Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

Ikt.sz.: 37-4/2013.

 

Jegyzőkönyv

 

 

Készült: Ásványrárón, 2013. január 15-én megtartott nyílt rendkívüli ülésről.

 

Tartalma:

 

1/2013. (I. 15.) határozat a 2013. évre vonatkozó munkaterv elfogadásáról

 

2/2013. (I. 15.) határozat a víziközmű vagyon átháramlásáról

 

3/2013. (I. 15.) határozat a kutyák chipezéséhez való támogatás elutasításáról

 

4/2013. (I. 15.) határozata Főnix Motoros Egyesület találkozójához hozzájárulás

 

5/2013. (I. 15.) határozat a Tündérkert Óvoda intézménye részére önálló bankszámla nyitásáról

 


 

 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2013. január 15-én 17.00 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van, és az ülést megnyitja.

 

Jegyzőkönyv hitelesítőnek Tatainé Popp Rita polgármester Kovacsicsné Lakatos Krisztina és Fazekas Alajos képviselőket kéri fel.

 

A Képviselő-testület egyhangúlag elfogadja a jegyzőkönyv hitelesítő személyeket.

 

Napirendi pontok:

1.Vagyonkezelési szerződés és Használati szerződés megkötése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal

2. 2013. évi munkaterv elfogadása

3. KEOP pályázat benyújtása

4. Egyebek

a.) Kutyachip

b.) Motoros találkozó

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kiküldött napirendhez képest módosító javaslatom van. A 4. napirendi pontba javaslom felvenni a Víziközmű vagyon átháramlásával kapcsolatos szerződéskötés jóváhagyását, az 5. napirendi pontba az egyebek közé a bankszámlanyitást a Tündérkert Óvoda részére és az Önkormányzati társulással kapcsolatos tájékoztatást.

 

Nagy Zoltán képviselő: Az egyebek közé javasolnám felvenni a sportcsarnok küzdőterének felújításával kapcsolatos pályázati lehetőséget.

 

A módosítással a napirendi javaslatom:

1.Vagyonkezelési szerződés és Használati szerződés megkötése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal

2. 2013. évi munkaterv elfogadása

3. KEOP pályázat benyújtása

4. Víziközmű vagyon átháramlásával kapcsolatos szerződéskötés jóváhagyása

5. Egyebek

a.) Kutyachip

b.) Motoros találkozó

c.) Bankszámlanyitást a Tündérkert Óvoda intézmény részére

d.) Sportcsarnok küzdőterének felújítására pályázat benyújtása

e.) Önkormányzati társulással kapcsolatos tájékoztatás

 

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a módosító napirendet.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete egyhangúlag elfogadja a módosított napirendet.

 

1. Napirendi pont

Vagyonkezelési szerződés és Használati szerződés megkötése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal

 

Tatainé Popp Rita polgármester: 2013. január 1-jétől állami fenntartásba került a köznevelési feladat, és ezzel együtt az azt szolgáló önkormányzati tulajdonban lévő ingó és ingatlan vagyon is a állam vagyonkezelésébe kerül. Ez a mi esetünkben az iskola épületét jelenti. A Tornacsarnok továbbra is önkormányzati működtetésben marad, azonban a tanítási időben az iskolai feladatellátásra ingyenes használatra át kell adni. A Mosonmagyaróvári Tankerület a szerződések megkötéséhez szükséges mintákat megküldte. Az aláírása végett beszélnünk kell róla.

 

Peredi László képviselő: Az iskola biztosítva van. A költségét továbbra is mi álljuk?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az iskola vonatkozásában, mivel a működtetés átkerült, a vagyonbiztosítási szerződést is a KIK köti. A Tornacsarnok használatra lesz átadva, az önkormányzat működteti, így a vagyonbiztosítás a mi feladatunk.

