Ásványráró Község Képviselő-testülete

 

 

 

Ikt.sz.: 37-36/2013.

 

 

Jegyzőkönyv

 

 

 

Készült: Ásványráró, 2013. október 1-én megtartott nyílt ülésről.

 

 

 

Tartalma:

 

 

58/2013. (X. 1.) határozat a napirend elfogadásáról

 

8/2013. (X. 2.) önkormányzati rendelet az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról

 

9/2013. (X. 2.) önkormányzati rendelet a filmforgatási célú közterület-használatról

 

59/2013. (X. 1.) határozat a sportbüfé üzemeltetési jogának pályázat kiírásáról

 

60/2013. (X. 1.) határozat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozásról

 

61/2013. (X. 1.) határozat a Közmeghallgatás időpontjának kitűzéséről

 

62/2013. (X. 1.) határozat a települési, tájegységi értéktárról

 


 

 

Jegyzőkönyv

 

Készült: Ásványrárón, 2013. október 1-én 17.00 órai kezdettel megtartott nyílt Képviselő-testületi ülésről.

 

Jelen vannak: A csatolt jelenléti ív szerint.

 

Tatainé Popp Rita polgármester köszönti a megjelenteket. Megállapítja, hogy a Képviselő-testület határozatképes, mivel 7 fő képviselőből 6 fő képviselő jelen van és az ülést megnyitja.

 

Napirendi pontok:

1.Gyermekvédelmi rendelet módosítása a térítési díjakra vonatkozóan

2.Filmforgatási célú közterület használatról szóló rendelet megalkotása

3.Pályázati felhívás sportbüfé üzemeltetési jogára

4.Egyebek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Egyebek közt szeretnék beszélni a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázathoz történő csatlakozásról, a pedagógusbérekről és a Közmeghallgatás időpontjának kitűzéséről, valamint a települési, tájegységi értéktárról.

 

Mivel egyéb döntést igénylő javaslat nem hangzott el, a polgármester szavazásra teszi fel a napirendről az alábbi határozati javaslatot:

 

…./2013. (…..) határozata

 

Ásványráró község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a 2013. október 1-i testületi ülésen az alábbi napirendi pontok megtárgyalását elfogadja.

 

1.Gyermekvédelmi rendelet módosítása a térítési díjakra vonatkozóan

2.Filmforgatási célú közterület használatról szóló rendelet megalkotása

3.Pályázati felhívás sportbüfé üzemeltetési jogára

4.Egyebek

a) Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázathoz történő csatlakozásról

b) Pedagógus bérek

c) Közmeghallgatás időpontjának kitűzése

d) Települési, tájegységi értéktárról

 

Továbbá a Képviselő-testület jelen jegyzőkönyv hitelesítésére Fazekas Alajos és Nagy Zoltán  képviselőket bízza meg.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 


 

 

58/2013. (X. 1.) határozata

 

Ásványráró község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a 2013. október 1-i testületi ülésen az alábbi napirendi pontok megtárgyalását elfogadja.

 

1.Gyermekvédelmi rendelet módosítása a térítési díjakra vonatkozóan

2.Filmforgatási célú közterület használatról szóló rendelet megalkotása

3.Pályázati felhívás sportbüfé üzemeltetési jogára

4.Egyebek

a) Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázathoz történő csatlakozásról

b) Pedagógus bérek

c) Közmeghallgatás időpontjának kitűzése

d) Települési, tájegységi értéktárról

 

Továbbá a Képviselő-testület jelen jegyzőkönyv hitelesítésére Fazekas Alajos és Nagy Zoltán képviselőket bízza meg.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

1.Napirendi pont

Gyermekvédelmi rendelet módosítása a térítési díjakra vonatkozóan

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Sokadszorra van napirenden ez a téma. Ezért is hívtuk meg a mai testületi ülésre a Jankó urat, a Rábakész Kft. tulajdonosát, hogy támassza alá számokkal, mi az emelés oka.

