnökét.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Bakonyi Jenő és Nagy Zoltán képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

 

Napirendi pontok:

1.) Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület 2012. évi munkájáról beszámoló

2.) Sportegyesület 2012. évi munkájáról beszámoló

3.) Az Önkormányzat 2013. évi költségvetési javaslatának tárgyalása (I. forduló)

4.) Vagyonkezelési szerződés és Használati szerződés megkötése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal

5.) Egyebek

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a napirendet.

 

 

1. Napirendi pont

Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület 2012. évi munkájáról beszámoló

 

Tatainé Popp Rita polgármester átadja a szót az Egyesület elnökének.

 

Horváth Balázs egyesület elnöke: Egyesületünk alapfeladatai mellett továbbra is fontosnak tartja falunk hírnevének öregbítését és közösségi, közösség építő feladatok elvégzését.

Április 28-án került megrendezésre a már hagyományosnak mondható Flórian nap, mely egyben Főzőverseny is volt, melyre 7 csapat nevezett. Emellett kulturális és sport programok is színesítették ezt a napot.

Az Unterwaltersdorfi Önkéntes Tűzoltósággal közösen tűzoltó gyakorlatot hajtottunk végre, melyen a környékbeli települések egyesületei is részt vettek. A gyakorlat befejezése után a varroda épületben étel-, és italfogyasztás közben ápoltuk a barátságot.

A fiatalok, gyermekek megszólítása szinte alapfeladatnak mondható, ezért a lehető legtöbb helyen és időben próbáljuk őket megszólítani, aktivizálni. 2012–ben az Országos Katasztrófavédelmi Versenyen az általános iskolai korosztályban Ásványráró csapata a 2. helyen végzett. Felkészítőjük Bekéné Gyurics Tímea, akinek ezúton is köszönetünket fejezzük ki munkájáért.

Képzés témakörben sikeresen pályáztunk, melyet november végén 3 nap alatt, mintegy 60 fővel sikeresen lebonyolítottunk.

Bevételeink: pályázat, tagdíj, támogatások (magánszemélyek, cégek), Önkormányzati támogatás, pályázat.

Kiadásaink: működési költségek, reprezentációs költségek, képzés.

Terveink: 2012 évről megmaradt: szerkocsi üzembe helyezése, felszerelése, muzeális értékű tűzoltókocsi felújítása, kiállítása, tűzoltószertár felújítása, közösségi helyiség létrehozása.

2013: Eszközbeszerzések, pályázatok

2012. évi szolgálat – Tűzoltóság (kiemelt események): Riasztások: 5 tűzeset Ásványrárón (egynél nem kellett beavatkozni), 1 tűzeset Héderváron (Mosoni Duna partján Nádas), 1 tűzeset Dunaszegen (Dunaszegi tó körüli nádas)

Tűzgyújtási tilalom ellenére a tüzelést végzők felszólítása a tüzelés abbahagyására.

A Győri Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkérésére, a Moson mentőcsapat pótlására, rendszerbe állító gyakorlatra, gallytüzelés biztosítása.

Közös gyakorlat az Unterwaltersdorfi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel Ásványrárón.

Résztvevők. Kimle, Mosonszentmiklós, Hédervár. Tűzoltó vizes gyakorlat Héderváron.

Állatorvos és a méhész felkérésére a fertőzött méhek, és lépek égetésének biztosítása.

Tanfolyam előre nem látható feladatok felkészítésére.

Közúti baleset –helyszín biztosítása.

Óvodai gyereknap tűzoltó kocsival. Mikulás csomagok készítése, ajándékozása az Óvodások részére.

2012. évi szolgálat – Polgárőrség. (Kiemelt események): Idősek, egyedülállók ellenőrzése a nagy hidegre való tekintettel. Zsejkepusztán bejelentésre, hogy idegenek jártak: ellenőrzéskor felfeszített ajtót és ablakokat találtunk. A rendőrséget értesítettük. Körmenet és fáklyás töklámpás felvonulás biztosítása. Lomtalanítás biztosítása, Közúti balesetnél jelzőőr feladat ellátása, Szolgálat közben csőtörés észlelése a szabadság utcában – vízmű értesítése. Állampolgári bejelentések érkeztek: 2 alkalommal terménylopásról, lakóház falának megrongálásáról, a Petőfi utca végén több napja parkoló gépkocsiról – a rendőrséget értesítettük - a kocsi lopott volt., csendháborításról(túl hangos a zene), a Rárói Lovasudvar által szervezett Tereplovaglás biztosítása, október 31. és november 1.-2.: a temetők fokozott ellenőrzése, rendőrség kérésére 3 alkalommal Mosonmagyaróváron járőrszolgálat.