 

Nagy Zoltán képviselő: Január elején kellett nyilatkozni arról, hogy van-e lejárt biztosítási szerződése az Önkormányzatnak. Nálunk nincs, mert az folyamatos.

 

Peredi László képviselő: A tornacsarnok fűtése is minden átkerül?

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: A szerződésnek azt a pontját, ami a működési költségek viseléséről szól, ki kell töltenünk. A KIK használja a tornacsarnokot a tanítási időben, azon kívül az önkormányzat használhatja saját rendezvényeire. Az üzemeltetési költségeket a használat arányában kell megosztanunk. Ahogy mi számolgattuk, kb 2/3-ad, 1/3-ad arányban kell megosztani a költségeket.

 

Fazekas Alajos képviselő: A tornacsarnok rezsije a miénk, csak használatra adjuk át? Akkor miért nem veszi át ezt is az állam.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A tornacsarnok külön helyrajzi számon van az iskolától, azt eleve nem veszi át. Az iskolára vagyonkezelési szerződést, a tornacsarnokra ingyenes használati szerződést kell kötnünk.

 

Fazekas Alajos képviselő: Miért nem veszi át azt is, a takarítással mindennel együtt, és adja ki bérbe, aki focizni akar? Ha jelzálog van rajta, akkor ki írhatja alá a szerződést? A jelzálog-tulajdonos, vagy mi?

 

Nagy Zoltán képviselő: A tulajdonjog nem változik, csak használatra lesz átadva.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: A szerződésbe feltüntetjük, hogy a tornacsarnok jelzálogjoggal terhelt.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A lényeges dolog, hogy az önkormányzat fizeti a tornacsarnok rezsijét, majd annak a költségét megosztja a KIK-vel a használat arányában. Az iskola rezsijét teljes egészében a KIK fizeti.

 

Nagy Zoltán képviselő: Ez egy ideiglenes állapot, június 31-el lehet minden változni fog.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Szerintem egyes jogköröket meg kellene hagyni az iskolaigazgatóknál, mert én személy szerint nem tartom jó dolognak, hogy pl. egy adós papírt most fel kell küldeni Budapestre aláírni, teljesen felesleges.

 

Fazekas Alajos képviselő: A szerződésben van egy olyan pont, hogy a tanítási időn kívül az önkormányzat a saját rendezvényeire használhatja, bérbe adhatja a tornacsarnokot, de ezt 15 nappal korábban egyeztetni kell a KIK-vel. Én úgy gondolom, hogy 16 óra után ne kelljen a KIK-el egyeztetni a terem bérbeadásáról, hanem, mi dönthessünk róla.

Vannak olyan dolgok ebben a szerződésben, amik számomra átláthatatlanok. Ki kell húzni sorokat, amiket ne általánosítsanak falusi iskolákra. Nem az van, mint városban. Amire az iskolához szükség van, adjuk át a KIK-nek, a többiről mi gondoskodunk.

 

Peredi László képviselő: Azt kellene beleírni, hogy az iskolai idő utáni idővel mi rendelkezhessünk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az iskolával nincs mit tenni, az egyértelmű, a tornacsarnoknál az említett pontokat pontosítjuk, egyeztetjük a tankerületi igazgatóval, és kérjük a módosítást.

 

Egyéb kérdés, hozzászólás nem volt, Ásványráró Község Képviselő-testülete a napirendi ponttal kapcsolatos döntéshozatalt elnapolja, azt továbbtárgyalásra javasolja.

 

2. Napirendi pont

2013. évi munkaterv elfogadása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kiküldött munkaterv a 2013. év kötelező tárgyait tartalmazza, egy iránymutatás. Van-e valakinek kérdése a kiküldött anyaggal kapcsolatban?

