Turizmus

ÁSVÁNYRÁRÓ ELKÉNYEZTET!

Településünk a Kisalföldön, az Alsó-Szigetközben, a Duna szigetközi-mellékágrendszerének partján helyezkedik el. A szerencsés fekvésünknek köszönhetően számtalan különböző turisztikai ágazat kedvelői is jól érezhetik magukat nálunk, legyen az aktív turizmus, pihenés, wellness, horgászat, vagy akár a lovaglás

Ásványráró a „Duna gyermeke”, jelene (jövője) és múltja szorosan összefügg „teremtő erejével”, a Dunával. A lakosok a Dunából és a folyó kincseiből éltek, a halászat és az aranymosás nehéz de biztos megélhetést adott. A jelentős dunai hajóforgalom nagyban segítette a „zsákmány” értékesítését. Fontos megemlíteni az akkori időszak legfontosabb zsákmányállatát a Vizát, amely egészen a Fekete-tengertől úszott fel a Duna felső szakaszáig, ahol a kevésbé szerencsés példányok az ásványi halászok hálójában végezték utóbbiak nagy örömére. Híresek voltak az ásványi aranymosók, helyiek nevén az aranyászok. 1776-ban Mária Terézia királynőtől pátenslevelet kaptak, mely engedélyezte számukra a szabad aranymosást az egész ország területén. Orsovánál később ezzel a levéllel igazolták, hogy joguk van ott aranyat mosniuk.1946-ban hunyt el az utolsó ásványi aranyász, Bán József.

AKTÍVAN

Ásványráró és környéke aktív turisztikai lehetőségei. Vízitúra, kerékpár, horgászat, vadászat

VENDÉGLÁTÁS

Ásványráró szálláslehetőségei és vendéglátóhelyei. Kemping, vendégházak és a környék nagyobb szállásadói

LÁTNIVALÓK

Ásványráró és környéke vizein és szárazföldön gyalogosan, vagy kerékpárral elérhető látnivalói.

Ásványráró és környéke vízrajzi térkép

Közlekedési az árvízvédelmi töltésen

Minden kedves látogatónknak felhívjuk a figyelmét, hogy az árvízvédelmi töltés engedély nélkül gyalogosan, kerékpárral és motorkerékpárral járható. Az autós közlekedés engedélyhez kötött, mely megvásárolható az ÉDUVIZIG ásványrárói szakaszmérnökségén (Ásványráró, Rákóczi utca 45). Az ártér a legtöbb esetben az árvízvédelmi töltésen keresztül közelíthető meg, így erre a szabályozásra különösen legyen tekintettel!