 

Peredi László képviselő: Az új rendszerben a védőfelszerelés miatt nem fértünk bele az 1-es kategóriába. Hiába vannak nekünk jó minőségű felszereléseink, az OKF nem fogadja el. Minimum 4 embernek kell az elfogadott ruházat, hogy megkapjuk az 1-es kategóriát. Ha kettes kategóriára meg tudnánk kötni a szerződést, abba beleférünk.

Se Lébény, se Kimle nem tudja lefedni Ásványt. Másképp állnak ma már Ásványhoz, terveznek velünk.

 

Horváth Balázs egyesület elnöke: Ha egyes kategóriába sorolnának bennünket, több felszerelést, több pénzt kapnánk.

 

Peredi László képviselő: Terveink között szerepel, hogy azokba a háztartásokba, ahol gáz van, szénmonoxid mérőt veszünk.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 5 igen szavazattal – 1 tartózkodás mellett - hozta meg határozatát:

 

9/2013. (II. 5.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület 2012. évről szóló beszámolóját a mellékelt tartalommal elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

2. Napirendi pont

Sportegyesület 2012. évi munkájáról beszámoló

 

Szemeti Károly Egyesület elnöke: Pénzügyi adatok. Bevételek: pályabelépő, tagdíj, 1 % adóból, önkormányzat. Összesen: 853.028 Ft. Kiadások: Bankszámla vezetési díj, edzői díj, mészhidrát, pályabérlési díj (lipóti műfű), pályázati díj befizetés (MLSZ), igazgatási szolgáltatási díj, nyomtatványok, pályázat tanácsadói díj, Pályázati befizetés MLSZ, versenyeztetési díjak, felszerelés vásárlás. Összesen 530.397 Ft. Az észrevehető, hogy az SZJA 1 %-os felajánlásnak nagyobb hírverést csináltunk. További támogatásaink ez főleg természetbeli, pl. vacsora, üdítők. Kaptunk 1 garnitúra felszerelést a szurkolóktól. A Termelő Szövetkezet biztosította a műtrágyát a pályára 5 q mennyiségben.

Sportegyesületünknek 1 szakosztálya van, a labdarúgás. Igazolt játékosaink száma: 64 fő.

Ebből 20 fő serdülő, 10 fő ifjúsági korosztályú, 34 fő pedig felnőtt sportoló.

Sportolóink 3 fő kivételével mind Ásványráróiak. Erre büszkék vagyunk, mert kevés olyan sportegyesület van, aki ezzel büszkélkedhet. 2012. januártól Németh György személyében hazai edzőnk van (felnőtt + serdülő). Ifjúsági csapat edzője Bognár Gergely.

A serdülő csapatot tavasszal szerveztük meg és 2012. szeptemberétől versenyszerűen sportolnak. Serdülő csapatunknál még Bálint Ádám és Horváth Levente segít.

Felnőtt csapatunk a 2011/2012-es bajnokságot a 4. helyen zárta. A 2012/2013-as bajnokságban jelenleg a 2. helyen állunk, de szeretnék megnyerni a bajnokságot és magasabb osztályba feljutni. A csapatnál nagyon jó az összhang, barátok a játékosok. A jobb eredmény miatt, legalább háromszorosára nőtt a nézőink száma, nem csak hazai, hanem idegenbeli mérkőzéseinken is. 2012-ben a TAO-s pályázaton sikerült nyerni 2013. június 30-i felhasználással. Utánpótlás fejlesztésre 1.548.514 Ft-ot 10 %-os önrésszel, tárgyi fejlesztésre 896.578 Ft-ot, 30 %-os önrésszel. Szerencsére sikerült vállalkozót szerezni, aki a Társasági adójából átutalta számunkra ezt az összeget. Ez a cég az ALPROSYS Kft. Most van folyamatban a pénz minél jobb felhasználásának az előkészítése.

Pályaviszonyaink a lehető legjobbak, környékünk egyik legszebb létesítménye.

Most ősszel is kigyeptégláztuk a kapuk elejét.

2012-ben 5 főről, 8 főre emeltük az egyesület vezetőinek számát. Ezért új alapszabályt kellett készítenünk, melyet egy ügyvéd barátom ingyen elkészített.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag - hozta meg határozatát:

 

 

 

10/2013. (II. 5.) határozat

 

Ásványráró Község képviselő-testülete az Ásványrárói Sportegyesület 2012. évi munkájáról szóló beszámolót a mellékelt tartalommal elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

3. Napirendi pont

Az Önkormányzat 2013. évi költségvetési javaslatának tárgyalása (I. forduló)

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Bevételi oldalon 65 millió Ft szerepel összesen, amit az államtól kapunk, plusz az adók, bérleti díjak. Elkeserítő, hogy sokkal csökkent.