 

Jankó István: A statisztika mindenki számára nyilvános. Ezek mindig magasabb számok, mint a valóság. Mi, amikor idejöttünk, azt mondtuk, hogy igyekszünk a falu igényeit kielégíteni. A gyerekétkeztetést, szociális étkezést elvégezzük. Átvettük a dolgozókat is probléma nélkül. Mióta idejöttünk, vállaltunk ételkiszállítást, két menü közül lehet választani. Rendezvényen is részt vettünk, például falunapon és elég szolid áron kínáltuk az ételt. Nekünk is érdekünk, hogy a falu jól járjon velünk. Sőt, még süteményvásárt is tartottunk nemegyszer. Egyik se nyereséges, de a hozzáálláson nem múlik. Évek folyamán olyan dolgok jöttek elő, hogy az állam is hozott dolgokat, amiket meg kellett fizetnünk, pl. béremelés, élelmiszerbiztonsági költségtérítést. Ezek menet közben jelentkező költségek. Emellett régiek az eszközök, folyamatosan javítottunk, 200 eFt-unkba került az állategészségügyi vizsgálat, meleg víz kell, stb., nem szóltunk. 3. ellenőrzés után elértük, hogy a konyha állapota jó. Sokmindenről beszélhetünk, ami nekünk nagyon sokba kerül. Pár évvel ezelőtt, amikor leültünk a konyha átvételével kapcsolatosan, akkor több volt az adagszám, azóta jelentős csökkenés van a gyerek- és felnőtt létszámban is. Az önkormányzat és az iskolai dolgozói étkezés is csökkent. Ez is nagyok sok költségbe van. Azért mondom, hogy van egy statisztikai és van egy tényadat, amiben nagyon sok eltérés van.

 

Némethné Marsi Beáta Rábakész Kft. könyvelő: A száraz statisztika szerint, és a fogyasztói árváltozás is azt igazolja, hogy 5,9 % os áremelés következett be. A mi 5,6 %-unk nem rugaszkodik el a valóságtól. Saját kimutatás is van, összehasonlítás a tavalyi és a mostani között. Nem saját részre kértük az emelést, hanem, hogy a költségeinket fedezze.

 

Jankó István: Összehasonlítás szerint, ami ebben a kimutatásban van, abban még az idei év benne sincs. Olyan jellegű ételeket kell, hogy kapjanak a gyerekek, amitől jobban tanuljanak, stb. Szeptemberben elkezdtük, januárra el akarunk jutni oda, hogy ami a menza szerinti előírás, pl. napi fél l tejtermék. Nem könnyű követni az áremelést, ami minőségbe ne legyen érezhető.

 

Peredi László képviselő: 5,6 %-os emelésről beszélünk, de van ami csak 2 %-al nőt és a mostani kimutatásban még nincs benne a 11 %-os rezsicsökkentés. Én úgy látom, hogy a 2-2,5 %-os emelés belefér, de a duplája nem. A gyerek nem dönthetik el hol étkezzenek. A kimutatásban nem láttam azt, hogy mi ment lefele.

 

Jankó István: Mi nem fizettünk kevesebbet energiába, mert ezek a gépek olyan elavultak, hogy a fogyasztása dupla a másokénál. Nem mindegy milyen eszközök vannak. Az étkezésnek az energiafelhasználás csak egy része. Sokminden van, ami a mi helyzetünket rontja.

 

Peredi László képviselő: 3 éve is ugyanezek a gépek voltak itt. Azok ennyi idő alatt nem csúsznak el úgy.

 

Jankó István: Ez a konyha 30 éve lett felszerelve, folyamatosan kell javítani.

 

Némethné Marsi Beáta Rábakész Kft. könyvelő: A kimutatásnak csak kis része az energia, a többi nyersanyag, bérek.

 

Peredi László képviselő: Nem mondhatom azt az embereknek, hogy a gyerekednek ennyit kell fizetni, mert itt eszik, míg az árak nem emelkednek.

 

Jankó István: A mi áraink átlagárak. Nem kell velünk együtt lenni. Ha másnál olcsóbb, menjenek. Mi tisztességesen megadjuk a bért, a gyerekeknek az ételt. A mi költségeink nőnek, a csökkenő létszám ellenére.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Amit mi közvetítünk ki a szülőknek, az nyersanyag, nem rezsi. Ez csak annak furcsa, aki itt él, de máshol lehet sokkal többe kerül. Szerintem az 5,6 % nem sok.

 

Jankó István: Részünkről a 8,1 %-os emelés lett volna a legreálisabb. Ez az 5,6 % annyi, hogy itt tudjak maradni. Az étkezőlétszám mindig meghatározza a költségeket.

 

Nagy Zoltán képviselő: Véleményem szerint a térítési díj emeléssel az volt a probléma, hogy be lett hozva egy adat nekünk és nincs mögötte pontos információ, hogy miből tevődik össze az emelés. Ezt indokolni kell. A médiában a rezsicsökkentésről hallani, a testület elé meg a díjemelés kerül. Most már így tudjuk, hogy a rezsi nem olyan fajsúlyú, mint az élelmiszer és a bérek.

 

Némethné Marsi Beáta Rábakész Kft. könyvelő: A húsáruk ÁFA csökkentése ránk azért nem vonatkozik, mert mi nettó áron számítjuk a költségeket. Így azután nem tudunk visszaigényelni ÁFA-t. Mi nettó árat nézünk mindig.