 

Mivel egyéb kérdés hozzászólás nem hangzott el, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozza meg határozatát:

 

1/2013. (I. 15.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a 2013. évre vonatkozó munkatervét megtárgyalta és a mellékelt tartalommal elfogadja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

 

3. Napirendi pont

KEOP pályázat benyújtása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: KEOP-os pályázatot fognak kiírni az intézmények szigetelésének és fűtéskorszerűsítésének elvégzésére. Január 21-én lehet rögzíteni a pályázatot. Egy pályázatíró cég készíti elő a pályázatot beadásra. Szeretnék beadni első nap, most a sorrendiség számít. A projekt költségei árajánlat alapján, de ez még változhat a kidolgzás során:

 

Az épületek felújítására számított összes költség Munkanem

Költség bruttó Ft

Homlokzat utólagos hőszigetelése

33 542 565 Ft

Padlásfödém utólagos hőszigetelése

8 993 886 Ft

Nyílászárók cseréje

27 943 655 Ft

Helyiségenkénti szabályozhatóság

10 299 289 Ft

Napelemes rendszer kiépítése

21 714 968 Ft

Szilárd biomassza kazán – faapríték kazán

78 498 534 Ft

Gépészeti tervek

1 252 220 Ft

Magasépítés összesen

70 480 106 Ft

Gépészet összesen

111 765 010 Ft

Építési munkák összesen

182 245 116 Ft

A projekt komplett becsült pályázati költségbecslése:

Munkanem

Költség bruttó Ft

Előkészítési költség

10 114 604 Ft

Projekt menedzsment

4 000 000 Ft

Műszaki ellenőrzés

7 289 805 Ft

Közzététel, nyilvánosság

2 059 370 Ft

Építési munkák összesen

182 245 116 Ft

Összesen

205 708 895 Ft

 

A pályázatból megvalósulna a homlokzati szigetelés, az iskola épület tetőtéri szigetelése, nyílászárók cseréje, és a fűtés korszerűsítése, napelem, és világítás korszerűsítés.

Az önerő 30 millió Ft. Ha nyertes a pályázat, akkor az önrészt kell vállalnunk.

A pályázat benyújtásáról határozatot kell hoznunk.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Rizikósnak tartom a 30 millió Ft önrészt, de nagyon jó lenne.

 

Peredi László képviselő: Amikor a szerződést aláírjuk, energetikai programot is ki kell adni, amit hőkamerával is meg fognak nézni és ott ki fog derülni, hogy mi valósult meg, mi nem. Nagyon sokféle technológia van már. Adósságrendezés lezárult, így vehetünk fel azért hitelt az állam engedélyével?

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: Kormány határozat kell a hitelfelvételhez. Szigorú az engedélyezési eljárás. A költségvetésben tudni kell alátámasztani a hitel és kamat visszafizetést.

 

Peredi László képviselő: Az állam érdeke még inkább lenne ez az energetikai korszerűsítés, mert ő fogja fizetni a rezsit.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Mennyibe kerül a pályázat írás? Ha nyer a pályázat, de nem tudjuk megvalósítani az önerő miatt, akkor mennyit kell fizetnünk a pályázatíró cégnek? A pályázat utófinanszírozású? Mert ha igen, akkor nem csak az önerőre kell a hitelt felvennünk, hanem a 200 millió Ft-ra.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Azt kérném akkor, hogy ezeknek a nyitott kérdéseknek a megválaszolásáig napoljuk el a döntéshozatalt. Azonban mindenképpen kell még a héten összeülnünk a döntés miatt, mert január 21-e jövő hét hétfő, és addig meg kell hozni a határozatot, és a pályázathoz az anyagot összeszedni.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete a napirendi pontot határozathozatal nélkül elnapolja.