 

Fazekas Alajos képviselő: Van-e befizetési fegyelem?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Rosszabbul fizetnek az adózók, de folyamatos a végrehajtás, az idézés, inkasszálás, letiltás, részletfizetés, stb. Látszik az életszínvonal csökkenés, ebből is van a sok nemfizetés. A kiadást a tavalyi év alapján hoztuk össze, közművek, papír írószer. Útépítésnél tavalyit próbáltuk bent hagyni. Karbantartás is szerepel, de nem ártana még egy utcát idén is megcsinálni, ha összejön. A KEOP önrészt is tartalmazza az anyag. Muszáj volt betervezni. De ebbe még mindig nincs bent olyan, mint pl a villanykiváltás.

 

A polgármester tételesen ismertette a bevételi és a kiadási oldalt a képviselőkkel.

 

Peredi László képviselő: Az utakkal muszáj kezdeni valamit.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Szükség lenne az új utak karbantartására, kátyúsodni fog. Jó ötlet a megbízás a hóeltakarításra, jövőre tél előtt homokot kell beszerezni. Nem lehet, hogy a Rákóczi utca napokig olyan legyen. Menjen ki tél előtt a járdatakarításra felszólítás a lakosságnak. Fontos a saját intézmény előtt a takarítás. Jogosak a panaszok. Aki szociális segélyt kap és ráér, az lapátoljon. Fiatal egyetemistákat is lehetne hómunkára befogni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Rég volt ilyen nagy hó, ahhoz képest jól összefogtak az emberek.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Tél előtti koordinálás kellene, ki merre menjen.

 

Peredi László képviselő: A Cristalhoz nem lehet hóekét venni? Ha szombaton esik le a hó, akkor szombaton kell neki állni.

 

Fazekas Alajos képviselő: A grédert vagy adjuk el, vagy javíttassuk meg. Most kellene az utakon végigmenni, most laza a talaj. Gréder létfontosságú.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina: Beke Pál segített megoldani a vízelvezetést az óvoda előtt, köszönet érte.

 

Mivel egyéb hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozatot.

 

A Képviselő-testület 6 igen szavazattal - egyhangúlag - fogadta el az alábbi határozatát:

 

11/2013. (II. 5.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2013. évi költségvetés tervezetét a következő fordulóra továbbtárgyalásra javasolja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

4. Napirendi pont

Vagyonkezelési szerződés és Használati szerződés megkötése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkérném a jegyzőt, számoljon be, mit beszélt az intézménnyel.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: A múltkori testületi ülésen megfogalmazott kérdéseket egyeztettem a tankerületi igazgatóval. A tornacsarnokra vonatkozó használati szerződés 4. pontjában megfogalmazott egyeztetési kötelezettséghez önkormányzati rendezvény esetére tanítási időn kívül ragaszkodnak. Tudni szeretnének minden használatról, mivel a tornacsarnok rezsije használat arányában kerül megosztásra az önkormányzat és a KLIK között. Egyebekben el tudják fogadni a javaslatainkat.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: És mi történik akkor, hogy ha ez a pont bent marad és a polgármester így nem írja alá?

 

Fazekas Alajos képviselő: Milyen alapon köteles odaadni az önkormányzatnak a saját tulajdonú tornacsarnokot?

 

Peredi László képviselő: Miért kell egyeztetni, hogy az 1/3 időbe mit csinálok?

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha nincs meg a bizalom a két intézmény között, miről beszélünk?

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Javaslat a szerződésmódosításra, hogy kerüljön ki belőle a 15 nappal korábban történő egyeztetés, és adják le az egyeztetés lehetőségét az intézményvezetői szintre.

 

5. Napirendi pont

Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Múlt héten Kimlén voltunk tárgyalni a közös hivatal megalakításával kapcsolatos megállapodás tartalmáról. Vannak problémák, eddig nem született kompromisszumos megoldás a polgármesterek között a közös költségek viselésében. Azt javaslom, hogy hívjuk meg a kimlei és a károlyházi testületet és beszéljük át közösen a pénzügyi dolgokat. Szeretném, hogy ne csak a polgármesterek egyeztessenek egymással, hanem a képviselők is legyenek jelen.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

körjegyző

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

……………………………              …………………………………

             Bakonyi Jenő                                Nagy Zoltán