 

Fazekas Alajos képviselő: Ha annyival olcsóbb a korszerűbb konyha, akkor, mint vállalkozó miért nem cseréli ki újra, visszajönne a befektetés.

 

Jankó István: Én is visszakérdezhetnék, hogy miért nem érdeke az önkormányzatnak, hogy jobb minőség legyen a konyhája?

 

Peredi László képviselő: Árban ugyanannyiért kapjuk az ételt, mint akiknek korszerű konyhájuk van?

Az árat az határozza meg, mennyi a bevétel és mennyi a kiadás. A nyersanyagérték mindenhol stabil. A rezsiköltség adagarányosan van lehozva.

 

Jankó István: Egy vállalkozónak mindig tudni kell meddig mehet el.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ha szeretném felújítani a gépparkunkat, az mennyibe kerülne?

 

Jankó István: Itt mindent ki kellene dobni. 1 millió Ft-ért korszerű sütő-főző berendezést lehetne beszerezni.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Köszönjük Jankó Úrnak, hogy elfogadta a meghívásunkat.

 

Jankó István: Köszönöm, hogy itt lehettem.

 

Mivel egyéb kérdés, hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezet módosítását a térítési díjakra vonatkozóan:

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 1 nem és 1 tartózkodás ellenében alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (X. 2.) önkormányzati rendeletét az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 3/2010. (III. 17.) rendelet módosításáról.

 

 

2. Napirendi pont

Filmforgatási célú közterület használatról szóló rendelet megalkotása

 

Az előterjesztés a jegyzőkönyv 1. számú mellékletét képezi.

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a rendelet-tervezet elfogadását a filmforgatás célú közterület használatról.

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag - alkotta meg

 

Ásványráró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (X. 2.) önkormányzati rendeletét a filmforgatási célú közterület-használatról.

 


 

 

3. Napirendi pont

Pályázati felhívás sportbüfé üzemeltetési jogára

 

Tatainé Popp Rita polgármester: A korábbi testületi ülésen azt beszéltük meg, hogy a kiegészítésekkel a pályázati kiírást kibővítjük.

 

Fazekas Alajos képviselő: Beszéltem a jelenlegi üzemeltetővel. Azt mondta, hogy hétköznap nincsenek bulik. Ha a tornacsarnokba nem lehet rendezvényt tartani, nem éri meg nekik.

 

Nagy Zoltán képviselő: Aki megnyeri a pályázatot, meg kell egyeznünk vele a nyitvatartási időről.

 

Peredi László képviselő: A pályázó írja le, hogy szeretné a nyitva tartást.

 

Fazekas Alajos képviselő: Meg írja bele a pályázatba az elképzeléseit.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: A kizárólagos üzemeltetést kivenném, mert pl. falunapon ne csak ő árusíthasson.

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a következő határozati javaslatot:

 

…./2013. (…...) határozata

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot ír ki a sportbüfé üzemeltetési jogára a mellékelt pályázati felhívással.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát:

 

59/2013. (X. 1.) határozata

 

Ásványráró Község Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot ír ki a sportbüfé üzemeltetési jogára a mellékelt pályázati felhívással.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

 

4.Napirendi pont

Egyebek

 

a.)Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázathoz történő csatlakozásról

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Ásványráró Község Önkormányzata évek óta folyamatosan részt vesz a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben, amihez idén is szeretnénk csatlakozni. A támogatás célja, hogy támogassa a szociálisan rászoruló, felsőoktatásban tanuló hallgatókat.

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a következő határozati javaslatot.

 

…/2013. (….) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 2014. évben is csatlakozni kíván a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez.

Megbízza a polgármestert, hogy a csatlakozási nyilatkozatot aláírja.

 

Felelős:   Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Kiírás szerint

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

60/2013. (X. 1.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 2014. évben is csatlakozni kíván a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez.

Megbízza a polgármestert, hogy a csatlakozási nyilatkozatot aláírja.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Kiírás szerint

 

b.) Pedagógusbérek

 

Tatainé Popp Rita polgármester: elkészült a kötelezettség szerinti bértábla. Ez nekünk szeptembertől-decemberig plusz 2,5 millió, aminek az állam csak a felét állja, a többit az  önkormányzatnak kell hozzátenni.. Azt szeretném, hogy nézzünk meg elővetve évekre, hogy mi van, ha két csoportot indítanánk, mert mi csak 4 főre kapunk bért. Borzasztó tudom, de a gyereklétszám sajnos csökken. Olyan létszám úgyse lesz, ami kitermelné az árat.

