1% -TÁMOGASS!

Ásványráró Jövője Közalapítvány

19111885-1-08

…támogasd Te is Ásványrárót adód 1 százalékával

Bike&Boat

Közelgő események

Nincsenek következő események.

Civil élet

“Büszkék vagyunk a közösségünk erejére…”

Ásványrárón virágzó civil közösség tevékenykedik, amit az Önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogat.

 

Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület

Önkéntes tűzoltóink

——

RKEk Története

Az „Asvan prope Raban” kifejezés, illetve helymegjelölés egy 1251-es keltezésű oklevélben szerepel. A „prope Raban” Győr-közelséget jelenthet. A „prope” latin szó és közelséget jelent, a másik Győr német Raab nevéből íródhatott ebben a formában. Ráróról a Pannonhalmi és Tihanyi apátság birtoklevelében történik említés. A vidéken a Héderváry család a birtokos és egyben ők a kegyurak is.
Ásvány plébániája középkori eredetű. Pázmány Péter esztergomi bíboros-érsek 1629-ben rendelt el összeírást az Esztergomi Főegyházmegyében. Ez az összeírás a török előtti viszonyokat is mutatja még. Ásványt a komáromi főesperesség plébániái között említi. Ráró Ásvány filiája (leányegyháza, melynek van temploma, de nincsen plébániája).
Ásvány temploma a XIV. században, vagyis az 1300-as években épült Szent András apostol tiszteletére. 1658-ban újjá kellett építeni, majd 1820-ban ismét ez következett. 1904-ben pedig megtoldják a kereszthajóval. Ekkor nyeri el mostani formáját.
A rárói templomot az 1638-as árvíz pusztította el. Úgy látszik, hogy akkor csak az ásványi újjáépítésére futotta, mert a mostani templomot Ráró kegyúri családja a Wenckheim grófok építtetik 1903-ban Szent Rókus tiszteletére.
A plébánia is középkori eredetű. A mai plébánia épületét 1957-58-ban építették. A plébánosok megszakítás nélküli sora 1628-tól ismeretes. Az anyakönyvezés is megszakítatlan az 1681-es évtől napjainkig.

Az európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztéseket bemutató aloldal

Ásványráró időjárása

Hasznos oldalak

Móvár hulladék banner