 

 

4. Napirendi pont

Víziközmű vagyon átháramlásával kapcsolatos szerződéskötés jóváhagyása

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Január 1-én már az önkormányzat visszakapta a víziközmű vagyont. Tegnap megegyeztünk, hogy milyen %-ban kapjuk vissza. Úgy döntöttünk, hogy a pénzkifizetés előtti %-ban kapják vissza az önkormányzatok. Törzstőke arányba maradt meg. Az ezzel kapcsolatos engedélyt kell aláírnom, arról kell most határozni, hogy én ezt aláírhassam.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pont megtárgyalása után szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg a következő határozatát:

 

2/2013. (I. 15.) határozat:

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete a polgármester által 2012. december 28. napján aláírt víziközmű vagyon átháramlásáról rendelkező szerződést elfogadja, a polgármester aláírását jóváhagyja és a polgármestert a szerződéskötéssel kapcsolatosan minden felelősség alól felmenti.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

5. Napirendi pont

Egyebek

 

a.)Kutyachip

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A kutyachip ára 3.500 Ft átlagosan. Mostantól az állatorvos, csak chippel ellátott kutyát gondozhat. A doktor úr kérdése, hogy nem támogatná-e az önkormányzat ezt a dolgot 1.000 Ft-tal, mert akkor a tulajdonosnak 2.500 Ft-ba kerülne. Kérdésem, támogatjuk-e ezt?

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pont megtárgyalása után szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg a következő határozatát:

 

3/2013. (I. 15.) határozat:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete úgy dönt, hogy nem támogatja a kutyák chipezésének 1.000 Ft-os hozzájárulását.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

b.) Motoros találkozó

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Megkeresett a Főnix Motoros Egyesület, hogy 2013. május 31. és június 2-a között motoros találkozót szeretnének rendezni Ásványrárón és ehhez helyszínt keresnek. Én felajánlottam az önkormányzati tulajdonban lévő 1075/1, 1075/2, 1075/3 és az 1075/4 hrsz-ú, beépítetlen területeket a Dunánál. December végén adtam ki nekik egy szándék nyilatkozatot erről, most döntenünk kellene.

Meghívtam a klub néhány tagját, hogy mondják el ők, mit szeretnének.

 

Karácsony István a motoros klub tagja: Főnix Motoros Egyesület vagyunk Mosonmagyaróvárról. Pusztavacsról eljöttünk elnökváltás miatt, ahol 13 éven keresztül tartottuk meg ezeket a találkozókat. Azért hoznák ide Ásványráróra, mert a többség mosonmagyaróvári. Itt találtunk olyan helyet, ami jó lehet. A régi területet önerőből építettünk fel, aggregátorokkal stb. Bővebben tudni lehet rólunk a honlapon, ott vannak fényképek, videók.

 

Peredi László képviselő: Milyen forgalommal jár a találkozó?

 

Karácsony István: A koncertek május 31. és június 1. között lesznek. Teherforgalom számlájára maximum a büfésátor írható. A környező falukból remélem jól jönnek majd a fiatalok. Összeállított program van az együttesekről.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: Infrastruktúrába mit építenének ki?

 

Karácsony István: Mobil wc-k, fürdők. Aqua Kft-vel beszéltem már. Villany: van ott egy trafó, ami a nádtelepé. Áramlekérés az nehéz lesz, de majd egyezkedünk. Konténerekre tartállyal és tartály nélkül kértünk árajánlatot. 2 sörsátrat és 1 színpadot tervezünk.

 

Peredi László képviselő: Tudomásul kell venni, hogy van ott a hétvégi házas telep. Mennyi lenne a zajterhelés?

 

Naszvetter Zsolt egyesületi tag: A színpad mögött nincs zajterhelés. Semmiképp se a házak felé menne a zaj.

 

Peredi László képviselő: Belépős lesz?

 

Naszvetter Zsolt: Csütörtökön, a 0. napon ingyenes, de oda csak a közelebbi barátok vannak meghívva, de bárki kijöhet. A másik 2 nap belépős.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: A várható létszám mennyi?