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: tudod a véleményem erről a témáról, mint óvodavezetőnek. Tiszteletben tartom azt is, hogy neked az anyagi része is fontos. Mi 5 éve is ennyi fővel dolgozunk, akkor sem volt meg a kettes norma, sose panaszkodtunk. Belső ellenőrzésekkor is kimutatható volt, hogy nem egy, manem 3 emberrel vagyunk kevesebben.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: látszik, hogy nincs az a feltörekvés, hogy többen lesznek. Én azt kérem, hogy pedagógiai és költségvetési oldalról is meg legyen nézve.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: köznevelési törvény a létszámot írja elő? Mennyinek kell lenni?

 

Kovacsicsné Lakatos Krisztina képviselő: 15 fő.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: az állam finanszírozza az óvodapedagógusok bérét?

 

Tatainé Popp Rita polgármester: igen egy részét, de így is 1,2 milliót hozzá kell tenni, hiszen jelenleg 5 pedagógust kell fizetni, mivel 44 gyerek van, arra 4 pedagógust enged a feladatfinanszírozás, a többit természetesen saját pénzből kell kiegészíteni.

 

Peredi László képviselő: megint futunk az után, hogy kevés a gyerek és csak ülünk a babérjainkon, pedig van legalább 150 eladó ház. A kimlei egyezkedés idején arról volt szó, hogy spórolunk a hivatalba dolgozókon is. Azt még nem léptük meg, de a gyerekeinken meg spórolunk.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Az a baj, hogy mindig arra lyukadunk ki, hogy nincs miből spórolni.

 

Bakonyi Jenő alpolgármester: igen, a nagy falat, ami az iskola volt, az kijött a pénzügyekből. Most akkor miért kell ugyanannyi személy?

 

c.) Közmeghallgatás időpontjának kitűzése

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Minden évben legalább egy közmeghallgatást tartani kell. Idén még nem volt. Javaslom a november 26-ai időpontot.

 

Mivel hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a határozati javaslatot.

 

…/2013. (...) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete megtárgyalta a napirendi pontot és 2013. november 26-án (kedd) 18.00 órára tűzte ki a Közmeghallgatás időpontját.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg határozatát

 

61/2010. (X. 1.) határozat

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete megtárgyalta a napirendi pontot és 2013. november 26-án (kedd) 18.00 órára tűzte ki a Közmeghallgatás időpontját.

 

                                                   Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

                                                   Határidő: Azonnal

 

d.) Települési, tájegységi értéktárról

 

Dr. Minkó Nikoletta jegyző: A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján a települési önkormányzatnak döntést kell hoznia arról, hogy kíván-e élni a települési, tájegységi értéktár létrehozásának lehetőségével. Nemleges válasz esetén is döntést kell róla hozni.

Amennyiben az önkormányzat élni kíván ezzel a lehetőséggel, Települési Értéktár Bizottságot kell létrehozni. Az önkormányzat jogosult eldönteni, hogy a települési értéktár bizottságot milyen formában kívánja létrehozni és működtetni.

Az önkormányzat a települési, tájegységi értéktár, illetve az értéktár bizottság létrehozására vonatkozó nemleges döntését bármikor megváltoztathatja, amelyről 30 napon belül tájékoztatni kell a megyei közgyűlés elnökét.

 

Tatainé Popp Rita polgármester: Javaslom, hogy most ne éljünk a települési, tájegységi értéktár létrehozásának lehetőségével.

 

Mivel kérdés, hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester szavazásra teszi fel a következő határozati javaslatot.

 

…/2013. (...) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy nem kíván élni a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján a települési, tájegységi értéktár létrehozásának lehetőségével és nem hoz létre Települési Értéktár Bizottságot.

 

Felelős:   Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Ásványráró Község Képviselő-testülete 6 igen szavazattal – egyhangúlag – hozta meg a következő határozatát:

 

62/2013. (X. 1.) határozat

 

Ásványráró Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy nem kíván élni a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján a települési, tájegységi értéktár létrehozásának lehetőségével és nem hoz létre Települési Értéktár Bizottságot.

 

Felelős: Tatainé Popp Rita polgármester

Határidő: Azonnal

 

Mivel egyéb hozzászólás nem volt, Tatainé Popp Rita polgármester a napirendi pontok megtárgyalása után az ülést bezárta.

 

K.m.f.

 

Tatainé Popp Rita

Dr. Minkó Nikoletta

polgármester

jegyző

 

Hitelesítő képviselők:

 

    ……………………………                                        …………………………………

                Fazekas Alajos                                                                  Nagy Zoltán