Legyen harminc percünk a biztonságért!

Ennyi kell csupán egy átlagos kéményellenőrzéshez és tisztításhoz, amely továbbra is garantálja szeretteink biztonságát. A fűtési szezonon kívüli időszakban a kéményseprők kevésbé leterheltek, így a nyári időszakban az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb, és a munka is jobban tervezhető.

A kéményseprőipari tevékenységet végzők manapság modern eszközökkel, műszerekkel felszerelt szakemberek, akik a tűzmegelőzésen túl energetikai-, légellátási-, tüzeléstechnikai-, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfelet. Míg hajdanán házról házra jártak, és egy nem túl hosszú drótra erősített kefével tisztították a kéményeket, ma már csak akkor találkozunk velük, ha időpontot egyeztetve mi magunk házhoz hívjuk őket.

A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára második éve önkéntes. Nekik maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő felkeresi otthonukat, és elvégzi az ingyenes ellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések esetén évente, a gázüzeműeknél kétévente Időpont-egyeztetés a 1818-as, ingyenes hívószámon a 9.1-es menüpontban lehetséges a kéményseprőpari szervnél, mely a katasztrófavédelem szervezetének része.

A legfontosabb általános tudnivalók a következők:

  • Aki kéménytulajdonos, az rendszeresen hívjon kéményseprőt, lehetőleg a fűtési szezonon kívül.
  • Vigyázzunk az egyedül élő idősekre azzal, hogy segítjük őket az időpont-egyeztetésben.
  • Ha egy kéményseprő becsönget hozzánk, hallgassuk meg. Ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni, amennyiben írásban vagy rögzített ügyfélszolgálati telefonvonalon nem mi hívtuk őket, az egylakásos ingatlanban lakóknak nem kötelező.
  • Akik viszont társasházban laknak, figyeljék a kihelyezett értesítéseket, mert a tervezett sormunkában érkező kéményseprő ellenőrzését a lakóközösség érdekében tűrni kell.
  • Ellenőrizzük a hozzánk érkező szakembereket! Ismerjük meg formaruhájukat, nézzük meg igazolványukat, mielőtt otthonunkba beengedjük őket.
  • A kéményseprés magánszemélyek számára ingyenes. A kéményseprők nem kezelhetnek, és nem fogadhatnak el készpénzt ott sem, ahol írásos megrendelésre térítési díjas munkát végeznek.
  • Munkájuk elvégzéséről és eredményéről minden esetben tanúsítványt állítanak ki, amelyből egy példány az ügyfelet illeti.
  • Ellenőrizzük, hogy a tanúsítványon szerepel-e hibakód. Amennyiben igen, erről szóban is tájékoztatást kell kapnunk, és a problémát minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.
  • Aki gazdálkodó szervezet székhelyének, telephelyének tulajdonosa — akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó kötelezett a kéményseprés megrendelésére, elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére. Ezekben az ingatlanokban a katasztrófavédelem kéményseprői kizárólag a társasházakban dolgozhatnak, az ún. egylakásos ingatlan tulajdonosának az egymással paci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók bármelyikétől, írásban kell megrendelnie az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente. A kéményseprőipari szolgáltatók nem tartoznak a katasztrófavédelem szervezetébe, mert egymással versenyben álló vállalkozások. Itt is igaz tehát a fentebbi tétel, miszerint ha egy ilyen cég szakembere becsönget hozzánk, hallgassuk meg, ám az általa kínált szolgáltatást elfogadni, nem kötelező. Ugyanis a gazdálkodó szervezet a piaci szereplők közül szabadon választhat, viszont egyet mindenképpen választania kell.

Győr-Moson-Sopron Megyében munkavégzésre jogosult szolgáltatók listája:

KÉTUSZ Győr Kft
9024 Győr, Kéményseprő u. 3.
info@ketuszgyor.hu
Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft.
1043 Budapest, Nyár utca 33. 9. em. 36.
okeszkft@gmail.com
KÉTÜSZ Kapuvár
9330 Kapuvár, Damjanich u. 9.
ketusz.kap@enternet.hu
Fökétüsz Fövárosi Kéményseprő-ipari Kft.
1455 Budapest, Szugló u. 9-15
kemenysepro.hu üzenetküldö modul
KÉTÜSZ Sopron Kft.
9400 Sopron, Várkerület 27.
ketusz.sop@enternet.hu
Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft.
6000 Kecskemét, Ipar u 2.
filantrop@filantrop.org
Magyar Kéményseprő Kft.
7282 Fiad, Kossuth u, 37.
magyarkemenysepro@gmail.com
Nekuti Zoltán egyéni vállalkozó
9300 Csoma, Prépost u. 12.
nekuti.zoltan@cltromail.hu
Prevent Kéményseprő Ipari és Szolgáltató Kft.
2724 ÚjIengyel, Határ út 12.
preventkemeny@gmail.com
Ferenczi János egyéni vállalkozó
9400 Sopron, Gyóni Gy. u 5 fsz. 2.
ferenczi1015@gmail.com

Az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztéseket bemutató aloldal

1% -TÁMOGASS!

Ásványráró Jövője Közalapítvány

19111885-1-08

…támogasd Te is Ásványrárót adód 1 százalékával

Civil élet

„Büszkék vagyunk a közösségünk erejére…”

Ásványrárón virágzó civil közösség tevékenykedik, amit az Önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogat.

 

Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület

Önkéntes tűzoltóink

——