 

Karácsony István: 1000 fő alatti létszámra számítunk. Plakátokon, Kék Duna rádióba hirdetünk. Népegészségügyi Szolgálathoz, katasztrófavédelemhez bejelentjük. A lényeg, hogy mindig többre tervezünk, a WC-ket is, fürdőket is. Mentősökkel, vagy rendezvény orvosokkal is tárgyalunk.

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: Biztonsági személyzet lesz?

 

Karácsony István: Igen, azon kívül szeretnénk kérni a helyi tűzoltóság, polgárőrség segítségét is kérni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Éjszakába menően meddig tartana?

 

Karácsony István: Jellemzően hajnali kettőig szokott tartani.

 

Peredi László képviselő: Mennyire fordulnak elő majd ezeken a napokon motorok a faluban?

 

Karácsony István: Nem jellemző, de mindig van egy-két kivétel.

 

Peredi László képviselő: Mit tudtok az ellen csinálni, hogy a töltés oldalba ne randalírozzanak?

 

Karácsony István: Lezáratjuk sorompóval.

 

Fazekas Alajos képviselő: Már beszéltem korábban róla, hogy kellene valami faluösszetartó rendezvény. A lebonyolítást ti tudjátok. El tudnék képzelni egy össznépi felvonulást. Én támogatom.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pont megtárgyalása után szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg a következő határozatát:

 

4/2013. (I. 15.) határozat:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete támogatja a Főnix Motoros Egyesület 2013. május 31. és 2013. június 2. között megrendezésre kerülő motoros találkozóját az önkormányzati tulajdonban lévő 1075/1, 1075/2 és az 1075/4 hrsz-ú, beépítetlen területeken.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a szerződés aláírására.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Folyamatos

 

c) Bankszámlanyitás a Tündérkert Óvoda intézmény részére

 

Dr. Minkó Nikoletta körjegyző: 2013. január 1-jével az óvoda önállóan működő intézményként működik. Az Államkincstár már bejegyezte, mint új intézményt, kapott adószámot, új OM azonosító számot. A Bankszámlanyitáshoz képviselő-testületi határozatra van szükség.

 

Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pont megtárgyalása után szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg a következő határozatát:

 

5/2013. (I. 15.) határozat:

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Tündérkert Óvoda önállóan működő intézménye részére önálló bankszámlát nyit a Pannon Takarék Bank Zrt-nél.

A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármester a bankszámlanyitás teendőinek ellátásával.

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

d.) Sportcsarnok küzdőterének felújítása

 

Nagy Zoltán képviselő: A költségvetési törvényben olvasható ez a pályázati lehetőség. Szükség lenne a felújításra. Foglalkozzunk-e ezzel? 20 millió Ft-ra lehet pályázni. Egy külső öltöző és egy külső vizesblokk is jó lenne. Ebbe a pályázatba az ÁFA-t kell finanszírozni az önkormányzatnak, az az önrész.

 

Tatainé Popp Rita polgármester javasolja, hogy ezen a pályázati lehetőségen gondolkodjanak el a képviselők, ha a miniszter kiírja a pályázatot, újra beszéljenek róla.

 

e.) Önkormányzati társulással kapcsolatos tájékoztatás

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ahogy az utolsó ülésen kérte a testület, hogy beszéljek újra a hédervári polgármesterrel a közös hivatal felállításáról, én megtettem, de a polgármester úr arról tájékoztatott, hogy ők már meghozták azt a döntést, hogy a jelenleg fennálló körjegyzőségi településekkel alkotnak közös hivatalt. A megállapodásuk és az alapító okiratuk már bent van a Kincstárba.

A Kimlével való közös hivatal alakításánál egyeztetnünk kell a költségvetést. A Kincstár már leküldte a számokat. Kérném, hogy a képviselők is gondolkozzanak ezzel kapcsolatosan.

 

 

Mivel egyéb hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

 

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

körjegyző

 

 

 

Hitelesítő képviselők:

 

 

 

……………………………              …………………………………

Kovacsicsné Lakatos Krisztina               Fazekas Alajos